sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kevyet ja mehevät mustikka-unikonsiemenmuffinssit

Sunnuntai-aamun suloisin: terveelliset ja herkulliset mustikka-unikonsiemenmuffinssit.


Rakastan sunnuntai-aamuja. On ihanaa herätä aikaisin ja tuoksutella ilmaa. Nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta tietäen, että edessä on koko päivä perheen kanssa. Ehkä asialista on typötyhjä, ehkä päivään kuuluu ulkoilua tai ystävien tapaamista.

Voipi olla, että edellisenä iltana on tullut parannettua maailmaan myöhään. Tällöinkin aamua ilahduttaa illalla tiskatut ja kuivatut viinilasit. :)


Sunnuntai-aamuissa parasta on kiireetön aamiainen. Siihen sopii täydellisesti myös nämä nopeasti valmistuvat mustikka-unikonsiemenmuffinssit, joiden herkullisuus-terveellisyys-suhde on erittäin kohdallaan. :)

Kiitokset reseptistä ystävälleni!


Mustikka-unikonsiemenmuffinssit (12 kpl)

3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta (kyllä, ruokalusikallinen!)
25 g sulaa margariinia
2 rkl unikonsiemeniä
1 muusattu banaani
2 valkuaista
1,5 dl maitoa
1 dl juoksevaa hunajaa (jos hunajasi on kiteistä, lämmitä sitä hetki mikrossa)
1,5 dl (kohmeisia) mustikoita


Sujauta muffinssivuokaan muffinssipaperit. 

Sekoita keskenään jauho, suola ja leivinjauho. Lisää margariini ja sekoita hyvin.

Lisää muusattu banaani. Sekoita valkuaiset ja maito keskenään ja lisää ne yhdessä hunajan kanssa taikinaan. Sekoita hyvin.

Kääntele mustikat taikinan joukkoon varovasti. (Jos käytät pakastemustikoita, anna niiden sulaa "kohmeisiksi". Älä päästä mustikoita täysin sulaksi, sillä silloin niistä irronnut neste värjää taikinan kokonaan lilaksi. Jätä taikinaan "rantuja", joihin mustikka ei sekoitu.)


Annostele taikina muffinssivuokiin ja paista 225-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia.







keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ternijuusto-mustikkamalja

Nyt tulee perinteistä ja ihanaa yhdistelmää: mustikkaa ja maitoa. Ja todella monessa muodossa. :)
On ternijuustoa, vaniljakiisseliä, mustikkahilloa, kauracrumblea...


Äitini tekee maailman ihaninta ternijuustoa aina saadessaan mökkimme naapuritilalta ternimaitoa. Tästä herkusta on ihanan helppo jalostaa yhtä sun toista. Tällä kertaa juhlimme mökillä veljeni ja hänen vaimonsa hääpäivää näillä ihanilla ternijuusto-mustikkamaljoilla.


Tämä jälkkäri oli ehkä vähän työläs, sillä komponentteja on tosi monta. Muuten herkku on kuitenkin helppo, sillä komponentteja ei voi mokata ja ne voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kaikki aineksetkin löytyvät oikeastaan aina mökin perusvarastoista ja luonnosta.


Ternijuusto-mustikkamalja (6:lle)

n. 5 dl ternijuustoa
3 dl (1,5 + 1,5) mustikoita
2 dl kaurahiutaleita
4 rkl voita tai margariinia
1,2 (0,4 + 0,5 + 0,3) dl sokeria
4 dl maitoa
2 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
kourallinen tuoretta minttua
1 limen kuori raastettuna


Tee ensin maitokiisseli.
Yhdistä kattilassa maito, keltuaiset, 0,3 dl sokeria ja vaniljasokeri. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes maito kuplahtaa. Suurusta maitotilkkaan liotetulla perunajauholla. Keittele hissukseen kunnes kiisseli pulpahtaa ja paksunee. Mausta limenkuoriraasteella. Nosta kiisseli kylmään odottamaan.

Tee seuraavaksi mustikkahilloke.
Mittaa kattilaan 1,5 dl tuoreita (tai pakaste) mustikoita ja 0,4 dl sokeria. Muussaa mustikoita vähän ja keittele viisi - kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä. Muista tuoreella silputulla mintulla. Nosta hilloke jäähtymään.

Tee kauracrumble.
Sulata panulla tai kattilassa voi tai margariini. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri sulaa. Lisää kaurahiutaleet ja paistele viitisen minuuttia. Nosta crumble sivuun jäähtymään ja kovettumaan.

Koko annokset.
Lusikoi maljoihin kerroksittain 1) ternijuustoa 2) mustikkahilloketta 3) kauracrumblea 4) vaniljakastiketta ja 5) tuoreita mustikoita. Koristele muutamalla tuoreella mintunlehdellä.

Voit myös tarjota vaniljakiisselin kuumana erikseen, jolloin jokainen saa annostella sitä itse maljaansa.


torstai 27. elokuuta 2015

Tomaattinen rapukeitto, erittäin yksinkertaisettu bouillabaisse

Tein "vahingossa" erittäin ilahduttavaa keittoa. :)

En osannut odottaa, että humahtaisin keskelle Etelä-Ranskaa! Mutta kas, tämä keittohan muistuttaa aivan bouillabaissea! Miinus sata työvaihetta ja tuntien hauduttelu. :)


Sanomattakin on selvää, että en todellakaan yritä väittää tämän keiton olevan alkuperäisen veroinen. MUTTA ottaen huomioon sen, että valmistus vie vain viitisentoista minuuttia, on tässä yllättävän kova haastaja. :) Vähän enemmän bouillabaissen makua saat keittoon lisäämällä mausteeksi sahramia ja kenties ripauksen appelsiininkuoriraastetta.


Tarjoa tämä ihana ja kevyt keitto vaikka rapeakuorisen pataleivän tai kaurapatonkien kera.

Ai niin! Kiitos ideasta Anna-Leena Härkönen ja Glorian Ruoka & Viini 2/2013.


Tomaattinen rapukeitto (4:lle)

8 pienehköä perunaa
1 l vettä
3 rkl kalafondia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
loraus öljyä tai nokare margariinia
500 g paseerattua tomaattia
70 g tomaattipyreetä
1 dl valkoviiniä
loraus sitruunamehua
4 dl (pakaste) katkarapuja
n. 1/2 dl kapriksia
mustapippuria
suolaa

maustamatonta tuorejuustoa
(tai raejuustoa, smetanaa tai ranskankermaa)


(Ota ravut sulamaan.) Kuori ja pilko perunat suupaloiksi.

Mittaa kattilaan vesi ja kalafondi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat.

Kuullota perunoiden kiehuessa hienonnetut sipulit ja murskatut valkosipulit. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa ohuiksi suikaleiksi pilkottu fenkoli. Säästä fenkolin tupsut ja hapsut. Kuullota vielä minuutti.

Lisää perunakattilaan paseerattu tomaatti ja tomaattipyre sekä kasvikset ja viini. Keitä muutama minuutti kunnes perunat ovat kypsiä.

Lorauta joukkon sitruunamehu ja ripottele mukaan kaprikset. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada myös ravut joukkoon liemineen. Kuumenna.

Koristele annos fenkolin tupsuilla. Lisää annokseen halutessasi maustamatonta tuorejuustoa, raejuustoa, smetanaa tai ranskankermaa.

Nauti!


sunnuntai 23. elokuuta 2015

Ihana vaniljainen banaanipiirakka

On taas elokuu ja juhlaviikot! 

Näihin päiviin aina liittyy kaikenlaista kakunpyörittelyä ja yksi suuri syy on mieheni synttärit. Tänä vuonna juhlimme niitä Red Velvet -kakulla sekä itse juhlapäivänä vaniljaisella banaanipiirakalla. Juhlakalu on nimittäin suuri banaanin ystävä. :)



Jotenkin näitä synttäreitä varten tulee aina pyöräytettyä useita kakkuja. Taitaa olla tekijässä vikaa... :) Eräänä vuonna kakkuja syntyi seitsemän eri juhlia varten ja muinakin vuosina on yleensä tullut tehtyä pari-kolme eri luomusta. Repertuaarista löytyy esimerkiksi taivaallinen gluteeniton mutakakku, mustikka-marenkikakku, hedelmäkakku, sitruuna-lakritsikakku, minttukakku, snickers-kakku, cookie dough -jäätelökakku, mustaviinimarja-valkosuklaakakku...


Takaisin banaanipiirakkaan. Voi että, kyllä oli hyvää! Ja banaanista. Vaniljainen vanukaskerros oli aivan ihanaa. Olisin voinut lusikoida sen ihan sellaisenaan.
Tämä oiva vanukas sopii varmasti loistavasti yhteen jos toiseen käyttöön: kakkujen väliin, jälkkärimaljaan marjojen kera, ihan mihin vaan! Voisikohan sitä laittaa pullapitkon väliin vai kävisikö uunissa katastrofi...


Meille piirakka maistui parhaiten hellepäivänä jääkaappikylmänä. Suosittelenkin tarjoamaan piirakan raikkaana. On myös hyvä idea tehdä piirakka kermakerrosta vailla valmiiksi tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta pohja mehevöityy ja on helpompi leikata. Toki jos tykkäät rapsakasta pohjasta, tarjoa piirakka valmistuspäivänä. :)


Vaniljainen banaanipiirakka

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
0,4 dl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta

Vanukas:
1,5 dl sokeria
0,8 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
5 dl maitoa
3 keltuaista
2 rkl margariinia tai voita
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

2 isoa banaania tai 3 pienempää

Kuorrute:
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl sokeria


Aloita tekemällä pohja. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. 
Lisää keltuainen ja margariini hyvin sekoittaen.

Lisää lopuksi vesi nopeasti. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle.


Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes se on kauniin ruskea. Käytä halutessasi paistoherneitä niin pohja ei kohoa liikaa.


Anna jäähtyä hyvin.

Tee seuraavaksi vanukas.

Yhdistä kattilassa sokeri, jauhot ja suola. Lisää maito pienissä osissa ja sekoita tasaiseksi.
Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes se kiehuu hissukseen ja paksuuntuu.

Sekoita keltuaisten koostumus astiassa kevyesti rikki. Lisää astiaan n. 1/2 dl lämmintä maitoseosta ja sekoita hyvin. Näin munat eivät kokkeloidu kun lisäät ne kiehuvaan seokseen.

Lisää keltuaiset kattilaan hyvin sekoittaen. Keittele seosta pari minuuttia kunnes se paksuuntuu hieman lisää. Jäähdytä myös vanukas hyvin joko huoneenlämpöön tai jääkaappikylmäksi kelmun alla.


Kokoa piirakka. Leikkaa banaanit ohuiksi siivuiksi ja levitä ne tasaisesti pohjan päälle.


Levitä päälle vanukas. Jos haluat tarjota piirakan vasta seuraavana päivänä, laita se tässä vaiheessa kelmun alla jääkaappin odottamaan.


Vispaa kerma ja lisää siihen sokeri. Levitä kerma piirakan päälle juuri ennen tarjoamista. Jos haluat, voit ripotella kerman päälle vielä rouhittuja (suola)pähkinöitä.

Alla on kauhea kuva koko piirakasta. Hehkuva aurinko ei ollut paras kuvausvalo, eikä estetiikkaa lisännyt kesken loppuva kermavaahto (minulla oli vähemmän kuin ohjeessa), jota paikkasin pursotinkermalla. :D Pursotinkerma ei siis todellakaan sovi muihin kuin heti syötäviin annoksiin. Älä siis tee näin. Uhrauduin vain valokuvauksen vuoksi. :)




torstai 20. elokuuta 2015

Raikas vesimeloni-gazpacho

Nyt jos joskus kannattaa pyöräytellä gazpachoja.
Tähän aikaan kotimaiset kasvikset todella maistuvat joltain ja satokausikin on hyvässä vauhdissa.


Tämä kylmä ja pikantti keitto sopii erinomaisesti alkupalaksi tai hellepäivän välipalaksi. Ja kaikkein parhaiten mielestäni rapujuhlien yhdeksi ruokalajiksi - kiitos hehkuvan oranssin värinsä.

Tämänkertainen gazpachoni sai hieman eksotiikkaa vesimelonista ja korianterista. Ihanaa oli!


Gazpacho (2:lle alkuruoaksi)

1/4 punaisesta paprikasta
2 tomaattia
n. 200 g vesimelonia
10 cm pätkä kurkkua
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 tl chilijauhetta
2 tl tummaa balsamicoa
loraus sitruunamehua
pieni nippu tuoretta korianteria
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
suolaa
pippuria


Kalttaa tomaatit, eli tee niihin veitsellä ohut ristiviilto ja keitä vedessä minuutin verran. Nosta tomaatit vedestä ja kuori ne.

Pilko veimeloni, paprika, kurkku, tomaatit ja valkosipulinkynsi. Yhdistä ne kulhossa ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Lisää mausteet ja yrtit. Maistele maut mieleiseksesi. Jos teit vahingossa liian ytyä (tulista tai valkosipulista) keittoa, lisää n. 1 tl sokeria.

Nosta keitto jääkaappiin oleentumaan vähintään pariksi tunniksi.

Tarjoa keitto kylmänä ja koristele annos tuoreilla basilikanlehdillä.