lauantai 27. huhtikuuta 2013

Sitruunaiset pikkumunkit wappupöytään

Kevät toi Wapun ja munkit! Jaan nyt kanssanne yhden klassikkoresepteistäni, jota olen aiemmin pitänyt salaisena. Sitruunaiset pikkumunkit kuuluvat Wappuuni. 

Tunnelma munkkeja leipoessa on ainutlaatuinen: sen aikana saa tuulahduksen Wapun riehakkuutta ja juhlahumua. Korvissaan voi jo kuulla samppanjakorkin poksahduksen ja teekkarilaulut. Nenässä tuoksuu märkä maa, sitruuna ja metrinlaku. Silmissä vilisee karanneet helium-pallot ja ilmassa viuhuvat serpentiinit... Kyllä Wappu vaan on hauska!

Ja mitä munkkeihin tulee, mielestäni juuri tämä kyseinen resepti on lyömätön. Nämä pikkumunkit kohotetaan leivinjauheella eikä hiivalla. Niistä tulee siis vähemmän "pesusienimäisiä" kuin kaupan munkeista. :)


Munkeissa pitää olla makua ja rapeutta! Eli taikinaan kuuluu ehdottomasti suola ja mausteet. Samoin paistoöljyn lämpötilan tulee olla sopiva (180 astetta).

Niin sanotut lötkömunkit ovat mielestäni surullisia. Eli munkit, joiden taikina on pelkkää jauhoja ja sokeria, ja jotka on paistettu liian kylmässä öljyssä, jolloin ne vain imevät kaiken rasvan itseensä pesusienen lailla.


Likilaskuisen, muhevan ja jopa raa'an taiknan ystävänä ehdotan, että paista munkit mielummin liian kuumassa kuin kylmässä rasvassa. Saat rapeutta, ja maailma ei lopu, vaikka munkki olisikin keskeltä pehmeä. Ja jos teet riittävän pieniä munkkeja, ei kypsyydestäkään tule ongelma.

Tällä kertaa öljyn lämpötila oli melkein liiankin sopiva, eli munkit olivat täydellisen kypsiä. Olisin halunnut itselleni pari raakaa yksilöä! Höh! :) Suosittelen jättämään keskustan hieman löysäksi.

Ja pakko jakaa yksi valmistuksen jännäkohta. Jauhojen mitoitus meni aika tarkalle, mutta kauppareissulta vältyttiin! Jauhopurkkiin jäi juuri tämän verran. :)


Ja sitten itse reseptiin! Kannattaa laittaa kuoharipullo kylmenemään ennen kun aloittaa. :)


Sitruunaiset pikkumunkit (n. 30 kpl)

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
50 g margariinia
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl vaniliinisokeria
3 rkl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 tl kardemummaa

paistamiseen n. 1 l öljyä


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.


Sekoita kerma ja maito keskenään. Sekoita kerma-maito ja kuivat aineet vuorotellen vatkaten munavaahdon joukkoon. Lisää sitruunamehu ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Anna taikinan seistä noin 20 minuttia.


Kuumenna öljy valurautakattilassa 180 asteiseksi. Liian kuuma rasva polttaa pinnan, mutta jättää sisuksen raa'aksi. Liian viileä rasva vain imeytyy munkkeihin ja tekee ne lötköksi.

Lisää vähän jauhoja taikinaan (n. 1 dl) ja vaivaa. Pyörittele jauhoisin käsin pieniä, söpöjä munkkeja.


Paista munkit öljyssä kauniin ruskeiksi.


Valuta munkit nopeasti talouspaperin päällä ja kierittele sokerissa.


Jos sokeri ei tartu, ei hätää. Siivilöi munkkien päälle tomusokeria. Jotta saat kidesokerin tarttumaan, pitäisi munkit laittaa suoraan kattilasta sokerikulhoon, mutta itse käytän ne mielummin talouspaperin kautta.

Ripottele vielä munkkikeon päälle sitruunankuoriraastetta.


Nauti hyvässä seurassa samppanjan tai kuohuviinin kera. :)


2 kommenttia: