torstai 8. toukokuuta 2014

Todella helppoa arkiruokaa, broilerin jauhelihaa ja ohraa

Heipähei! Olen ollut epäahkera bloggaaja männä viikoilla.

Kevääni on ollut yhtä hulinaa. Mukaan on mahtunut muutto, erittäin aikaa vieviä työkuvioita, ystävän polttarit ja häät, ym.ym.


Ajatuskapasiteettini ei ole riittänyt uusiin reseptikokeiluihin, nälkäni ei ole koskaan odottanut valokuvaamista ja aikani ei todellakaan ole riittänyt kirjoittamiseen.
Suit sait töistä kotiin, nopeasti valmistuva ruoka tulelle ja ääntä kohti. Ja sitten nukkumaan.


Tässä hieman kuitenkin herkkuja, jotka tähän kaavaan mahtuvat ja joita olen tällä viikolla pyöräytellyt.

On se ihme, miten yksinkertaisista aineista ja ronskeilla valmistusmenetelmillä saa todella hyvää ruokaa. :)


Kanaa ja ohraa (2:lle)

200 - 300 g broilerin jauhelihaa
2 isoa sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
2 rkl soijakastiketta
suolaa ja pippuria
kourallinen tuoreita yrttejä (basilikaa ja minttua)

Laita ohrasuurimot kiehumaan. Kiehuttele n. 10 - 15 min kunnes ovat kypsiä.

Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota pari minuuttia, lisää kanat ja paista kypsäksi. Kun kanat ovat kypsät, lisää soija, suola ja pippuri.

Kokoa annos ja revi päälle tuoreita yrttejä. Rouhaise vielä mustapippuria. Nam!


Yksi suosikkilisukkeeni on paahdetut kesäkurpitsat. Ne valmistuvat sillä välin, kun teet muuta ruokaa, purat laukkua tai katat pöytää. Ja kuinka kauniita ne ovatkaan!


Ja ne toimivat avokadosalaatin kylkiäisenä. :)


Paahdetut kesäkurpitsat ja avokado-munasalaatti (1:lle)

1/2 avokado
1 iso tomaatti
pala punaista paprikaa
1 muna
tuoretta basilikaa

1 pieni kesäkurpitsa

suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Siivuta kesäkurpitsa ja lorota päälle hieman öljyä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä kesäkurpitsat pellille ja tuikkaa uuniin. Anna paahtua n. 20 minuuttia. Rouhi uunista tulleiden kesisten päälle suolaa ja pippuria. Anna jäähtyä hetki.

Tee sillävälin salaatti. Pilko kaikki ja kasaa. :) Voit paistaa munan pannulla tai keittää kovaksi.

Annostele ja nauti ihanien porkkanasämpylöiden kanssa.


Näiden herkkupalojen resepti löytyy täältä.  Tällä kertaa työnsin taikinaan lisäksi n. 3 rkl vehnäleseitä, ja osan kaurahiutaleista korvasin myslillä. Mikään ei ole  niin ihanaa kuin tuore, itse tehty leipä. :)

Näillä eväillä selviää myös kiireisestä arjesta.


keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hurmaava fenkoli-palsternakkakeitto

Voi lintujen laulelu, oravien kisailu ja rusakoiden loikinta sentään! :)

Olemme muttaneet. Tavarat eivät suinkaan ole paikoillaan. Kaikki on hukassa. Mutta onnea on oma piha, jossa"villi"eläimet kirmaavat, oma sauna, ihana keittiö, mahtava naapurusto ja hehkuva luonto.

Onnea on koti. <3


Tänä Wappuna heiluu teekkarilakin tupsu vain hieman (mutta fenkolin sitäkin enemmän) ja ihanien sitruunaisten pikkumunkkien pyöräyttely saa suosiolla  jäädä ensi vuoteen.

Mutta Wappuisa, hyvä kuohuviini sopii kyllä erinomaisesti tämänkin aterian kruunuksi. :)


Keittiörintamalla on ollut hieman hiljaista. Johtuen lähinnä siitä, että KAIKKI on pakattu. Eikä kyllä ylimääräistä aikaakaan ole juuri lieden ääreen riittänyt.

Miten mahtavaa olikin avata peli uudelleen fenkoli-palsternakkakeitolla. Äidiltäni saama resepti on kerrassaan loistava.

Fenkoli tuo ihanaa aniksen makua, jota palsternakan makean pähkinäinen maku tukee. Itse rohkenin muuttaa alkuperäistä reseptiä lisäämällä hieman - ylläri ylläri - valkosipulia ja yrttejä. :)
Tämä keitto on suorastaan syntisen simppeli tehdä, joten nyt kaikki sauvasekoitin kauniiseen kouraan!

(Hmm... Tuonne pihamaalle mahtuu kasvamaan yhtä sun toista... Ehkä maa-artisokan viereen pääsee myös palsternakkaa!)


Fenkoli-palsternakkakeitto (2:lle)

n. 300 g palsternakkaa
1,5 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl voita / margariinia
1/2 fenkoli
n. 4 dl vettä
1 tl kasvisfondia
2 maustepippuria
suolaa
pippuria
2 - 3 dl maitoa

tuoretta basilikaa
kuivattua valkosipulia


Pese, kuori ja pilko palsternakat. Kuori ja pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Pilko fenkoli. Palat voivat olla reilun kokoisia.

Sulata voi kattilassa, lisää kasvikset ja kuullota viitisen minuuttia. Älä anna ruskistua.


Lisää vettä sen verran, että kasvikset nippa-nappa peittyvät. Lisää myös maustepippurit ja pienen pieni loraus kasvisfondia. Anna kasvisten kiehua kypsiksi noin 15 minuutin ajan.

Soseuta kypsyneet kasvikset sauvasekottimella. Keitto on sitä ihanampaa, mitä samettisempaa siitä saat. Lisää maito. Mausta suolalla ja pippurilla.

Revi annosten päälle tuoretta basilikaa ja murskaa hieman kuivattua valkosipulia.

Ihanaa!


Ja jottei totuus unohtuisi... Alla vertailussa huonekalujen kantajan ja kaappien järjestelijän annokset. :)
Hauskaa Wappua!



maanantai 28. huhtikuuta 2014

Muuttohulinaa

Blogi ei ole hyytynyt, mutta bloggaaja on.

Muuttoshow imee kaiken vapaa-ajan, mutta kohta taas uusin innoin kevätpöhinään kiinni. :)

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Parhaat letut, gluteenittomat letut ja suolaiset täytteet

Letut, räiskäleet, ohukaiset, crepet... Call them what you will, kaikki tietävät mistä puhutaan. :)

Letut ovat ihania, niitä on hauska tehdä ja niiden väliin voi laittaa ihan mitä vain - suolaista tai makeaa. Oma suosikkini on iki-klassikko; itse tehty mansikkahillo ja sokerilla maustettu kermavaahto. Tällä kertaa kuitenkin nautimme lettuja lounaaksi, joten teimme myös ruokaisampia suolaisia täytteitä.

Ruokailijoita oli kaksitoista, joten tein kolme erilaista suolaista täytettä ja lisäksi paistoin pannulla siivutettua makkaraa. Määrä oli sopiva, vähän jäi täytteitä ylikin sekä pari lettua.
Tarjolla oli luonnollisesti myös mansikkahilloa ja kermavaahtoa. :)

Tein kaikki täytteet jo edellisenä päivänä, mikä oli hyvä idea. Ulkoilusta nälkäistyneet ruokailijat saivat siis hyvin muhineita, makunsa voimistaneita täytteitä, eivätkä joutuneet rehkimään ruokansa eteen lettujen paistoa enempää. :)
(Kinkku- ja tonnikalatäytteen ideasta lämpimät kiitokset ystävälle!)

Kata buffetpöytä valmiiksi. Viritä taikina, paistorasva, pannut ja lastat hollille ja anna laulaa. :)

Kuvassa gluteenittomat letut. Näyttävät ihan "aidoilta"! :)

Seureemme erikoisruokavalioille teimme myös gluteenittomia lettuja ja hyvin onnistuivat. Gluteeniton jauhoseos on kyllä ihme-tavaraa... Jotenkin niin limaista! Ja tarvittavan määrän arviointi on ihan oma lajinsa.

Onneksi letut ovat anteeksiantavainen ruoka. Pahimmillaankin ne ovat hyviä. :) Ja pannulla paistettuna taikinan koostumuksen saaminen oikeaksi ei ole tarkkaa peliä. Tykkään itse mehevästä taikinasta, jota on kuitenkin helppo käsitellä. Paras taikina syntyykin mielestäni, kun käyttää reilummin munia ja vaikka vähän vähemmän jauhoja.

Hyvä suhde on neljä munaa litraan maitoa. Jos teet lettuja muurinpohjapannulla, kannattaa tehdä vähän paksumpi taikina, sitä on helpompi käsitellä.


Lettutaikina (n. 6 - 10:le)

1 l maitoa
4 munaa
n. 4 - 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi.

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Gluteeniton lettutaikina (2 - 4:lle)

3 dl maitoa
2 munaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita TODELLA hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi (good luck).

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Kinkkutäyte

1 pkt palvikinkkua
200 g valkosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. basilikaa


Pilko kinkku. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa on. :)

Tonnikalatäyte

1 prk tonnikalaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. oreganoa

Sekoita kaikki aineet keskenään. :)


Ratatouilletäyte

2 kesäkurpisaa
loraus öljyä
4-6 tomaattia
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
timjamia
suolaa
pippuria
pari isoa kourallista tuoretta basilikaa


Pilko kesäkurpitsa ja tomaatti reiluiksi paloiksi. Murskaa tai pilko valkosipuli. Pilko sipuli.

Lämmitä öljy pannulla tai kattilassa, lisää valkosipuli ja sipuli, kuullota pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsat. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla n. 5 - 10 minuuttia. Jos kesäkurpitsat ovat kovin kiinteitä / kuivia, ja jos tuntuu että ne alkavat käristä, lisää pannulle vähän öljyä tai pari ruokalusikallista vettä.

Lisää tomaattilohkot ja mausteet kattilaan. Hauduttele kannen alla n. 15 minuuttia.

Revi ennen tarjoamista ratatouilletäytteen joukkoon reilusti tuoretta basilikaa.


Lettulounaan jälkeen illalliseksi sopii kesäistä tunnelmaa uhkuva grilliruoka, raikas salaatti ja tietenkin silli. :)


perjantai 18. huhtikuuta 2014

Mango-rommirusinarahka

Vieläkö mietit jälkkäriä pääsiäispöytään?
Eikö mämmi tai pasha maistu?


Halusin tehdä tänään jotain pääsiäishenkistä, mutta erilaista... Tietysti olisi ihanaa yhdistellä kaikkia lempimakujani. Oi, ja jälkkäri saisi myös huokua tulevaa kesää. 

Eli ei kun yhdistelemään: mango, omena, rommi, rusinat... omena ja rommirusinat ovat klassinen yhdistelmä, samoin mango ja rommi. Ei voi siis mennä vikaan! Eikä mennyt. :)


Mango-rommirusinarahka (4:lle)

2 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
250 g maitorahkaa
2 prk mangososetta (lasten, á 125 g), 1 tlk mangoa tai 1 syöntikypsä tuore mango.
2 omenaa
reilu 1 dl rusinoita
n. 1/2 - 1 dl romma

Laita rusinat rommiin likoamaan n. 1/2 tunniksi. Pilko omenat todella pieniksi paloiksi. Jos sinulla on tuoretta tai purkki-mangoa, pilko sekin pieniksi paloiksi.

Vispaa kerma erillisessä kulhossa. Lisää loppuvaiheessa sokeri ja vispaa loppuun.

Yhdistä toisessa astiassa maitorahka, mangosose ja omenat. Valuta rusinat ja lisää ne joukkoon.
Nostele kerma sekaan. 

Koristele vaikka sitruunamelissan tai mintun lehdellä.

Nauti. :)