keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Falafelit, pitaleivät, jugurttikastike ja manteli-couscous

Sain innostuksen falafeleihin viime syksynä partiotaitojen sm-kisoissa, joissa yörastin ruokatehtävänä oli falafelien, pitaleivän, kastikkeen & salaatin teko.

Perinteisesti falafelit uppopaistetaan, mutta itse pidän enemmän pannu-versioista; terveellisempää, helpompaa ja käryää vähemmän.

Jos paistelet falafelit pannulla,  kannattaa laittaa taikinaan myös kananmunaa. Tällöin pallukat pysyvät paremmin muodossaan.

Jos haluat tehdä gluteenittomia falafeleja, jätä pois muna ja korppujauhot. Muuten resepti voi olla täysin sama. Gluteenittomat falafelit ovat pehmeämpiä ja haastavampia paistaa. Heitä tulee siis käsitellä erityisen hellällä otteella.

Uppopaistamalla saat kauniimpia ja pyöreämpiä falafeleja. Nämä kuviin päätyneet ovat hyvin nopeasti hyvin reippaalla kädellä tehtyjä. :) Eli maltti on todellakin valttia. Älä kiirehdi, paistele rauhassa.


Falafelit (2:lle)

4 dl kypsiä kikherneitä (joko purkista tai itse keiteltyjä)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua minttua (tai reilusti tuoretta)
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chiliä
suolaa
pippuria
(sitruunankuoriraastetta)
1 muna
1/4 dl korppujauhoja (tai vähän reilu)

Kikherneiden keittäminen (n. 7 dl kypsinä, eli kaikkia ei tarvitse käyttää falafeleihin, säästä loput vaikka salaattiin)

2,5 dl kuivia kik-herneitä
Liota kikherneitä yön yli (väh. 12 h) väljässä vedessä.
Keitä kikherneitä runsaassa vedessä noin 50 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Huuhtele viileällä vedellä.


Falafelien tekeminen

Soseuta kypsät kikherneet sauvasekoittimella (tai käsin, jos jaksat).
Pilko sipulit erittäin pieneksi. Murskaa valkosipulinkynnet.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan levätä puolisen tuntia - muutaman tunnin. Maista, että mausteita ja suolaa on riittävästi, eli runsaasti. :)

Pyörittele taikinasta palloja. Jos pyörittely on hankalaa, on taikinan koostumuksessa kehittelyn varaa. Jos taikina on löysää, lisää korppujauhoja. Jos liian kovaa, lorauta sekaan aivan pieni aavistus vettä tai tölkki-kikherneiden lientä.

Kannattaa pyöritellä kaikki ensin valmiiksi ja siirtyä sitten paisteluhommiin.
Kuumenna öljy pannulla ja paistele falafeleihin kaunis pintaväri.

Pallukat ovat pehmeitä, joten muista hellä ote. Ei kannata hätäillä, vaan paistella rauhallisella temmolla, eikä liian kuumalla pannulla.


Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi.

Sekoita veteen suola, vehnäjauhot ja kuivahiiva (jos käytät tuoretta hiivaa, liota se veteen ennen muiden aineiden lisäämistä).

Vaivaa taikina kunnolla sileäksi palloksi. Anna kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 15 cm halkaisijan lituskoiksi.
Rakenna pitaleivät suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle, mutta jätä pelti vielä alta pois.

Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia.

Laita pellit uuniin ja kuumenna uumenna uuni 250 C. Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperi jolla pitaleivät ovat suoraan kuuman pellin päälle. Näin leivät paukahtavat kuoheammiksi.

Paista pitaleipiä noin 10 - 15 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kumisevat onttouttaan.

Anna leipien jäähtyä hieman, halkaise ja nosta tarjolle. Täytä falafeleilla, salaatilla ja jugurttikastikkeella.


Jugurttikastike

2 dl maustamtonta jugurttia (vaikka itse tehtyä)
1 tl kuivattua minttua (tai tuoretta)
1/4 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna jugurtin oleentua puolesta tunnista seuraavaan päivään.


Mantelicouscous

Keitä couscous ohjeen mukaan. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Paahda mantelilastuja hetki pannulla ja ripottele couscousin päälle.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Puolukka-portviinisuklaapalat

Nämä suklaapalat saivat silmäni tuikkimaan, vaikka yleensä en suklaasta oikeastaan juuri välitä.


En tiedä oliko ihastukseni syynä portviini, mehevät puolukat, vai se että leipomus onnistui tosi hyvin. :) Tai ehkä se oli kaikkien näiden yhdistelmä. Sillä sekä minun että mieheni mielestä suklaapalat olivat parhaita seuraavana päivänä, kun puolukat olivat imeneet itseensä portviinin maun.

Mehevän suklaan sisällä oli siis raikkaan kirpeitä ja maukkaita punaisia helmiä. Joko hehkutin tarpeeksi? :)

Resepti on muokattu Glorian ruoka ja viini -lehdestä (7/2012) löytyneestä ohjeesta. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin puolukoiden sijaan karpaloita, ja niitä oli vähän vähemmän. Kuorrutteessa oli myös espressojauhetta. Eli nämä taitavat siis olla suklaapaloja eikä mokkapaloja, sillä kahvia ei reseptistä löydy.

Resepti on aika helppo mutta monivaiheinen. Suklaapalat kannattaa jättää kostean meheviksi, mutta ole huolellinen kun leikkaat ja nostelet paloja. Ainakin kokonaisena kakkuna liian kostea leipomus helposti taittuu ja halkeaa.


Puolukka-portviinisuklaapalat (15 - 20 palaa)

150 g tummaa suklaata
150 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 ruby portviiniä
1/2 dl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl pakastepuolukoita

Kuorrute:
50 g voita
1/2 dl ruby portviiniä
3/4 dl kaakaojauhetta
n. 5 - 6 dl tomusokeria

Lisäksi:
kaakaojauhetta
puolukoita


Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Käytä joko neliskulmaista vuokaa (n. 25 x 22 cm) tai isoa pyöreää vuokaa (halkaisja 27 cm). Tuplaamalla ohjeen saat pellillisen.

Lämmitä uuni 175 C.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.

Käytän aina kahden kattilan taktiikkaa. Kiehuta siis vettä alemmassa kattilassa pienemmän kattilan levätessä kahvoistaan sen sisällä.

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.


Sekoita vaahtoon suklaa-voiseos ja portviini.

Siivilöi kaakao joukkoon ja lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen.



Kääntele kohmeiset puolukat joukkoon.

Kaada taikina vuokaan.


Kypsennä uunin keskitasossa noin 25 minuuttia. Kakku on kypsä, kun keskelle tökättyyn puutikkuun ei jää löysää taikinaa, vaan max pieniä muruja.

Ihanasti pilkisteleviä puolukoita

Anna kakun jäähtyä vähintään haaleaksi, mielellään huoneenlämpöiseksi.

Tee kuorrute. Sulata voi ja yhdistä portviinin kanssa. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on levitettävää.

Ota kakku vuoasta pois. Levitä kuorrute kakun päälle. Voit piirrellä kuorrutteeseen kivoja aaltokuvioita. Ole kuitenkin ripeä. Kun pinta on vähän kuivahtanut, ei sitä enää saa mennä tökkimään. Muuten tulee rumaa jälkeä kuten alla olevassa kuvassa.


Onneksi kuitenkin kaakaojauhe pelastaa!

Anna kuorrutteen jähmettyä ainakin puolisen tuntia ennen leikkaamista. Siivilöi koristeeksi kaakaojauhetta.


Tarjoa kakkuna tai paloina.

Koristele annos kylmillä puolukoilla.


Kylkiäisiksi hyvää seuraa, kahvia tai samppanjaa.


keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kanaa hoisin-kastikkeessa

Tämä ihanainen annos kuuluu jälleen kategoriaan "nopeaa arkiruokaa". 

Vaikka maksalaatikossa ja pakaste-pinaattikeitossa on puolensa, ei eineksillä saa mitenkään aikaiseksi ruoanlaiton tunnelmaa ja sitä kautta saavutettavaa hyvää mieltä. :)

Tunnelmoin tulevaa Pekingin matkaa virittäytymällä kohti oikeita makumaailmoja. Sukelsin jääkaappimme valtaisaan purkki- ja purnukka-arkistoon ja löysin hoisin-kastikkeen juuri siitä, missä tiesin sen olevan (Miten niin muka kaaos, kaikkihan on järjestyksessä!).

Tämän ihanaisen kanaruoan ydin on hoisin-kastike, kaikki muu on muokattavissa. Korvaa bambunversot purjolla ja paprika kesäkurpitsalla. Tai ihan mitä kaapista sattuu löytymään.

Kanaa hoisin-kastikkeessa (2:lle)

350 g maustamattomia kanasuikaleita
1/2 dl - 1 dl bambunversoja (esim. Vitasia bamboo shoots, joita saa Lidlistä)
1/2 isosta paprikasta
1 sipuli

1,5 dl vettä
1 tl kanafondia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hoisin-kastiketta
reilu ripaus valkopippuria
1 tl hot-saucea / tabascoa
1 rkl perunajauhoja + 0,25 dl vettä

jasminriisiä


Pilko sipuli ja paprika. Pieni bambunversoja hieman, mutta jätä melko isoiksi paloiksi.

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja lisää sipuli. Kuullota pari minuuttia ja lisää kanat. Kanan ollessa puolikypsää, lisää paprika ja bambunversot.

Sekoita vesi, kanafondi ja soijakastike keskenään.

Kun kanat ovat kypsyneet, kaada fondi-soija-seos pannulle. Lisää myös hoisin-kastike, hot-sauce ja mausteet. Anna porista hetkonen.

Sekoita perunajauhot veteen. Suurusta kastike hitaasti suurustetta norottaen.


Tällä määrällä perunajauhoja kastikkeesta tulee melko kiisselimäistä ja paksua - kuten Kiinassa. Jos tykkäät juoksevammasta kastikkeesta, puolita perunajauhon määrä.

Vieläkin hän jaksaa!

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Lampaan ulkofile ja lohkoperunat

Ihanainen lammas - sinä tummalihainen määkivä fluffupallo.
Tervetuloa lautaselleni. :)


Nyt kun hiihtokausi on parhaimmillaan (!), alkavat ajatukset hiljalleen suuntaamaan pidemmälle kohti keväisen aurinkoisia, iloisesti kimaltavia hankia. Sen verran kirkkaasti tänäänkin aurinko lämmitti.

Ja ulkoilmarikkaan päivän jälkeen on tietysti parasta syödä hyvin. Tämän romanttisen gourmet-aterian nautimme itseasiassa viime viikonloppuna  hiihtelyn jälkeen.


Pöydästä löytyi vielä viime keväänä istutettuja tuoreita yrttejä - muutama sinnikäs oksa on yhä voimissaan. :) Ja kohtahan on jälleen kylvöaika (ainakin rai-ruohon).


Lampaan ulkofile ja lohkoperunat

500 g lampaan ulkofilettä
2 tl kuivattua minttua
3 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

n. 400 g perunoita

Marinoi lammas mintulla, murskatulla valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Lyö lampaat ja mausteet pussiin, sekoita ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Ota lammas ulos jääkaapista tuntia - paria ennen paistelua.

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Paista fileen pinnat kiinni kuumalla pannulla.


Nosta liha uunivuokaan ja laita uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes sisälämpö on 57 C.

Nosta liha pois uunista, kääräise folioon ja anna vetäytyä hetki.

Tee samalla perunat. Lohko perunat pieniksi veneiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja persilladella.
Paista lohkot rypsiöljyssä kuumalla pannulla noin 10 - 15 minuuttia. Pidä kansi päällä ja heiluttele usein. Perunat saavat mielestäni tummua ihanan rapsakoiksi.

Tarjoa lammas esim. valkosipulihyytelön tai minttuhyytelön kanssa. Ripottele pinnalle vielä tuoretta oreganoa.


perjantai 18. tammikuuta 2013

Inkiväärisen hedelmäinen suklaahoukutus

Pehmeää banaania, aromaattista inkivääriä, pirtsakkaa sitruunaa. Ja nämä kaikki suloisen suklaan syleilyssä. :)



Tämän vanukasmaisen houkutuksen kanssa on harrastettu mielenkiintoisia kokeita.

Olen tehnyt tätä nyt kahdesti; ensimmäisellä kerralla ilman sitruunankuoriraastetta ja toisella kerralla sen kera.
Ensimmäisellä kerralla en myöskään seisottanut vanukkaita yön yli, ainoastaan muutaman tunnin. Ensimmäisellä kerralla en laittanut vanukkaita muovin alle odottamaan, toisella kerralla laitoin.

Tulokset: 
Ensimmäisellä kerralla vanukas pysyi ihanan kuohkeana ja täyteläisenä vanukkaana.
Toisella kerralla söimme suklaakeittoa.
Jostain kumman syystä hyvin hyytynyt ja hyvältä vaikuttava vanukas muuttui yön aikana nesteeksi. Luulen, että syynä oli sitruunankuoriraaste...


Eli jos haluatte pelata varman päälle toimikaa näin:
  • Jos tarve säilyttää yön yli -> jätä pois sitruuna, älä laita vanukasta muovin alle
  • Jos tarjoat pian -> voit laittaa sitruunan messiin

Joka tapauksessa resepti on loistavan helppo ja maukas. Ja hyvä keino päästä eroon elähtäneistä banaaneista.


Inkiväärinen banaani-suklaahoukutus (4 annosta)

5 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1/2 - 1 tl inkivääriä
(1/2 sitruunan kuori)
pari pientä banskua

(Pese ja raasta sitruuna.)

Sekoita maito, maissitärkkelysjauhot ja kaakaojauhe kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan varovasti sekoittaen ja anna kiehua hiljaa n. 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä.

Lisää sokerit ja inkivääri sekä pilkottu banaani.

Annostele esim. laseihin. Ripottele pinnalle sokeria, jottei vanukkaan pinnalle muodostu kalvoa.
Jäähdytä hyvin.

Koristele banaaniviipaleilla ja sitruunamelissalla. Tai vaikka pähkinärouheella.