sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulutorttukakku, todellinen tähtitorttu!

Vihdoinkin me jouluhirmut saamme tulla ulos kaapista ilman, että kukaan voi ihmetellä. :)
On ensimmäinen adventti, vain muutama hassu viikko jouluun.


Blogissa on ollut hiljaista, mutta meillä  kotona vauhdikasta. Parin kuukauden takainen vesivahinko ja sitä seurannut remontti on työllistänyt kovasti.

Asiat pitää kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, joten aikaa joululeivonnalle löytyi kyllä.

Sain idiksen tähän mielestäni todella kauniiseen kakkuun / piirakkaan pinterestissä. Näissähän on aina riskinsä... Monetkaan kanavan tee-se-itse-projekteista eivät onnistu ilman maisterintutkintoa kätevyydessä. No mutta, viimeksi onnistuin pullakranssin kera. Ehkä tämäkin saattaisi...


Alkuperäisessä reseptissä tehtiin nutellapulla. Eli täytteeksi nutellaa ja taikina peruspullatakinaa.

Lumihiutaleesta ei mieestäni kuitenkaan voi olla vetämättä viivaa joulutorttuihin! Ja miksipä tämä ei toimisi myös luumusoseella ja torttutaikinalla. :)

Tein itse taikinan, sillä joskus taannoin tekemäni rahkavoitaikina oli muistaakseni hyvää ja mehevää. Ja niin oli tämäkin! Koska kaupasta useimmiten saa vain valmiiksi leikattuja torttulevyjä, suosittelen oman taikinan tekemistä. Tosin isoimmista kaupoista löytyy kyllä varmasti valmis voitaikinalevy (iso), joka toimii aivan mainiosti!

Jos teet taikinan suolaisiin leivonnaisiin, jätä sokeri pois.


Joulutorttukakku 
Taikinasta tuli 1 torttu + muutama joulutorttu.

250 g rahkaa
250 g voita tai margariinia
4-5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jos aiot tehdä suolaisia leivonnaisia, jätä sokeri pois)

1 prk luumusosetta
1 keltuainen voiteluun


Tee taikina edellisenä päivänä / muutama tunti aikaisemmin.

Sekoita keskenään rahka ja pehmeä voi tai margariini. Sekoita keskenään leivinjauhe, suola, sokeri ja jauhot. Yhdistä kuivat aineet rahka-voiseokseen.

Tunnustele jauhojen määrä. Tarve riippuu nimittäin merkittävästi käyttämäsi rahkan paksuudesta. Käytin itse Lidlin löysähköä jugurttirahkaa, ja jauhoja meni 5 dl. Taikinasta pitäisi tulla aika kimmoisa, se ei saa missään nimessä olla valuva.

Nosta taikina jääkaappiin lepäämään ja seuraavaa päivää odottelemaan.

Kumoa oleentunut taikina jauhotetulle pöydälle. 


Kauli litteäksi.


Taittele taikina ensin siten, että molemmat päädyt tulevat keskelle (3 krs) ja sitten vielä koko nippu toisessa suunnassa kahtia (6 krs). Kauli jälleen isoksi.


Kauli jälleen isoksi.

Muista lisätä taikinan alle tarvittaessa vähän jauhoja. Jos niitä meinaa jäädä liikaa taitosten väliin, pudistele ylimääräiset pois esim. pullasudin avulla.

Toistele taitoksia ja kaulimisia muutama kerta. Itse taisin taitella 6 kertaa. Näin saat taikinaan kerroksellisuutta ja lehtevyyttä. Taikina muuttuu joka kerralla kimmoisammaksi.


Kun olet mielestäsi valmis, aloita leipominen kaulitsemalla levy jälleen suureksi. :)

Ota taikinasta pyöreän muotin (esim. piirakkavuoka tai irtopohjavuoan pohja) avulla kolme samankokoista ympyrää.


Nosta ensimmäinen levy leivinpaperille. Levitä päälle kerros luumusosetta. Kannattaa laittaa enemmän luumusosetta keskelle ja ohuemmin reunoille, jottei sose tursuile ulos niin paljon.


Nosta toinen levy edellisen päälle. Levitä jälleen luumusosetta. 


Sitten vielä kolmas taikinakerros päällimmäiseksi.


Leikkaa pino sektoreihin. Huomaa, että sektoreita pitää tulla parillinen määrä. Kannattaa siis ensin leikata leveämmät sektorit ja toisella kierroksella ne vielä puoliksi.



Käännä sektorit lumihiutaleiksi. Ota aina kaksi vastakkaista sektoria ja käännä ne kaksi kertaa sisäänpäin. Etene näin ympäri koko piirakan.


Kääntele lopuksi piirakan repsottavat reunat piirakan alle.


Voitele kakku ohuesti munankeltuaisella.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Vahdi uunia, paistoaika voi vaihdella taikinan paksuudesta ja laadusta riippuen.


Nauti glögin ja hyvän seuran kanssa. :)




maanantai 17. marraskuuta 2014

Päärynä-kurpitsakeitto, ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku

Voi ensilumi ja joulua enteilevä tunnelma sentään! :D

Nyt, kun ensimmäiseen adventtiin on enää viikko, uskallan tulla kaapista jouluhurahdukseni kera. Oikeastihan se on ollut päällä jo hyvän tovin.


Sinihomejuusto kuuluu minulla jotenkin tähän vuodenaikaan. Se on vain aivan mahtavaa esimerkiksi pipareiden päällä (tai piparitaikinassa!). Tässäkin keitossa ihanan suolainen juusto luo täydellisen makuparin makeahkon keiton kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu vielä ripaus tulisuutta, aijai.



Keitto toimii mielestäni hyvin sekä alku- että pääruokana. Ihanaa, värikästä, lämpöistä: kaikkea mitä tähän vuodenaikaan tarvitsee. :)

Olen kokeilllut tänä syksynä useampaa eri kurpitsakeittoa, esimerkiksi samettista,  balsamicolla säväytettyä keittoa ja fenkolilla maustettua mausteisempaa keittoa. Puhumattakaan lukemattomista muista kurpitsaresepteistä... 

Loppupäätelmät? Kurpitsa vain on minun juttuni! Kaikki on ollut hyvää. Mutta olisikohan tämä keitto ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku..?


Päärynä-kurpitsakeitto (4:lle)

n. 500 g kurpitsaa (esim. hokkaidon tai myski-)
2 päärynää
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
n. 2 rkl tomaattipyrettä
n. 2-3 dl vettä
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
n. 100 g sinihomejuustoa


Lohko kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja paahda niitä 180 asteessa noin 45 minuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Leikkaa kurpitsoista kuoret pois.

Paloittele myös päärynä. Silppua sipuli ja valkosipuli.

Kuullota loraus öljyä pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pieni hetki, älä anna ruskistua. Lisää hieman vettä ja tomaattipyre. Lisää myös kurpitsat ja päärynät, sekä  noin puolet vedestä.

Soseuta keitto samettiseksi. Lisää mausteet, anna porista tovi, ja maistele maut kohdalleen. Jos tuntuu liian makealta, lisää suolaa ja chiliä.

Murustele annoksen päälle vielä reilusti sinihomejuustoa. Nauti!


sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Punssi-päärynäpiirakka

Ystävät ovat ihania. Mikä mahtava loppuviikko ja viikonloppu vanhojen ystävien sekä kansainvälisten "pitkästä aikaa -kavereiden" kanssa onkaan takana. :)

Vierailuputken keskellä voi olla joskus hankalaa löytää aikaa sen tasoiseen emännöintiin kuin tahtoisi, mutta onneksi herkullinen ruoka voi valmistua nopeastikin. :)

Tähän punssi-päärynäpiirakkaan liittyy minulla aivan erityisen ihana muisto. Mieheni ei varsinaisesti ole mikään paakari pitkonvääntäjä, mutta ensimmäisen kerran maistoin punssin ja päärynän ihanaa makuyhdistelmää hänen pikku kätöstensä työn kautta. Tullessani kotiin ensimmäinen suomenmestaruusmitali kaulassani, odotti kotona tuoksuva piiras. Tulen muistamaan nämä mitalikahvit ikuisesti. :)


Ja yhtä herkulliselta piirakka maistui vieläkin. Rakastan päärynöitä, ja punssi antoi piirakkaan ihanan potkun. Lime puolestaan tuo raikkautta, joka tasapainottaa makeutta. Nam nam!

Resepti on alunperin Glorian ruoka & viini -lehdestä, ei mieheni sentään ihan itse olisi moista keksinyt kehittää. :D


Punssi-päärynäpiirakka

100 g voita tai margariinia
1 limen kuori raastettuna
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 dl punssia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl mannaryynejä
2-2 päärynää

margariinia ja mannaryynejä vuoan voiteluun
1/2 dl mantelilastuja


Sulata ja jäähdytä margariini. Pese lime hyvin ja raasta kuori talteen. Lohko kukin päärynä noin kuuteen isoon lohkoon.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt margariini ja raastettu limen kuori.

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Lisää mannaryynit, mutta älä enää vatkaa taikinaa. Kääntele sen sijaan mannaryynit joukkoon nuolijan avulla.

Voitele ja mannaryynitä piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan.
Asettele lohkot vuokaan haluamallasi tavalla. Itse laitoin päärynät säteittäin, paksumpi pää reunaa kohden. Lisäsin myös isojen lohkojen väleihin pikkulohkot.


Ripottele päälle mantelilastuja.


Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniisti väriä ja "tikkutesti" antaa puhtaan tuloksen. Anna piirakan jäähtyä pikkuhetki ennen tarjoamista.

Jos kaipaat lisää makeutta, tarjoa piirakan kanssa esim. vaniljakastiketta. Omasta mielestäni tämä olisi ollut turhan äklö yhdistelmä.



sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit

Hauskaa isäpäivää! Tänään varmasti vatkaimet laulavat, pihvi paistuu ja puhelinlinjat kuumenevat. :)


Kakun leipominen voi olla jo vähän myöhäistä tälle päivälle, mutta nämä suht. nopeasti valmistuvat pekoni-maissimuffinssit sopivat varmasti isien makuun.

Leivonnainen jossa on pekonia, what's not to love?


Testasin näitä gluteenittomia, suolaisia muffinsseja ekaa kertaa ja hyvinhän ne onnistuivat! Ensi kerralla tosin laitan rohkeammin jalapenoa taikinaan. Alla olevassa reseptissä määrä alkanee olla sopiva. :)

Reseptin bongasin itse asiassa Koko Suomi leipoo -ohjelmasta. Polenta on minulle uusi tuttavuus leivonnassa, ja oli kyllä todella positiivinen yllätys! Ihanan keltaista ja "ryynikästä"!



Muffinssit maistuivat sellaisenaan, mutta dippikastike toi mukavasti kosteutta ja meininkiä. Suosittelen pyöräyttämään sen kaveriksi.

Muffinssit sopivat välipalaksi, aamupalaksi, alkuruoaksi, tai vaikka pääruoan lisukkeeksi.


Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit (n. 15 kpl)

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl polentaryynejä
1/2 sipuli
reilu 1/2 pkt pekonia
1,5 dl makeaa purkkimaissia
n. 8-10 siivua oikein tulisia jalapenoja
70 g margariinia
1 rkl vaahterasiirappia
2 kananmunaa
2 dl maitoa


Paista pekonit pannulla. Nosta sivuun ja anna jäähtyä. Pilko pieneksi.

Pilko sipuli ja jalapenoviipaleet niin pieneksi silpuksi kun saat.


Yhdistä kuivat aineet ja sekoita hyvin keskenään.

Lisää maito, margariini ja munat. Sekoita hyvin. Lisää myös sipulit, pekonit, jalapenot ja maissit, sekä loraus vaahterasiirappia. Sekoita taikina tasaiseksi.


Annostele taikinaa muffinssivuokiin. Jätä tilaa kohoamiselle.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Huomaa, että gluteenittomat leivonnaiset eivät ota samalla tavalla väriä pintaan kuin perinteiset.

Tarjoa muffinssit sellaisenaan tai dipin kanssa.


Maissidippi

1 prk maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 dl tölkkimaissia
pieni loraus maissin lientä
n. 6 viipaletta tulista jalapenoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna jalapenoviipaleet. Yhdistä kaikki aineet, mausta suola ja pippuri kohdalleen. Anna oleentua jääkaapissa hetkosen.



<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1540434/?claim=4c944zmy7ap">Follow my blog with Bloglovin</a>

torstai 6. marraskuuta 2014

Ihana italialainen kurpitsapasta

Ja näin sain päivääni makuelämyksiä, lämpöä, värejä ja hyvää oloa.

Mutta mitäpä muuta voi odottaa, kun raaka-aineet ovat näin ihanat: kurpitsaa, parmesaania, pähkinää, minttua...


Tänään satoi räntää - ja paljon. Tänään myös tuuli - ja kovaa. Työpäivä oli pitkä - mutta ei todella pitkä. Ja ensimmäisen kerran viikkoihin kotiin pyöräillessäni oli myötätuuli, ei siis mystisiä tuulenkääntymisiä päivän aikana. :)

Joka tapauksessa, kotiin päästyäni halusin jotain todella herkullista nopeasti. En ollut itse asiassa koskaan testannut reseptiä aikaisemmin, mutta kuumassa suihkussa päätin lähteä yritykseen. Ei kun litimärät vaatteet narulle ja nainen keittiöön.

Kurpitsapasta oli todella todella hyvää ja valmistui nopeasti. Jos pilkot kurpitsat jo edellisenä päivänä, menee tämä todellakin kategoriaan "nopeat arkiruoat".

Voit helposti virittää pastasi omien mieltymystesi mukaan: lisää juustoa, ehkä vähemmän tai enemmän chiliä, ehkä jotain muuta pastaa... Mutta älä skippaa pähkinöitä, ne olivat mahtava rouskuva lisä makujen harmoniassa.


Ihana italialainen kurpitsapasta (1:lle)

n. 200 g pala kurpitsaa (minulla hokkaidonkurpitsaa, myös myskikurpitsa käy)
tummaa pastaa tai tuorepastaa
1 iso valkosipulinkynsi
1 todella pieni (salotti)sipuli
n. 2 rkl voita tai margariinia
n. 1-1,5 dl pastan keitinvettä
n. 1/2 tl sitruunamehua
pieni (!) pala kuivattua chiliä tai ripaus chilimaustetta
kourallinen tuoretta (tai pakastettua) minttua
muutama hasselpähkinä
parmesanjuustoa
suolaa
pippuria


Aloita pilkkomalla kurpitsa pieniksi, kuorettomiksi kuutioiksi (n.  1 cm särmät).

Helppoa.

Sulata margariini pannulla, lisää kurpitsat. Paista kurpitsoja kannen alla n. 5 -7 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät.

Laita samalla pastat kiehumaan. Jätä sopivasti al denteksi, kaada keitinvesi talteen.

Ja jotta multitaskaat sopivasti, paahda eri pannulla suuriksi paloiksi rouhitut pähkinät. Pannun tulee olla kuiva ja melko kuuma, aikaa kuluu pari minuuttia.

Ja takaisin itse pastan pariin.
Lisää pannulle pilkottu valkosipuli ja sipuli. Lisää myös tarvittaessa öljyä tai margariinia. Paista minuutti - pari.


Ennen kun kärähtää, lisää pannulle pastan keitinvettä. Aloita n. 1/2 desilitrasta ja lisäile vettä hissukseen, kunnes pannulle muodostuu sopiva määrä kullankeltaista kastiketta.


Lisää pastat pannulle, samoin sitruunamehu, chili, pippuri ja suola. Pyöräyttele muutaman kerran ympäri.

Annostele lautaselle pasta, revi päälle mintun lehdet, ripottele paahdetut pähkinät, raasta parmesaania ja viimeistele rouhaisulla pippuria.

Ihanaa!



maanantai 3. marraskuuta 2014

Kurpitsasmoothie ja jouluiset, makeat kurpitsansiemenet

Nyt ei voi sanoa muuta kuin että koettakaa kestää. Olen yhä syvällä kurpitsahurahduksessani, joten olkaa hyvä, pari pientä kurpitsareseptiä! (Eivät muuten tule loppumaan tähän...)

Näitä molempia reseptejä yhdistää jouluisuus. Ihanat lämpimät maut ovat hyvin tuttuja esimerkiksi pipareista ja muista joululeivonnaisista. Oiva keino päästä fiilikseen.


Kurpitsasmoothie

n. 1 dl soseutettua kypsää (myski)kurpitsaa
1/2 banaani
n. 1,5 dl maitoa
n. 1 tl vaniljasokeria tai hunajaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus piparkakkumaustetta
ripaus kardemummaa

Jos aloitat työstämisen kaupasta raahatusta kokonaisesta kurpitsasta, aloita pilkkomalla kurpitsa ja paahtamalla paloja 200-asteisessa uunissa n. 30- 45 minuuttia. Soseuta ja jäähdytä palat.

Yhdistä kaikki aineet blenderissä tai sopivassa kulhossa ja surauta sileäksi. Suosittelen lämpimästi aloittamaan vain tilkalla maitoa ja oikeasti pienillä ripauksilla mausteita. Näin saat maun ja juoksevuuden hyvin säädettyä kohdalleen.


Jouluiset, makeat kurpitsansiemenet

1 kurpitsan siemenet
n. 1 tl oliviiöljyä
ripaus kardemummaa
n. 1/2 - 1 tl piparkakkumaustetta
n. 2 tl sokeria
* Huomaa, että kaikkien mausteiden määrä määräytyy siementen määrän mukaan. Joskus niitä on enemmän, joskus vähemmän.

Pese siemenet ja nyhdä niistä pahimmat rihmat irti. Itseäni ei haittaa, jos niitä vähän jää, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. :)

Sekoita keskenään öljy ja mausteet. Pyöräyttele siemenet seoksessa.

Paahda 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Vahdi koko ajan, ettei sokeri kärähdä. Ihan yhtä tummaksi ei kannata tähdätä, kuin minulla tuossa kuvassa. Heh, katsoin ehkä minuutin toiseen suuntaan ja sokeri kärtsähti.

Anna jäähtyä ja irrottele siemenet toisistaan.




sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Paahdettu myskikurpitsa ja aprikoosi-myslileipä

Olen kurpitsahuumassa! Voi että, miten rakastankaan näitä syksyn jalokiviä.
Jos elämäni on oranssia normaalisti, on se nyt täydessä hehkussaan. :)


Testilistallani on noin 100 kurpitsareseptiä ja olen aloitellut yksinkertaisesta. Takana on pari erittäin onnistunutta keittoa (täydellinen, taivaallinen, samettinen kurpitsakeitto ja lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla), kurpitsapiiras, kurpitsasmoothie, paahdetut kurpitsansiemenet ym.

Olen testaillut ja vertaillut keskenään myski- ja hokkaidonkurpitsaa.  Ja kyllä myskikurpitsa vie voiton kaikissa muissa kategorioissa, paitsi ulkonäössä.


  • Myskikurpitsa on maukkaampi.
  • Myskikurpitsa tuntuu olevan mehukkaampi.
  • Myskikurpitsassa on enemmän lihaa ja vähemmän siemeniä.
  • Myskikurpitsan kuoretkin ovat syötävät.

Oi miten mehukasta...

Mielestäni kaikki kurpitsaruoat alkavat parhaiten paahtamalla. Kurpitsa palasiksi, siemenet talteen ja lohkot uuniin. 200 astetta, n. 30 - 45 minuuttia. Iisiä.

Tämän jälkeen kurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai soseuttaa, ja kurpitsasosettahan voi käyttää kaikkeen smoothieista, piirakkaan, vanukkaaseen ja vaikka jäätelöön.

Paahdettu myskikurpitsa oli mielestäni aivan ihanaa. Pienillä lisämausteilla ja -elementeillä sai annokseen mukavasti rakennetta ja meininkiä. Paahdetut lohkot toimivat erinomaisesti esim. lihan lisukkeena, mutta myös erinomaisena kasvisruokana sellaisenaan!


Paahdettu myskikurpitsa (2-4:lle)

n. 500 g myskikurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
kurpitsansiemeniä (itse paahdettu tai kaupasta)
tuoretta minttua
tuoretta oreganoa
hyvää balsamicoa
hyvää suolaa, esim. himalajansuolaa
pippuria myllystä


Lohko kurpitsat. Paahda lohkoja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit kääntää lohkot puolivälissä paistelua ja samalla lisätä murskatun valkosipulin. (Valkosipuli voi kärähtää, jos se on uunissa liian kauan.)

Nostele lautaselle lohkot, rouhi päälle suolaa ja pippuria. Ripottele päälle itse paahdettuja tai kaupasta ostettuja kurpitsansiemeniä (tai molempia, kuten minä tein). Tipauttele myös muutama tippa hyvää balsamicoa. Älä anna lorahtaa!

Revi annoksen päälle vielä mintun ja oreganon lehdet. Nauti!


Ja tämän kevyen herkun kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin aprikoosi-myslileipä. Aijai... Mikään ei voita tuoretta leipää. Ei mikään.


Vaivaamaton aprikoosi-myslileipä

4 dl kylmää vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,5 dl mysliä
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl pilkottuja aprikooseja


Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Sekoita nopeasti, älä vaivaa.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla 12 - 18 tuntia.

Kohotuksen jälkeen, muhjuta taikinaa hieman. Pyöräyttele taikina irti reunoistaan ja pari kertaa ympäri, jotta ilmakuplat katoavat. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja kannellinen uunipata 225-asteiseksi. Ota kuuma pata ulos, kaada taikina sisään ja nosta kansi päälle.

Nosta pata uuniin, laske lämpö samalla 200 asteeseen, ja paista 30 minuuttia. Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista leipää vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinnassa on sopivasti väriä ja leipä kumisee kopistellessa.

Nosta pata ulos uunista ja kumoa leipä heti. Jäähdytä ritilän päällä vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista.


Ai että. :)