sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Lime-kanapyörykät ja kaali-ohralisuke

Luonteikkaat lime-kanapyörykät nostivat suupielemme tyytyväiseen virneeseen. Pöyrykät toivat arjen keskelle juuri sitä paljon kaivattua glooriaa. :)

Itsekseen melko miedon makuinen broilerin jauheliha sai juuri sopivasti potkua ja asennetta limestä sekä aasialaisista mausteista.

Kaali-ohralisuke puolestaan on yksi ehdottomista suosikeistani näin kaaliaikaan. Erityisen hyvin se sopii mielestäni kanan tai mausteisen chorizon kera (jep, aika ääripäät).


Lime-kanapyörykät (n. 35 kpl, 4:lle)

400 g kanan paistijauhelihaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 muna
3/4 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
1 limen kuori
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä (n. 1,5 rkl raastettuna)
iso kourallinen tuoretta korianteria
2 kuivattua chilipalkoa / 1 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria

korppujauhoja pyörittelyn avuksi
tuoretta ruohosipulia annoksen päälle

Yhdistä maito ja korppujauhot ja anna jauhojen turvota sillä välin kun käsittelet muut ainekset.

Kuori ja pilko sipuli ihan pieneksi silpuksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Pese ja raasta limen kuori.
Kuori ja raasta inkivääri. Silppua korianteri pieneksi. Murskaa kuiva chilipalko.

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja nosta kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

Kun taikina on oleentunut, ripottele päälle ihan vähän korppujauhoja. Ne auttavat pyörittelyssä.
Nosta taikinasta pyöreitä pallukoita pellille. Todennäköisesti taikina on niin löysää, ettet varsinaisesti pysty kämmenissäsi palloja pyörittelemään. Muotoile pyörykät siis varovasti sormillasi.


Lisää välillä korppujauhoja käsiin, jotta taikina irtoilee helpommin.

Ripottele vielä pellillä nököttävien pyöryköiden päälle hyvin ohuesti korppujauhoja. Ne kaappaavat enimmät uunissa pyöryköistä ulos pyrkivät nesteet.


Paista 200 C uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pyörykät ovat läpeensä kypsät ja sopivasti ruskettuneet.


Kaali-ohralisuke (4:lle)

2 dl rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1/3 keskikokoisesta (varhais)kaalista
n. 7 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
suolaa

Suikaloi kaali.
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehuta hiljalleen ohrat kypsäksi noin 1/2 tuntia. Lisää tarvittaessa suolaa.



torstai 12. syyskuuta 2013

Kesäinen kalakastike vaaleasta kalasta

Kesä se vain jatkuu täyttä häkää. :) Aurinko lämmittää ja miedot leppeät tuuletkin ovat kesyjä.

Uhkukoot siis ruokammekin kesää!


Idea tähän kesäisen kermaiseen kalakastikkeeseen syntyi eräänä unettomana yönä, kun yritin kääntää väkisin ajatuksia töistä mukavimpiin aiheisiin. 
  • Kesäkeitto - hyvää
  • Kermainen kalakeitto - hyvää
  • Tuore juuressato - todella hyvää ja käsillä
  • Vaalea kala - taivaallista ja juuri verkoista noussutta
  • Kiire - ei hyvä, mutta asettaa tiettyjä reunaehtoja

-> Ihana kesäinen kalakastike, joka tempaisi ruokailijat laineiden liplatuksen äärelle keskellä arjen hulinaa. Tämä oli oikeasti todella hyvää. Ja terveellistä.  Kalana voi käyttää mitä tahansa vaaleaa kalaa, tai miksei vaikka lohtakin.


Kesäinen kalakastike vaaleasta kalasta (2:lle)

n. 400 g hauen lihaa (n. 1/2 isosta hauesta), muukin vaalea kala käy
loraus rypsiöljyä
1 sipuli
1 nauris
2 porkkanaa
pala kukkakaalia (esim. 1 nuppu, ei koko kaali)
2,5 dl ruokakermaa
1 tl soijaa
1-2 tl sitruunamehua
1 tl kalafondia
kourallinen tuoretta inkivääriminttua / minttua
muutama oksa tuoretta oregano
suolaa
valkopippuria

Kypsennä hauki (itse käytin viikonloppuna savustamaamme ja siten valmiiksi kypsää haukea). Laita hauki vaikka kokonaisena 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.

Laita perunat kiehumaan. Kuori nauris ja porkkana. Pilko nauris n. peukalon pään kokoisiksi paloiksi ja peruna ohuiksi lanteiksi. Pilko sipuli hienohkoksi hakkeeksi. Pilko kypsynyt kala reiluiksi suupaloiksi ja irrottele mahdolliset ruodot.

Laita nauriskuutiot sekä kukkakaalin nuppu n. 4 minuutiksi perunoiden kanssa keitinveteen kypsymään. Keitä kasvikset rapsakoiksi. Nosta pois vedestä ja jatka perunoiden keittelyä, kunnes ne ovat kypsät.

Lämmitä öljy pannulla. Lisää sipuli ja porkkanat, ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää myös kerma, soija, sitruunamehu, fondi yrit ja mausteet. Lisää viimeiseksi kalapalat.

Anna kastikkeen lämmetä pannulla parin minuutin ajan. Tarkista, että maut ovat kohdallaan ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoa kastike perunoiden kanssa. Silppua päälle hieman tuoreita yrttejä.


Peruna lautasen reunalla kastikehunnussaan oli niin suloinen, että keskeytin mieheni aterioinnin kuvaustuokion ajaksi. Aivan kuin häntä ei ärsyttäisi tarpeeksi jo se, että ennen syönnin aloittamista hänen pitää seurata oikean valaistuksen etsimistäni milloin mistäkin vinkkelistä. Ja ruoka jäähtyy... :)


sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Mustikka-marenkikakku

Riemukseni huomasin suunnistaessani, että mustikat tekevät toista tulemistaan.


Kyllä vain, jälleen mättäistä löytyi isoja ja yllättävän makeita yksilöitä. Mikä on tosi harmillista, sillä olin jo toivonut, että argh-näiden-kaikkien-ohi-pitää-juosta-kausi olisi ollut ohi. :)


En ole koskaan aiemmin tehnyt marenkikakkua, sillä en ole oikein ollut marengin ystävä. Nyt kuitenkin tarvitsin kakun, joka valmistuu nopeasti piitkän työpäivän ja dinneröinnin jälkeen, ei sisällä gluteenia, pähkinää, hedelmiä, laktoosia ym. 

Yllätyin kuitenkin äärettömän positiivisesti! Marenkikakku mustikoilla ja runsaalla määrällä minttua olikin parasta, mitä olen aikoihin syönyt. Ainakin kakkurintamalla! Ja käytin itse asiassa pakastemustikoita, ja niilläkin lopputuloksesta tuli varsin esittelykelpoinen. Myös vieraat ja juhlakalu riemuitsivat. Kameralla on todisteet lautasen - ja tarjoilulautasen - nuolemisesta. 

Hyvä kakku, parempi mieli. :)

Ja kyllä vain, tämäkin kakku oli osa mieheni syntymäpäiväjuhlinnan sarjaa. Toiseksi viimeinen kakku tästä satsista, jonka tänne postaan. :)


Mustikka-marenkikakku

2 marenkilevyä
2,5 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
reilu kourallinen tuoreita mintunlehtiä
n. 3 dl tuoreita tai huurteisia mustikoita


Tee marenkilevyt itse, jos osaat ja jaksat. Jos haluat oikaista, tee kuten minä ja osta kaupasta. :)

Ota mustikat pakastimesta pöydälle sulamaan noin. 1-1,5 h ennen kakun kokoamista ja tarjoamista.

Vatkaa kerma. Lisää kermavaahtoon vatkailun loppuvaiheessa sokeri.

Nosta ensimmäinen marenkilevy tarjoilulataselle. Kauho päälle runsaasti kermavaahtoa ja ripottele noin puolet mustikoista. Silppua myös muutama mintunlehti.

Nosta toinen marenkilevy päälle. Ja toista sama kuvio: runsaasti kermavaahtoa, reilusti mustikoita ja oikein paljon tuoreita mintunlehtiä.

Tarjoa kakku heti.


Olin ensin huolissani, kun marenkilevyt olivat kaikki jo kaupassa rikki, mutta ei kyllä haitannut yhtään! Kakkua oli vain helpompi leikata, kun pohjassa oli jo halkeamia, joita seurata. Eikä kakku tosiaankaan romahdellut, sillä kerma sitoi kokonaisuuden hyvin yhteen.

Mustikka-marenkikakku: tervetuloa top-listalleni!



lauantai 7. syyskuuta 2013

Kanaa ja avokadokastiketta

Enpä arvannutkaan, että parmesan ja avokado sopisivat näin hyvin yhteen!


Kokeilin tehdä avocadosta pikanttia kastikketta kanalle, ja käytin hyväkseni quacamolen makuja. Jätin kastikkeen myös melko paksuksi, mutta lisäämällä maitoa saat halutessasi juoksevampaa ja elegantimpaa kastiketta.

Kastikkeen maito ja sokeri taittavat hieman limen kirpakkuutta ja kokonaisuudesta tulee täyteläinen, mutta raikas. Tähän päälle kermaista parmesania, niin aijai... :)


Lisukkeeksi sopivat mainiosti soijamarinoidut, grillatut munakoisot sekä vesimelonisalaatti (myös vesimeloni rakastaa parmesania!).


Kanaa ja avokadokastiketta (2:lle)

maustamattomia kanan filepihvejä

1 avokado
1/2 limeä
1 - 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 isoa valkosipulinkynttä
1/2 kuivattu chili / ripaus chilijauhetta
kourallinen tuoretta korianteria
loraus maitoa
ripaus sokeria
suolaa
pippuria

lisäksi:
parmesanjuustoa

Muusaa avokado. Raasta puolikkaan limen kuori ja purista mehu talteen. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna kuviattu chili. Hienonna myös korianteri.

Yhdistä kaikki kastikkeen aineet. Notkista lopuksi haluamaasi paksuuteen maidolla.

Raasta annoksen päälle parmesanjuustoa, rouhi myös pippuria ja suolaa. Korista annos tuoreella korianterilla.


sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Snickers-kakku

Syyskuu alkoi, mutta elokuun kakkusavotan satoa korjataan yhä. Kun kyselin mieheltäni, minkälaisen kakun hän haluaisi synttäreidensä kunniaksi, vastaus oli "no joku karkin makuinen".Omasta mielestäni suklaa ja karkki ovat eri asioita, mutta juhlijan suklaahimon tuntien, uskalsin pyöräyttää snickers-kakun. :)


Mukaiin Ruokailmiöstä lukemaani reseptiä, ja kyllähän tästä tuli ihan tajuttoman hyvää. Makeaa, tuhtia, HERKULLISTA! Juuri semmoista liian hyvää kakkua. :)



Snickers-kakku

pohja:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
75 g sulaa voita tai margariinia
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

suklaavaahto:
2 dl vispikermaa
100 g taloussuklaata (tai leivontasuklaata, jotain mikä sulaa nätisti)
1 liivatelehti
1 rkl vettä

n. 1,5 dl suolapähkinöitä
1/3 prk kinuskikastiketta (tai tee itse)

kuorrute:
200 g suklaata
75 - 100 g voita


Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele reunat.

Aloita leivonta valmistamalla pohja. 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä keskenään kuivat aineet.

Sekoita sokeri-munavaahtoon vuorotellen kuivia aineita, maitoa ja sulaa voita. 

Kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista 175 C n. 25 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Tee seuraavaksi suklaavaahto. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Jos sulatat mikrossa, kääntele suklaata astiassaan n. 1/2 minuutin välein.



Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja kaada suklaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta 1 rkl vettä pienessä kattilassa ja liuota siihen pehmittämäsi liivatelehti.
Norota liivateseos vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.

Levitä suklaavaahto jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle suolapähkinät ja nosta kakku kylmään jähmettymään noin tunniksi.


Valuta suolapähkinöiden päälle kerros kinuskikastiketta ja nosta kakku jälleen kylmään odottamaan.


Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Levitä suklaa kakun päälle ja nosta kakku kylmään.


Nosta kakku ulos jääkaapista n. 15 min ennen tarjoamista, että kuorrutus hieman pehmenee.
Koristele esim. mintun kukilla tai sitruunamelissan lehdillä.