maanantai 26. toukokuuta 2014

Kesän paras jälkiruoka: Raparperiunelma

Kuvittele lämmin kallio, kukkuva käki, hellä ja lämmin, hiljainen merituuli, laiskana pörräävä kärpänen...

Tämä aika on nyt.


Kesän ehkä symbolisin maku on raparperi. Mikään ei ole niin ihanampaa, kuin juuri nyppäistyt raparperinvarret, jotka vain odottavat pääsyään piiraaseen, mannapaistokseenvanukkaaseen, mansikan kaveriksi, kakkuun ja kompottiinkiisseliin tai vaikka tsatsikiin tai pastakastikkeeseen.


Jälkiruoka, joka todella maistuu KESÄLTÄ ja sopii hyvin kuumuudessa hautovaan kesäpäivään. Se valmistuu nopeasti ja vaivatta, ja saa syöjät sanattomiksi. :)

Leirini.

 Voi kesän ihanuutta!


Raparperiunelma (2:lle)

1 iso raparperinvarsi
n. 1- 1,5 dl vettä
n. 1/4 dl sokeria
1,5 rkl perunajauhoja liotettuna n. 1/2 dl vettä
ripaus kardemummaa

1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
2,5 rkl sokeria

ripaus kardemummaa
pelto-orvokkeja tai muita syötäviä kukkia


Keitä ensin makea raparperikiisseli.
Pilko raparperi. Jos varsi on paksu, halkaise se ensin pitkittäin.

Laita kattilaan raparperipalat, vesi ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia kunnes raparperit pehmenevät. Liota perunajauhot tilkkaan vettä ja lisää kattilaan ohuena nauhana. Anna pulpahtaa ja keitto suurustuu. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää ripaus kardemummaa ja anna kiisselin jäähtyä.

Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla.

Kokoa annosmaljat. Kaada astian pohjalle raparperikiisseliä, nostele päälle kermavaahtoa. Ripauta hieman kardemummaa ja koristele annos esimerkiksi pelto-orvokeilla tai muilla söytävillä kukilla.


Tarjoa heti (koeta malttaa olla kuvaamatta annosta sadasta eri vinkkelistä). Nauti sydämesi kyllyydestä. :)

Ja tietysti terassiin nojaa ponnekkaasti puutarhalapio, joka on ollut ahkerassa käytössä...


torstai 22. toukokuuta 2014

Pesto-kurpitsansiemenleipä

Mitä leipään tulee, suosittelen kyllä AINA omien pikku kätösten käyttöä. :)
Jokainen itse tehty leipä on kaunis, ja uunista höyryävänä tupsahtaessaan täysin vastustamaton.


Minun tapani osoittaa rakkautta, on ruoanlaitto ja leivonta. :)
Näinpä viime viikonlopun rakkaat vieraat saivat muun muassa pesto-kurpitsansiemenleipää.

Näyttävän näköinen täytetty leipä toimii hyvin brunssilla, lounaalla, aamiaisella, illanistujaisissa, piknikillä... Ulkonäkö on saavutettu samoin tavoin kuin pullakranssissa.



Sain idean Maku-lehden erikoisnumerosta "Kaneli & Sokeri" (3/2014). Luonnollisesti tein omia pieniä muutoksiani. Rohkaisen siis jokaista käyttämään niitä jauhoja, joita kotoa löytyy tai mistä erityisesti pitää, sekä muokkaamaan täytteitä oman maun mukaan.

Huomaa, että jauhojen määrä voi hieman vaihdella riippuen siitä, mitä merkkiä ja tyyppiä käytät. Pidä vain huoli, että taikinasta tulee käsiteltävän paksu.


Tämä taikina on aivan ihana aivan ilman täytteitäkin. Eli toimii loistavasti esimerkiksi sämpylätaikinana. Jos jätä leivän täytteettömäksi, lisää n. 1/2 tl enemmän suolaa. Täytettyyn pestoleipään ei suolaa tarvitse lisätä, sillä pesto itsessään on suolaista.


Pesto-kurpitsansiemenleipä (1 leipä + 1 iso sämpylä :))

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
6 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

n. 2-3 rkl pestoa

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita joukkoon hunaja, öljy ja suola. Lisää myös kurpitsansiemenet.

Lisää jauhoja hissukseen. Alusta kunnolla, ainakin 10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta käsiteltävää.

Anna taikinan kohota liinan alla 1/2 h.


Kauli takina suorakaiteeksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Levitä pesto taikinan päälle.


Rullaa taikina tiukalle rulalle. Leikkaa rulla pitkittäin kahtia ja taita leikkauspinta ylöspäin.

Nostele puolikkaita toistensa ympäri, jotta saat kierteen. Litistä kierre tiiviiksi painaen sivuilta keskelle päin. Nosta leipä leivinpaperoidulle pellille.


Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista leipää uunissa n. 20 - 25 minuuttia. Anna leivän levätä ja jäähtyä tovi ennen tarjoamista.



sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Avokado-vadelmasemifreddo

Sain elämäni ensimmäisen lukijatoiveen, hip hei!.
Tosin toive tuli ystävältäni ja varmaan jo puoli vuotta sitten, mutta sehän vain nostaa toiveen arvoa, right?

Avokado-vadelmasemifreddo. Ei kuulosta pahalta ei. Kuulostaa suorastaan täydelliseltä pihanavajais-ystävien-get-to-gether-kokoontumisajojen herkulta. Ja jos sitä maustaa mintunlehdillä, on se kuin Mintulle (<3) tehty.


Tein reseptin tämän jenkkireseptin mukaisesti. Kuten huomaatte, ei väri ole ihan yhtä vihreä... Joko ne Meksikon avokadot ovat erityisen elinvoimaisia (saattavat kyllä olla meidän kauppojen valikoimiin verrattuna), tai sitten mukana on ollut loraus elintarvikeväriä. Mene ja tiedä. 


Viimeksi kuin tein semifreddoa, siitä tuli jopa "taivaallista". Niin tuli nytkin. :) Tämän "komeuden" ulkonäkö olisi voinut olla nätimpikin, mutta en jaksanut pipertää elmukelmun kanssa. Eli jo tekovaiheessa huomasin, että ryttyyn menee, mutta menkööt.

Tarjosin avokado-vadelmasemifreddoa rakkaille ystäville (miinus yksi!) keväänavajaislounaan päätteeksi. Pöydässä näkvyien "antimien" reseptit ovat myös tulossa blogiin.


Voi että minä sitten rakastan näitä etukäteen tehtäviä herkkuja! Elämä on paljon helmpompaa, kun vähän ennakoi. :)


Avokado-vadelmasemifreddo (n. 8:lle)

2 valkuaista
1,75 dl tomusokeria
1,2 dl vispikermaa
2 dl pakastevadelmia
pari oksaa tuoreita mintunlehtiä
2 - 3 avokadoa

Päälle:
tuoreita tai pakastettuja vadelmia
tuoreita mintunlehtiä


Erottele munan valkuaiset ja keltuaiset (säästä keltuaiset vaikkapa hollandaise- tai bearnaise-kastikkeeseen).
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Siivilöi tomusokeri ja lisää se hissukseen valkuaisvaahtoon koko ajan voimakkaasti vispaten. Anna koneen pyöriä, kunnes vaahto on kovaa, kiiltävää ja muodostaa teräviä huippuja. Tähän menee n. 5 - 8 minuuttia.

Vatkaa toisessa astiassa vispikerma kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä vaahdot nostelemalla vispikerma valkuaisvaahdon sekaan.

Muusaa avokadot sauvasekoittimella tai blenderillä sileäksi soseeksi (oma ikiaikainen sauvasekoittimeni jätti klimppejä... kuten aina...). Lisää myös avokadosose vaahtoon.

Taittele lopuksi jäiset vadelmat massaan.

Kelmuta (eli vuoraa astia elmukelmulla) n. 1,5 - 2 l -vetoinen astia. Kaada massa astiaan ja tasoita pinta mahdollisimman sileäksi.

Laita peittämättömänä pakastimeen ja anna jäätyä vähintään kolme tuntia, tai vaikka yön yli. (Rakastan näitä etukäteen tehtäviä tarjottavia!)

Nosta semifreddo n. 1/2 h ennen tarjoamista pois pakastimesta. Jos kelmut eivät tahdo irrota, laske astia lämpimään vesialtaaseen. Mutta huom, älä tee näin, jos käytät lasiastiaa. Se saattaa haljeta. Lasiastiaa käyttäessäsi, malta odottaa hetki. :)

Koristele semifreddo vadelmilla ja tuoreilla mintunlehdillä.


keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Wasabilla maustettua jauhelihaa ja nuudeleita

Nyt tuli hyvää! :)

Väsymyksen alhossa tuijotin jääkaapissa olevaa jauhelihapakettia ja valmistauduin henkisesti perinteiseen jauhelihakastikkeeseen perunoiden kera.

Sitten tunsin vanhan kunnon inspiraation virran varovaisesti liikahtavan. Ei tässä mitään perinteistä ja tylsää tehdä, kokeillaanpas jotain muuta. Mitä muuta täällä jääkaapissa on? No mutta hellou wasabi!


Ja ei kun yhdistelemään...
Kastikkeesta tuli omaan makuuni täydellisen voimakkaan makuista, ja herkulliset ja ihanan niljakkaat vermisellit pehimittivät makua juuri sopivasti. Nuolin lautasen.

Jos epäilet pyödän äärellä istuvien olevan herkkämakuhermoisia, lisäile wasabia varovasti ja aloita pienestä määrästä chilikastiketta. Aina saa lisää, poistaminen on vaikeampaa. :)


Wasabilla maustettua jauhelihaa ja nuudeleita (4:lle)

400 g vähärasvaista jauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
n. 15 cm pätkä kurkkua
n. 15 cm pätkä kesäkurpitsaa
1/2 vihreä paprika
loraus vettä
3/4 dl chilikastiketta
n. 5 cm pätkä wasabia
2,5 rkl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
mustapippuria myllystä

tuoretta ruohosipulia
tuoretta basilikaa

vermiselliä


Paista jauheliha pannulla.

Kuori ja pilko sipulit, hienonna valkosipulit. Pilko kurkku ja kesäkurpitsa sormenpään kokosiksi palasiksi. Pilko myös paprika ohuiksi suikaleiksi.

Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää sipulit, valkosipulit, kesäkurpitsa, kurkku ja paprika.

Lisää myös kaikki kastikeainekset. Sekoita kunnolla, että wasabi varmasti liukenee ja leviää tasaisesti. Anna kastikkeen muhia ja porista ihan hissukseen kannen alla n. 8 - 10 minuuttia.

Tämmöistä chilikastiketta käytin itse. Älä siis käytä sweet chili -kastiketta (liian makeaa) tai tabascoa (liian tulista).
Keitä sillä välin vermiselli valmiiksi.

Nosta lautaselle vermiselliä ja nostele kastike päälle. Lorota pannulta myös ihanan makuiset nesteet lautaselle. Koristele tuoreella ruohosipulilla ja basilikalla.


torstai 8. toukokuuta 2014

Todella helppoa arkiruokaa, broilerin jauhelihaa ja ohraa

Heipähei! Olen ollut epäahkera bloggaaja männä viikoilla.

Kevääni on ollut yhtä hulinaa. Mukaan on mahtunut muutto, erittäin aikaa vieviä työkuvioita, ystävän polttarit ja häät, ym.ym.


Ajatuskapasiteettini ei ole riittänyt uusiin reseptikokeiluihin, nälkäni ei ole koskaan odottanut valokuvaamista ja aikani ei todellakaan ole riittänyt kirjoittamiseen.
Suit sait töistä kotiin, nopeasti valmistuva ruoka tulelle ja ääntä kohti. Ja sitten nukkumaan.


Tässä hieman kuitenkin herkkuja, jotka tähän kaavaan mahtuvat ja joita olen tällä viikolla pyöräytellyt.

On se ihme, miten yksinkertaisista aineista ja ronskeilla valmistusmenetelmillä saa todella hyvää ruokaa. :)


Kanaa ja ohraa (2:lle)

200 - 300 g broilerin jauhelihaa
2 isoa sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
2 rkl soijakastiketta
suolaa ja pippuria
kourallinen tuoreita yrttejä (basilikaa ja minttua)

Laita ohrasuurimot kiehumaan. Kiehuttele n. 10 - 15 min kunnes ovat kypsiä.

Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota pari minuuttia, lisää kanat ja paista kypsäksi. Kun kanat ovat kypsät, lisää soija, suola ja pippuri.

Kokoa annos ja revi päälle tuoreita yrttejä. Rouhaise vielä mustapippuria. Nam!


Yksi suosikkilisukkeeni on paahdetut kesäkurpitsat. Ne valmistuvat sillä välin, kun teet muuta ruokaa, purat laukkua tai katat pöytää. Ja kuinka kauniita ne ovatkaan!


Ja ne toimivat avokadosalaatin kylkiäisenä. :)


Paahdetut kesäkurpitsat ja avokado-munasalaatti (1:lle)

1/2 avokado
1 iso tomaatti
pala punaista paprikaa
1 muna
tuoretta basilikaa

1 pieni kesäkurpitsa

suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Siivuta kesäkurpitsa ja lorota päälle hieman öljyä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä kesäkurpitsat pellille ja tuikkaa uuniin. Anna paahtua n. 20 minuuttia. Rouhi uunista tulleiden kesisten päälle suolaa ja pippuria. Anna jäähtyä hetki.

Tee sillävälin salaatti. Pilko kaikki ja kasaa. :) Voit paistaa munan pannulla tai keittää kovaksi.

Annostele ja nauti ihanien porkkanasämpylöiden kanssa.


Näiden herkkupalojen resepti löytyy täältä.  Tällä kertaa työnsin taikinaan lisäksi n. 3 rkl vehnäleseitä, ja osan kaurahiutaleista korvasin myslillä. Mikään ei ole  niin ihanaa kuin tuore, itse tehty leipä. :)

Näillä eväillä selviää myös kiireisestä arjesta.