lauantai 2. toukokuuta 2015

Kevyt ja raikas sitruunapiirakka, loistava vappujälkiruoka

Hauskaa Wappua! 

Tänä vuonna onkin ollut erinomaiset mahdollisuudet ottaa juhlinnasta kaikki irti; vapaapäivän sijoittuminen perjantaille ei ole lainkaan huono idea. :)

Meidän juhlamme jäivät tänä vuonna köykäisiksi mutta ruokapöytään saimme kuitenkin asianmukaisia makuja; grilliruokaa, munkkeja, sitruunaa, parsaa..!


Tämä sitruunapiirakka on yksi luottoherkkuni. Se on niin ihanan helppo, kevyt ja raikas! Olen tehnyt tästä monesti myös appelsiini-version, mutta sitruuna on suosikkini. 

Piirakan pohja on todella ohut ja sitruuna maistuu ihanasti. Kakku ei ole supermakea, vaan juuri sopiva raskaan aterian tai kovan juhlinnan päätteeksi. :)

Eloni on viime aikoina ollut erittäin kiireistä, kuten blogiaktiivisuudestakin huomaa. Siksipä myös piiraan koristelu jäi "hieman" pelkistetyksi. Alla kuitenkin aiemmin kuvaamastani piiraasta kuva. Koristelu on helppo hoitaa raastetulla sitruunan- tai appelsiininkuorella ja vaikka kuivahtaneilla tulppaanin terälehdillä.


Tai sitten serpentiinillä ja wappupöytäliinalla. :D


Kevyt ja raikas sitruunapiirakka

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2,5 rkl sokeria
ripaus suolaa
75 g margariinia
2 rkl vettä

Täyte:
5 dl maitoa
3 munaa
1 mehukkaan ja ison sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
1 dl sokeria


Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi joukkoon margariini. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Paperoi irtopohjavuoka. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinakerroksesta tulee tosi ohut. Nosta reunat reippaasti perusvuoan puoliväliin asti, tai mielellään sen ylikin. Et halua että täyte pääsee karkaamaan. :) 

Laita vuoka jääkaappiin vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi.

Esipaista kylmää taikinaa 175 C noin 15 minuuttia.

Tee täyte pohjan paistuessa / tullessa uunista. 
Pese sitruunat hyvin ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu mukaan kulhoon.


Lisää myös sokeri ja munat. Vatkaa hyvin sekaisin. 

Kiehauta maito kattilassa, ja siirrä pois levyltä. Sekoita hyvin ettei vain kärähdä.

Maito ja esipaistettu pohja.

Kaada kuuma maito munaseoksen joukkoon samalla reippaasti vatkaten. 


Kaada seos hieman jäähtyneen pohjan päälle. Ole varovainen ettei täytettä pääse lipsahtamaan reunan yli. Et halua sen valuvan pitkin poikin uuniasi.


Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Se on valmis, kun reunat ovat ihan pikkaisen ruskettuneet ja täytteen koostumus on hyllyvä, mutta kiinteähkö. Älä anna täytteen ruskettua.

Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä tai vaikka jääkaappikylmänä.



sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Twix-keksit

Se on vaalikaffepäivä!
Kuten Ressu-sarjakuvassa aikanaan, keksi sen kunniaksi. :)


Löysin kaapista muutaman Twix-patukan, jotka päätin valjastaa minuakin enemmän miellyttävään muotoon (en ole oikein suklaan ystävä). Keksittäminen on loistava keino hyödyntää omat lempparipatukat - nämä keksit toimivat varmasti loistavasti Snickersin, Pätkiksen tai vaikka Kitkatin kanssa.

Seikkailin jälleen jenkkireseptien maailmassa. Taidan olla vieläkin San Franciscon huumassa. :)
Ja jenkkikeksejähän näistä todella tuli!

Venyviä, tuhteja, makeita, keskeltä pehmeitä... Ai että. Kaukana ovat Hanna-tädin kuivakat pikkuleivät. :)


Tässä reseptissä oli kyllä ideaa, vaikka ihan en vielä maaliin asti päässytkään. En ollut tyytyväinen keksien ulkonäköön. Muokkasin nimittäin alkuperäistä reseptiä vähentämällä sokeria (Kyllä! Sitä oli vieläkin enemmän!) ja olin säästäväisempi suklaan kanssa. Lisäksi paikalliset kuiva-aineet aina vähän poikkeavat toisistaan.

Mutta siis, ensi kerralla hieman vain enemmän jauhoja taikinaan, niin kekseistä tulee herkullisen lisäksi myös hieman helmpommin käsiteltäviä. Ohjeessa onkin sekä käyttämäni, että suositus vehnäjauhomäärästä. :) 


Twix-keksit

200 g voita tai margariinia
1,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 muna
1,5 tl maissitärkkelystä
vajaa 1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3,75 dl vehnäjauhoja (suosittelen laittamaan jopa 5 dl)
n. 2,5 dl rouhittua twix-patukkaa (1 normikokoinen ja 1 jättikokoinen patukka)


Yhdistä pehmeä margariini, munat, fariinisokeri ja sokeri. Vatkaa viitisen minuuttia vaaleaksi vaahdosi.

Yhdistä keskenään venhäjauhot, maissitärkkelys, ruokasooda, suola ja valiljasokeri.

Lisää kuivat aineet vaahtoon, sekoita nopeasti sekaisin.


Rouhi twix-patukat.


Taittele patukanpalaset taikinan joukkoon.


Nostele taikinapalluroita leivinpaperille. Jaa twix-palat tasaisesti. Nosta pellit ulos tai jääkaappiin jäähtymään ainakin pariksi tunniksi. Näin keksit eivät leviä niin pahasti.


Paista keksejä jäähdyttelyn jälkeen 180-asteisessa uunissa n. 8 - 10 minuuttia uunin tehosta riippuen.

Kuin sulavaa jäätelöä :)

On myös omasta maustasi kiinni, kuinka tahmaisia kekseistä haluat. Suosittelen 8 minuutin paistoaikaa, jolloin keksit jäävät hyvin pehmeiksi. 

Nosta keksit pois kuumalta levyltä jäähtymään. Puristele keksejä hieman kasaan niiden ollessa vielä kuumia. Näin kekseistä tulee hieman paksumpia ja keskus jää ihanan venyväksi ja siirappiseksi. <3


Mutta kuten sanottu, näiden keksien valtti ei ole kauneus, vaan ihana maku! Säilytimme keksejä jääkapissa tiivissä astiassa reilun viikon ja maku senkun parani. Keksit eivät kuivahtaneet lainkaan vaan pysyivät IHANAN mehevinä. Kyllä näistä vielä uusi erä tehdään. :)





lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kreikkalainen grilli-illallinen

Grillikausi käy kuumana. :)

Tuskin maltan odottaa sitä pitkää kesälomakautta, kun käytännössä jokainen päivän ateria aamupalaa lukuunottamatta pyörähtää grillin kautta. Voi ihanaa...

Korkkasimme kotona grillikauden viikko sitten. Saimme pari hyvää ystävää kylään ja vaikka keli muuttukin edellisen päivän hehkutuksesta tuuliseksi ja sateiseksi, ei se tunnelmaa latistanut. :)


Kreikkalainen teema sopii mielestäni grillaukseen erinomaisesti. Hyvää lihaa, raikasta salaattia, suolaisia juustoja, raikasta tsatsikia, pitaleipää... Pari vuotta sitten kreikkalaiset maut taipuivat myös lämpimäksi salaatiksi. Ja jälkkäriksi vaikkapa mustikka-nektariinijugurttipiirakkaa.

Ja kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä jo kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaatteja ja muita raikkaita kasviksia jotka itse asiassa maistuvat joltain! Poissa ovat keskitalven mauttomat kasvikset. Ja yrtit - ne kasvavat jo koti-ikkunalla. :)

Oih, koko kesä on vielä edessä!!


Kreikkalaiset vartaat (4:lle)

n. 500 g kanaa
n. 200 g possua
1 kesäkurpitsa


Marinadi kanalle ja possulle

3 isoa valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivattua timjamia (tai tuoretta!)
1 tl kuivattua rosmariinia (tai tuoretta!)
suolaa
pippuria


Murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet keskenään.

Lumpsauta lihapalat kulhoon ja pyörittele hyvin marinadin kanssa sekaisin. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia.


Pilko kesäkurpitsat n. 2 cm paksuiksi "puolikuiksi". Suolaa kevyesti.
Työnnä grillivartaisiin vuorotellen lihaa ja kesäkurpitsan palasia. Grillaa n. 10-15 minuuttia. 


Tsatsiki

1 kurkku
2 pienehköä valkosipulinkynttä
1,5 - 2 dl bulgarianjugurttia
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
1 tl juoksevaa hunajaa tai palmusokeria

Raasta kurkku ja valuta se siivilässä. Puristele ylimääräisiä nesteitä pois.
Murskaa valkosipulinkynnet (käytä ensin vain ensin yksi jos olet herkkäaistinen).

Yhdistä kaikki aineet keskenään. Maistele. Huomaa, että valkosipulin maku voimistuu kun tsatsiki tekeytyy.

Nosta tsatsiki kylmään odottamaan tarjoamista. Sen on hyvä oleentua ainakin tunnin verran.


Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 rkl rypsiöljyä
7,5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Lisää veteen suola ja öljy.

Sekoita hiiva pariin desiin vehnäjauhoja. Lisää veteen ja sekoita.

Alusta loput jauhot hissukseen mukaan. Alusta taikina kunnolla palloksi jauhotetulla pöydällä.

Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele osat palloiksi. Anna kohota liinan alla n. 20 - 30 minuuttia.


Nostele pitaleivät kahdelle jauhotetulle leivinpaperille. Litistä / kauli palloista n. 15 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista pitaleipiä n. 7 minuuttia kunnes kulmat saavat hiukkasen väriä.


Ja kokeile jälkkäriksi vaikka mustikka-nektariinijugurttipiirakkaa.


sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Mustikka-nektariinijugurttipiirakka

Kyllä mahtavan päivän ainekset syntyvät helposti: ihania ystäviä ja herkullista ruokaa pöytään. :)

Tämä mehevä mustikka-nektariinijugurttipiirakka kruunasi kreikkalaisen grilli-illallisemme tänä sunnuntaina. En tiedä, onko reseptillä mitään tekemistä Kreikan kanssa, mutta ainakin taikinassa on jugurttia! :D


Piirakka on juuri minun mieleeni. Runsaasti täytettä, reilusti kostea taikina, rouhea ulkonäkö. Ja sopivasti "nypittäviä" nektariinisattumia joukossa. :)

Tätä tulen tekemään uudestaankin. Ja versioimaan eri marjoilla ja hedelmillä. Karviaiskautta odotellessa...


Mustikka-nektariinijugurttipiirakka

3,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
60 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,25 dl maustamatonta jugurttia (esim. bulgarianjugurttia)
3 nektariinia
n. 170 g (pakaste)mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
2 rkl sokeria

1 rkl tomusokeria


Laita 23cm-irtopaperivuoan pohjalle paperi. Voitele reunat ja paperi kevyesti.

Yhdistä kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe, ruokasooda). Pilko nektariinit ohuiksi viipaleiksi. (Ota mustikat pakkasesta ja sekoita niihin perunajauhot.). Tuoreita mustikoita voit käyttää sellaisenaan.

Vatkaa pehmeä martariini, sokeri, vaniljasokeri ja munat vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jugrtti ja vatkaa vielä minuutin verran.

Lisää taikinaan kuivat aineet ja sekoita rauhallisesti tasaiseksi.

Levitä taikina vuokaan.


Asettele taikinan päälle 2/3 nektariiniviipaleista ja mustikoista. Ripottele päälle n. 1 rkl sokeria.


Paista 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa loput nektariinit ja mustikat piiraan päälle, niin saat kauniimman lopputuloksen. Ripottele taas 1 rkl sokeria piiraan päälle.

Paista vielä 15-20 minuuttia. Testaa puutikulla piirakan kypsyys. Kun tikku on ulosvedettäessä puhdas, on piirakka valmis.


Anna piirakan jäähtyä vuoassaan noin tunnin verran. Nosta piirakka tarjoilulautasella ja siiviöi päälle hieman tomusokeria.

Voit tarjota halutessasi piirakan kaverina kermavaahtoa.





perjantai 3. huhtikuuta 2015

Sitruuna-salmiakkikeksit

Ah, on pääsiäinen!

En erityisemmin nauti juhlan kärsimysteemasta, mutta minulle pääsiäinen merkitsee kaikkea muuta: kevättä, hyviä ruokia, rakkaimpien tapaamista, yrttien kylvämistä, aurinkoa, mökkeilyä, lomaa... Kaikkea kivaa. :)


Ja pääsiäisenä myös ruoka saa uhkua keltaisuutta ja keväisiä makuja. :)

Olen tehnyt näitä sitruuna-salmiakkikeksejä vuodesta 2009 alkaen joka pääsiäinen. Ne ovat vain niin hyviä ja sopivat ihanasti kahvipöytään.

And what's not to love?! Sitruuna & salmiakki - paras yhdistelmä koskaan (kuten todettiin myös tämän semifreddon kanssa).


Jos kaipaat vielä vinkkejä pääsiäisruokiin, kokeile jotain näistä: 



Jälkiruoaksi sopii hyvin aiemmin mainittu semifreddo, ihana mango-rommirusinarahka, raikas sitrustorttu tai helppo mango-piimävaahto.


Sitruuna-salmiakkikeksit (n. 40 kpl)

200 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5-0,75 d turkinpippurirouhetta


Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Murskaa turkinpippurit.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten.

Yhdistä keskenään vehnäjauho, perunajauho ja leivinjauhe.
Sekoita taikinaan sitruunankuoriraaste, sitruunamehu sekä kuivat aineet.

Sekoita vielä joukkoon turkinpippurirouhe.


 Nosta taikina jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Nostele jäähtyneesta taikinasta leivinpaperille palluroita. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia (kiertoilmalla, ilman kiertoilmaa paistoaika on n. 10 minuuttia). Älä anna reunojen ruskettua liikaa.

Jäähdytä keksit ritilän päällä.