perjantai 17. toukokuuta 2013

Hitaasti hapatettu ruislimppu

Nyt eksoottisista tunnelmista takaisin koti-Suomeen, jossa luonto on räjähtämäisillään, ja elämme vuoden ehkä parasta aikaa - Euroviisu-viikkoa.

Leipä naisen kisakatsomossa pitää läpi koko pitkän ja jännittävän tuloslähetyksen, joten ruislimppu, douze  points!

Ruislimppua ei tehdä kello ranteessa. Mitä hitaammin maltat hapatuksen tehdä ja mitä enemmän "unohdat" taikinan, sitä parempi. :)

Lopputulos palkitsee: rapea kuori, ihana hapan maku, ehta ruisleipä...


Juuren ja raskin hoivaaminen on kuin lapsesta huolehtisi. Nauroin miehelleni, että kierrän aamulla ja illalla katsomassa, onko lapsilla kaikki hyvin. Idätin samaan aikaan mung-papuja, joten hekin kuuluivat kierrokseeni. :)

Helppoa hommaa kuitenkin, oikeastaan pitää muistaa toimia vain aamulla ja illalla.


Suosittelen kaikkia kokeilemaan ruislimpun tekoa. Se on nimittäin aidosti hauskaa. Oikeaa kemiaa keittiössä. Ainakin näin vanhan prosessiteekkarin ja fyysikko-kemistinörtin mielestä... :)

Aineet ovat simppelit kuten ehdassa ruisleivässä kuuluu: vettä, ruisjauhoja, suolaa ja kuminaa. Tässä versiossa tein juuren osin hapankorpusta, mutta juurta voi lähteä hyvin rakentamaan vain vedestä ja ruisjauhoista.


Hitaasti hapatetut ruislimput (2 kpl)

Juuri (ensimmäisen päivän ilta):
2,5 dl lämmintä vettä
1,5 hapankorppua
150 g ruisjauhoja

Tee ensi juuri. Murskaa hapankorput veteen ja sekoita ruisjauhot joukkoon. Sekoita kaikki sekaisin, laita kulhon päälle esim. muovipussi peitoksi ja nosta lämpimään 12 - 14 tunniksi. Sekoittele välillä (jos olet hereillä). :)


Raski (toisen päivän aamu):
2 dl lämmitä vettä
1 dl ruisjauhoja

Sekoita taikinaan lämmin vesi ja ruisjauhot. Raski saa olla vellimäistä ja löysää.


Laita raski kevyen kannen / muovipussin alle lämpimään paikkaan.

Sekoita raskia välillä, viimeistään illalla. Kun kuplinta on kiivasta ja tuoksu tuntuu, raski on valmis.


Taikina (toisen päivän ilta / kolmas päivä)

1 dl lämmintä vettä
8 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl kuminaa

Alusta raskiin taikinan loput aineket. Taikina on melko paksua ja täpäkkää kamaa. Anna taikinan kohota parin - muutaman tunnin ajan. Jos taikina ei lainkaan ala kohoamaan, sekoita noin 1/2 tl kuivahiivaa tilkkaan lämmintä vettä ja vaivaa sekaan taikinaan.


Kun taikina on kohonnut, leivo siitä kaksi limppua.


Kohota limppuja vielä hyvä tovi vedottomassa paikassa (esim. kylmässä uunissa). Itse kohotin niitä yön yli.


Lämmitä uuni 230 asteeseen. Suihkuta leivät suihkupullolla, jotta saat rapean kuoren. Laita leivät uuniin ja heitä perään noin desilitra vettä. Sulje luukku nopeasti ja laske lämpo 180 asteeseen.

Paista leipiä noin tunnin. Laske lämpötila 150 asteeseen ja anna leipien tekeytyä vielä viitisentoista minuuttia.

Limput ovat valmiita, kun pohja kumisee.

Naatiskele vaikka voin, kermajuuston, metukan ja kurkun kera. Tai avokadon ja suolan... Mm...


Ja nyt kannustetaan Suomi voittoon! Ja ehkä noteerataan myös se, että jääkiekkoakin parhaillaan pelataan, ja että ehkä ruisleipä kuuluu myös urheilijan peruseväisiin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti