keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Toisenlainen avokadopasta

Heipähei pitkästä aikaa ja lämpimät terveiset värikylläisestä ja eloisasta Vietnamista! :)

Kyllä taas on niin hieno reissu takana, että oksat pois. Kaikista matkoistani Vietnam menee ehkä ruokakärkeen... Joka ikinen ateriamme oli oikea makuräjähdys ja oodi tuoreille ja maukkaille raaka-aineille. Hyvänen aika, pyyhin koko ajan kirjoittamaani tekstiä pois, koska mitkään ylisanat eivät tunnu riittävän. :)

Kirjoitan lisää Vietnamin kuulumisista kun saan ajatukseni jäsenneltyä ja kaikki sadat valokuvat käytyä läpi. Ja reseptejä! Tunnen niiden tulevan.

Ah, nainen on inspiroitunut!


Tänään kokkailin kaverini linkkivinkin mukaista avokadopastaa, jonka alkuperä on - ylläri ylläri - Me Naiset. Lehdessä on kyllä itse asiassa aika usein hyviä reseptejä...

Mutta suurten makujen ystävänä otin oikeuden hieman muokata heidän versiotaan ja teinkin kastiketta suhteessa enemmän. Suosittelen. :) Tämä ateria valmistui suht. nopeasti töiden jälkeen, mutta vaati hieman pilkkomista ja kaupassa käymistä.



Ja aijai miten herkullista. Rakastan korianteria NIIN paljon, eikä kyllä mikään muukaan reseptin ainesosa varsinaisesti inhokkilistaltani löydy. :)


Toisenlainen avokadopasta (3:lle)

250 g spagettia
2 valkosipulinkynttä
1/2 kuivattu chili
1 limetin mehu
ripaus limen kuoriraastetta
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
3 tl kalakastiketta
1 tl palmusokeria (tai hunajaa)
2 avokadoa
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
1 dl suolapähkinöitä
100 g parmesan-raastetta
suolaa


Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna chili ja raasta inkivääri. Pese lime ja raasta sen kuori talteen.

Yhdistä kulhossa valkosipuli, chili, inkivääri, ripaus liemen kuoriraasteesta, kalakastike ja palmusokeri. Purista joukkoon limen mehu.

Kuori ja pilko avokado kuutioiksi. Yhdistä avokado kastikkeeseen.

Keitä spagetti napakaksi suolalla maustetussa vedessä.

Raasta odotellessasi juusto ja murskaa suolapähkinät kevyesti.

Valuta kypsä pasta, mutta ota osa keitinvedestä talteen.

Yhdistä spagetti ja avokado kastikkeineen, lisää myös puolisen desiä keitinlientä tuomaan mehevyyttä.
Pyörittele hyvin, jotta saat kaikki kastikkeen ihanat maut mukaan.

Annostele pasta lautasille tai tarjoilulautaselle. Silppua päälle runsaasti tuoretta korianteria ja rouhaise muutama pyöräytys suolaa.
Ripottele päälle myös juustoraastetta ja rouhittuja suolapähkinöitä. Korista halutessasi myös limen kuoriraasteella.

Nauti heti.

NAM!


Ja ai niin! ZenGrow on viritetty! Valoa ja vehreyttä pimeään! :)


sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluateria kahdelle vaivattomasti

Vietimme tänä jouluna jouluaattoa jo 21.12, sillä päätimme tarttua pitkien-pyhien-tilaisuuteen ja suunnata vuodenvaihteeksi kaukomaille.
Jouluaatto oli myös ensimmäinen joulumme kahdestaan.

Mikäpä olisi tärkeämpää jouluaattona kuin hyvä ruoka? Itse olemme tavallisesti suunnitelleet äidin kanssa jouluruokia ympäri vuoden. Viimeistään lokakuussa menu lähtee kiertämään sähköpostista toiseen. :)

Tämän vuoden haasteita oli korkeiden kulinarististen vaatimusten ja kahden vatsan rajallisen kapasiteetin lisäksi hävikin minimointi. Tahdoimme hyvää, sopivasti jouluperinteistä ruokaa monipuolisesti, mutta kuitenkin niin ettei jääkaappi jäisi reissun ajaksi täyteen pilaantuvia jämiä.

Saavutimme tavoitteen mielestäni erinomaisesti. Jouluruokamme syntyivät erittäin vaivattomasti, oikeastaan lähes kaikki jo edellisenä päivänä. Ruoka oli herkullista, kaikki klassikot saatiin pöytään, ja jämiä jäi juuri sopivasti täksi päiväksi. :)

Eilinen oli ihana päivä, vaikka kyyneliä tipahtelikin useaan otteeseen liikutuksen iskiessä. Joulu todella on suurten tunteiden ja nostalgian aikaa.


Aamumme alkoi tietysti perinteisellä riisipuurolla, joka luonnollisesti hieman otti osumaa kattilan pohjasta. Päälle kanelia ja sokeria, en ole luumukiisselikoulukuntaa.


Aamupalapöydässä oli lisäksi eilen leipomaani, todella ihanaa vaivaamatonta joululeipää. Yllättäen myös voidellut piparit saavuttivat suuren suosion. :D Mikä siinä on, että jouluna pitää syödä kaikki mikä eteen tulee?

Manteli meni tällä kertaa miehelleni. Toivetta ei kerrottu. :)


"Muutamat" suklaapalat pitivät joulunviettäjät vauhdissa ex-tempore cocktail-tilaisuuteen asti, jonka pidimme elegantisti keittiössämme seisten lohiruusujen ja samppanjan siivittämänä. :)


Lohiruusutkin valmistuivat kätevästi jo edellisiltana, joten kokkailua ei joulunvieton lomassa enää tarvittu. (Oi että, sinihomejuusto-omenapiiraat olisivat sopineet hyvin cocktail-tilaisuuteemme, unohdin ne!)


Lohiruusut

400 g lohifilettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta tilliä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
4 rkl sokeria
2 tl suolaa

Viipaloi lohi ohuiksi viipaleiksi. Rullaa lohet tiiviiksi ruusuiksi. Viipaloi sipuli ja valkosipuli. Hienonna tilli.

Lado lohiruusuja ja sipuleita & valkosipuleita lasipurkkiin kerroksittain. Lisää myös tilliä kerrosten väliin. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja kaada kastike purkkiin.

Laita kansi tiiviisti kiinni ja nosta purkki jääkaappiin oleentumaan. Lohet ovat valmiita seuraavana päivänä. Ruusun sisustan kuuluu jäädä tummanpunaiseksi.

Illan koittaessa oli tietenkin jouluaterian aika. Ai että...
Katoimme pöytään lohiruusuja, graavilohta, kinkkua, chorizoa, äidin tekemää sinappia ja maailman parasta bataattilaatikkoa, jonka olimme tehneet jo edellisenä päivänä. Huomatkaa militantisti asetellut kinkkusiivut. Lihan leikkaaminen on miesten työtä. :)

Jälkiruoaksi mietimme monia eri vaihtoehtoja; marjoja ja valkosuklaakastiketta, semifreddoa, puolukka-portviinisuklaapaloja, keksirahkaa, kinuskirullaa... Jotain luumuista ehkä..? Lopulta tulimme tulokseen, että oikeastaan meidän molempien teki mieli jätskiä! Mutkat suoriksi ja herkkua pöytään. :)


Gingerbread dough -jätski

vaniljajäätelöä
pakastettua piparitaikinaa
kuivattuja luumuja
pipareita

Ota piparitaikina ja jäätelö pakkasesta hetkeksi lämpenemään.

Leikkaa taikinasta sopivaksi katsomasi määrä taikinaa, pilko se ja pyörittele palaset palluroiksi. Pilko myös kuivatut luumut noin 4 - 6 osaan kukin.

Yhdistä kaikki aineet ja pyörittele kunnes jätski on sopivasti pehmennyt. Murusta vielä halutessasi paistettuja pipareita annoksen päälle (jätskinhimoinen bloggaaja ei jaksanut enää hakea kameraa tässä vaiheessa ateriaa takaisin, suosittelen piparinmuruja lämpimästi).


Edellisen vuoden lempikala, limesilakkarullat jäivät tällä kertaa tekemättä, mutta oikeastaan on hyvä että reseptejä vähän vuorottelee. Niin ne maistuvat taas ensi kerralla erityisen hyviltä. :)

Ah, ja jos kaipaat vähän erilaista jouluateriaa, kokeile vaikka joulusushia ja lime-inkiväärimarinotua lohta!

Loppuun vielä kuva iki-ihanasta lahjasta, jonka saimme viime jouluna. Isäni omin pikku kätösin "puutöissä" pyöräyttämä kattilanalusporo. Aivan liian liikuttava! :)


lauantai 21. joulukuuta 2013

Vaivaamaton joululeipä


Rakastan vaivaamatonta leipää; sen paksua ja rapsahtavaa kuorta, mutta ah-niin mehevää sisusta, ihanaa happamaa makua... Kaikkea! :)

Rakastan myös joulua ja joululeipää. Rakkauden huipentuman täytyy siis olla vaivaamaton joululeipä! :)


Meillä vietetään tänään jouluaattoa. Olemme nimittäin joulun muilla mailla vierahilla, eikä vuoden kohokohtaa voi jättää väliin. Aloitimme aamun riisipuurolla ja joululeivällä. Ja perinteisillä suomenkielisillä joululauluilla.


Internetin arkistoista löytyy myös Suomen Turun joulurauhan julistus. Voimme siis valita lumisimman ja pittoreskeimman talven, tai etsiä vuoden, jona erityisen paljon ihmettelimme turkulaisten päähineitä, käytöstapoja tai yleistä meininkiä. Entä minä vuonna se japanilainen turistiryhmä pääsikään juhlahumussaan telkkariin? :)

Lisää joulutunnelmia ja kahden hengen jouluruokia luvassa huomenna (ellei pakkauspaniikki iske ja lentokentälle pidä juosta pää kolmantena jalkana). :)


Vaivaamaton joululeipä

8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tähtianis jauhettuna
1/2 tl sokeria
ripaus neilikkaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola, mausteet, sokeri ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Älä vaivaa.
Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.

Kun taikina on iloisesti kuplinut, möyhennä sitä esim. nuolijalla. Irrottele taikina kulhon reunoista ja työntele sitä kulhon keskiosaan. Näin suurimmat ilmakuplat katoavat.

Laita taikina vielä kohoamaan kelmun alle noin 2 - 4 tunniksi.

Laita keraaminen ja kannellinen uunivuoka / kattila uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Astian pitää tulla kuumaksi.

Kun astia on kuumentunut, ota se ulos uunista ja kaada taikina siihen. Älä turhaan asettele, vaan anna taikinan valahtaa möykkynä pohjalle.

Nosta kansi kattilaan ja paista 225 -asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 - 20 minuuttia, jotta leipä saa mukavasti väriä.

Kumoa valmis leipä varovasti ja laita ritilän päälle jäähtymään. Anna leivän jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista.


torstai 19. joulukuuta 2013

Kardemummainen lanttukeitto

Lanttu, porkkana, bataatti, peruna, punajuuri... Mikäpä juures ei kuuluisi jouluun? :)

Jouluruokiin on kaikilla tietysti kiihkeät omat mielipiteensä. Onko lanttulaatikko sinun suosikkisi? Vai haluaisitko ehkä nostaa lantun uudelle tasolle? Tai oletko miettinyt mukavaa alkukeittoa joulupöytään?


Kokeile kardemummalla aateloitua lanttukeittoa! Ihanaa, pikanttia ja ah-niin-keltaista. :)

Löysin mielenkiintoisen lanttukeiton reseptin Sillä Sipuli -blogista ja hetihän sitä piti päästä testailemaan. Kuvissa esiintyvä versio on melko paksua, mutta jos haluat vähän elegantimman keiton, lisää reilummin maitoa tai kermaa.


Kardemummainen lanttukeitto (iso annos 2:lle, 4 alkukeittoa)

200 g lanttua
2 sipulia
reilu nokare voita
2 dl kuivaa valkoviiniä ( tai korkillinen omenaviinietikkaa)
3 dl kasvislientä (3 dl vettä + 1 rkl kasvisfondia)
(vettä)
3 valkosipulinkynttä
½ - 1 tl hienonnettua kardemummaa
ripaus cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
1 dl maitoa (tai kermaa)

(kanelia)
(kuivattuja valkosipulilastuja)
(paahdettuja mantelilastuja)


Kuori ja leikkaa lanttu sekä sipuli kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota näitä kaikkia viitisen minuuttia. Älä anna ruskistua.

Lisää viini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi (tai vesi ja fondi) ja mausteet. Lisää vielä vettä tarvittaessa niin että kasvikset peittyvät. Keittele hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes lanttu on kypsää.

Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Lisää soseutettaessa maitoa tai kermaa joukkoon sen verran, että keitosta tulee sopivan paksua. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.

Ripottele valmiin annoksen päälle paahdettuja mantelilastuja tai kuivattuja valkosipulilastuja. Tai pieni ripaus kanelia.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulupöydän jälkiruoka

Jee! Jouluaattoon on enää viikko!

Eli nyt viimeistään on jaettava viime joulujemme jälkiruoka, joka on hurmannut kriittisimmänkin herkuttelijan. :)


Paras joulupöydän jälkkäri on raikas, makea (muttei liian makea) ja kevyt.
Jätskit ja hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niin on myös tämä jouluinen keksirahka!

Pipari-tiramisu toimii loistavasti myös seuraavana päivänä, jos vaikka aattona ei millään selviäkään jälkiruokaan asti. Oleentuessaan keksit pehmenevät ja suutuntuma muuttuu, mutta maku säilyy - ellei jopa parane. :)

Ja jos kaipailet samoja makuja leivonnaisen muodossa, kokeile vaikka tätä Arktista omenapiirakkaa.


Jouluinen keksirahka (noin 10 - 15 hengelle ruokahalusta riippuen)

3 prk (á 250 g) maitorahkaa
~3 dl vispikermaa
2-3 rkl glögitiivistettä
1 dl sokeria (tai enemmän, maistele)
1 rkl kardemummaa
3-4 omenaa
~10-18 suklaakeksiä / dominoa
pipareita


Kuutioi omenat kuutioiksi. Lämitä omenoita hetki uunissa tai pannulla, jotta ne pehmenevät aavistuksen. Anna jäähtyä.

Sekoita rahkaan glögitiiviste, sokeri ja kardemumma.

Vaahdota kerma. Nostele kerma rahkan sekaan.
Rouhi suklaakeksit ja sekoita muruset rahka-kermaseokseen.

Pilko pipari käsi isohkoisi palasiksi.


Kokoa herkku läpinäkyvään maljaan kerroksittain: isohkoja piparinpaloja, omenaa, rahkaa, piparia, rahkaa, omenaa... jne. Missä järjestyksessä vain haluat. :)

Tarjoa parin tunnin sisällä kokoamisesta. Jos haluat rapeutta mukaan, lisää loput piparit vasta juuri ennen tarjoamista.

Ja seuraavanakin päivänä maistuu ihanasti pehmenneenä.