lauantai 14. joulukuuta 2013

Jouluinen punajuurileipä

Terveisiä pikkujoulujen jälkeisistä tunnelmista. :) 
Olipas kyllä hauskat juhlat. 

Eli tip tap vain kaikille! Jos tänä viikonloppuna ei muihin huimiin suorituksiin taivu, tehkää tätä ihanaa leipää. Hän saavutti valtaisan suosion meidän pöydässämme ja katosikin parempiin suihin alle aikayksikön. 


Rakkauteni leipään lienee jo uskollisimmille lukijoille selvä. Tähän ah-niin-tunnelmalliseen aikaan sopivat myös joululeipäomenainen jouluisen tuulahteleva leipäpunajuurisämpylä (ja sata muuta). 

Jouluinen punajuurileipä heilahti top-listalleni suosikkien joukkoon.


Leipä vaatii vähän vaivaa, mutta tosi helpolla pääsee, jos vaikka keittää ja soseuttaa punajuuret jo edellisenä päivänä. Sitten jäljelle jääkin enää perusleivonta.


 Jouluinen punajuurileipä (1 pitkä vuokaleipä / 1 limppu)

2,5 dl vettä (tai punajuurten keitinvettä)
1 pss kuivahiivaa
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inivääriä
1/4 dl siirappia
n. 350 g raakoja punajuuria / 300 g valmista sosetta
2 dl ruisjauhoja
n. 7 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

pellavansiememiä (tai mitä tahansa lemppareitasi, ensi kerralla laitan auringonkukansiemeniä)


Jos käytät raakoja punajuuria, aloita soseen tekemisestä.
Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella. Voit valmistaa soseen hyvin vaikka paria päivää ennen leipomista.

Notkista sose punajuurten keitinvedellä juoksevaksi niin, että painoksi tulee n. 300 g. Yhdistä sose ja 2,5 dl vettä tai punajuurten keitinvettä. Lämmitä seos reilusti hiivan heräämislämmön yli.

Sekoita soseeseen mausteet, 1 dl jauhoja, kuivahiiva ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen. Loppuvaiheessa lorota joukkoon myös rypsiöljy. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia, voit jättää sen löysähköksi.


Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 40 minuuttia.


Kumoa taikina, painele isoimmat ilmakuplat pois ja levitä taikina vuokaan / leivo limpuksi.


Anna leivän kohota liinan alla vielä n. 20 minuuttia.


Kastele leivän pinta vedellä, jos haluat erityisen rapean pinnan. Ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.


Nauti hyvässä seurassa. :)

tiistai 10. joulukuuta 2013

Lohipastrami, manteli-perunalaatikko ja haudutettua fenkolia

Itsenäisyyspäivän päivällisen idea löytyi - ylläri ylläri - Glorian ruoka & viini -lehden tuoreimmasta numerosta (8/2013). 
Oma toteutukseni oikoi joitain mutkia ja pari unohdustakin tapahtui, mutta lopputulos oli silti herkkua!

Erityisesti haudutettu fenkoli oli minun makuuni, samoin olisivat olleet paahdetut pinjansiemenet, jotka unohtuivat lautaselta. :) Mantelin olisin toivonut maistuvan voimakkaammin, joten suosittelen lisäämään mantelitahnaa (alkuperäisessä ohjeessa) laatikkoon.

Huomaa, että lohipastrami kannattaa laittaa alulle jo tarjoilua edeltävänä päivänä.


Lohipastrami, manteli-perunalaatikko ja haudutettua fenkolia (4:lle)

Lohipastrami

n. 600 g lohta
suolaa
sokeria
mustapippuria
viherpippuria
rosepippuria

Valmista lohipastrami tämän ohjeen mukaan. Jätä vain mausteista pois juustokumina.


Manteli-perunalaatikko

n. 800 g - 1 kg perunoita
2 kananmunaa
(5 rkl mantelitahnaa)
2,5 dl mantelimaitoa
suolaa
mustapippuria
1 dl mantelilastuja

Keitä perunat kypsiksi, (kuori ja) viipaloi ne. Lado perunaviipaleet uunivuokaan. Ripottele kerrosten väliin aina mantelilastuja.


Yhdistä mantelimaito, suola, pippuri ja kananmunat (sekä mantelitahna). Sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Ripottele päälle vielä mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes seos hyytyy. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.


Haudutettu fenkoli

300 g fenkolia
3 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Pilko fenkolit ohuiksi viipaleiksi. Säästä tupsut koristeeksi.
Keitä fenkoliviipaleita hiljalleen maidossa n. 5 - 7 minuuttia. Valuta maito kattilasta ja lisää öljy, sitruunamehu ja suola. 


Lisäksi
reilu kourallinen pinjansiemeniä

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä.


Kokoa annos. Leikkaa lautasen pohjalle pala manteli-perunalaatikkoa, nostele laatikon päälle ja sivuille fenkolia. Nostele myös lohipalat annoksen päälle. Ripottele päälle vielä reilusti pinjansiemeniä.
Rouhi koko komeuden päälle suolaa ja pippuria.


Ja tältä se näytti lehdessä... Oikeastaan erona vain tuo pinjansiementen ja luonnonvalon puute (köh, tai kuvaajan taidot ja kameran laatu...)! :)


Ja jälkkäriksi jouluista kinuskirullaa!


perjantai 6. joulukuuta 2013

Jouluinen kinuskirulla

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Saimme juhlia tätä tärkeää päivää tänään ihanien sukulaisten kera, kun tavallisesti eri paikkakunnalla asuva mieheni siskon perhe saapui vierailulle (jonka arjesta voi muuten lukea mahtavasta Ihana mini -blogista). Hurmurilasten ihastelun lomassa ehdimme myös ruokapöydän ääreen. :)

Halusin valmistaa jotain suomalaista ja toisaalta lapsienkin makuun sopivaa ruokaa. Pääruoaksi tarjosimme lohipastramia, haudutettua fenkolia ja manteli-perunakakkua. Jälkkärin taustaideana on vanha kunnon kääretorttu. :)


Sain reseptin itse asiassa äidiltäni. Näin itsenäisyyspäivän liikuttuneissa tunnelmissa perinteiden ja reseptien siirtyminen sukupolvelta toiselle kuuluu jotenkin asiaan.

En ole koskaan aiemmin tehnyt kääretorttua (!!), joten oli kyllä jo aikakin tehdä oma versio. Tässä kinuskirullassa maistuu ihanasti joulu. Täytteestä löytyy supi-suomalaista (äidin tekemää) omenasosetta, ja päältä omin pikku kätösin mökiltä poimittuja puolukoita.


Omenasoseen omenat ovat kotipihasta. Ja kunnon soseessa kuuluu olla mielestäni klimppejä ja kuoria. Ihanaa.


Jouluinen kinuskirulla

Pohja:
3 kpl kananmunia
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
4 dl omenasosetta
2 tl kanelia

Kinuskikuorrute:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
nokare voita tai margariinia

puolukoita


Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi.


Siivilöi vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuviat aineet.


Kaada valmis taikina leivinpaperille ja levitä tasaiseksi.


 Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.


Nosta valmis taikina ulos uunista ja viritä pöydälle leivinpaperi, jonka päälle ripottelet hieman sokeria. Nosta uunista tullutta leivinpaperia reilusti kulmista, taikina seuraa kyllä mukana, ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. 

Kostuta päällimmäinen paperi vedellä ja rullaa se irti pohjan ollessa vielä lämmin. Kostuttamisen ansiosta paperi irtoaa nätisti.


Anna pohjan jäähtyä liinan alla.

Levitä omenasose jäähtyneelle pohjalle ja ripottele päälle kanelia. Itse huomasin tässä vaiheessa, että täytettä oli liian vähän, joten soseutin äkkiä sauvasekoittimella ison, tuoreen omenan. Eli omenasosetta saa olla kaikenkaikkiaan jopa 4 dl.


Rullaa torttu. Hyvä vinkki oli laittaa märkä rätti leivinpaperin etureunaan, jolloin paperi ei luiskahtanut rullatessa. Käytä leivinpaperia rullauksessa apuna.

 Anna rullan vetäytyä lautasella ja muovitettuna jääkaapissa. Voit hyvin tehdä rullan vaikka pari päivää ennen tarjoamista. Sitä mehukkaampi ja maukkaampi lopputulos.


Myös kuorrutuksen voi tehdä paria päivää etukäteen. Itse hoidin kuorrutuksen juuri ennen tarjoamista.

Tee kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 20 - 25 minuuttia kunnes seos sakeutuu.


Voit testata kinuskin jähmeyttä vesikokeella. Tipauta tippa kinuskia kylmään veteen. Jos kinuskista muodostuu pisara jonka saa pomittua kokonaisena lusikkaan, on kinuski valmista.

Alla olevasta kuvasta näkyy valmis kinuski, joka jättää kattilan pohjaan raidan lusikalla kaapiessa.


Lisää kinuskiin nokare margariinia. Sekoittele kinuskia lusikalla ja anna sen jäähtyä hieman. Nostele kinuskia rullan päälle ja anna valua reilusti myös lautaselle. Kinuskia ei voi olla liikaa. :) Koristele rulla puolukoilla.


Nauti hyvässä seurassa kuuman kahvikupposen kera.


keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Sympaattinen jauhelihatagine

Joulua pukkaa! Ja joulukuu on pullollaan kaikkia ihania pyhiä ja kissanristiäisiä. :)

Tietokoneen alalaitaan on liimattu viikon menu, sekä valmistusaikataulu. Näin järjestelmällinen en toki ole normaalissa elämässä, mutta tällä viikolla onkin luvassa pari ihanaa vierailua sukulaisilta, sekä toki itsenäisyyspäivän spesiaalikuviot. Ja tietysti sormiani syyhyttää päästä kokeilemaan sitä pitkää listaa reseptejä, joita olen lehdistä löytänyt, haalinut ja himoinnut.

Mutta on sitä viikossa muitakin kiireitä, joten vauhdikkaat ja urheilulliset ti & ke ovat näitä kuuluisia saman-ruoan-päiviä. 



Jauhelihatagine oli loistava kahden päivän ratkaisu! Herkullista, ruokaisaa, vähän eksoottista, maut vain paranevat taginen oleentuessa... Ja siinä on rusinoita. Perfect.

Ja kanelia, inkivääriä ja manteleita! Nehän ovat jouluisia makuja, eivät marokkolaisia... :)


Kuten kuvasta näkyy, meillä on jo kuusikin paikoillaan. Otan vakavasti sen, että vietän tämän joulun tropiikissa. On aloitettava ajoissa ja otettava vuoden PARHAASTA ajasta kaikki irti! Voi tätä innostuksen määrää! :)


Jauhelihatagine (4:lle)

400 g jauhelihaa
1 iso / 2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 iso porkkanaa
loraus öljyä
1 prk (380 g) valmiita kikherneitä
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
1 tl palmusokeria
1/2 rkl kuivattua oreganoa
reilu ripaus chilijauhetta
1 - 2 rkl tomaattisosetta tuubista
1/2 - 1 dl rusinoita
n. 3 dl vettä
2,5 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria

n. 1/2 dl mantelilastuja paahdettuna
couscousia


Kuori porkkana, sipulit ja valkosipulit. Pilko porkkana lanteiksi, pilko sipuli ja hienonna valkosipuli.

Kuumenna loraus öljyä kattilassa. Lisää sipulit ja porkkanat. Kuullota pari minuuttia ja lisää jauhelihat perään. Lisää mausteet. Kypsennä, kunnes jauhelihat ovat lähes valmiita.

Laita myös couscous valmistumaan paketin ohjeen mukaan.

Lisää tagineen valutetut kikherneet, tomaattisose, rusinat, vesi ja sitruunamehu. Paista vielä kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda mantelilastuja hetki kuumalla ja kuivalla pannulla (pari minuuttia).

Tarjoa tagine couscousin kanssa. Ripottele annoksen päälle paahdetut mantelilastut.

Maut muhiintuvat kunnolla, mitä kauemmin kastiketta seisotat. Seuraavana päivänä lämmitettynä ja popsittuna maistui vallan ihanalta. :)


sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto

Hyvää pikkujoulua! Nyt se on ihan virallisesti täällä. :)

Aloitan joulunvieton yleensä vähän keskivertosuomalaista aikaisemmin, ja tänä vuonna jo hieman tavallistakin aiemmin, koska heilahdan ulkomaille juuri ennen aattoa. Mutta mukavaa että muu maailma saa nyt luvan kanssa yhtyä tunnelmointiini. :D

Talvisesta, jouluisesta ja lämpöisestä tunnelmasta saimme nauttia tänäkin viikonloppuna visiteeratessamme pohjoisen sukua ja ystäviä. Ja viime viikonloppuna halauksia vaihdettiin hyvän ystävän luona Kuopiossa. Tältä reissulta tarttui mukaan myös vuoden älyttömin (mutta ehkä hauskin) ostos, kultainen pöytäliina. :D Hahhahaaa, taisi lipsahtaa hieman lapasesta.

Mutta! Kultainen pöytäliina oli ensi kerran käytössä ehdottomasti arvoisensa ruoan kera. Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto oli ihanaa! Erilaista, mykistävää, hyminää ja hymyiliyä aiheuttavaa...


Uusin Glorian ruoka & viini -lehti (8/2013) sai minut taas hyppimään riemusta! Miten paljon ihania reseptejä! Ensimmäisenä testiin lähti tämä kutkuttavan ihanan kuuloinen mausteinen äyriäiskeitto, jonka tyypilliseen tapaani muokkasin oman keittiöni varantoihin sopivaksi. :)

Äyriäiset ja kuhan korvasin tällä kertaa ahvenella, koska en jaksanut enää työpäivän jälkeen kauppaan. Ohjeen vastaisesti lisäsin fenkolit keittoon vasta ihan kokkailun loppuvaiheessa. Alkuperäisessä reseptissä ne laitetaan kattilaan heti ensimmäisenä muiden kasvisten kanssa, mutta mielestäni ne luovuttavat silloin liikaa ihanan aniksisesta aromistaan pois.

Myös tuoreita yrttejä ja kokonaisia mausteita korvailin kuivatuilla ja jauhetuilla. Enkä jaksanut myöskään väkertää keiton seuraksi cayenne-krutonkeja, vaan lisäsin tulisen potkun keittoon itseensä. Niin ja smetanaakaan en kaivannut. :) Ensi kerralla kuitenkin mustekalat uivat keittooni mukaan!

Mutta eivätpä omat oikotieni ainakaan keittoa huonontaneet! Tämä oli ihan käsittämättömän ihanaa! Keitossa oli niin paljon kaikkia lempimakujani, että eihän tällä voi mennä pieleen. Rakkauteni appelsiiniin on legendaarinen, ja voi sitä onnea kun vedin viivan fenkolin ja lakun välille. Oi ja se ihana fenkoliwokki ja saariston ahvenet... :)

Ja itse asiassa rakastan tuota pöytäliinaa, joka on itse asiassa kaitaliina... Se sopii täydellisesti yhteen minimalistisen, klassisen ja valkoisen kattauksen ja pöytäliinan kanssa.


Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto (2:lle)

n. 150 g perunaa (noin 2 kpl)
1 iso porkkana
reilu 5 cm pätkä purjon valkoista osaa, sekä hieman vihreää osaa
n. 1/2 fenkolia
1-2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
kaksi hyppysellistä sahramia
1/2 appelsiinin raastettu kuori (n. 1 rkl)
1/2 dl appelsiinin puristettua mehua
n. 4 dl vettä
1 rkl kalafondia
1 tl kuivattua timjamia
ripaus jauhettua chiliä
ripaus jauhettua neilikkaa
n. 1/2 tl palmusokeria
n. 200 g vaaleaa kalaa fileinä
vajaa 1 dl kuivaa valkoviiniä

suolaa
fenkolin tupsuja


Pilko perunat. Kuori ja pilko porkkana. Pilko fenkoli pitkittäin suikaleiksi ja purjo poikittain renkaiksi.
Murskaa valkosipulinkynsi. Pese appelsiini hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu talteen.

Kuumenna loraus öljyä kattilassa. Lisää perunat, porkkanat, purjot, valkosipuli ja sahrami.
Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää myös raastettu appelsiininkuori sekä appelsiinimehu. Lisää heti perään vesi ja kalafondi sekä mausteet.

Anna porista kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta napakoita. Pilko sillä välin kalafileet sopivan kokoisiksi paloiksi.

Lisää lopuksi keittoon valkoviini, fenkolit ja kalat. Anna porista pari minuuttia kunnes kala on kypsää. Mausta keittoa tarvittaessa suolalla.

Koristele runsaalla keolla fenkolin tupsuja.


Ja tältä se näytti lehdessä... :)