lauantai 27. helmikuuta 2016

Raikas lemon curd -mustikkapiirakka

Voi aurinko, kevät ja tulppaanit! 

Tänään on ollut täydellinen päivä; aamulla uunituoreita rieskoja, vietimme keväänavajaisia grillaten ja hyvällä rieslingillä skoolaten, ulkoilimme hohtavassa auringossa tuntitolkulla, saimme hoidettua parin viikon kauppareissut (ja ostin boonuksena uudet housut), illalla luvassa UMK-finaali, sauna ja takkatuli. Ja maanantaina tulee vielä uusia euroviisulippuja myyntiin. Ja vauva on nukkunut hyvin. Ja tulppaaneja on. Voi elon auvoa! 

Olen maailman onnellisin nainen.


On myös aika siirtyä keväisiin leivonnaisiin. Jätetään hetkeksi omenapiirakat, pullat ja luumutortut odottamaan, ja herkutellaan raikkailla, tuoreilla mauilla - ja nautitaan iloisista väreistä!

Lemon curd -mustikkapiirakka on loistava herkku pääsiäiseen, Wappuun tai ihan vain sunnuntaikahveelle. 

Amerikkalaista alkuperää oleva piirakka on makea, mutta onneksi sitruunan happamuus ja mustikoiden raikkaus pitävät kokonaisuuden keveänä.



Piirakan täytettä ei paisteta ja piiras maistuu mielestäni parhaalta viileänä.
Täytteen kuuluu olla valuvaa ja kiisselimäistä, mutta piirakkaa on silti helppo leikata.

(Voi että, nyt tuolta olkkarista kuuluu ihanaa vauvan naurua... :D )


Täydellisenkin päivän saa vielä hieman paremmaksi, jos varaa hetken leipomiseen. <3


Lemon curd -mustikkapiirakka

2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl maitoa
3 keltuaista
0,6 dl sulaa margariinia 
1 ison sitruunan kuori ja mehu
1 prk kermaviiliä (kevytkin käy)
4-5 dl (pakaste)mustikoita

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
0,4 dl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta


Aloita tekemällä pohja. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola.
Lisää keltuainen ja margariini hyvin sekoittaen.

Lisää lopuksi vesi nopeasti. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle.

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes se on saanut pikkiriikkisen ruskeaa väriä. Käytä halutessasi paistoherneitä niin pohja ei kohoa liikaa. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Tee seuraavaksi täyte.

Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista mehu talteen.

Mittaa kattilaan sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita, jotta maissitärkkelys ei jätä klimppejä. Lisää myös maito, keltuaiset, margariini ja sitruunankuoriraaste.


Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se paksuuntuu ja alkaa kuplia. Keittele vielä pari minuuttia sekoittaen koko ajan. Nosta kiisseli pois liedeltä ja lisää sitruunamehu.


Kaada kiisseli toiseen astiaan ja peitä tiiviisti elmukelmulla, jottei kiisseliin muodostu kuorta. Elmukelmu on siis kosketuksissa kiisselin pinnan kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Kun kiisseli on jäähtynyt, sekoita joukkoon kermaviili ja kohmeiset mustikat. Jos mustikat ovat päässeet kunnolla sulamaan, värjäävät ne kiisselin liilaksi. Älä tuolloin sekoita niitä joukkoon, vaan kääntele varovasti sinne tänne, jotta saat kivoja raitoja piirakkaan ja yleisväri säilyy keltaisena.

Jäähdytä piirakkaa ainakin 4 h. Kannattaa melkein antaa piirakan seistä yön yli jääkaapissa, jotta pohja pehmenee meheväksi.


torstai 25. helmikuuta 2016

Vaahterasiirappilohi, illallinen arkeen ja juhlaan

Tässä ruoka, joka on sekä SAIRAAN hyvää, että SAIRAAN vaivaton valmistaa.

Paremmin tietämätön ruokailijakin todennäköisesti erehtyy luulemaan, että edessä on hartaudella hitaasti valmistettu illallinen. :)

Aivan SAIRAAN helppo tapa siis tehdä arjesta juhlaa. :D


Olen tarjonnut vaahterasiirppilohta paahdettujen parsakaalien ja perunoiden kera (yllä), sekä osana isompaa illallista (alla), jolloin kaverina oli kvinoasalaattia, paahdettuja perunoita ja jouluista pataleipää.

Molemmat toimivat, mutta koska yksinkertaisuus on kauneutta, suosin parsakaalia ja perunoita. :)


Parasta koko annoksessa on kastike - vain viisi ainetta, kyllä! Ja maku on taivaallinen.

Kastike glaseeraantuu lohen päälle, mutta suurin osa siitä valuu kuitenkin vuoan pohjalle. Älä kursaile, vaan kaavi hyytynyt kastike talteen lohen tultua uunista ja levitä se annospalan päälle.

Eli nyt kaikki lohta ja lohkoja uuniin, ja sohvalle pötköttelemään ja odottamaan, että kuohuviini jäähtyy ja ruoka kuumuu. :)



Vaahterasiirappilohi (4:lle)

n. 700 g lohta

2,5 rkl vaahterasiirappia
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl maissitärkkelystä
1,5 rkl vettä
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä (n. 2 rkl raasteena)

suolaa
pippuria


Nosta lohifileet uunivuokaan. Nypi ruodot pois.

Suolaa ja pippuroi lohi.


Kuori ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset hyvin, että maissitärkkelys kunnolla liukenee.


Levitä kastike lohen päälle ja kypsennä lohta 175-asteisessa uunissa koosta riippuen n. 15 minuuttia.

Valmista myös haluamasi lisukkeet. Kiertoilmauunissa ne valmistuvat kätevästi samaan aikaan lohen kanssa. :)


perjantai 19. helmikuuta 2016

Ihanat minttusuklaamuffinssit

Jee, perjantai ja aihetta juhlaan!

Ainahan sitä on. Vaikkapa nyt tuo räntäsade, joka on paljon kivempi kuin eilinen raemyräkkä, tai nätin sileästi kuivuneet lakanat (ja se, että jaksoi laittaa ne myös nätistä kaappiin).

Juhla, mikä ihana tekosyy. <3


Kevättalvenpäivää voit juhlistaa vaikka näillä ihanilla muffinsseilla. Kyllähän elämään tarvitsee välillä jotain söpöä. :)


Näiden makeanraikkaiden ja ah-niin-syntisten muffinssien reseptin lainasin Kinuskikissalta ja kuorrutteen ohjeen sain tuttavalta. 


Minttusuklaamuffinssit (12 kpl)

1 Pätkis-pussi (140 g)
150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa

Kuorrute:
4 dl tomusokeria
130 g sulatettua tummaa suklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
nokare voita



Rouhi pätkikset, mutta säästä 6 kpl ja halkaise ne puoliksi (saat sydämen jokaiseen muffinssiin).

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä maidon kanssa.

Kääntele vielä pätkisrouhe taikinaan mukaan.


Vuoraa muffinssivuoka papereilla. Nostele jokaiseen vuokaan reilu lusikallinen taikinaa. Laita jokaiseen pätkiksen puolikas sydämeksi. Annostele lisää taikinaa päälle.


Paista muffinsseja 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Anna jäähtyä.


Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa (mielummin hauteessa niin ei kärähdä).

Tee kuorrute sekoittamalla kaikki aineet sekaisin. Jos kuorrutteeseen jää klimppejä (esim. kovettunutta suklaata), koeta poimia ne pois. Muuten ne tukkivat tursottimen.




torstai 18. helmikuuta 2016

Thaimaalainen porkkanakeitto

Oi että, kevättä on ilmassa ja rinnassa niin että oksat pois.

Kohta pitäisi varmaan jo kylvää yrttiä sun muuta, olen näissä aina jotenkin liian myöhässä! Hetki lipsahtaa ohi! :)

Nyt kun kasvukausi ei ihan vielä ole vauhdissa, kannan kotiin joka kauppareissulla puskan korianteria. Rakastan sitä, ja käytän sitä kaikkeen. Se kruunaa myös tämän ihanan täyteläisen porkkanakeiton.


Rakastan tätä samettista, värikästä ja täyteläisen makuista keittoa. Maapähkinävoi on keiton "the juttu", jota ei kannata jättää reseptistä pois. :)


Thaimaalainen porkkanakeitto (2:lle)

2 pienehköä sipulia
3 valkosipulinkynttä
4 tosi isoa porkkanaa
loraus öljyä
3-5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl chili-valkosipulitahnaa
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
suolaa
pippuria


Pilko sipulit ja silppua valkosipulit. Kuori ja pilko porkkanat.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuleita minuutti - pari. Lisää porkkanat, 3 dl vettä ja kasvisfondi. Anna porista n. 20 minuuttia kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää maapähkinävoi, chili-valkosipulitahna ja kourallinen tuoretta korianteria. Soseuta samettiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan paksuisen keiton.

 Lisää suola ja pippuri ja maistele maut kohdalleen.

Revi valmiin keiton päälle vielä reilusti tuoretta korianteria.


tiistai 16. helmikuuta 2016

Edellisenä päivänä valmistuva lounassalaatti

Olen parhaillaan kotona vauvan kanssa, ja jostain kumman syystä olen alkanut arvostamaan nopeasti syntyviä lounaita, jotka mieluiten valmistuisivat jo edellisenä päivänä mahdollisimman pitkälle. 

Joskus kun juuston saaminen leivän päälle saattaa olla mahdoton tehtävä. Saati omenan pilkkominen. Kun sylissä pyörii vieteri, jonka pienet kädet tarttuvat salamana veitseen, höylään, kuumiin esineisiin, hiuksiin, korviksiin, huuliin... on ihanaa, että jääkaapista voi nostaa valmiin lounaan eteen. :)



Toinen yhtä hyvä syy toimia edellisenä päivänä, on eväslounaan vieminen töihin. Tässäpä molempiin tilanteisiin oiva ohje siis. :)


Raikas lounassalaatti (1:lle)

1 porkkana
1/2 sipuli

jäävuorisalaattia
1/2 avokado
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria
Marinadi:
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1/2 rkl seesamiöljyä
suolaa
pippuria


Laita porkkana ja sipuli marinoitumaan aamulla tai mielummin jo edellisenä päivänä.

Kuori porkkana ja höylää se ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä tai vihannesleikkurilla. Pilko sipuli ohuiksi siivuiksi.

Yhdistä kannellisessa astiassa marinadin ainekset, porkkana ja sipuli. Laita kansi päälle, ravista kunnolla ja nosta jääkaappiin maustumaan.

Seuraavana päivänä revi salaatti, pilko avokado ja silppua korianteri. Nosta marinoituneet kasvikset salaattiin mukaan. Lorota vielä loppu marinadi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.