sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Parhaat itse tehdyt karjalanpiirakat ja leipäjuusto

Ah, palasin juuri kotiin viikon Levin-reissulta, ja kyllä me vain asumme niin kauniissa, upeassa, puhtaassa ja monipuolisessa maassa, jonka luonto on oikeasti vertaansa vailla.

Näissä isänmaallisissa hengissä (ja hangilla) ollessani katson sopivaksi blogata myös Suomen parhaista perinneruoista. 


Potkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden käyntiin jo uutena vuotena, kun tein karjalanpiirakoita ja lappilaista leipäjuustoa.

Mikään - MIKÄÄN - ei voita uunituoreita itse tehtyjä karjalanpiirakoita.


Tein karjiksia ennen useamminkin, mutta viime aikoina ei aikaa väkertämiseen ole löytynyt. Vaikka eihän näissä edes kovin kauaa nokka tuhise! Innostuksissani tein heti parin päivän sisään kaksi satsia, ja parin viikon päästä lisää.

Mutta, tänä talvena piirakkani ovatkin olleet extra-special. Keitin nimittäin riisipuuron juustonjuoksutuksesta syntyneeseen heraan. And it made all the difference...
Puurosta tuli jotenkin aromikkaampaa ja ihanampaa. Eikä täyte myöskään kuohunut uunissa niin paljon kuin tavallinen riisipuuro.


Heraa sain reilut satsit, sillä pyöräyttelin myös leipäjuustoa ja kotijuustoa (resepti tulee myöhemmin). Näistä herkuista innostuin viime syksynä, kun partiotaitokisoissa teimme leipäjuustoa nuotiolla. Nam.


Ja hah, täytyypä myöntää, että se nuotioerä (ja elämäni ensimmäinen itse tekemäni leipäjuusto) oli paremman makuinen.
Kotiuunissa leipäjuustostani tuli liian kuivaa. Uunin kuumuus ei ehkä riittänyt tekemään pilkkuja riittävän nopeasti, joten juusto oli uunissa liian kauan ja kuivui sen myötä.

Mutta! Lopputulos ei suinkaan ollut pahan makuinen - ehei! Tosi hyvää oli. Itse asiassa lopputulos muistutti aika paljon halloumia.  Ehkä tästä voisi kesäsalaatiin tehdä samanlaisen version. :D

Kuivuutta lisäsi myös se, että yritin  tehdä minijuuston 2 litrasta maitoa. Kannattaa siis tehdä leipäjuusto suosiolla 4 litrasta (kuten alla olevassa reseptissä), niin tulee riittävän paksu lätty. :)


Karjalanpiirakoista vielä...


Tein karjalanpiirakat tällä kertaa kinuskikissan taktiikalla, eli kaulin taikinan isoksi levyksi ja otin siitä muotilla pyöreitä levyjä, jotka vielä kaulin ohuemmiksi.

Ennen olen pyöritellyt taikinapötköstä palloja ja kaulinnut ne suoraan ohuiksi levyiksi. Kinuskikissan minulle uusi taktiikka sai aikaan vähän tasalaatuisempia yksilöitä. :)


Karjalanpiirakat (n. 24 kappaletta)

Riisipuuro:
n. 1 l heraa (juustonjuoksutuksesta) (tai maitoa)
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Taikina:
2 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ dl vettä
1 rkl öljyä

Voiteluun:
n. 50 g voisulaa
1/3 dl vettä


Keitä ensin puuro. Jos käytät heraa, voit kaataa kaiken kerralla kattilaan ja haudutella kypsäksi n. 45 minuuttia. Anna puuron jäähtyä hyvin.

Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lorota joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi.

Kauli taikina isoksi levyksi. Ota siitä pyöreällä muotilla levyjä.


Kauli levyt vielä ohuiksi soikioiksi - jopa läpikuultaviksi. Muista jauhottaa pöytää runsaasti (käytin vehnäjauhoja). Jos pinoat levyt, laita väliin sopivasti jauhoja, etteivät ne jumahda yhteen.

Annostele kunkin levyn päälle pari reilusti kukkurallista ruokalusikallista riisipuuroa.


Aloita soikion pitkien reunojen keskeltä ja rypytä piirakka kohti päätyjä.

Rapsakan pohjan saat, kun esilämmität pellin uunissa. Nostele tällöin piirakat leivinpaperin päälle ja vedä paperi kuumalle pellille laittaessasi ne uuniin. Uuni saa olla mahdollisimman kuuma - 250 astetta.

Paista piirakoita uunin yläosassa n. 10 minuuttia.

Sulata voi ja sekoita se tilkkaan vettä. Voitele uunista tulleet karjalanpiirakat kuumina voi-vesiseoksella.


Leipäjuusto (1 kpl)

4 l punaista maitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
1 rkl suolaa


Lämmitä maito kattilassa n. 35-40 -asteiseksi. Lämmitä keskilämmöllä ja sekoita koko ajan, ettei maito kärähdä ja lämpenee tasaisesti.

Kun maito on lämmennyt, ota siitä noin desi sivuun ja sekoita siihen juustonjuoksutin.

Valuta tämä maito-juoksutinseos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin.

Nosta kattila sivuun liedeltä ja anna sen seistä ja hyytyä n. 30 minuuttia.

Kun maitomassa on hyytynyt, leikkaa siihen terävällä veitsellä ristiviiltoja. Tämä edesauttaa heran erottumista.

Anna massan vielä seistä puolisen tuntia - tunnin.

Laita siivilän päälle harso. Nostele hyytyyt juustomassa reikäkauhan avulla siivilään valumaan.

Taittele harso massan päälle ja nosta tarvittaessa kevyt paino lisäämään puristusta. Minulla riitti hyvin harso itse, koska se oli märkänä painava.


Anna juuston valua pari tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Voitele piirakkavuoka tai uunivuoka ja kumoa valunut massa siihen.


Paista mahdollisimman kuuman uunin ylätasolla viitisen minuuttia, kunnes saat hieman ruskeita läikkiä. Mitä kauemmin kärtsäät, sitä kuivempi juusto tulee.

(Ensi kerralla kaadan vuokaan myös hieman heraa, jotta juusto pysyy kosteana.)


Tarjoa leipäjuusto mielellään kuumana lakkahillon kanssa. :) Nams!


sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Värikäs nyhtökaurawokki



Voi jösses, olipas hyvää wokkia! :)

Kokeilin ensimmäistä kertaa kokata nyhtökaurasta. Olen sitä kyllä muiden valmistamana maistellut ja kovasti tykännyt, mutta arpa ei ole osunut kaupassa kohdalle. :)

Äitini yllätti yhtenä päivänä ja toi talvipäivänlahjaksi kaksi pakettia nyhtistä; nudea ja linkivääri-limeä. Nam!


Tämä nuudeliwokki on aivan superhelppo, eikä mitenkään järisyttävän innovatiivinen, mutta sitäkin herkullisempi. Ja miten ihanaa onkaan ladata pannu täyteen värikkäitä kasviksia. <3

Ja jos arkena pitää optimoida - pilko kaikki kasvikset edellisenä päivänä purkkiin ja jääkaappiin. Ruoan valmistus oli supernopeaa - vain 5 minuuttia.

Hiihtäjä kiittää. :)

Myös taapero rakasti wokkia. :)

Värikäs nyhtökaurawokki (4:lle)

250 g inkivääri ja lime-nyhtökauraa
loraus öljyä
2 sipulia
1/2 parsakaali
1 iso punainen paprika
n. 100 g kaalia
2 isoa porkkanaa
3-4 valkosipulinkynttä
5-7 cm tuoretta inkivääriä
n. 1/2 dl soijakastiketta
loraus sitruunamehua
1/2 ruukkua tuoretta korianteria

n. 180g (3 pkt) nuudeleita


Keitä nuudelit kypsiksi, valuta.


Pilko sipuli ja kaali pieneksi. Pilko myös parsakaali (myös varret) ja paprika, kuori ja pilko porkkana.

Murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri.

Lämmitä loraus öljyä pannulla, kuullota sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja kaalia ja parsakaalinvarsia pari minuuttia.

Lisää hetken päästä inkivääri, paprika ja parsakaalin nuput.


Lisää minuutin päästä pannulle myös nyhtökaura, valutetut nuudelit, sitruunamehu ja soijakastike.

Kääntele pannulla hyvin sekaisin. Pilko päälle reilusti tuoretta korianteria (varret ja kaikki).

Nauti!



torstai 29. joulukuuta 2016

Paras bileruoka: gua bao -höyrysämpylät kana ja kasvistäytteillä

Tässä pärähtää vuoden 2016 paras resepti.

Mietitkö vielä uuden vuoden bileruokaa? Tee gua bao -höyrysämpylöitä, etkä varmasti pety. :)



Täytteeksi aasialaisille höyrysämpylöille sopii yksi jos toinenkin herkku. Kunhan mukana on vahva mausteinen kastike ja raikkaita kasviksia.

Käytimme täytteenä kanaa, mutta aivan yhtä hyvin voisi väliin sujauttaa possua, marinoitua kesäkurpitsaa tai munakoisoa, nyhtökauraa tai vaikka lohta.

Tänään aiomme tehdä uusinnan ja laittaa peliin joulukinkun jämät. :)


Ja hei - nämä höyrysämpylät maistuvat fantastiselta kuohuvan juoman kanssa: on se sitten samppanjaa tai raikasta olutta. Täydellistä uuteen vuoteen! :D

Voit tehdä sämpylät hyvissä ajoin ja pakastaa ne, tai jos haluat tarjota ne tuoreeltaan, leipase juhlapäivän aamuna. Kasvikset voit pikkelöidä edellisenä päivänä ja kastikkeenkin voi tehdä jo päiviä etukäteen.

Kokoa vain juhlapäivänä kaikki nätisti esille ja anna vieraiden rakentaa oma suosikkinsa.
Muista nostaa esille myös runsaasti servettejä. :)

Lainasin reseptin Glorian ruoka ja viini -lehdestä (8/2016), mutta muokkailin täytteitä omaan makuun sopivaksi.

Ah niin! Gua baot sopivat loistavasti myös kesän grillibileisiin, jossa täytteet valmistuvat grillin tai muurikkapannun kautta. :)


Gua bao -höyrysämpylät (12 kpl)

2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
3 + 2 rkl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää 3 rkl rypsiöljyä.

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada hiiva-vesiseos ohuena nauhana joukkoon.

Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu tahmea, kiinteähkö pallo. Lisää tarvittaessa jauhoja 1 rkl kerrallaan, jottei taikina ole ihan liian tahmainen.


Voitele kulho tilkalla rypsiöljyä. Kumoa taikina kulhoon ja anna kohota n. 45 minuuttia liinalla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa se 12 palaan. Pyörittele palat palloiksi.


Jauhota pöytä kevyesti ja kauli kukin pallo n. 1/2 cm paksuksi soikioksi. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä ja taita kahtia puoliympyräksi.


Nosta leivinpaperille ja kohota vielä 30 minuuttia liinan alla.


Kypsennys tehdään höyryttämällä. Voit virittää esimerkiksi samanlaiset systeemit kuin minulla (siivilä kattilan päälle, toisessa kattilassa höyrytysritilä pohjalla, sekä siivilän että ritilän päällä leivinpaperi), tai käyttää bambusta tehtyä höyrytyskoria.



Höyrytä sämpylöitä kannen alla n. 6-9 minuuttia. Älä höyrytä kovaksi asti, vaan sämpylät saavat olla ihanan pehmeitä.


Tarjoa sämpylät hieman jäähtyneinä ihanien, alla olevien täytteiden kera.


Viismauste-kana (5-6 annosta)

n. 1/2 kg kanafileitä
5 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 dl hoisinkastiketta
1 dl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl viismaustetta


Kuori valkosipulit ja murskaa ne. Kuori ja raasta inkivääri.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

Käytä puolet kastikkeesta kanojen marinoimiseen, jätä toinen puolikas tarjoiluun.

Nosta kanat jääkaappiin pariksi - muutamaksi tunniksi.


Pikapikkelöidyt kasvikset

3 porkkanaa
1/2 pienestä kurkusta
1 dl riisiviinietikkaa (tai väkiviina)
3/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa


Kuori porkkana. Pilko porkkana ja kurkku pieniksi "tulitikuiksi". Yhdistä kaikki marinadin aineet. Nosta kasvikset kannelliseen kulhoon ja kaada kastike päälle. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnolla. Nosta kasvikset jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.



Muut lisukkeet

tuoretta korianteria
salaatinlehtiä
paprikatikkuja



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Chia-mantelijoulupuuro

Tökkiikö riisipuuro?

Olen leikkinyt joulupuurolla aiemminkin; kolme vuotta sitten tein porkkanapuuroa ja pari vuotta sitten toteutin suuren puurotestin. :)

Nyt mennään kuitenkin kaikista kauimmas perinteistä!


(Mutta täytyy myöntää - haluan kuitenkin jouluaamupalani näyttävän perinteiseltä kuten viisi vuotta sitten alla olevassa kuvassa... :))


MUTTA! Kaikille superfood-hörhöille, fitness-misukoille ja raudannöyryyttäjämiekkosille proteiinipitoinen ja rasvaton joulupuuro. :)
Jätä kaikki makeutus halutessasi pois - mantelimaidon luontainen makeus on ainakin minun makuuni aivan riittävästi.


Chia-mantelijoulupuuro (3:lle)

3 dl mantelimaitoa
1,5 dl kaurahiutaleita
3 rkl chiansiemeniä
1 rkl mantelijauhetta
pari tippaa vanilja-aromia

hiukkasen valuvaa hunajaa
piparinmurusia


Sekoita keskenään mantelimaito, kaurahiutaleet, chiansiemenet, mantelijauhe ja vanilja-aromi.
Jaa puuro kulhoihin ja nosta jääkaappiin oleentumaan vähintään 12 tunniksi.

Ennen tarjoamista, notkista tarvittaessa puuroa lisäämällä hieman mantelimaitoa.

Valuta päälle hunajaa ja ripottele piparinmurusia.

Nauti!


tiistai 20. joulukuuta 2016

Sitruuna- ja sinihomejuustopiparit

Piparit on ihania. Niiden kuuluu olla mielestäni ohuita, rapeita, muttei missään nimessä liian ruskeita ja kärtsähtäneitä.

Ja ihan parhaita ne ovat, jos niissä on jotain pientä twistiä. :)


Olen monena jouluna tehnyt tulisia ruispipareita, sekä muita variaatioita peruspipareista. Nyt on aika jakaa suosikkini; sinihomejuustopipari! Ja toinen loistava muunnos; sitruunapipari. :)

Molemmat valmistuvat näppärästi samaan perustaikinaan, eli pääset tosi helpolla. 


Olen tässä viime päivinä muutenkin riehaantunut keksirintamalla. Kuvassa näkyy myös herkulliset kolavinokkaat, jotka sopivat mielestäni oivasti jouluun. Näihin kun ripauttaisi vähän piparkakkumaustetta... No, tämä resepti tulee vielä erikseen. :)


Sinihomejuustopiparit ovat parasta joulun alla. Juusto leivotaan taikinaan sisään, joten se luo hauskan marmorikuvion. Piparin sisältä löytyy ihania sinihomejuustokätköjä.

Sitruunapiparit tehdään samalla periaatteella, ja sitruunankuoriraaste ujutetaan taikinaan sisään.


Tämä peruspiparitaikina on Kinuskikissan käsialaa, ja se toimi paremmin kuin aiemmin käyttämäni taikina, jossa oli enemmän rasvaa ja siirappia, joten se oli löysempää ja vaikeampaa käsitellä. Tässä taikinassa en myöskään kiehauttanut sokeria yhdessä siirapin kanssa, joten se jäi ihanasti kiteiseksi taikinan joukkoon. Tämä oli loisto-oivallus.


Piparitaikina (monta pellillistä, voit myös puolittaa)

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
2 munaa
1 l vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta tai 2 tl ruokasoodaa
1 rkl piparkakkumaustetta
(tai 1 rkl kardemummaa, 2 tl kanelia, 2 tl jauhettua inkivääriä, 2 tl jauhettua pomeranssinkuorta, 2 tl jauhettua neilikkaa)

Sinihomejuustopipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

n. 50-80 g sinihomejuustoa


Sitruunapipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

1 sitruunan raastettu kuori



Paloittele voi, ja mittaa se sokerin kanssa kulhoon.

Kuumenna siirapppi kiehuvaksi ja kaada se voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Lisää munat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne pienissä erissä taikinan joukkoon puulastalla sekoittaen.

Muotoile taikinasta möykky, kääri se kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Leipomispäivänä pese sitruuna hyvin ja raasta kuori talteen. Jaa taikina kahtia, ja aloita toisesta puolikkaasta.

Ota sinihomejuustosta isoja nokareita ja työnnä niitä sinne tänne taikinan joukkoon. Käytä riittävän isoja paloja, että juusto jää "möykyiksi", eikä sekoitu ihan tasaisesti taikinaan.

Kauliessasi taikinaa, levittyy sinihomejuusto kauniisti.

Painele piparimuotilla pipareita pellille, paista 5 minuuttia 200 asteessa.


Tee sitruunapipareiden kanssa samoin, mutta sekoita sitruunankuoriraaste tasaisesti taikinaan.


Nauti ihania lämpimiä pipareita glögin kera. :)