keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Thaimaalainen kookos-limekana

Mmm... Olen aasialaisen keittiön Fani Numero 3 499 467. Eli ihan kärkikahinoissa muutaman paikallisasukkaan jälkeen.
Ja hip hei, tänään lähdenkin jälleen keräämään lisää pontta tähän fanitukseen - muutaman tunnin päässä häämöttää nimittäin lomamatka Pekingiin!

Nyt kuitenkin makumaailmat menevät enemmän Thaimaan suuntaan.
Pidän hurjasti kookoksesta suolaisessa ruoassa - makeissa jälkkäreissä se sen sijaan maistuu heikommin. Mutta kun kookokseen yhdistää vahvat mausteet kuten chilin, inkiväärin, valkosipulin, curryn, korianterin... Tällöin kookoksen kermaisuus ja pehmeys todella pääsee oikeuksiinsa ja se taittaa ärhäkkäimmän kärjen chilistä pois. Käytin ateriassa rohkeasti light-kookosmaitoa, ja sekin toimi yllättävän hyvin.

Tämän ruoan kanssa ei tarvitse turhaan stressata, voit varioida kasviksia oman makusi mukaan. Käytä mitä tahansa jääkaapin lokeron uumenista löytyviä ihania ja värikkäitä kasviksia.

Alkupalaksi voit tarjota vaikka vietnamilaisia kesärullia ja jälkiruoaksi salmiakki-limesemifreddoa tai inkiväärisen hedelmäistä suklaahoukutusta.


Thaimaalainen kookos-limekana (4:lle)

450 g maustamattomia broilerinsuikaleita
reiluhko loraus öljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 150 -200 g kesäkurpitsaa
n. 100 g munakoisoa
1 porkkana
n. 1/2 punaista paprikaa
2 - 3 rkl tuoretta inkivääriä
3 kuivattua kaffir-limelehteä
1 rkl soijaa
1 - 2 rkl curry-tahnaa
1,5 kuivattua chiliä
200 g kookoskermaa
suolaa

2,5 dl jasmin-riisiä

runsaasti tuoretta korianteria
runsaasti tuoretta minttua
rouhittuja cashew-pähkinöitä


Pilko kasvikset ja murskaa valkosipulinkynnet. Tee porkkanoista ohuita lantteja.

Kuori ja raasta tuore inkivääri.

Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää kanat ja paista ne lähes kypsiksi.

Älä nosta levyn lämpöä liiaksi, ettei mitkään kasvikset kärähdä. Niiden kuuluu tulla pehmeän meheviksi tai jäädä rapsakoiksi.

Lisää kesäkurpitsat, munakoisot ja porkkanat. Paistele muutama minuutti. Lisää myös paprika.

Lorauta joukkoon soija, lisää curry-tahna sekä kaffir-limelehdet ja murskatut chilit. Lisää myös kookoskerma sekä tarvittaessa suolaa. Anna keittyä, kunnes kasvikset pehmenevät ja kanat kypsyvät.


Maistele kastiketta aina välillä. Lisää soijaa, curryä tai chiliä oman maun mukaan. Kastikkeen maut intensivöityvät, kun annat sen seistä. Joten ei kiirettä pöytään. Pidä kuitenkin levy tässä vaiheessa jo hyvin pienellä lämmöllä.

Tarjoa kastike jasminriisin kera. Se taittaa mukavasti kastikkeen tulisuutta ja kerää kaikki ihanat aromit itseensä.


maanantai 6. toukokuuta 2013

Taivaallinen salmiakki-limesemifreddo on loistava gluteeniton jälkiruoka

Ai että, kun törmäsin tähän reseptiin, olin myyty. En malttanut odottaa, että pääsisin sitä testaamaan. Onneksi saimme heti seuraavana viikonloppuna maailman ihanimpia vieraita, joista tuli myös semifreddon testiryhmä.


Tämä oli itseasiassa ihan ensimmäinen kerta, kun koskaan teen itse semifreddoa, jäätelöä tai muuta vastaavaa ilman jäätelökonetta. Syy on yleensä ollut siinä, että pakastimeeni ei mahdu mitään jäätymään. :D Nyt kuitenkin kun satokausi on alkamassa, on pakastimeenkin kertynyt hieman väljyyttä. Jes!

Tämä LOISTAVA resepti löytyi Maku-lehden numerosta 2/2013. Ja itse asiassa tämähän on melkoisen kevyttä tavaraa. Tosin riippuu toki myös käytetyn karkin määrästä. :)

Käytin hieman enemmän turkinpippuria kuin alkuperäisessä ohjeessa, koska olen salmiakin sydänystävä.

Resepti näytti ensisilmäyksellä hieman monimutkaiselta, mutta olikin tosi helppo. Neljässä eri astiassa komponentit sekaisin tai vaahdoksi, ja sitten vain koko komeus yhteen.


Salmiakki-limesemifreddo (4:lle)

1 lime (kuori raastettuna ja mehu puristettuna)
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1 muna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vispikermaa
2 rkl turkinpippurirouhetta

pinnalle 2 rkl turkinpippurirouhetta
sitruunamelissan lehtiä


Pese lime, raasta kuori ja purista mehu talteen. Sekoita kuoriraaste ja mehu rahkan joukkoon.


Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Yhdistä keltuainen ja sokerit ja vaahdota ne.


Vaahdota toisessa astiassa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.


Vispaa myös vispikerma kovahkoksi vaahdoksi.


Jos käytät kokonaisia karkkeja, rouhi ne.

Tee tästä eteenpäin kaikki sekoittelut käsin, vatkain voi olla liian tehokas.
Sekoita rahka sokeri-keltuaisvaahdon kanssa. Lisää myös kermavaahto. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon valkuaisvaahto.


Levitä kolmannes vaahdosta laakeaan vuokaan. Ripottele päälle turkinpippurirouhetta. Annostele päälle toinen kerros vaahtoa. Ripottele toinen kerros turkkarirouhetta. Levitä vielä lopuksi päälle kerros vaahtoa.


Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen 3 tunniksi (tällä jäätymisajalla tuli meille ainakin ihan täydellinen semifreddo).

Vetele semifreddosta palloja esim. lusikan avulla ja annostele lautasille.

Ripottele päälle vielä turkinpippurirouhetta ja pari sitruunamelissan lehteä.


Valmistaudu oikeasti putoamaan tuoliltasi. Tämä on liian hyvää ollakseen totta. :)

torstai 2. toukokuuta 2013

Välimerellinen kana-katkarapuherkku

Järjestimme jälleen taannoin illallisen ystävillemme. Pohdiskelin viikon verran erilaisia vaihtoehtoja pääruoaksi, viivasin yli lukemattomia eri vaihtoehtoja, etsin inspiraatiota ruokalehdistä... Mutta ei, mikään ei oikein napannut.

Lopulta jokin naksahti kohdalleen ja kehittelin tämän reseptin kuin kohtalon johdattamana. Idea lähti yrteistä ja parmesaanista, ja siihen ympärille olikin helppo lisätä kaikkia lemppari-aineksiani.


Tämä herkkuruoka viittaa makumaailmaltaan välimerelle. Kasvikset muistuttavat provencelaista ratatouillea, tuore minttu viittaa Kreikkaan ja parmesaani Italiaan.

Ja viimeinen Välimerelle viittaava elementti on supisuomalainen ohra - kunnon suomalaisuuteenhan kuuluu lomailuvimma Välimeren maisemissa. :)

Hauska muuten tämä kanan ja katkaravun yhdistelmä. Se vain toimii, oli keittiö sitten lainattu mistä maasta tahansa. Myös nimittäin thai-henkinen nuudeliruoka yhdistää nämä kaksi oivaa proteiininlähdettä.


Välimerellinen kana-katkarapuherkku (4:lle)

500 g maustamattomia kanan filepihvejä
n. 2 dl katkarapuja

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 tomaattia
1 kesäkurpitsa
1/2 paprikaa
runsaasti tuoretta basilikaa
runsaasti tuoretta minttua
suolaa
pippuria
n. 70 g parmesaania

2,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita


Sulata katkaravut.

Pilko kasvikset: kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi, paprikat peukalonkynnen kokoisiksi paloiksi, tomaatit aika suuriksi paloiksi, ja sipulit pienehköiksi paloiksi. Murskaa tai hienonna valkosipulit.

Suolaa kesäkurpitsasiivut kevyesti, jotta ne "maukustuvat" kunnolla.

Laita ohrasuurimot kiehumaan (keittoaika noin 20 minuuttia) kevyesti suolattuun veteen.

Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki. Lisää kesäkurpitsa. Paistele muutama minuutti, lisää tomaatit ja anna hautua. Tomaatit saavat hajota. Hauduttele kymmenisen minuuttia. Lisää paprika ja paista vielä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista kanat kypsiksi ja leikkaa ne siivuiksi.

Pilko mintut ja basilikat, mutta jätä myös kokonaisia isoja lehtiä.

Valuta kypsistä ohrasuurimoista vesi.

Kokoa annokset: pohjalle ohrasuurimot, seuraavaksi kerros kasviksia, asettele päälle kanasiivuja, ripottele katkarapuja ja lopuksi runsaasti yrttejä. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

Ripottele lopuksi päälle raastettua parmesaania.

Hän vailla parmesaania. Ihanan kaunis ja värikäs annos.


maanantai 29. huhtikuuta 2013

Parhaat marinadit ja mausteseokset grillaukseen: kana ja porsaan sisäfile

Mitkä ovat onnistuneen grillauksen kulmakivet?

Omasta mielestäni hyvät pääraaka-aineet, kuten liha, kana ja kasvikset. Sekä ehdottomasti mukaan kuuluvat maukkaat marinadit, mausteseokset ja tuoreet yrtit!

Mehevän grilliruoan kylkeen kuuluu myös raikas salaatti, luonnetta tuovat yrttiseokset sekä muut lisukkeet.

Mitä itse grilliin ja grillaustekniikkoihin tulee, ovat hiili- ja kaasugrilli ykkösvaihtoehdot. Tilanteesta riippuen.


Mutta jätän nyt siis grillipoliittiset kannanotot väliin, ja kerron omat parhaat marinadini ja mausteseokseni.

Pidimme viime viikonloppuna grillikauden avajaiset JA grillikauden jatkajaiset lohdutuksena siitä, että emme jäiden takia päässeet mökille. :) Kyllä grillaus vaan on kivaa ja grilliruoka hyvää. Ihanaa, kun koko kesäkausi on vielä edessä!

Avajaisissa nautimme kanaa grilliperunoiden (pieneksi lohkotut perunat pyöritellään öljyssä, suolassa ja pippurissa, ja paistetaan tason päällä grillissä), kesäkurpitsoiden, rapean salaatin, kukkakaalin ja makkaroiden kera.


Jatkajaisissa possu sai seurakseen grillattua parsaa, kukkakaalia sekä valikoiman jääkaapista löytyneitä kasviksia. Näin sunnuntaitunnelmissa panostimme makuun, emme estetiikkaan. :D

Ja tässä vielä toinen erittäin herkullinen ohje porsaan marinointiin ja grillaukseen, joka on vähän vähemmän itämaisvaikutteinen (päämakuina on dijon-sinappia ja valkosipulia).

Eli nyt miehet joukolla lihaa grillaamaan!


Marinadi possulle

2 tl Sambal oelek -chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
1 rkl soijaa
suolaa
pippuria

Murskaa valkosipulinkynsi ja kuori ja raasta tuore inkivääri. Yhdistä kaikki mausteet ja liha muovipussissa. Pyörittele hyvin ja nosta pussi muutamaksi tunniksi kylmään maustumaan.


Mauste- / yrttiseos possulle (TÄMÄ ON HYVÄÄ!)

tuoretta korianteria
tuoretta minttua / sitruunamelissaa
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1/2 tl sitruunankuoriraastetta

Pilko, murskaa ja raasta kaikki ainekset. Yhdistä suolan, pippurin ja öljyn kanssa.


Marinadi kanalle

2 valkosipulinkynttä
2 tl sitruunamehua
2 tl soijaa
tuoretta (tai kuivattua) minttua
suolaa
pippuria

Murskaa valkosipulinkynsi. Yhdistä kaikki mausteet ja kanat muovipussissa. Pyörittele hyvin ja nosta muutamaksi tunniksi kylmään maustumaan.


Mauste- / yrttiseos kanalle (Ja myös kasviksille!)

2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa
tuoretta minttua
2 tl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Pilko, murskaa ja raasta kaikki ainekset. Yhdistä suolan, pippurin ja öljyn kanssa.



Ja grillaukseen hyvin sopivia salaatteja on esimerkiksi paahdettu hedelmäinen salaatti (hedelmät grilliin, kuva yllä), minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti (kesikset grilliin) tai broilerinmaksa-omenasalaatti (maksat grilliin).

Ja tältä näyttää tämä toinen dijon-valkosipuliporsas grillistä tulleena ja kesäiselle lautaselle kasattuna. 


Kyllä kesä on kiva!!!

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Sitruunaiset pikkumunkit wappupöytään

Kevät toi Wapun ja munkit! Jaan nyt kanssanne yhden klassikkoresepteistäni, jota olen aiemmin pitänyt salaisena. Sitruunaiset pikkumunkit kuuluvat Wappuuni. 

Tunnelma munkkeja leipoessa on ainutlaatuinen: sen aikana saa tuulahduksen Wapun riehakkuutta ja juhlahumua. Korvissaan voi jo kuulla samppanjakorkin poksahduksen ja teekkarilaulut. Nenässä tuoksuu märkä maa, sitruuna ja metrinlaku. Silmissä vilisee karanneet helium-pallot ja ilmassa viuhuvat serpentiinit... Kyllä Wappu vaan on hauska!

Ja mitä munkkeihin tulee, mielestäni juuri tämä kyseinen resepti on lyömätön. Nämä pikkumunkit kohotetaan leivinjauheella eikä hiivalla. Niistä tulee siis vähemmän "pesusienimäisiä" kuin kaupan munkeista. :)


Munkeissa pitää olla makua ja rapeutta! Eli taikinaan kuuluu ehdottomasti suola ja mausteet. Samoin paistoöljyn lämpötilan tulee olla sopiva (180 astetta).

Niin sanotut lötkömunkit ovat mielestäni surullisia. Eli munkit, joiden taikina on pelkkää jauhoja ja sokeria, ja jotka on paistettu liian kylmässä öljyssä, jolloin ne vain imevät kaiken rasvan itseensä pesusienen lailla.


Likilaskuisen, muhevan ja jopa raa'an taiknan ystävänä ehdotan, että paista munkit mielummin liian kuumassa kuin kylmässä rasvassa. Saat rapeutta, ja maailma ei lopu, vaikka munkki olisikin keskeltä pehmeä. Ja jos teet riittävän pieniä munkkeja, ei kypsyydestäkään tule ongelma.

Tällä kertaa öljyn lämpötila oli melkein liiankin sopiva, eli munkit olivat täydellisen kypsiä. Olisin halunnut itselleni pari raakaa yksilöä! Höh! :) Suosittelen jättämään keskustan hieman löysäksi.

Ja pakko jakaa yksi valmistuksen jännäkohta. Jauhojen mitoitus meni aika tarkalle, mutta kauppareissulta vältyttiin! Jauhopurkkiin jäi juuri tämän verran. :)


Ja sitten itse reseptiin! Kannattaa laittaa kuoharipullo kylmenemään ennen kun aloittaa. :)


Sitruunaiset pikkumunkit (n. 30 kpl)

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
50 g margariinia
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl vaniliinisokeria
3 rkl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 tl kardemummaa

paistamiseen n. 1 l öljyä


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.


Sekoita kerma ja maito keskenään. Sekoita kerma-maito ja kuivat aineet vuorotellen vatkaten munavaahdon joukkoon. Lisää sitruunamehu ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Anna taikinan seistä noin 20 minuttia.


Kuumenna öljy valurautakattilassa 180 asteiseksi. Liian kuuma rasva polttaa pinnan, mutta jättää sisuksen raa'aksi. Liian viileä rasva vain imeytyy munkkeihin ja tekee ne lötköksi.

Lisää vähän jauhoja taikinaan (n. 1 dl) ja vaivaa. Pyörittele jauhoisin käsin pieniä, söpöjä munkkeja.


Paista munkit öljyssä kauniin ruskeiksi.


Valuta munkit nopeasti talouspaperin päällä ja kierittele sokerissa.


Jos sokeri ei tartu, ei hätää. Siivilöi munkkien päälle tomusokeria. Jotta saat kidesokerin tarttumaan, pitäisi munkit laittaa suoraan kattilasta sokerikulhoon, mutta itse käytän ne mielummin talouspaperin kautta.

Ripottele vielä munkkikeon päälle sitruunankuoriraastetta.


Nauti hyvässä seurassa samppanjan tai kuohuviinin kera. :)