sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Jouluinen amerikkalainen omenapiirakka

Voi talvi talvi talvi! <3
Tulin juuri jhurioituneena kotiin hiihtolenkiltä. Nyt täyteläistä piirakkaa napaan. :)

(Ja tässä vaiheessa jo pitää sanoa, että leipomuksessani estetiikka ei ole ihan kohdallaan... Alla vinkkejä miten sitä voi kohentaa. Otan myös hyvitystä hieman siitä, että koko piirakka on leivottu vauva toisessa kainalossa. :))


Okei, nyt on jo tammikuu pitkällä, mutta tämä eittämättä tämä piirakka on kovin jouluinen. Tässä on amerikkalaiseen Apple Pie -reseptiin lisätty jouluista makua tähtianiksesta ja kuivatuista hedelmistä.

Sanoisin kuitenkin tämän olevan oikein mainio koko syys- ja talvikauden herkku. Joten luvan kanssa, tee koska vain. :) (Ja ainahan tähtianiksen ja luumut voi jättää kokonaan pois.)


Vauvani täyttä tänään puoli vuotta. Olen tänä aikana oppinut, minkälaiset kokkailut ja leivonnaiset onnistuvat helpoiten. Avainsana on VAIHEITTAISUUS.

Kun olet yksin vauvan kanssa kotona, älä laske sen varaan, että ehdit leipoa korvapuustit juuri silloin kun taikina on sopivan kohonnut. Tai ylipäänsä kuvittele, että voisit käyttää kerralla varttia pidempään leipomiseen. Okei - päiväunien aikaan saattaa onnistua pidempikin pätkä, mutta ei aina voi luottaa...

Tämä omenapiirakka on mitä parhain esimerkki vaiheittaisesta leipomisesta!

  • Täyte tehdään etukäteen ja se voi odotella leipomista vaikka kuinka kauan.
  • Taikina tehdään etukäteen ja sen kuuluukin odottaa jääkaapissa tunti - yön yli
  • Taikinan voi asetella vuokaan etukäteen ja laittaa takaisin jääkaappiin
  • Piirakka on hyvää myös jäähtyneenä ja seuraavana päivänä tarjottuna
Loistavaa! Erittäin arvokasta myös, kun teet isoa illallista tai muuta suurta kokkausurakkaa. :)


Itse piirakka ei ole kovinkaan makea. Pai-taikinaan ei kuulu sokeri, sitä on vain hippunen makua korostamassa. Jenkeissä kaikki paukut ladataan täytteeseen, ja sitä tuleekin olla paljon.

Haaveissani piirakan profiili olisi tässä piiraassa kohonnut kauniiksi keoksi, kuten Mummo Ankalla ikään, mutta pieleen meni. Piirakkavuoan reunat olivat liian korkeat. Tuo onkin itse asiassa uunivuoka...


Mutta kokeilemalla oppii! Ja ensi kerralla käytän matalampireunaista vuokaa tai lisään täytteen määrää (joka oli kyllä tässäkin jo tosi runsas...).

Eli älkää piitatko rumasta ulkonäöstä. Huomatkaa, että taikinakuori lupsahtaa ja pinta laskee, kun piirakkaa paistaa. Eli levitä täytteet tasaiseksi pinnaksi, niin saat vähän kauniimman tuotoksen. :D

Taikinaa jää tällä määrällä vähän yli. Voit vaikka raastaa päälle parmesaania, ripotella pinansiemeniä, ja tehdä siitä keksejä.

Ideaa lainattu täältä.


Jouluinen amerikkalainen omenapiirakka

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
0,5 dl kylmää vettä

3-4 dl kuivattuja hedelmiä (minulla viikunoita, taateleita, rusinoita, luumuja)
n 2,5 dl vettä
3 kokonaista tähtianista
1 l omenalohkoja (n 4 isoa omenaa)
1 tl sitruunamehua
vähän alle 1/2 dl sokeria

kananmunankeltuainen
kourallinen mantelilastuja


Tee taikina vaikka edellisenä päivänä.

Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri ja suola.
Lisää kylmä, kuutioitu margariini tai voi. Sekoita muruksi.

Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti sekaisin. Kääräise taikina elmukelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi, mutta vaikka yön yli.

Tee täyte. Mittaa kattilaan vesi, tähtianikset ja kuivatut hedelmät. Pieni isot hedelmät vähän pienemmiksi paloiksi, esim. viikunat kuuteen osaan ja luumut neljään.


Keittele seosta n. 15 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä ja vetäytyä, ja nouki sitten tähtianikset pois. Lisää seokseen omenalohkot (minulla pakastimesta sulatetut) ja sitruunamehu, ja kääntele sekaisin.


Voitele ja jauhota piirakkavuoka.

Jaa taikina puoliksi siten, että toinen puoliska on hieman isompi. Kauli tämä isompi puoliska pyöreäksi, ohueksi levyksi. Nosta toinen puoliska elmukelmussa takaisin jääkaappiin odottamaan.

Levitä levy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille esim. kaulinta apuna käyttäen.

Painele levy hellästi pohjaa vasten. (Tässäkin vaiheessa voit nostaa vuoan taikinoineen jääkaappiin odottamaan.)

Levitä täyte piirakkapohjalle. Tee pinnasta tasainen, niin ulkoasu säilyy kauniina.
Ripottele päälle sokeria.


Kauli toinen puoliska taikinasta myös ohueksi, pyöreäksi levyksi. Leikkaa siihen halutessasi kuvioita.

Levitä tämä toinen taikinalevy kanneksi piirakan päälle. Nipistele ja kääntele reunat tiiviisti yhteen.
Jos et leikannut levyyn kuvioita, puhko nyt kanteen muutamia höyryreikiä.


Voitele piirakka keltuaisella ja ripottele päälle kourallinen mantelilastuja.


Paista 200-asteisen uunin alatasossa 50 minuuttia.


Tarjoa vaniljajäätelön, vaniljakiisselin tai kermavaahdon kera.



lauantai 16. tammikuuta 2016

Balilainen ruoka: Cap Cay Ayam, kanaa ja kasviksia

Hanget tekevät ulkona korkeusennätyksiä, pakkanen paukkuu, taivas on sininen ja vaaleanpunainen, hiutaleita leijuu, jalkojen alla narskuu, nurkissa paukkuu ja kaikkialla kimaltaa.

Talvi on kauneimmillaan! Eli hus pihalle siitä kaikenmaailman blogeja lukemasta! :)


Ulkoilun päätteeksi on ihanaa kokata värikästä ja makurikasta ruokaa.

Tämäkin herkku, Cap Cay Ayam (eli erilaisia kasviksia kanan kanssa), on taannoisen Balin-matkamme inspiroima. Söin matkallamme aivan täydellistä Cap Caytä samassa ravintolassa kolme kertaa. Kyllä! Kolme! Aikamoinen suoritus, kun herkkuja oli tarjolla yltäkylläisesti. Se oli vaan niin kauhean hyvää! Cap Cay on itse asiassa kiinalaista alkuperää, mutta Balilla omaksi omaksuttu.

Tältä näytti meidän take away -annos uima-altaamme reunalla. Nam!


Ihan yhtä hyvälle tasolle en kotikeittiössä päässyt, mutta yritys hyvä kymmenen! Herkkua oli tämäkin. Balilla sydämeni varastaneessa versiossa oli mukana myös omeletti-tyyppinen munaratkaisu, jota en itse tähän tehnyt. Aion kuitenkin versioida senkin vielä myöhemmin.

Testasin kotikeittiössä Cap Caytä myös kanan ja katkarapujen kanssa, ja hyvin toimi! Ota vaan reseptiin mukaan n. 3 dl pakastekatkarapuja liemineen. :)

Ja vegeversion saat erittäin helposti vain jättämällä kanan pois.

Tarjosin Cap Caytä Gado-gado -salaatin ja riisin kera.


Cap Cay Ayam (4:lle)

300 g kanasuikaleita
2 sipulia
n. 400 g kaalia
1 parsakaalinnuppu
1-2 isohkoa porkkanaa
6 valkosipulinkynttä

3 rkl soijakastiketta
3 rkl osterikastiketta
1,5 tl palmusokeria
2 rkl ketsuppia
1,5 rkl kanafondia
2-3 rkl maissitärkkelystä
4 dl vettä
mustapippuria


Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Lämmitä loraus öljyä pannussa ja kuullota sipuleita 2 minuuttia. Lisää kanat pannulle.

Lisää pannulle myös pilkottu kaali sekä vesi ja kanafondi. (Paitsi jos käytät kesäkaalia, lisää se vasta aivan loppuvaiheessa, että se säilyttää rapsakkuutensa.)

Sekoita keskenään soija, ketsuppi, osterikastike ja palmusokeri. Lisää pannulle ja anna porista kannen alla, kunnes kana on lähes kypsää, n. 5 minuuttia.

Cap Cayn ja Gado-gadon aineksia

Lisää pilkotut parsakaalinnuput sekä ohuiksi lanteiksi pilkotut porkkanat.  kasvikset. Hauduttele muutama minuutti, mutta jätä kasvikset rapsakoiksi. (Jos parsakaalinnuppusi ovat reilun kokoisia, voit lisätä ne jo aiemmin pannulle kypsymään.

Sekoita keskenään vesi ja maissitärkkelys ja suurusta niillä kastike. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa riisin tai omeletin kera.



torstai 7. tammikuuta 2016

Kaura-ohrarieskat

Kävin loppiaisena kaupassa, eikä siellä ollut yhtä ainutta leipää! Ei hyllyissä, ei pakasteessa, ei tyhjiöpakattuna, ei gluteenitonta, ei erikoisleipiä - ei yhtikäs mitään. :D

Mikä IHANA syy leipoa itse!


Kaura-ohrarieskat ovat aivan ihania. Rieskojen reunat käpristyvät rapeiksi, mutta sisus jää hieman pehmeäksi, koska kaurahiutaleet keitetään puuroksi. Päälle voita ja juustoa ja käteen kuppi teetä. Täydellistä pakkaspäivään!


Minun on pakko samalla tunnustaa, että olen nyt rapean viikon täysin omavarainen myös pienehköstä pakosta. Mieheni on reissussa, joten olemme naisporukalla kotona. Kauppareissut vauvelin kanssa eivät edes pienessä lähikaupassa yleensä onnistu, viimeistään kassan piipitysääni tuhoaa hyvin alkaneet päikkärit ja koko himpskutin päivärytmin (jolla oikeasti on aika iso merkitys vauvan ja äidin aurinkoisuuteen...).

Nyt ulkona on -25C, joten vauvalla on yllään kutakuinkin kaikki mahdolliset vaatteet ja vällyt. Toisin sanoen, sen ärsyttävän kassapiippauksen lisäksi, saattaa vähän hikeä pukata. :D

Näin ollen tällä viikolla ruokaa tehdään just siitä mitä kaapista löytyy. Ja jos joku sattuu tulemaan kylään, niin toisitko tullessasi paketin margariinia... :)


Kaura-ohrarieskat (12-15 kpl)

2,5 dl kaurahiutaleita
6 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ohrajauhoja


Mittaa kattilaan kaurahiutaleet ja vesi, ja keitä puuroksi. Anna puuron jäähtyä (vaikka yön yli).

Sekoita keskenään kaurapuuro, ohrajauhot ja suola. Taikina jää aika löysäksi ja on supertahmeaa.

Nostele lusikalla taikinanokareita uunipellille, ripottele päälle ohrajauhoja. Kasta vielä kätesi jauhoihin ja taputtele rieskat ohuiksi. Kannattaa tehdä ohuita, ettei sisus jää liian kosteaksi.

Paista 250-asteisessa uunissa kiertoilmalla 12-15 minuuttia.


keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Terveellinen korvapuustijäätelö ilman jäätelökonetta

Mikä ihana jälkkäri joulupöytäämme tänä vuonna tupsahtikaan! Olen suorastaan ylpeä tästä kehitelmästäni!

Onneksi korvapuustijäätelö ei ole jouluun sidottu, vaan herkkua voi pyöräytellä ympäri vuoden. :)


Kutsun tätä nyt jäätelöksi, vaikka ehkä oikeastaan kyseessä on semifreddo. Tässä ohjeessa ei nimittäin kermoja keitellä, vaan mutkat ovat suorat ja työvaiheet vaativat lähinnä ponnekasta vatkaamista.


Viime aikoina maailmalla on liikkunut kaikenlaisia korvapuustijätskejä, joista oma suosikkini on Kolmen kaverin jäätelö. Siinä on ihanasti korvapuustin täytteen makuista kastiketta ja pullafiilistä tuo jäätelön ihana kardemummaisa aromi.

Kilpailevassa tuotteessa, Ben & Jerrysissä, sen sijaan on korvapuustin palasia. Ei suinkaan huono yritys tämäkään.

Omaan makuuni kuitenkin sopii paremmin pullamuruton versio. Puhumattakaan siitä, että en olisi jaksanut ensin leipoa niitä pullia jäätelöön revittäväksi! :D Niinpä siis jäätelömassani saa makua rusinoista ja kardemummasta, mutta koko annoksen kruunaa ihana voi-kanelikastike. :)


Reseptiä jalostin aiemmin julkaisemistani avokado-vadelmasemifreddosta ja lime-salmiakkisemifreddosta

Huom! Jos haluat tehdä voi-kanelikastiketta myös annoksen päälle lorotettavaksi, tuplaa alla oleva määrä.


Korvapuustijäätelö (6-8:lle)

1 maitorahka
2 munaa
1,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
2 tl kardemummaa
1,5-2 dl rusinoita

75 g margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
1 rkl kanelia



Tee ensin kastike. Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja kaneli. Älä turhaan kiehuta seosta, vaan anna vain voin sulaa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

Vaahdota keskenään keltuaiset ja sokerit. Lisää maitorahka ja kardemumma.


Vatkaa toisessa kulhossa visipkerma kovahkoksi vaahdoksi.

Vatkaa munanvalkuaiset kolmannessa kulhossa kovaksi vaahdoksi.


Lisää vispikerma ja rusinat käännellen rahkaseokseen.

Kääntele lopuksi myös munanvalkuaiset seokseen. Yritä pitää massa mahdollisimman ilmavana.

Levitä vuoan pohjalle jätskimassaa. Lorota päälle kastiketta.


Levitä taas toiset kerrokset massaa ja kastiketta. Levitä vielä päälle kerros jätskimassaa.


Pakasta yön yli tai vähintään 5 - 6 tuntia. Nosta jätski huoneenlämpöön pehmenemään n. 20 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa halutessasi kastikkeen kanssa.


Nam!

Jos haluat kumota jätskin tarjoilulautaselle, vuoraa vuoka elmukelmulla ja upota pariksi sekunniksi kuumaan vesihauteeseen.

Annosta voisi koristaa esimerkiksi sitruunamelissan lehdillä, tähtianiksilla, rusinoilla, pähkinöillä, kastikkeella... Näin pelkkänä vuokana pöytään nostettuna se on aika pelkistetty. :)




sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Gado-gado, maailman paras salaatti

Ihanaa uutta vuotta! :)

Vuosi 2015 on ollut yksi elämäni parhaista vuosista; sen kruunasi elämäni tärkein hetki, tyttäreni syntymä. Toki vuoteen on mahtunut hurjasti muutakin ihanaa; kotiutuminen uuteen asuntoon, mahtava työ, todella paljon ihania matkoja... Ja ylipäänsä vain onnellista elämää perheen kanssa.

2016, sinulla on haastetta pistää paremmaksi. :)


Uudenvuodenlupaukseni oli sama kuin viime vuonna: älä kouhkaa / nosta kierroksia turhista asioista. Onneksi vauva on jo opettanut priorisoinnin jaloa taitoa. Kuten joku viisas on sanonut: "A person only has a limited amount of f*cks to give". :D

Koska en harrasta isoja ja dramaattisia lupauksia, toinen pieni uudenvuodenlupaus voisi olla jatkaa ruokaelämysten hankkimista - niin kotona kuin ravintoloissa, Suomessa kuin ulkomailla. Ja uutena ulottuvuutena; niin kiinteänä kuin soseena. :)

Olkoon siis vuoden ensimmäinen resepti näitä kaikkia yhdistävä!
Kotona Suomessa kokattu, ravintolassa Indonesiassa nautittu, kiinteää ja sosetta yhdistävä gado-gado.


Olimme marras-joulukuussa kolmen viikon lomamatkalla Balilla, jossa saimme nauttia aivan valtavasti uskomattoman ihania herkkuja! Balilaisesta ruoasta kirjoittelen myöhemmin lisää ja jaan lisää indonesialaisia reseptejä.

Gado-gado on indonesialainen kylmä salaatti, joka koostuu (kevyesti kypsennetyistä) kasviksista, kovaksi keitetyistä munista, tofusta tai tempehistä, riisistä, tai melkeinpä mistä vain. Gado-gado tarkoittakin indonesian kielellä "mix-mix".

Oleellisin elementti on kuitenkin maapähkinäkastike. Annoksen todellinen tähti!

Tässä minun tämänkertainen versioni. :) Nauti gado-gado ihan sellaisenaan pääruokana (toimii myös riisin kera) tai vaikka alkupalana pidemmällä aterialla.

Ja tärkeä vinkki! Kannattaa tehdä kastiketta miinus maito tuplasti enemmän kuin tarvitset. Paksu, hyvin maustettu tahna säilyy hyvin jääkaapissa (minulla ollut yli kuukauden) ja maut sen kun voimistuvat. Voit kätevästi ottaa puolisen desiä tahnaa, laimentaa sen maidolla ja lisätä wokkiin, keittoon, salaattiin tai melkein mihin vain! Pieni määrä riittää, sillä maku on todella vahva.


Gado-gado (2-3:lle)

n. 100 g tofua
10 cm pätkä kurkkua
1-2 tomaattia
2 perunaa
n. 1,5 dl mungpavun ituja
pari kourallista tuoretta korianteria
1/2 kuivattu chili

muutama tippa seesamiöljyä
loraus rypsiöljyä paistamiseen
suolaa

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
20 g palmusokeria
60 g maapähkinävoita
1/4 kuivattu chili tai ripaus chilijauhetta
1/2 limen mehu
1/4 tl kalakastiketta
1 tl soijaa
1/4 tl tamarinditahnaa
1/3 dl maitoa


Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset, mutta vain puolet maidosta, kulhoon ja surauta sauvasekoittimella sekaisin. Vielä parempi, jos sinulla on käytössäsi blenderi. :)

Lisää maitoa sen verran, että saat notkean ja kastikemaisen, suunnilleen sinapin paksuisen seoksen. Jos maku tuntuu liian vahvalta, lisää maitoa ja sokeria.

Keitä perunat napakoiksi ja kuori ne.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paista tofuviipaleet molemmin puolin. Suolaa palat ja tipauta muutama tippa seesamiöljyä päälle. Jäähdytä.

Pilko loput kasvikset.

Kokoa annos haluamallasi tavalla. Sekoitin itse ensin keskenään tomaatin, kurkun ja perunat ja levitin ne lautasen pohjalle. Seuraavaksi päälle tuli reilu kasa mungpavun ituja ja tofuviipaleet. Seuraavaksi kastiketta ja chiliä, ja lopuksi reilusti tuoretta korianteria.