torstai 30. heinäkuuta 2015

Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka

Jee! Kantarelliaika on täydessä käynnissä. :)


Ja voi vitsit miten helpolla pääsee, jos sattuu hyvän sieniapajan tuntemaan. Olemme olleet uuden perheenjäsenemme kanssa kotona puolisentoista viikkoa minä aikana olemme saaneet ihanan paljon vieraita kylään. En vain osaa olla tarjoamatta mitään, joten helpot, nopeat ja herkulliset ruoat ovat olleet tosi rock.

Tämän kantarellipiiraan sain uuniin 15 minuutissa ja kaikki aineet löytyivät jääkaapista.

Piirakka tuntui maistuvan niin vieraille kuin isäntäväellekin. Tämä menee repertuariin hienostelemattomuudestaan huolimatta. :)

Piirakka sopii erinomaisesti illanistujaisiin, buffet-pöydän tarjoiluihin (helppo ja nopea tehdä hyvissä ajoin etukäteen), brunssille, iltateelle tai vaikka piknikille.


Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka (26 cm vuoka)

3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g margariinia
1/2 dl kylmää vettä

1-1,5 l kantarelleja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kevätsipulin varsi
loraus öljyä
suolaa
pippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 rkl rosmariinia
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta (esim. oltermanni käy hyvin)


Voitele ja jauhota 26 cm piirakkavuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää margariini paloina ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi nopeasti ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 12 minuuttia 200-asteisessa uunissa alatasolla.

Tee sillävälin täyte. Pilko sipuli ja isoimmat kantarellit, murskaa valkosipulit. Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista sipulia, valkosipulia ja sieniä, kunnes neste on poistunut.

Lisää pannulle mausteet.

Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle sienitäyte. Silppua kevätsipulin varret ja lisää ne täytteen päälle.

Sekoita keskenään ruokakerma ja munat sekä puolet juustoraasteesta. Levitä kermaseos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele vielä loput juustoraasteesta piirakan päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniisti väriä.

Anna jäähtyä ennen tarjoamista.


sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Korealainen varhaiskaalisaalatti

Voi vitsit, nyt tuli hyvää salaattia! 
Ihan meitsin makuun: rapeaa varhaiskaalia, aasialaisia makuja, seesamia, raikkautta... 


Korealainen varhaiskaalisalaatti valmistuu supernopeasti ja helposti. Salaatti sopi täydellisesti grillatun kanan ja inkivääri-valkosipuli-raparperichutneyn kanssa. Lainasin ja muokkasin reseptiä täältä.


Ja kaveriksi sopi erittäin hyvin myös suosikki rosesamppanjani, jonka korkkasimme pienen uuden perheenjäsenemme kunniaksi. :)


Kaaliaika vasta alkaa, joten tätä herkkua tullaan harrastamaan meillä pitkälle syksyyn. :)



Korealainen varhaiskaalisalaatti (4:lle)

1/2 varhaiskaali
1 iso kesäsipuli
2 kevätsipulin vartta
1 tl palmusokeria
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl riisiviinietikkaa
loraus sitruunan mehua
1/2 rkl kalakastiketta
1 rkl makeahkoa chilikastiketta
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
1-2 tl seesamiöljyä 

Suikaloi kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pilko kevätsipulin varret. 

Yhdistä kaali, sipuli ja kevätsipulin varret. Lisää sokeri ja suola. Pyörittele hyvin ympäri.

Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita salaatin joukkoon. Anna oleentua pari tuntia kylmässä. Tai vaikka seuraavaan päivään.

Meillä oli jo muu ruoka valmiina, joten popsimme puolet salaatista saman tien ja puolet seuraavana päivänä. Molemmin tavoin toimi. :)





tiistai 21. heinäkuuta 2015

Luova tauko... Ja kasvimaakatsaus :)

Blogissa saattaa olla edessä pienen pieni luova tauko. Syy siihen on myös pienen pieni.  :)


Ehkä näistä tunnelmakuvista arvaatkin, mikä muutos meidän perheessämme on tapahtunut. Aivan uskomattoman reipas ja ihana tyttäremme syntyi 17.7.
Näin ollen aikaa kokkailuun saattaa jäädä hetkeksi aikaa hiukkasen vähemmän. Tai sitten ei! Toistaiseksi beibi on keskittynyt nukkumaan ja syömään, joten tänäänkin herkuteltiin itse tehdyllä pizzalla ja itse tehdyllä minttusuklaajäätelöllä. Hyvin oli aikaa kokkailuun. :)


Toteutin intohimoani ponnekkaasti viimeiset vapaat päivät ennen syntymää, jonka ajankohdan tiesimme siis tarkalleen etukäteen. Kaksi päivää ennen h-hetkeä keitin mansikkahilloa...


...ja edellisenä päivänä poimin raakoja mustikoita. :) Minkäs sitä himolleen mahtaa! :D


Ai niin, myös kesän ekat kantarellit keräsin muutama päivä sitten.


Voi että kantarellikeitto maistui hyvälle!


Puutarha voi hyvin, ja näytti tältä päivää ennen synnärille siirtymistä. Vitsi miten tomaatit ja kesäkurpitsa kasvavat!

Ja eilen kotiin palatessa kasvimaassa odottelikin 3 isoa kesistä. :)


Avomaankurkulle virittelin tämmöisen systeemin, jotta kukat saisivat valoa ja mehiläisten huomiota. Nostin siis varren kasvamaan keppien varaan (n. 10-15 cm korkeuteen) ja kohti valoa.


Herneet kukkivat onnellisena hallaharson alla. Ne ovat siellä pupuilta suojassa. Vaikka pitkäkorvat kävivätkin alkukesästä rouskimassa huolellisesti kaikki nousseet alut poikki, ovat he toipuneet!



Myös malvat ovat auenneet (ensimmäinen nuppu aukesi 15.7.). <3


Palaan blogiin mahdollisimman pian. :)
Voi tätä onnea!

torstai 16. heinäkuuta 2015

Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään

Minttu on sitten ihanan raikas yrtti. 


Se sopii niin mainiosti niin makean kuin suolaisenkin ruoan kanssa, sekä eksoottisten tai kotimaisten makujen kaverina.

Ja minttu raikastaa mahtavasti kesäpäivän ja grilliaterian!


Eli ei muuta kun helpot herkut pöytään ja salaatti kaveriksi. Lasiin jotain kylmää ja kuplivaa ja hyvät ystävät pöydän ympärille. :)


Ja jos ukkonen yllättää (kuten taitaa käydä ihan minuutin parin päästä), vetäkää goretexit päälle tai juoskaa sisään. :)


Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään (6-8:lle)

n. 1/2 tuore ananas
kourallinen pinaattia
n. 1/2 ruukkua salaattia
3-4 tomaattia
2-3 kevätsipulia varsineen
n. 1-1,5 dl valmista kvinoaa
n. 1 rkl vaaleaa balsamicoa
iso kourallinen tuoretta vahvaa minttua
loraus sitruunan mehua
suolaa
pippuria


Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi n. 15 minuuttia. Jäähdytä ja mausta balsamicolla, suolalla ja pippurilla.

Liota halutessasi tuoreita pinaatteja kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Valuta.

Kuori ja pilko ananas. Pilko tomaatit. Pilko myös kevätsipulit ja revi minttu paloiksi.

Yhdistä kaikki salaatin ainekset, purista päälle sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Koristele mintunlehdillä.

Tarjoa osana raikasta ja kesäistä grilliateriaa.


Anna illan venyä pikkutunneille saakka. :)


maanantai 13. heinäkuuta 2015

Raikas kanasalaatti ja marja-myslijäätelö: kesän vaivattomin ateria

Kesä on ihan parasta aikaa! Ruoanvalmistus on NIIN helppoa ja ihanaa. Vaikka kuinka yrittäisi, niin aina tulee raikasta, herkullista ja tuoretta ihanaa ruokaa. :)

Tässä ehkä kesän vaivattomin ateria, joka menee myös herkullisimpien ruokien kastiin.


Tämän salaatin taiot muutamassa minuutissa. Jälkiruoan sitäkin nopeammin. 
Ja voit keskittyä olennaiseen... (Vinkkejä jutun lopussa. :))


Italialaistyylinen, raikas kanasalaatti (2 annosta ja 2 versiota)

200 g maustamatonta kanafilettä
kourallinen tuoretta oreganoa
2-3 isoa valkosipulinkynttä
loraus öljyä
reilusti tammenlehtisalaattia (tai mitä tahansa haluamaasi salaattia, pinaatinkin voit jättää pois)
kourallinen pinaattia
2 tomaattia
pala vesimelonia
iso kourallinen tuoretta basilikaa
2 rkl vaaleaa balsamicoa
suolaa
pippuria

(tummaa, hyvää pastaa)
(haluamaasi juustoraastetta)


Hienonna valkosipulit. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota valkosipuleita minuutin verran (säästä hyppysellinen raakaa valkosipulia). Lisää kanapihvit ja paista kypsiksi. Lisää pannulle myös oreganot n. paistelun puolivälissä (säästä muutama lehti koristeeksi).

Jos haluat ruokaisamman salaatin, keitä pasta al dente -kypsäksi. Valuta ja jäähdytä hieman.

Kokoa salaattiannos. Revi pohjalle salaatit ja pinaatit, pilko päälle vesimelonit ja tomaatit. Lisää hyppysellinen raakaa valkosipulia joukkoon.

Mausta vaalealla balsamicolla.

Leikkaa kypsä kana viipaleiksi ja nostele salaattipedin päälle. Lorauta päälle vaaleaa balsamicoa ja rouhi suolaa ja pippuria. Ripottele päälle vielä reilusti tuoretta basilikaa ja hieman tuoretta oreganoa.

Jos haluat mehevämmän annoksen, lisää juustoraaste ennen yrttejä. Nauti!! :)


Marja-myslijäätelö (4:lle)

1 pkt vaniljajäätelöä
n. 5 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita ja mansikoita (tai sinun suosikkimarjojasi)
5 dl mysliä
60-70 g margariinia tai voita
0,5-0,7 dl sokeria

Tee ensin myslicrumble (vaikka viikkoa etukäteen :)).
Sulata margariini pannulla. Lisää sokeri ja sekoita.

Lisää mysli pannulle ja pyörittele hyvin ympäri. Anna paahtua pari minuuttia.
Sulje lämpö ja anna crumblen kovettua. Jos annat sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi asti, syntyy siihen eri kokoisia "paakkuja".

Muista ottaa pakastemarjat sulamaan. :)

Pilko jäätelö, tarjoa marjojen ja crumblen kera. Taatusti hitti. :)



Ja näin aikaa jää kesänviettoon, kuten kantarellien jahtaamiseen!

Löysin vuoden ekat tänään! :D
 Ja niiden siistimiseen....


Tai sitten ihan vain siihen itseensä. :)