torstai 11. helmikuuta 2016

Vuohenjuusto-suppilovahverokeitto

Tämä menee taas kategoriaan "Arjen sairaan helpot ja nopeat kun ei muuta keksi, kauppaan ei ehdi ja kaappejen antimilla mennään". :)


Nevertheless, sairaan hyvää. Tietyillä raaka-aineilla ei vain voi mennä vikaan. :)


Vuohenjuusto-suppilovahverokeitto (2:lle)

400 g tomaattimurskaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl kuivattuja suppilovahveroita
1/2 punainen (suippo)paprika
2 tl kuivattua timjamia
2,5 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia
n. 100 g vuohenjuustoa
suolaa
pippuria


Laita kuivatut suppilovahverot veteen likoamaan vähintään 15 minuutiksi.

Pilko sipuli ja murskaa valkosipulit.

Lämmitä loraus öljyä kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi, kasvisfondi ja timjami. Anna kiehua viitisen minuuttia.

Pilko paprika ja lisää se keittoon. Kiehuta pari minuttia.

Purista suppiksista liotusvettä pois ja lisää nekin joukkoon. Lisää myös vuohenjuusto ja anna sen sulaa.

Mausta suolalla ja pippurilla.

tiistai 9. helmikuuta 2016

Taivaallinen maapähkinä-tofuwokki

Tulin taas tehneeksi vahingossa ihan sairaan hyvää ruokaa. :D

Mikä omakehu!!
Mutta kun en osannut arvata tämän olevan näin hyvää! :D

Ja voi että, miten nopeasti tämä viikon paras ruoka valmistui jääkaapin jämäaineista. Todellinen uusi ykkössuosikkini on hän.


Tein muutama viikko sitten gado-gadoa, joka on siis aivan ihana indonesialainen salaatti, johon kuuluu ihana maapähkinäkastike. 

Kastikkeeseen tulee ensin paksu "maapähkinätahna", joka lantrataan maidolla sopivan juoksevaksi. Teen tahnaa yleensä tuplasatsin, sillä se säilyy jääkaapissa todella hyvin. Kylmässä siis odottelee taivaallinen kastikepohja, joka on helppo laimentaa juoksevaksi ja lisätä eksoottisiin ruokiin.

Näin tässäkin tapauksessa! Voit toki tehdä kastikkeen ihan myös tätä annosta varten, niin hyvää se on. :)


Maapähkinä-tofuwokki (2:lle)

1/2 dl maapähkinäkastikepohjaa
1/2 dl maitoa
n. 200 g kaalia
n. 1 dl vettä
1,5 levyä nuudeleita
250 g tofua
2 + 2 rkl soijaa
n. 1 rkl seesamiöljyä
reilusti tuoretta korianteria
suolaa


Pilko tofu noin 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Lorauta viipaleiden päälle 2 rkl soijaa, ja anna marinoitua ainakin puolisen tuntia.

Sekoita maapähkinäkastikepohja ja maito tasaiseksi. Lisää maito pienissä erissä, ettei vahingossa lipsahda liian löysäksi.

Pilko kaalit. Lisää ne pannulle yhdessä veden kanssa (n. 1 dl) ja hauduttele kypsäksi viitisen minuuttia.

Keitä nuudelit kypsiksi ja valuta ne. Valuta myös kaalit ja yhdistä nuudeleiden kanssa.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Paista tofuviipaleita muutama minuutti kummaltakin puolelta, että ne saavat kauniisti väriä ja paistopintaa. Mausta suolalla ja seesamiöljyllä.

Kaada maapähkinäkastike nuudeleiden ja kaalien joukkoon. Sekoita hyvin.

Koko annos niin, että nostele kaali-nuudelikeon päälle tofuviipaleita ja silppua reilusti tuoretta korianteria.

Nauti!


sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Eksoottinen ja raikas hernekeitto

Hauskaa laskiaissunnuntaita!
Veikkaan, että aika monella liedellä höyryää tänään hernekeitto ja uunissa tuoksuvat pullat.


Hernekeiton ei tarvitse tulla tölkistä, eikä ainoa vaihtoehto ole vuorokauden liottelu ja keittely.
Hernekeitto voi myös olla superraikas, kirkkaan vihreä ja vaikka kylmänä tarjottava.


Tässä eksoottisessa hernarissa (tätä sanaa ei kyllä oikeastaan voi käyttää kuin tölkkihernarista...) on aivan upeita makuja; sitruunaruohoa, limeä, inkivääriä ja kookosta.

Keitto valmistuu nopeasti ja sen voi tehdä kuumennusta vailla valmiiksi etukäteen. Tarjosin keiton kuumana, mutta se maistuu yhtä hyvältä kylmänäkin.

Keitto on niin raikas ja kevyt, että pullillekin jää tilaa. :)


Eksoottinen hernekeitto (4:lle)

1l (n. 700 g) pakasteherneitä
1 tlk kookosmaitoa (ei kevyttä)
2-3 dl vettä
1/2 rkl kasvisfondia
3 rkl raastettua inkivääriä
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 limen kuori
1 limen mehu
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
1/2 punttia tuoretta korianteria
pari kourallista paahdettuja kookoslastuja


Sulata herneet.

Pese lime hyvin ja raasta kuori. Kuori ja raasta inkivääri.

Yhdistä keskenään kaikki aineet paitsi vesi ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää vettä kunnes saat sopivan paksun keiton.

Lisää mausteita tarvittaessa.

Lämmitä keitto nopeasti kattilassa. Älä anna kiehua pitkään, ettei keitto muutu harmaaksi, vaan herneet säilyttävät ihanan vihreän värinsä.

Silppua annoksen päälle vielä reilusti tuoretta korianteria ja ripottele kookoslastuja.

Keiton voi tarjota myös kylmänä. Silloin kuumennuksen voi jättää kokonaan väliin. :)




perjantai 5. helmikuuta 2016

Neljän minuutin ateria

Tiedättekö sen tunteen, kun on aivan rättiväsynyt ja on vasta keskipäivä. Kun päätä särkee, ja tuntuu, ettei loppupäivästä vain mitenkään voi selvitä. Piste.

Ja sitten muistaa; en ole juonut tänään aamukahvia!

Ja tietää, että se ihana autuus on vielä edessä. Kaksi muumikupillista kuumaa ja vahvaa elämän eliksiiriä. Oijoijoi... Valonpilkahduksen ja mustuuden välinen suhde on valtava. Tästä uskomattomasta tunteesta nautin nyt.

Ja vaikka kahvin kanssa olisi ihana syödä esimerkiksi laskiasipullia, päätin, etten lähde moiseen itsemurhahankkeeseen näin väsyneenä, vaan syön irttareita. Ja vaikka tänään voisi Runebergin päivän kunniaksi tehdä vaikka jotain ihanaa supisuomalaista ruokaa, en jaksa, vaan vetäsen hihasta surkeimman keittiösuoritukseni ikinä; kaupan valmiit pelmenit tuunattuna.

Maailman helpointa, valmista neljässä minuutissa ja oikeasti tosi hyvää... :)

Ehkä pullien aika on huomenna...


Gourmet-pelmenit (2:lle)

1 pkt kaupan pelmeneitä
runsaasti tuoreita yrttejä (esim. basilika ja timjami)
1 tl margariinia tai voita
hyvää sormisuolaa tai myllysuolaa
mustapippuria myllystä


Keitä pelmenit paketin ohjeen mukaan noin 4 minuuttia.
Kaada vesi pois, mutta jätä ihan pieni tilkka pohjalle (noin 1 rkl).

Tiputa voinokare sulamaan pelmeneihin.
Pilko sekaan yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nauti heti. Lepää.

tiistai 2. helmikuuta 2016

Vauvan ensileipä sormiruokailuun

Heti alkuun pitää lausahtaa vastuuvapauslauseke. En ole minkään sortin ravitsemuksen, vauvaravitsemuksen, vauvojen, sormiruokailun tai vastaavan alan erityisasiantuntija. Mutta olen taatusti huolehtivainen ja rakastava äiti, joka haluaa lapselleen vain parasta, ja sillä periaatteella ruoatkin vauvallemme tehdään. :)

Beibimme on jo ohittanut maagisen kuuden kuukauden rajapyykin, ja on ottanut orkesterinjohtajan paikan ruokapöytämme päädystä, jossa hän meitä sotkuillaan ja ilmeillään viihdyttää. Sekä luonnollisesti huolehtii linjoistamme, sillä yhden aterian aikana parsakaali noukitaan lattialta vähintään kymmenen kertaa.


Halusin tarjota hänelle leipää mutusteltavaksi. Syöttölusikka harvemmin vauvelia ilahduttaa, mutta sen sijaan kaikki mitä voi tunkea kaksin omin pikku kätösin suuhun, on oikein hauskaa. Viljoja leivästä siis. :)


Leivän pitäisi olla
  • semmoista ettei siihen tukehdu
  • sulaa suussa, jottei isoja paloja jää kurkkuun
  • tarttumakokoista ja -muotoista
  • suolatonta
  • terveellistä.
Joten tässäpä nämä speksit täyttävä minipatonki. Olen tarjonnut kokonaisia leipiä raadeltavaksi, sekä maidolla kostutettuja palasia mupellettavaksi. Ne ainakin sulavat suuhun. :)


Vauvan ensileipä (n. 9-10 minipatonkia)

1 dl äidinmaitoa tai korviketta
1/3 pss kuivahiivaa
0,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 rkl rypsiöljyä


Lämmitä äidinmaito yli hiivan heräämislämmön. Ota n. 1/4 dl maidosta sivuun.
Turvota kaurahiutaleita suuremmassa maitomäärässä n. 10  minuuttia. Jos maito pääsee jäähtymään tänä aikana hiivan heräämislämmön alle, voit lämmittää sivuun ottamasi maidon oikein kuumaksi ja sekoittaa joukkoon. Jos maito ei ole jäähtynyt liikaa, yhdistä maidot sellaisenaan ja jatka leipomista normaalisti.

Mittaa kulhoon siis kaura-maito, maito, grahamjauho ja hiiva. Lisää vehnäjauhoja hissukseen koko ajan taikinaa alustaen. Lisää loppuvaiheessa myös öljy.

Alusta n. 5 minuuttia, kunnes saat hyvän sitkon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 10 osaan. Pyörittele kustakin osasta pieniä patonkeja.

Kohota patonkeja liinan alla vielä n. 15 minuuttia.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 - 12 minuuttia.