perjantai 21. maaliskuuta 2014

Jauheliha-ratatouillevuoka ja täydelliset pannuperunat

Onnea on kevään ensimmäiset parsat, ruissipsit ja samppanja. (Eli iltapala, joka ei päätynyt kuviin asti. :))

Onnea on myös parissa tunnissa sulanut 15 cm lunta, kauniisti kuivuneet tulppaanit ja ihanan raukea olo piiitkän työviikon jälkeen. Onnea on perjantai. 


Ja onnea on hyvä ruoka. :)


Minun oli vaikea keksiä nimeä tälle hihasta vedetylle herkulle. Se lainasi reilusti makuja ja tunnelmaa ratatouillesta, mutta sisälsi lihaa, eikä kyllä oikein henkinyt ranskalaista keittiötäkään... No ehkä vähän välimerellistä tunnelmaa.


Mutta nimistä viis - jauheliha-ratatouillevuoka kuvaa tätä ateriaa parhaiten. Ja vielä mahtavammaksi aterian kruunaa mieheni pyöräyttämät täydelliset pannuperunat ja Petit Chablis -valkoviini.

Bon appétit et bon week-end!


Jauheliha-ratatouillevuoka (2:lle)

200 g jauhelihaa
pieni loraus öljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 tomaattia
2 isoa valkosipulinkynttä
n. 1 dl oliiveja
iso kourallinen tai kaksi tuoretta basilikaa
suolaa
pippuria
muutama viipale suosikkijuustoasi, ei liian kevyttä, jotta sulaa kauniisti


Paista jauheliha kypsäksi pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Viipaloi kesäkurpitsa n. 1/2 - 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Suolaa ne kevyesti.


Viipaloi myös tomaatit ja murskaa valkosipulit. Pilko oliivit puoliksi.

Öljyä vuoka tai vuoat oliiviöljyllä.

Kokoa annos. Laita pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita, joiden päälle n. puolet jauhelihasta.


Kerrosta seuraavaksi päälle tomaattiviipaleet, valkosipuli, oliivit ja osa basilikasta. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sirottele päälle vielä loput jauhelihat.


Laita päällimmäiseksi kerrokseksi kesäkurpitsaviipaleita siten, että vuoka peittyy. Viipaloi päälle juustoa.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 - 25 minuuttia, kunnes juusto sopivasti hieman ruskettuu. Valmista sillävälin perunat.


Tarjoa esim. pannuperunoiden kera.


Täydelliset pannuperunat (2:lle)

n. 5 perunaa
1-2 rkl öljyä
himalajan suolaa
pippuria


Viipaloi perunat ohuiksi lohkoiksi. Lämmitä öljy pannulla. Kumoa perunalohkot pannulle ja paista kannen alla. Pannu saa olla aika kuuma. Kääntele perunoita harvakseltaan, että ne saavat kunnolla paistopintaa. Kaada kanteen tiivistynyt neste lavuaariin, älä pannulle. Paistele perunoita kunnes ne ovat kypsiä, n. 15 - 20 minuuttia.
Suolaa ja pippuroi.



torstai 13. maaliskuuta 2014

Mehevä ja rapeakuorinen perunalimppu

No nyt on mehevää! Ja rapeaa! Ja ihanaa!


Tämä perunalimppu vei kerrassaan kieleni mennessään. Savipadan avatessani vastaan tulvahtivat huumaavat tuoksut... Ensimmäisen veitsen viillon aiheuttama ääni oli kuin sinfonia korvilleni: kuori oli rapeaakin rapeampi. Varmasti savipadan ansiota.

Olin myös suorastaan äimistynyt siitä, miten hyvin perunalimppu säilytti mehevyytensä päivästä toiseen. Onkohan tämä perunoiden ansiota?


Oli miten oli, tästä eteenpäin keitän perunoita aina "vahingossa liikaa", jotta saan hyvän tekosyyn toisintoon... :)


Rouhea perunalimppu (iso)

4 dl vettä
3 dl "kuivaa" perunasosetta (n. 5 perunaa)
1-2 rkl siirappia
2 tl kuminaa
1/2 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl kauraleseitä
6-6,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 pss kuivahiivaa

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Soseuta perunat. Jos käytät esim. yli jäänyttä perunamuusia, lisää vähän jauhojen määrää sillä taikina on kosteampi. Lämmitä perunat / sose mikrossa kädenlämpöiseksi, kunhan se ei ole jääkaappikylmää.

Yhdistä vesi, perunasose ja suola. Sekoita kuivahiiva 1 dl sämpyläjauhoja ja kaada mukaan vesi-seokseen.

Anna taikinan pyöriä ja lisää kumina, ruiskauhot ja kauraleseet. Lisää myös loraus siirappia.

Alusta loput sämpyläjauhot hissukseen. Tunnustele hieman taikinan paksuutta ja justeeraa jauhojen määrää sen mukaan. Jos käytät vetistä perunasosetta, voi jauhoja upota jopa lähes litra.

Taikinan olisi hyvä olla pehmeää, mutta ei valuvaa.


Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.


Pyöräytä kohonneesta taikinasta kuplat pois ja muotoile kevyesti palloksi. Laita taikina uunipataan, jonka pohjalla on ohuelti jauhoja.


Anna taikinan kohta vielä n. 45 minuuttia.

(Tähän väliin huomio, että taikina ei tartu pataan etkä tarvitse jauhoja, jos lämmität padan n. 200-asteeseen yhdessä uunin kanssa ennen kun kaadat sinne taikinan. Tee tällöin limpun toinen kohotus alkuperäisessä astiassa. Laita pata siis tyhjänä uuniin lämpenemään.)


Paista leipää kannen alla 225-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä n. 25 minuuttia.

Tiedät leivän olevan valmis, kun se kumisee kopauttaessa. Paistaessasi leipää padassa, on vähän hankala arvioida kypsyyttä, joten parempi paistaa hieman liian pitkään kuin liian vähän. Muuten riskeeraat raa'an pohjan.




sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Korealainen jauheliha-kasvisherkku, Korean beef

Mikä mahtavan aurinkoinen ja kevättä uhkuva viikonloppu takana!
Maasta nousee kasveja niin että kohina käy, jäät rätisee ja pajunkissat kukkii. 

Kevätriemuissani jaan tämän ihania värejä ja vahvoja makuja tulvivan herkkuruoan.


Resepti juontaa juurensa Lizzy writes -blogiin. Kyseessä on siis kasviksilla täydennetty "Korean beef".

Suosittelen lämpimästi kasvisten käyttöä, sillä ne toivat annokseen ihanasti kosteutta ja mehevyyttä. Jauheliha yksistään (etenkin kevytjauheliha) voi olla aika muruisaa. Ja liioittele yrttien kanssa - niitä ei voi olla liikaa. :)


Korealainen jauheliha-kasvisherkku eli Korean beef (2:lle)

200g jauhelihaa
loraus rypsiöljyä paistamiseen
n. 200 g parsakaalia
1 iso porkkana
n. 1 rkl palmusokeria
1/4 dl kalakastiketta
n. 1/2 - 1 tl seesamiöljyä
2 isoa valkosipulinkynttä
n. 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
ripaus chiliä
suolaa 
pippuria
reilusti tuoretta ruohosipulia (tai kevätsipulia)
reilusti tuoretta korianteria

riisiä


Kuori porkkana, inkivääri ja valkosipulinkynnet. Suikaloi porkkana ohuiksi siivuiksi vihannessuikaloijalla (mikä sen nimi oikeasti on??), murskaa valkosipuli ja raasta inkivääri. Paloittele parsakaali aika pieneksi.

Laita riisi kiehumaan. Laita parsakaalit esim. siivilään ja nosta siivilä riisikattilan päälle (veden pinnan yläpuolelle). Laske kansi kattilan ja siivilän päälle ja höyrytä parsakaali kypsäksi. Jos astioidesi mittasuhteet eivät salli tätä, kiehauta parsakaalit nopeasti eri kattilassa rapsakaksi. Älä anna muhjuuntua!

Ruskista jauheliha valkosipuleiden kera pannulla. Jos käytät rasvaista jauhelihaa, kaada osa rasvasta pois. 

Lisää pannulle höyrytetyt parsakaalit, porkkanasuikaleet, kalakastike, sokeri, inkivääri, suola, pippuri ja chili. Kypsennä muutama minuutti.

Tarjoa riisin kera. Silppua annoksen päälle erittäin reilusti tuoretta ruohosipulia ja korianteria.

Nam nam NAM!


torstai 6. maaliskuuta 2014

Munakoisoa Szechuan

Aasialainen keittiö ei petä koskaan. Ei tälläkään kertaa.


Aasialaiset ruoat valmistuvat yleensä hetkessä. Arkeani ihastuttavat esimerkiksi nopeasti pyöräytettävät hoisin-kana ja valkosipuli-chilikasvikset. Pikaherkkuihin kuuluvat myös kana mustapapukastikkeessa, kurkku-kananmuna-osterikastike, sekä erilaiset mausteiset keitot.

Kevään hitti oli vietnamilaiset kesärullat (ja kaikki vietnamilainen ruoka) ja ikisuosikkinani pyörii kana ja katkaravut mangokastikkeessa. Myös nepalilaisen keittiön kokeilu onnistui.

Voi että, tätä kirjoittaessani huomasin, kuinka moni resepti vain odottaa blogiin pääsyään. :)


Tänään tein pitkään mielessä pyörinyttä Szechuanin munakoisoa. Ainekset olivat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaiset. Jokaisesta kaapista ei välttämättä löydy riisiviinietikkaa tai szechuanin pippureita, mutta korvatkaa ne tavallisella viinietikalla (käytä vähän vähemmän) ja chilillä. 

Minulta purkkirohmulta löytyi kotoa kahta eri riisiviinietikkaa. Vasemmanpuoleista löytyy lähikaupoista ja oikeanpuoleinen on kannettu hellästi kotiin Kiinasta.



Kiinasta ovat myös nämä mielenkiintoiset, tuliset szechuanin pippurit. Ainutlaatuinen tuttavuus...

Szechuanin pippuri, eli pippuriruutapuun siemenen akana antaa tälle ruoalle omintakeisen vivahduksen. Szechuanin pippuri ei itse asiassa ole edes pippuri, joten makukin on erilainen. Se on sitruksinen ja aiheuttaa pientä tunnottomuutta kielessä. Maku muistuttaa minua vielä jostain muusta mausteesta, mutta en saa sitä varmuudella eriteltyä... todennäköisesti anis.

Heh, he eivät edes näytä viattomilta, vaan ihan suoraan siltä, kuin aikoisivat ahmaista kaiken tielleen tulevan! :)


Munakoisoa Szechuan (1:lle)

250g munakoisoa (1 pieni)
loraus rypsiöljyä
reilusti ruohosipulinvarsia tai pari kevätsipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
0,75 dl vettä
1 rkl soijaa (tai hieman enemmän)
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl ruokosokeria
1 tl perunajauhoja
1/4 tl murskattuja szechuan-pippureita tai reilu ripaus chilijauhetta
tilkka seesamiöljyä


Pilko munakoiso ja silppua (ruoho)sipulit. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri.

Sekoita keskenään soija, riisiviinietikka ja sokeri. Sekoita perunajauhot veteen.

Kuumenna öljy pannulla ja paista munakoisoviipaleita ja valkosipuleita n. 5 - 10 minuuttia, kunnes koisot ovat kypsiä. Jos ne tuntuvat kovin tarttuvan pannuun kiinni, lisää pieni tilkka vettä.

Lisää paistamisen loppuvaiheessa pannulle inkiväärit (ja sipuleiden valkoiset osat) ja paista hetki. Lisää soija-seos ja pippurit.

Suurusta kastike vesi-perunajauhoseoksella, sekoita kunnes kastike sakenee. Lorauta päälle vielä muutamia pisaroita seesamiöljyä. Lisää myös silputut ruohosipulit tai sipulinvarret. Jos makua uupuu, lisää vielä hieman soijaa.

Tarjoa riisin kera.



maanantai 3. maaliskuuta 2014

Terveelliset mustikkaiset välipalat

Joo-o. Tällä hetkellä resurssini on allokoitu työrintamalle, joten ruokarintamalla ollaan vähän yksinkertaisemmalla linjalla. Mutta näiden terveellisten välipalojen avulla jaksaa!

Mustikka on lempimarjani. Se on I H A N A kaikin tavoin: herkullinen, terveellinen, helppokäyttöinen, mehukas, kotoisa, lähiruoka, superfoodikas, kauniin värinen...

Poimin kesäisin mustikkaa pakastimet pullolleen ja hyödynnän marjoja ympäri vuoden lähes päivittäin erilaisissa välipaloissa, lounaissa, voimajuomana ja iltapaloissa. Sekä tietysti leivonnaisissa... (Tsekkaa appelsiini-mustikkapullat, mustikka-marenkikakku, mustikka-banaani-kaurapaistos, mustikkakohokas...)

Tässä pieni sikermä superhelpoista, arkea ilahduttavista, terveellisistä ja maukkaista mustikkaisista välipaloista. Näistä saat sekä vitamiineja, proteiineja että kuituja.


Rahka-raejuustoherkku (1:lle)

1 prk (250 g) maitorahkaa (mieluiten Lidlin jugurttirahkaa (kuvassa) tai Pirkan mietoa maitorahkaa (totisen tönkköä touhua, mutta proteiinit kohdallaan))
100 g raejuustoa
n. 1 dl mustikoita tai marjoja
TAI
1 pienen pieni omena
TAI
1/2 pienestä omenasta ja pala banaania


Yllä mustikkaversio ja alla sama setti omenakuutioilla. En suinkaan ole rajoittunut vain mustikoihin. :)


 Romanttisesti työpaikalla kuvattuna. Ei varmaan kannattaisi syödä työpisteellä...


Mustikka-jugurttiherkku

1/2 - 1 dl mustikoita
1, 5 rkl vehnäleseitä (hurjasti  kuituja!)
muutama lehti tuoretta sitruunamelissaa
(4 tippaa makeutusainetta)

Sekoita. Nauti!


Mustikkainen tuorepuuro

1/2 - 1 dl (pakastettuja) mustikoita
vajaa 2 dl maustamatonta jugurttia tai piimää
3/4 dl kaurahiutaleita

Sekoita keskenään kaurahiutaleet ja jugurtti. Anna turvota yön yli.
Sulata samalla mustikat ja lisää ne aamulla tuorepuuron joukkoon. Sulat mustikat voi tuikata toki puuron joukkoon ihan missä vaiheessa tahansa.