perjantai 17. tammikuuta 2014

Paistetut ja tuoreet kevätrullat sekä aasialainen salaatti


Voi että miten aurinko paistaa! Voi jopa sanoa hankien kimaltavan. Oli jo aikakin. :)

Olen parissa viime jutussani hekumoinut Vietnamia ja sen keittiötä. Ja täytyy kyllä myöntää, että todella aasialaisesti-virittynyt nainen touhuaa tällä hetkellä keittiössä.

Ja kevättäkin on rinnassani aivan ylenpalttisen paljon. Ja tästä ei tarvitse edes yrittää rakentaa aasinsiltaa kevätrulliin. :)


Uppopaistetut kevätrullat ovat kuuluneet repertuaariini jo vuosia, mutta nyt olin unohtanut ne vähäksi aikaa. Vietnamilaiset, tuoreet kesä- tai kevätrullat löysivät tiensä keittööni vasta viime keväänä. 

Ja samassa hengenvedossa täytyy todeta, että nämä ovat rehellisesti sanottuna rumimmat kevätrullat, mitä olen koskaan tehnyt! Kevätrullalevyt olivat saaneet runtua, joten ne olivat täynnä pieniä halkeamia ja lovia. Kokkasin myös kovassa kiireessä, joten en ehtinyt pilkkoa täytteen komponentteja riittävän pieneksi, enkä myöskään kunnolla keskittyä rullan taitteluun. No mutta, ulkonäkö ei vaikuta makuun. :)

Kevätrullat ovat tosi hyviä. Vastaani ei ole tullut vielä aterioijaa, joka ei niistä pitäisi. Tällä kertaa pyöräytin hieman jykevämmän makuisesta täytteestä sekä paistettuja, että tuoreita versioita.
Erittäin tärkeä ja ehkä hieman vaikeastikin miellytettävä kohderyhmä tykkäsi. Ja paljon. Score! Olin iloinen. :) 

Taannoisella Vietnamin matkallamme osallistuimme kokkauskurssille, ja tottahan toki sielläkin pyöräyteltiin kevätrullia.

Siellä "käärepaperina" oli riisistä tehty levy, toinen taikinatyyppi tehdään vehnästä. Vehnäversiot myydään pakasteena, ja riisilevyt kuivattuna. Molempia versioita voi käyttää sekä paistettuna että tuoreena. Suosisin kuitenkin riisipaperia tuoreisiin ja vehnää paistettuihin kevätrulliin.


Tässä kuvassa on Hoi Anin kokkauskurssimme tulokset. Alla minun versioni ja yllä mieheni, ehkä hieman kärähtäneet, versiot. Täytteenä oli raastettua perunaa ja porkkanaa, possua sekä mausteita (mm. viismauste ja chili).

Tästä lähdettiin liikkeelle.

Näin sitä rullailtiin...

Ja tämmöisiä niistä tuli. Huom! Kuivia, riisipaperilevyjä voi pinota. Märkiä ei. Eikä myöskään vehnärullia. Ne tarttuvat toisiinsa nopeasti.

Kokkailu Hoi Anissa ravintolan keittiössä oli tosi kivaa. Ei mitään suurkeittiömeininkiä, vaan kutakuinkin samat fasiliteetit kuin kesämökillä. Aivan ihanaa!

Paistelun apuna tietenkin tikut eikä mitään reikäkauhaa...
Mutta takaisin suomalaisiin rumilus-rulliin. :) Kokeilin kahta eri taikinaa ja kahta eri taktiikkaa.
Nämä uppopaistetut tein vehnätaikinasta ja tuoreet riisipaperista. Paistoin myös pari riisiversiota, jotka eivät ehtineet kuvaan mukaan. Riisitaikinan paistaminen kuitenkin onnistui myös.



Paistetut kevätrullat mustapapu-täytteellä (20 kpl)

10 kpl isoja, paistamiseen tarkoitettuja kevätrullalevyjä (esim. vehnälevyjä pakastealtaasta)
(ja/tai riisipaperilevyjä tuoreisiin rulliin)

1/5 pienehköstä kaalista
1 porkkana
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl mustapaputahnaa
n. 1/2 l (rypsi)öljyä (ei oliiviöljyä!) paistamiseen

Suikaloi kaali, kuori ja raasta porkkana. Pilko myös sipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli.
Lämmitä loraus öljyä pannulla, lisää kasvikset. Pyörittele niitä pannulla, kunnes kaalit ja porkkanat pehmenevät kunnolla. Älä anna niiden ruskistua.

Lisää mustapaputahnaa 1 rkl kerrallaan ja maistele maku kohdalleen. Täyte saa olla aika ydyn makuista.

Anna täytteen hieman jäähtyä ja jähmettyä. Jos käytät pakastelevyjä, nosta levyt sulamaan n 15 minuutiksi.

Kaada öljy kasariin tai kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi. Liian kylmä öljy tekee rullista liian lötköjä, koska taikina vain imee öljyä itseensä. Liian kuuma öljy kärtsää pinnan, eikä kypsennä sisusta. Tiedät öljyn olevan valmis, kun tipautat siihen palasen taikinaa ja se nousee iloisesti kuplien pintaan. Voit myös laittaa syömäpuikot pystyyn pohjaa vasten. Jos kuplia muodostuu ja nousee pintaan heti, on öljy sopivan kuumaa.

Jos levyt ovat haperoita, kastele niitä vähän esim. pullasudin tai märän pyyhkeen avulla. Sen verran että ne pehmenevät eivätkä halkeile. Halkaise halutessasi levy puoliksi kuten kuvassa.

Nosta täytettä kolmion kärkeen.


Rullaa rulla siten, että nostat kolmion alakärjen täytteen yli. Vedä taikinaa "taaksepäin" siten, että se muodostaa tiukan kelmun täytteen ympärille. Rullaa noin 1/4 - 1/2 kierrosta eteenpäin, taita reunat keskelle ja rullaa loppuun.

Nosta valmis rulla saumapuoli alaspäin kuivumaan ja liimautumaan.


Paista rullia öljyssä n. 2 minuuttia / puoli. Öljyä ei tarvitse olla ihan kauheasti, n. 4 - 7 cm kerros.

Nosta valmis, kauniisti ruskettunut rulla talouspaperin päälle valumaan.

Näin iloisia niistä tuli!
Tein tosiaan myös tuoreita rullia samasta täyttteestä. Valmistus- ja rullailuohjeet ovat muuten täysin samat, mutta älä paista. :) 


Tarjoa kevätrullien kanssa esim. raikasta aasialaista salaattia. Tämä on yksi suosikkini...


Aasialainen salaatti (4-6:lle)

1/2 pienehköstä / keskikokoisesta kaalista
2 isoa porkkanaa
2 isohkoa sipulia
1 limen mehu ja kuori raastettuna
1,5 rkl kalakastiketta
1,5 rkl palmusokeria
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2 valkosipulinkynttä
ripaus chiliä
n. 1/2 dl suolapähkinöitä
tuoretta korianteria

Pilko tai raasta kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi.
Pese lime ja raasta kuori pieneksi. Kuori ja murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Silppua korianteri.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Yhdistä kasvikset ja sekoita ne kunnolla sekaisin. Lisää kastike ja sekoita hyvin.
Nosta salaatti jääkaappiin mehustumaan pariksi tunniksi. 

Rouhi suolapähkinät ja lisää ne salaatin päälle juuri ennen tarjoamista.
Mielestäni tämä salaatti on erityisen hyvää jääkaappikylmänä / viileänä tarjottuna.




2 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta. Aionkin tarjota viikonloppuna tuota salaattia vieraille nyhtöpossun ja hoisin-kastikkeen kera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja hyvä idis! :)
      Toivottavasti teillä on hauska viikonloppu. :)

      Poista