keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Rapeat kaurapatongit

Saisiko olla auringossa hehkuvaa, rapeakuorista, maukasta leipää? Oui, merci!


Varmaan on jo käynyt ilmi, että olen suuri leivän ystävä, oikea karppaajan kauhu ja viljan vaalija.
Olen myös frankofiili ja urheilija.

Mitä jos nämä kolme yhdistää? Tulokseksi syntyy todella herkullinen, hieman terveellisempi (kyllä kyllä) patonki. :)


Kaurapatongit ovat mielestäni aivan uskomattoman liikuttavan näköisiä. Kierteinen muoto on suorastaan suloinen. Tässä on juuri sitä rustiquea, jota kalliiseen hintaan boulangereissa myydään.

Kierteiden aiheuttamat kanjonit ovat myös mielestäni leivän kuorta parhaimmillaan...


Rapeat kaurapatongit (2 kpl)

3 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
1,75 dl kaurahiutaleita
5 - 6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi hiivan herätyslämpöön.
Sekoita siihen suola ja hunaja.

Sekoita hiiva osaan vehnäjauhoista. Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja jauhot.
Sekotita ja alusta hieman (ei siis tarvitse minuutikaupalla vaivata).

Anna taikinan kohota pari tuntia liinan alla.

Käsittele kohonnutta taikinaa varovasti, yritä säästää ilmakuplat.
Jaa kohonnut taikina kahtia terävällä veitsellä. Pyöräytä taikinat patongeiksi ja suihkuta päälle vettä suihkupullolla. Ripottele päälle vielä hieman kaurahiutaleita.

Laita patongit suoraan 260-asteiseen uuniin. Älä siis kohota enää. Heitä perään loraus vettä. Suihkuttelun ja höyryn ansioista saat patonkeihin ihanan rapean kuoren.

Paista uunissa 15 minuuttia.
Laske lämpö 150 asteeseen ja anna paistua vielä 10 - 12 minuuttia.


Rapea kuori ja sulava voi... Mon dieu... Jälleen kerran. :)



sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Maukkaat täytetyt munakoisot

Munakoiso on täydellisen ihana kasvis - sen koostumus on kovin lihainen ja maku ah-niin-mehevä, ja paljon voimakkaampi kuin esim. kesäkurpitsassa.

Siksi munakoiso onkin lempparikasvikseni grilliin, uuniin ja täytettäväksi.

Tätä ihanaa annosta syödessäni taisin todeta useaan otteeseen, että tässä yhdistyy todella monta lempielementtiäni: värikkäät ja raikkaat tomaatti ja paprika, kirjavat ja maukkaat yrtit, ihanainen parmesaani...

Todella herkullista ja helppoa tavallisista raaka-aineista - ja täytteitä voi rauhassa muokata sen mukaan, mitä kaapista löytyy tai mikä omia makuhermoja sattuu kutkuttamaan. :) Ja jos ei liha maistu, jätä se pois!


Maukkaat täytetyt munakoisot (2:lle)

1 munakoiso
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
200 g paistijauhelihaa
1/2 punaista paprikaa
2 pientä tomaattia
tuoretta basilikaa
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
jauhelihamaustetta

(kermajuustoa, esim. oltermanni)
parmesan-juustoa

1,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita


Keitä ohrasuurimot (noin 20 min). Valuta kypsistä suurimoista vesi pois.

Halkaise munakoiso puoliksi ja kaiverra sisukset pois (ja laita talteen, voit käyttää näitä myöhemmin toisessa ruoassa, esim. ratatouillessa, valkosipuli-chilikasviksissa tai kreikkalaisessa munakoisopastassa).

Suolaa puolikkaat kevyesti ja laita ne sivuun odottamaan täytettä.


Pilko sipulit ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia. Lisää paistijauheliha ja paista kypsäksi.

Mausta liha-sipuliseos jauhelihamausteella, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Pilko tomaatit ja paprika pienehköiksi paloiksi. Pilko mukaan myös puolisen desilitraa munakoisojen sisusta.

Yhdistä kasvikset liha-sipuliseoksen kanssa.


Lorauta pienten uunivuokien pohjalle vähän öljyä. Lusikoi pohjalle sopiva kerros ohrasuurimoita. Nosta kuhunkin uunivuokaan koverrettu munakoisonpuolikas. Voit myös toki tehdä kaikki munakoisot yhdessä isossa uunivuoassa.

Nostele munakoisoon suuri kukkurallinen täytettä. Täyte ei mahdu koisoon kokonaan, joten anna sen tipahdella ohraton päälle.


Raasta munakoison päälle halutessasi kauniisti uunissa sulavaa kermajuustoa.


Paista munakosoja 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juuston nurkat alkavat saada hieman väriä ja munakoiso alkaa litsahtaa ja väsähtää.

Nosta vuoka uunista lautaselle ja ripottele päälle parmesaania. Pilko päälle vielä runsaasti tuoretta basilikaa ja korianteria.

Voit syödä annoksen suoraan uunivuoasta tai nostella lautaselle.


Ja nyt kun grillitunnelmiin jo hieman mentiin, täytetyn munakoison voi myös kääräistä folioon ja paistaa grillissä. Tällöin kannattaa ripotella juusto päälle vasta lautasella, muuten koko komeus tarttuu folioon. :)

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kanaa ja katkarapuja mangokastikkessa

Tämä resepti on ehkä ensimmäinen koskaan talteen kirjoittamani resepti. :)

Aika nostalgisissa makumaailmoissa siis leijuttiin, kun tein tätä ensimmäisen kerran varmaan yli kymmeneen vuoteen...
Muistan tehneeni tätä monesti opiskeluaikoina ison kattilallisen, josta kuvittelin syöväni monta päivää. Usein kattila tyhjeni jo saman päivänaikana.

Isännöimme illallisen ystävillemme viikonloppuna ja sain ihan hirveän Aasia-kipinän ja värikoordinaatiovimman. Pöytäliinasta se lähti, ja sen seurauksena ruokien piti olla kellertäviä, samoin kukkien ja vaatteideni. 

Pahoittelen tätä kohtuullisen kauheaa esillepanoa ja kuvien huonoa laatua. Mutta kun ystäväporukan kanssa illallistaa, ei todellakaan ehdi stailaamaan annoksia. On liian kiire puhua. :)

Mutta siis kana ja katkaravut mangokastikkeessa on ihanan thai-henkinen, hedelmäinen, raikkaan-makean-tulinen ja pikantti ruoka. Olkaa hyvä!


Kanaa ja katkarapuja mangokastikkessa (6:lle)

400 - 600 g maustamattomia kanasuikaleita

Kastike:
1 prk lasten mangososetta
1 rkl soijaa
4 - 5 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua (tai limen mehua)
2 rkl tuoretta inkivääriä
2 rkl makeaa chilikastiketta

250 g nuudeleita (tai riisiä)
öljyä
1 isohko sipuli
2 eriväristä paprikaa
1 prk ananaspaloja tai vastaava määrä tuoretta

180 g katkarapuja

Murskaa valkosipulinkynnet ja kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.


Paloittele kasvikset. Kuumenna öljy ja paista broilerit ja sipulit kevyesti. Paista myös paprikoita viitisen minuuttia niin, että ne jäävät napakoiksi.

Keitä nuudelit (tai riisi). Yhdistä nuudelit, kanat, sipulit, kastike, ananakset ja katkaravut yhdessä isossa astiassa.

Nauti hyvässä seurassa.


Tarjosimme alkuruoaksi appelsiini- ja kurkkutäytteisiä makeja. Värityskin sopi varsin hyvin kevääseen. :)

Mutta voi näitä vauhdilla rullattuja yksilöitä... 



maanantai 8. huhtikuuta 2013

Raparperikakku, raparperikompotti ja vaniljavaahtoa

Kesäfiilistelyissä mennään kohti alkanutta viikkoa! Samoin pakastimentyhjentelytunnelmissa. Tällä kertaa kyytiä saivat viime kesän raparperit.

Järjestimme viime viikolla kahtena perättäisenä iltana illallisen ystäville, joten oli kätevää pyöräyttää kakku jostaa riitti jälkiruoka molemmille illoille. Ystävät hyvät, toivottavasti tämä suuri paljastus ei nyt puuppaa illalliskokemustanne - olette silti ainutlaatuisia. :)


Oioin myös hieman mutkia ja käytin lisukkeena valmista vaniljavaahtoa (Flora Vanillaa). Mieluummin olisin tehnyt vaniljakastikkeen itse, mutta oikeastaan vaahto toimi myös erittäin kivasti. Visuaalisesti ainakin hauskempi vaihtoehto. :)

Raparperikakun resepti taitaa olla alunperin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Itseltäni se löytyi riekaleiksi mussaantuneelta ruutupaperilta huonosti toimivalla mustekynällä kirjoitettuna. Paperi on tainnut kestää melkoisen kostean merikyydin mökiltä kotiin, jonka jälkeen se on vielä marinoitunut, muhinut ja hieroutunut laukun pohjalla jokusen viikon, josta se on joskus kulkeutunut reseptiläjään mikron viereen, ja josta sen nyt löysin.


Raparperikakku ja raparperikompotti

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 munaaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperikompotti:
6 dl viipaloitua raparperia
1 dl fariinisokeria
50 g voita tai margariinia

Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka.

Yhdistä kattilassa raparperit, sokeri ja voi. Hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Jaa kompotti kahteen osaan ja anna jäähtyä hieman (toinen osa päätyy taikinaan, toinen tarjoiluun).

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita toinen puoli raparperikompotista taikinaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Jos käytät silikonivuokaa, voit antaa kakun jäähtyä vuoassa loppuun asti, se irtoaa silti nätisti.

Kakku saa tarvittaessa vetäytyä seuraavaan päivään asti.

Lämmitä kompotti uudestaan ennen tarjoamista.

Annostele lautaselle pala kakkua ja muutama lusikallinen kompottia. Kakkua kannattaa vielä kostuttaa kompotin liemellä. Nosta päälle vielä runsas nokare vaniljavaahtoa (tai vaniljakastiketta).


sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mehevä nokkosmunakas ja aimo askel kohti kesää!

Kolmen viikon päässä päässä kalenterissani lukee "veneenlasku".
Kesän tuloa ei voi estää. Myös keittiössämme on siirrytty täysin kesäkauteen - aina valkoviinejä myöten. :)
Kahden tunnin päästä sataa Forecan mukaan lunta - en usko.


Tänä vuonna pakastimen varustelu on onnistunut aika hyvin. Näiden kokkailujen jälkeen pakastimeen jäi vielä kaksi pussukkaa ryöpättyjä nokkosia. Tämä alkukesän alkuvoimaa uhkuva vitamiinipommi on kyllä varma keino tuoda kesä lautaselle.

Tein alkuviikosta nokkoskeiton, ja ylijääneistä nokkosista taittui munakas. Voi että molemmat olivat H-Y-V-I-Ä!



Nokkoskeiton kanssa tein vaivaamatonta leipää, johon lisäsin kuituja (ja siten terveellisyyttä) vehnäleseillä. Leseissä on ravintokuituja hurjat 49 g / 100 g. Sekoitin siis normitaikinaan noin 1/2 - 1 dl vehnäleseitä. Leivän koostumus tai maku ei muuttunut lainkaan, mutta väri ja ulkoasu hieman laikuttui. :)


Mutta takaisin munakkaaseen! Se näyttää lautasella aivan mantereelta. Vehreältä semmoiselta jäämeren keskellä. Ja on tietysti superhyvää myös.


Mehevä nokkosmunakas (1:lle)

1 muna
iso hyppysellinen ryöpättyä (pakastettua) nokkosta
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni sipuli
loraus öljyä
hyppysellinen pinjansiemeniä
tuoreita basilikanlehtiä
suolaa
pippuria

Riko munan koostumus.

Murskaa valkosipulinkynsi, hienonna ryöpätty (pakastettu) nokkonen. Pilko sipuli.

Paahda hetki pinjansiemeniä kuivalla, öljyttömällä pannulla. Laita siement syrjään, kun en ovat saaneet vähän väriä.

Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipuleita hetki. Lisää nokkoset ja heiluttele hetki. Kasaa sipulit ja nokkoset nippuun ja kaada muna varovaisesti päälle (älä anna levähtää liikaa).

Paista kannen alla niin, että valkuainen jää pinnalta löysäksi.

Kaada muna lautaselle, mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla basilikanlehdillä. Ripottele päälle pinjansiemenet.


Ja näin kauniilta leipä näytti uunista tultuaan!