lauantai 23. joulukuuta 2017

Viikuna-vuohenjuustotortut

Kaipaatko jotain supernopeaa ja helppoa joululeivonnaista?

Olisiko ihana saada jotain tuoretta, vai saapuiko ovelle yllätysvieraita?

Vai haluaisitko vain ilahduttaa perhettä ja luoda kotiin ihanan vastaleivotun tuoksun?


Joskus ruokabloggaajakin voi innostua yksinkertaisesta ja kauniista. :)
Viikuna-vuohenjuustotortut ovat oikeasti maailman nopeimmat ja yksinkertaisimmat tehdä ja vievät kielen mennessään. Suurkiitos vinkistä kaverille, jonka glögi-illassa näitä sain maistaa.


Viikuna-vuohenjuustotortut

1 pkt valmista joulutorttutaikinaa
viikunahilloa
vuohenjuustoa


Sulata torttutaikina ja leikkaa se neliöiksi. Viiltele kulmiin viillot kuin tekisit joulutorttuja.

Nosta kullekin tortulle n. 1 rkl viikunahilloa ja n. 1/2 cm paksu kiekko vuohenjuustoa.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Yksinkertaista ja kaunista. :)

keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Leipäjuustosalaatti

Mielestäni yksi joulupöydän tärkeimmistä elementeistä on salaatti. 

Sen pitää olla raikasta, jotta se tasapainottaa kinkkuja, laatikoita ym. Mutta sen pitää olla myös riittävän maukasta, ettei se häviä kilpakumppaneilleen pöydässä.

Leipäjuustosalaatti täyttää nämä kriteerit! Teimme tätä tuhdihkoa herkkua itsenäisyyspäivänä, ja saatanpa tehdä myös nyt jouluna. :)


Vinkiksi vielä, että paneroidut leipäjuustot ovat ihania ihan sellaisenaankin, vaikka illanistujaisten tai brunssin naposteluruokana.


Leipäjuustosalaatti (4:lle)

jäävuorisalaattia
reilusti rucolaa (1 pieni ruukku)
1 persimoni

pari ohutta siivua mallasleipää tai saaristolaisleipää
öljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa

n. 150 g leipäjuustoa
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 muna
n. 1 dl korppujauhoja
suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
öljyä paistamiseen

hieman vaaleaa balsamicoa
suolaa
mustapippuria


Tee salaattipeti. Revi jäävuorisalaatti ja rucola pohjalle. Pilko persimoni ja ripottele salaattien päälle.

Paahda mallaslastut. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja lisää valkosipuli. Pilko leipä ohuiksi ja pieniksi viipaleiksi ja lisää pannulle. Paahda n. 3-4 minuuttia. Mausta suolalla.

Valmista paneroidut leipäjuustot. Pilko leipäjuusto n. 2 cm paloiksi.
Sekoita keskenään korppujauhot, suola ja basilika.

Riko munan rakenne.

Kierittele kukin pala ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja viimeiseksi korppujauhoseoksessa.

Lämmitä reilusti öljyä pannulla. Lisää muutama pala kerralla pannulle ja paista niitä pari minuuttia kummaltakin puolelta, että väristä tulee kauniin kullanruskea.

Nosta sivuun jäähtymään.

Nosta jäähtyneet mallaslastut ja leipäjuustot salaattipedin päälle.

Ripottele vielä salaattiin ihan pikkuisen vaaleaa balsamicoa (n. 1-2 rkl koko salaattiin) ja rouhaise päälle pikkuisen suolaa ja pippuria.


sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Jouluiset munkkipossut

Porsaita äidin oomme kaikki, oomme kaikki oomme kaikki... :D


Olen jo ties kuinka monta viikkoa tai kuukautta himoinnut munkkipossua. Suupieliä pyyhkien olen kulkenut ohi kahviloiden ja sokerikuorrutteisten ihanien pikku pallukoiden, joiden tiedän olevan täynnä mehevää täytettä.

Härkää sarvista - tai possua hännästä! Tänään leivoin munkkipossuja ensimmäistä kertaa koskaan.

Ja voi että, kyllä odotus palkittiin moninkertaisesti. :)

Onko mitään ihanampaa kuin rapsahtavan kuoren alta löytyvä mehevä pullataikina ja jouluisen täyteläiset täytteet?
Ja se, että sokeria tippuu joka paikkaan!


Nyt ollaan tosiaan jo niin lähellä joulua, että halusin täytteidenkin julistavan tätä ilosanomaa. Niinpä munkkipossuni täyttyivät vaniljakreemillä ja joulutortuista tutulla luumusoseella.

Toimii.


Kuten näette, minulla on vielä vähän petrattavaa munkkipossujen ulkonäössä. Mutta tämä olikin vasta eka kerta kun näitä teen! 

Vertailukohteena minulla oli Koko Suomi leipoo -ohjelman teknisen tehtävän munkit. Rakastan nipistää sieltä ohjeita, koska ne ovat ainakin "autenttisia" ja perinteisiä. :)

Ensi kerralla siis enemmän fokusta ulkonäköön, mutta maku oli kohdallaan jo nyt.

Sokeroinnissakin ehkä hieman riehaannuin ja kokosin munkkien päälle todella paksun kerroksen sokeria. Ehkä juuri peittääkseni ulkonäön... :)


Jouluiset munkkipossut (10 kpl)

1,25 dl maitoa
1/2 pss kuivahiivaa
n. 35 g sokeria
ripaus suolaa
1 keltuainen (iso)
reilu 1/2 tl kardemummaa
n. 40 g margariinia tai voita
250 g vehnäjauhoja

Täytteet:
n. 1/4 prk luumusosetta
1 dl vettä
35 g vaniljakreemijauhetta

n. 0,5 l rypsiöljyä paistamiseen
sokeria kuorrutukseen
(tomusokeria)


Tee pullataikina.
Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä keskenään kuuma maito, sokeri, suola, keltuainen ja kardemumma.
Sekoita kuivahiiva n. 1,5 dl vehnäjauhoja ja lisää nekin taikinaan.

Alusta vehnäjauhoja hissukseen joukkoon. 
Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös paloiteltu margariini / voi.

Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa n. 5-8 minuuttia kunnes taikinasta tulee sitkoisa pallo.

Anna taikinan levähtää 10 minuuttia. 

Tee sillä välin vaniljakreemi yhdistämällä vesi ja kreemijauhe. Sekoita tasaiseksi käsin (esim. haarukalla) ja nosta kylmään jähmettymään.

Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele pulliksi. Kauli jokainen pulla suorakaiteen muotoiseksi.


Nostele suorakaiteiden toiseen reunaan sekä luumusosetta että vaniljakreemiä.


Nosta taikinan toinen puoliska täytteiden päälle ja painele reunat kunnolla kiinni. 

Venyttele possua vähän enemmän suorakaiteen muotoiseksi, ja nipistä jokaisesta reunasta sorkat. Voit pyöritellä sorkkia sormien välissä, jotta saat ne pysymään muodossaan.

Anna pullien kohota rauhassa liinan alla jopa tunnin verran.


Lämmitä öljy kattilassa / kasarissa 180 asteeseen. Käytä paistomittaria apuna.

Paista munkkeja pari minuuttia molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Pyörittele valmiit munkit sokerissa ja nosta lautaselle odottamaan ja jäähtymään.

Halutessasi voit jäähtyneiden munkkien päälle vielä tupsuttaa vähän lumisen näköistä tomusokeria.



maanantai 4. joulukuuta 2017

Texmex-kurpitsavuoka

Namiskuukeli! Kokeilimme texmex-kurpitsavuokaa, ja sen jälkeen sitä onkin tehty jo pariin otteeseen! Perheemme uusi suosikki. :)


Tässä herkussa on moni asia kohdallaan; hulluna kasviksia, ihanaa juustoa, yrttejä, vahvoja mausteita...

Ja vuoan makumaailma sopii niin hiihtolenkin jälkeiseen talvipäivään kuin raikkaaseen kesäiseen päiväänkin. :)


Resepti on alunperin Glorian ruoka & viini -lehdestä (7/2017), jossa se esiintyi vegeversiona, eli ilman kanaa.
Resepti toimi loistavasti kanan kanssa, mutta on myös varmasti erittäin maittavaa ilman.

Voit tarjota vuoan sellaisenaan tai riisin kanssa. Itse suosin pientä riisiannosta kylkeen. :)


Laitoin vuokaan ekalla kerralla kanafileitä ja toisella kanasuikaleita. Molemmat toimivat oikein hyvin, mutta kanasuikaleet sekoittuvat paremmin joukkoon.


Vuoan sisältöä on myös tosi helppo vaihdella. Korvaa kurpitsa vaikka porkkanalla kesäaikaan, kun kurpitsaa on vähemmän tarjolla.

Kunhan annoksesta löytyy taco-kastike, ihanasti paahtuvaa avokadoa, sekä runsaasti cheddaria ja korianteria.


Texmex-kurpitsavuoka (4-6:lle)

n. 500 g kanasuikaleita tai kanafileitä
n. 3/4 myskikurpitsaa
1 parsakaali
1 iso punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl tacomausteseosta
1 prk (n. 300 g) mustapapuja suolaliemessä
1 iso avokado (tai 2 jos teet vegeversion)
1 pkt (200 g) cheddar-sulatejuustoa

2 dl creme fraichea, kermaviiliä tai jugurttia
n. 1/2 pussia tacomausteseosta

1/2 ruukkua korianteria

(riisiä)


Kuori ja kuutioi myskikurpitsa aika pieniksi kuutioiksi. Pilko myös parsakaali varsineen, sekä punasipuli melko pieneksi silpuksi.

Sekoita kurpitsa- ja parsakaalipaloihin, sekä kanasuikaleisiin öljy ja pari ruokalusikkaa tacomausteseosta.
Levitä ne uunivuoan pohjalle. Pahada 220-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Siivilöi pavut. Viipaloi avokadot. Lisää ne vuokaan ja sekoita vähän.
Revi sulatejuustopalaset vuoan päälle.

Jatka paistamista vielä n. 10-15 minuuttia. Testimaista kurpitsaa ja parsakaalia, jotta tiedät, ovatko ne rittävän pehmeitä.

Tee kastike sekoittamalla keskenään creme fraiche ja tacomausteseos. Voit halutessasi lisätä ytyä esim. chilikastikkeesta tai savun makua savuisesta bbq-kastikkeesta.

Revi valmiin vuoan päälle reilusti korianteria. Voit annostella kastiketta vuoan päälle valmiiksi tai tarjota sen erikseen.

Tarjoa vuoka riisin kanssa tai ilman.


sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Korvapuustipannukakku

Sympaattista sunnuntaita!

Meillä oli ihan paras päivä eilen. Aamulla koko perhe säntäsi uimaan, ja iltapäivän vietimme upeassa talvisessa metsässä laskien mäkeä auringonpaisteessa. Jääkiteet vain kimaltelivat puiden oksilla. Oi että!

Lapsen päiväunien jälkeen herkuttelimme erittäin runsaalla annoksella korvapuustipannukakkua. :)


Kehittelin korvapuustipannukakun ronskisti olemassa olevan, superherkullisen pannariohjeen perusteella. 

Yritin tehdä pintaan kaunista kuviota, mutta eihän se ihan putkeen mennyt! :D

Mutta! Hätä ei ollut tämän näköinen, kun pannarin leikkasi palasiksi, olivat yksittäiset palat oikein kauniita.


Tee sunnuntaistasi astetta sympaattisempi ja paista pannukakku. Se on aina hyvä idea. :)


Korvapuustipannukakku (pellillinen)

4 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 tl jauhettua kardemummaa
8 dl maitoa
n. 75 g sulaa margariinia
2 munaa

1/3 dl sokeria
2 tl kanelia


Yhdistä kuivat aineet. Sekoita mukaan maito, sula ja jäähtynyt margariini sekä munat.

Kaada taikina paperoidulle uunipellille.

Sekoita keskenään sokeri ja kaneli. Ripottele sitä pannaritaikinan päälle haluamallasi tavalla.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 - 30 minuuttia.

Tarjoa kermavaahdon kera tai sellaisenaan. :)