maanantai 10. kesäkuuta 2013

Astetta raikkaampi mozzarellasalaatti

En ole oikein koskaan ymmärtänyt mozzarellasalaatin viehätystä. Mielestäni juustoissa pitää olla enemmän makua ja salaatissa enemmän ilmavuutta.

Until this day...


Avain sydämeeni onkin raikkaudessa! Jääkaappikylmät kasvikset ja ihanan makea, raikas ja kostea vesimeloni nostivat mozzarellasalaatin aivan uudelle tasolle. Rakkaus leimahti ja palaa kiihkeänä!


Astetta raikkaampi mozzarellasalaatti (1:lle)

1 tomaatti
pari ohutta viipaletta vesimelonia
1 kananmunanvalkuainen
haluamasi määrä mozzarella-juustoa
nippu basilikanlehtiä
suolaa
pippuria
balsamicosiirappia
(ruohosipulia)

Viipaloi tomaatti ja vesimelonit. Viipaloi myös mozzarella ja poimi basilikat.
Paista kananmunanvalkuainen pannulla. Anna jäähtyä ja paloittele.

Kokoa annos taiteellista silmää hyödyntäen (köh...).

Ripottele päälle silputtua ruohosipulia (unohdin tämän kuvausannoksesta!).
Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Valuta myös hieman balsamicosiirappia.

Ahmaise! NAM!


torstai 6. kesäkuuta 2013

Raikas ja kevyt manna-raparperipiiras

Silläkin uhalla, että raparperi-reseptejä tulee kovin paljon, julkaisen nyt tämän iki-ihanan, kevyen ja raikkaan raparperipiiraan reseptin. Onhan nyt sesonki! :)


Tämä piiras poikkeaa ihanan mehevistä raparperipiiraista keveydellään ja raikkaudellaan. Rasvaa ei käytetä, sokeria vain vähän vilautetaan ja jauhojakin taikinaan tulee minimaalisesti. Ja mikä ihana tekosyy keittää iso kattilallinen mannapuuroa ja nauttia se mansikoiden kera... :)

Piiras on oikeastaan enemmän paistos tai vanukas... Muistuttaa mannaisuudensa ja kardemummaisuutensa vuoksi myös ahvenanmaan pannukakkua. Ja lautaselle se lupsahtaa iloisena möykkynä. :)

Tämä raikas jälkkäri kruunasi aterian, jolla tarjosin tulisenmakeaa, raikasta vesimelonikeittoa ja sushia. Testasin vesimelonia myös sushin täytteenä ja hyvin toimi!


Raikas ja höyhenenkevyt manna-raparperipiiras (noin 4:lle)

2,5 dl valmista mannapuuroa
2,5 dl maitoa
2 munaa
1,5 rkl fariinisokeria
1/4 dl sokeria
vajaa desi vehnäjauhoja (tai reipas 1/2 dl)
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/2 l raparperin paloja

Keitä puuro ja jäähdytä. Tai ota sivuun isommasta satsista.

Voitele pienehkö, korkeareunainen uunivuoka.

Vatkaa munat ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa oikein kunnolla mahdollisimman ilmavaksi, käytä sähkövatkainta.

Yhdistä kaikki muut aineet paitsi raparperit. Sekoita puuro ja maito keskenään ihan kunnolla, jottei kökkäreitä kauheasti jää.

Yhdistä vaahto ja muu taikina varovasti.

Kaada taikina vuokaan.

Kyllä, tältä se näyttää uuniin mennessään! Vain ilmaa! :D
Paista 200 C uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Lisää pilkotut raparperinvarret tiputellen taikinan joukkoon. Osa umplahtaa, osa jää pinnalle.

Paista vielä 30 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä rauhassa, se jatkaa vielä jähmettymistään.

Koristele vaikka sitruunamelissan lehdillä. Voit tarjota piiraan sellaisenaa (hyvää oli!) tai vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.



maanantai 3. kesäkuuta 2013

Raparperipasta peston tunnelmissa

Tänään vastaan käveli idea, jota oli PAKKO kokeilla.


Keräilin viikonloppuna saaresta reippaasti raparperejä, jotka taipuvat luonnollisesti piirakkaan, mansikka-raparperiloukkuun, chutneyhin, kiisseliin, kakkuun ym. Mutta raparperi on hyvää myös suolaisessa ruoassa, kuten raparperitsatsikissa. Vaihtoehtoja on ehkä kuitenkin rajatusti... Vai onko?

Listallani on vielä useita kokeiltavia suolaisuuksia, mutta tänään uhkarohkeat aterioijat saivat maistaa raparperipastaa!


Tämä pestohenkinen pasta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruoka, joskin ehkä kaikkein ennakkoluuloisimmille syöjille se ei sovi. :) Raparperin kirpeys kuitenkin taittuu mukavasti, parmesaanin ja sokerin avulla.

Vain yksi kysymys jäi takomaan päähäni (ja takoo yhä); miksi ihmeessä en tehnyt kastikkeesta kermapohjaista?

Enivei, ensi kerralla kermaa kastikkeeseen ja pöytään vielä lisää lupiineja! :)


Pestohenkinen raparperipasta (2-3:lle)

6-7 dl rapareripaloja
1 sipuli
2 - 3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä (tai margariinia)
1 dl valkoviiniä
1 rkl sokeria
suolaa
pippuria
reilu kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
hyppysellinen pinjansiemeniä
parmesan-juustoa
(1 - 2 dl ruokakermaa)

täysjyväfusilleja tai muuta hyvää pastaa


Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla, kuivalla pannulla. Nosta hieman väriä saaneet siemenet syrjään odottamaan.

Laita pasta kiehumaan.

Pilko sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy (tai margariini) kattilassa ja kuullota sipuleita, valkosipuleita ja raparpereja pari minuuttia.

Lisää valkoviini anna poreilla noin 7 minuuttia. Lisää sokeri, suola ja pippuri. Anna poreilla hetki.

(Lisää ruokakerma ja lämmitä, älä enää kiehuta.)

Silppua basilikanlehdet ja lisää ne juuri ennen tarjoamista raparperimussuun.

Ripottele annoksen päälle reilusti parmesania ja pinjansiemeniä.


Anna ajatusten vaeltaa vaikka viikonlopun mökkitunnelmiin saakka... :)


keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Pinaattimuhennos tai nokkosmuhennos vaalealle kalalle

Tänä viikonloppuna aion pyytää hurjan määrän kalaa.
Isken verkot veteen heti kun pääsen mökille ja käyn odottamaan.

On lahna-aika.

Tämänkertainen resepti on super-pika-epäesteettisyyden-huippu-mutta-sitäkin-maukaampi-lisuke vaalealle kalalle. Ja nopea valmistaa. :)

Tämän mainion lisukkeen olen toteuttanut moneen kertaan ja aina vähän saatavilla olevien ainesten mukaisesti. Perusraaka-aineeksi käy niin pinaatti kuin nokkonenkin. Pakasteena tai tuoreena (Huom! Jos käytät tuoretta nokkosta, muista ryöpätä).

Näissä kuvissa mukana lautasella on savulahnan lisäksi viinisuolaheinää ja kapriksia.


Pinaatti- / nokkosmuhennos kalalle (2 annosta)

oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 nokaretta pakastepinaattia tai nokkosta
pieni kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
pari oksaa tuoretta timjamia
n. 2 rkl valkoviiniä
suolaa
pippuria

Sulata pakastepinaatit.

Pilko sipuli ja murskaa tai pilko valkosipuli.

Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki pannulla. Lisää pinaatit pannulle ja lämitä hetki. Lisää valkoviini sekä suola ja pippuri.

Laita levy pois päältä ja lisää tuoreet yrit.

Tarjoa esim. vaalean kalan kanssa.

Muista ottaa valokuva vasta, kun puolet on syöty. :)


maanantai 27. toukokuuta 2013

Raparperi-banaanikiisseli ja muita raparperiherkkuja

Raparperisatoa on kuulemma kerätty jo Kolaria myöten.

On siis tosissaan aika kaivaa naftaliinista kaikki ihanan kesäiset raparperireseptit!


Mielestäni raparperikiisseli on aivan huippuhyvää, parhainta ihan sellaisenaan. Mutta miksipä ei vaikka viilin tai vaniljavaahdon kera?

Perinteistä kiisseliä on kiva kuitenkin vähän säväyttää. Tällä kertaa pehmeyttä ja täyteläisyyttä raparperin kirpeyden rinnalle tuovat banaani ja kardemumma. Ja tämä yhdistelmä muuten toimii.

Maku vielä parani, kun kiisseli seisoi seuraavaan päivään. Banaanista ikäänkuin "uuttui" pehmeää makua koko kiisseliin.


Raparperi-banaanikiisseli (iso annos, mutta yhden naisen helposti useassa erässä hoideltavissa)

1 l pilkottuja raparperinvarsia
n. 7 dl vettä
n. 1/4 - 1/2 dl sokeria (maistele oma makeusaste kohdalleen, sokeria voi ripotella myös jälkikäteen mukaan)
1 tl kardemummaa
4 rkl perunajauhoja
2 banaania

Lisää kattilaan pilkotut raparperinvarret, sekä noin 3 dl vettä ja sokeri. Keittele raparperit pehmeäksi n. 5 minuutin ajan. Älä kuitenkaan anna niiden täysin muussautua.

Sekoita perunajauhot noin 1 dl vettä.

Lisää kattilaan kardemumma ja loppu (n. 3 dl) vesi. Jos keitos näyttää kovin paksulta, lisää vettä.

Lämmitä seos hiljalleen kuplivaksi. Suurusta norottamalla perunajauhot ohuena nauhana kattilaan samalla kun sekoitat kiisseliä reippaasti. Anna kiisselin kuplahtaa muutaman kerran, kunnes kiisseli paksuuntuu.

Maista, onko sokeria tarpeeksi. Nosta kiisseli pois kattilasta säilytys- tai tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle hieman sokeria. Se estää kuoren syntymisen.

Pilko hieman haalenneeseen keittoon banaani.


Ja entäs ne muut raparperireseptit?



Tämä vauvavaihe on ohitettu jo kauan sitten. Mutta voi kuinka suloisia he ovatkaan! :)