sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Jouluiset munkkipossut

Porsaita äidin oomme kaikki, oomme kaikki oomme kaikki... :D


Olen jo ties kuinka monta viikkoa tai kuukautta himoinnut munkkipossua. Suupieliä pyyhkien olen kulkenut ohi kahviloiden ja sokerikuorrutteisten ihanien pikku pallukoiden, joiden tiedän olevan täynnä mehevää täytettä.

Härkää sarvista - tai possua hännästä! Tänään leivoin munkkipossuja ensimmäistä kertaa koskaan.

Ja voi että, kyllä odotus palkittiin moninkertaisesti. :)

Onko mitään ihanampaa kuin rapsahtavan kuoren alta löytyvä mehevä pullataikina ja jouluisen täyteläiset täytteet?
Ja se, että sokeria tippuu joka paikkaan!


Nyt ollaan tosiaan jo niin lähellä joulua, että halusin täytteidenkin julistavan tätä ilosanomaa. Niinpä munkkipossuni täyttyivät vaniljakreemillä ja joulutortuista tutulla luumusoseella.

Toimii.


Kuten näette, minulla on vielä vähän petrattavaa munkkipossujen ulkonäössä. Mutta tämä olikin vasta eka kerta kun näitä teen! 

Vertailukohteena minulla oli Koko Suomi leipoo -ohjelman teknisen tehtävän munkit. Rakastan nipistää sieltä ohjeita, koska ne ovat ainakin "autenttisia" ja perinteisiä. :)

Ensi kerralla siis enemmän fokusta ulkonäköön, mutta maku oli kohdallaan jo nyt.

Sokeroinnissakin ehkä hieman riehaannuin ja kokosin munkkien päälle todella paksun kerroksen sokeria. Ehkä juuri peittääkseni ulkonäön... :)


Jouluiset munkkipossut (10 kpl)

1,25 dl maitoa
1/2 pss kuivahiivaa
n. 35 g sokeria
ripaus suolaa
1 keltuainen (iso)
reilu 1/2 tl kardemummaa
n. 40 g margariinia tai voita
250 g vehnäjauhoja

Täytteet:
n. 1/4 prk luumusosetta
1 dl vettä
35 g vaniljakreemijauhetta

n. 0,5 l rypsiöljyä paistamiseen
sokeria kuorrutukseen
(tomusokeria)


Tee pullataikina.
Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä keskenään kuuma maito, sokeri, suola, keltuainen ja kardemumma.
Sekoita kuivahiiva n. 1,5 dl vehnäjauhoja ja lisää nekin taikinaan.

Alusta vehnäjauhoja hissukseen joukkoon. 
Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös paloiteltu margariini / voi.

Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa n. 5-8 minuuttia kunnes taikinasta tulee sitkoisa pallo.

Anna taikinan levähtää 10 minuuttia. 

Tee sillä välin vaniljakreemi yhdistämällä vesi ja kreemijauhe. Sekoita tasaiseksi käsin (esim. haarukalla) ja nosta kylmään jähmettymään.

Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele pulliksi. Kauli jokainen pulla suorakaiteen muotoiseksi.


Nostele suorakaiteiden toiseen reunaan sekä luumusosetta että vaniljakreemiä.


Nosta taikinan toinen puoliska täytteiden päälle ja painele reunat kunnolla kiinni. 

Venyttele possua vähän enemmän suorakaiteen muotoiseksi, ja nipistä jokaisesta reunasta sorkat. Voit pyöritellä sorkkia sormien välissä, jotta saat ne pysymään muodossaan.

Anna pullien kohota rauhassa liinan alla jopa tunnin verran.


Lämmitä öljy kattilassa / kasarissa 180 asteeseen. Käytä paistomittaria apuna.

Paista munkkeja pari minuuttia molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Pyörittele valmiit munkit sokerissa ja nosta lautaselle odottamaan ja jäähtymään.

Halutessasi voit jäähtyneiden munkkien päälle vielä tupsuttaa vähän lumisen näköistä tomusokeria.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti