tiistai 11. kesäkuuta 2013

Hyötykasvien viljelyä saaristossa, eli plantaasi valmistautuu...

Plantaasi on iskussa, joskin se tällä hetkellä taistelee kuivuuden kourissa.

Reilu viikko sitten saareen matkusti tomaatti ("tanskan vienti"), kirsikkatomaatti, paprika, avomaankurkku sekä kesäkurpitsa. Plus kavalkadi siemenpusseja.Niin taimet kuin siemenetkin pääsivät meheviin multiin ja saivat tunnuksiksi aidolla turun murteella kirjoitetut kyltit.Myös yrttirintamalla tapahtuu. Viimevuotisten koriantereiden jäljiltä maahan ropisseet siemet ovatkin innostuneet tänä vuonna kasvamaan! Mikä onni!Yrttitarha sai ympärilleen mahtavan tukevan tee-se-itse-aidan, jonka tarkoitus on suojella yrttejä minulta! Etten mene nyhtämään maasta nousevia alkuja ennen kun tiedän mitä ne ovat. :) Yrittitarhassa on siis kasvurauha.


Paprika

Tämä oli riski, mutta hullaannuin. 
Ostin paprikan LIDLISTÄ eräänä päivänä muiden ostoksien lomassa. Olen kovin monesti kuullut ja lukenut, että paprika tarvitsee tosi lämpimän kasvupaikan, ja että satoa Suomessa ei välttämättä juuri heru. No, saaremmehan on lähes tulkoon niin etelässä kuin voi olla. Ja eihän ne merituulet nyt niin paljoa viilennä... Yeah right.

Mutta yrittänyttä ei laiteta. Parika kasvuun!

Tässä hän heti istutuksen jälkeen.


Ja tässä viikon päästä. Kasvua ON tapahtunut. :) Tai ainakin virkistymistä.


Tomaatti ja avomaankurkku

Vanhat kunnon tuttavat. Tomaattia olen viljellyt jo kolmisen vuotta, avomaankurkkua pari. Ensimmäisenä vuonna avis oli kovin satoisa, toinen vuosi oli vähemmän onnekas. Kotona hellyydellä ja rakkaudella kasvattamani taimet päätyivät surman suuhun, eli myyrien ahneuden uhreiksi.

Muhevaiselta lohdutukseksi noudettu taimi kuitenkin tuotti jonkin verran satoa. Tänä vuonna jälleen katsotaan, mihin muhevaisen taimi jaksaa.

Tomaatin kasvattaminen on todella ihanaa ja palkitsevaa. Ja varkaiden nyhtäminen äärimmäisen tyydyttävää. :) Tänä vuonna, kuten aiemminkin, lajina on tanskan vienti.

Alla olevassa kuvassa avomaankurkku etualalla ja tomaatti oikealla.


Kirsikkatomaatti on myös plantaasini uusi tulokas, mikä on luonnollisesti hyvin jännittävää. Mutta jos kaikenmaailman amppelitomaatit ja muut mini-yritelmät kasvavat hipstereiden hoidossa siellä sun täällä pitkin parvekkeita ja keittiön nurkkia, joten kyllähän tämäkin onnistuu! Kirsikkatomaatti on kuvassa vasemmalla taka-alalla.


Viikon jälkeen tomaatit ovat virkistyneet ja ehkä pari senttiä kasvaneet... :) Yllä heti istutuksen jälkeen ja alla viikon kuluttua.


Ja avomaankurkku viikon jälkeen...


Kesäkurpitsa petti minut viime vuonna. Luotettava ja vanha kumppani tuotti vain muutaman pötkäleen. Tänä vuonna valitsin taimen niin huolella, että kyllä nyt kurpitsaa pukkaa!


Viikossa kasvu on vielä vähäistä, mutta rakensin plantaasin ympärille valtavat aidat. Hahaa, myyrät! Linnoituksia on vahvistettu! Valitettavasti ne eivät näy tässä kuvassa... 


Retiisit, rondo-porkkanat, tavalliset porkkanat ja sokeriherneet

Pari riviä rondoja, pari riviä porkkanoita, kolme miniriviä retiisejä, muutamia herneitä. Viikon kuluttua kylvämisestä retiisit olivat jo pompsahtaneet ja vaativat jopa vähän harvennusta (sydän särkyi). Myös ensimmäiset herneet, porkkanat ja rondot nostivat päätään.


Viimevuotisista kasvajista mukana yhä sipulit, valkosipulit, oregano, inkivääriminttu, viinisuolaheinä (ja se leviää itsekseen!).Ja voi että, miten plantaasitöiden jälkeen maistui sauna ja vihta. 


Joiden jälkeen maistui samppanja, ruisnachot ja juustot... 


Voi kesä!!! Parasta aikaa! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti