keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Kasvimaakatsaus saaristosta, heinäkuu

Nyt näette, miltä plantaasilla näyttää, kun se on jätetty viideksi viikoksi vaille hoivaa ja tukea - täysin hunningolle.


Ensimmäiseksi vastaan kävelivät aavistuksen venähtäneet korianterit. :) Lehdyköitä ei ollut enää paljoa jäljellä, mutta ainakin ensi vuoden siemensato on taattu.


Jättiretiisit todella ovat jättejä, ja pulpahtelivat maasta innoissaan. Korkeimmissa oli jo yli puolen metrin korkuinen varsi. :)


Myös maa-artisokka kasvaa korkeutta. Näistähän saisi jopa näkösuojaa kotipuutarhaan! 


Pensastomaatti on tällä saaressa kyllä mystisen pieni... Kotona vastaava pensas on lähes metrin korkuinen ja rehevä. Mutta täällä hän on täynnä tomaatteja. Keskittyy siis olennaiseen.


Fenkoli (kesimmäinen rivi maa-artisokan vieressä) ja palsternakka (rivintapainen oikealla) eivät varsinaisesti rehevöi...


Täällä saaressa myös kesäkurpitsa jäi tosi pieneksi. Mutta ainakin se kukkii. Viime vuonna kukat eivät ilmeisesti pölyttyneet kunnolla, koska ne eivät tehneet hedelmää. Pitää tänä vuonna varmaan taas avustaa, eli siirtää siitepölyä toisesta kukasta sudin tai lyijykynän avulla suoraan kukan keskiöön. 


Ja näin kauniina retiisit nousivat maasta! Mikä väri ja hehku.
Ja nättejä ne olivat myös ollessaan so fresh and so clean clean.




tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kesäinen haukikeitto

Kesäinen kalakeitto on todellista gourmet-ruokaa. Maukasta, raikasta ja aitoa.


Ja mikäs sopisikaan paremmin mökillä grilliputken katkaisijaksi, etenkin jos keli näyttää tältä...
Eikös ukkosella ja sateella myös kala syö paremmin? Eli hus, kuhat, ahvenet ja hauet verkkoihin!


Nyt kaikki verkot veteen ja vaihtelua grilliruoalle kehiin. :)


Kesäinen haukikeitto (2:lle)

n. 300 g haukea (tai muuta vaaleaa kalaa)
1 nauris
n. 7 puikulaperunaa tai uutta perunaa
2 porkkanaa
1 kevätsipuli varsineen
n. 150 g (puolikas pienestä) kesäkurpitsaa
n. 5 oksaa tuoretta tilliä
1,5 dl maitoa
1 l vettä
1-2 rkl kalafondia
suolaa
mustapippuria
1 tl valkopippuria


Kuori ja pilko nauris sekä porkkanat. Pese ja pilko perunat (paitsi jos ne ovat ihanan pieniä).
Pieni myös kesäkurpitsa ja pilko kevätsipuli.

Mittaa kattilaan nauris, perunat, porkkanat, kesäsipulin valkoinen osa sekä vesi ja kalafondi. Keitä muutama minuutti, lisää sitten kesäkurpitsa. Keitä kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.

Lisää keittelyn loppuvaiheessa paloiteltu hauki, tilli ja pippurit (voit käyttää myös valmiiksi kypsennettyä haukea, lisää se silloin vasta kasvisten täysin kypsyttyä).

Kypsennä muutama minuutti, kunnes hauki on kypsää. Lisää vielä kevätsipulin vihreät osat, tilli ja maito. Kuumenna.

Nauti! :)


torstai 3. heinäkuuta 2014

Aprikoosi-mallasleipä

Olen leiponut viime aikoina paljon leipää. Jotenkin viihdyn sisällä lämpimän uunin äärellä paremmin kuin yleensä kesäisin. :)

Aprikoosi-mallasleivästä tuli ehdottomasti uusi suosikkini. Olinkin unohtanut kuinka ihana maltaan maku ja rouske onkaan.


Ja ah, mikä mahtava kanjoni leivän pintaan syntyikään. Se on merkki paksusta, rapeasta ja maukkaasta kuoresta. :)

Paras leipä syntyy mielestäni savipadassa, joten hyväksi todettua valmistustapaa käytin nytkin. Voit myös pyöräyttää kaksi limppua ja paistaa ne pellillä. Valele tällöin leivät vedellä juuri ennen uunia ja nakkaa uunin pohjalle n. 1/2 dl vettä, jotta saat rapean kuoren.


Älä säikähdä reseptissä käytettävää juurta. Juurileivän tekeminen on oikeasti tosi helppo juttu, eikä lainkaan niin vaivalloinen kuin kuulostaa. Ainoa edellytys on, että ainakin piipahdat kotona parin päivän aikana työstämässä leipää.

Ja hei... Katsokaa nyt tuota ihanaa leivän kuorta! :D



Aprikoosi-mallasleipä

100 g kuivattuja aprikooseja
(ripaus kuivahiivaa)
230 g juuritaikinaa
2 dl vettä
50 g (3/4 dl) kaljamaltaita
2-3 rkl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
3 - 4 dl sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa (+ ehkä vielä pikkuripaus)


Liota aprikooseja pari tuntia, jos ne tuntuvat erityisen kuivilta. Avaamattomassa, ei-muinaisessa pussissa olevat aprikoosit ovat kyllä yleensä tarpeeksi pehmeitä.

Sekoita keskenään juuritaikina (noin lettutaikinan paksuinen) ja kädenlämpöinen vesi. Lisää kaljamaltaat, siirappi ja halutessasi ripaus kuivahiivaa.

Alusta vehnäjauhot taikinaan hissukseen. Lisää myös sämpyläjauhot. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 - 10 minuuttia.

Peitä taikina liinalla ja anna levätä ja kohota n. tunnin verran.


Taikinan levättyä venytä se n. A4-kokoiseksi arkiksi. Taittele taikina kolminkerroin. Nosta taikina lautaselle ja lautanen jääkaappiin. 

Valmiina jääkaappiin

Laita vielä liina taikinan päälle ja anna sen kohota 12 - 24 tuntia.

Ota taikina pois jääkaapista. Jos leivot siitä limppuja, pyöräytä  ne tässä vaiheessa haluttuun muotoonsa.
Jos teet leivän padassa, möyhi taikinaa hieman lautasella.

Möyhitty taikina :)

Anna taikinan kohota liinan alla 1 - 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja pata tai uunipelti 225-asteiseksi. Kun uuni (ja pata tai pelti) ovat kuumat, kumoa taikina pataan / nosta leipä pellille. 

Paista leipää n. 40 minuuttia. Jos käytät pataa, pidä kansi päällä ensimmäiset 20 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 20 minuuttia.

Leipä saa ottaa väriä pintaan, älä säikähdä. Malta paistaa se kypsäksi. 

Kumoa leipä kuumana padasta ja nosta se ritilän päälle jäähtymään. Malta jäähdyttää ainakin tunti ennen leikkaamista.

Nauti esimerkiksi itse tehdyn voin kanssa. 


Ja jos aprikoosit kiinnostavat... Tsekkaa possutagine, jossa käytössä samainen pata, aprikoosi-kvinoasalaatti tai grillattu aprikoosi-pinaattikana.

Puutarhapäivitys kesä-heinäkuun taitteesta

Heipähei kasvimaalta. Tässä pikapäivitys siitä, miltä meillä näyttää nyt keskellä jääkautta.

Mieheni bongasi jostain uutisen, että kesäkuu on ollut niin kylmä kuin teoreettisesti Suomessa on mahdollista. Eli siis puutarhani on niin huonossa kunnossa kuin teoreettisesti on mahdollista. Näin se on. :)


Boksissa käy elo ahtaaksi. Parsakaalit kasvavat reippaasti ja kesäkurpitsa uhkaa ahmaista kaiken alleen.

Olin jo vähän huolissani parsakaalista, mutta kyllä siellä lehtien keskellä pikku kaalinnuppu kasvaa. :D


Kesäkurpitsassa on onneksi myös kukkia eikä ainoastaan jättimäisiä lehtiä. Vaan eipä ole yksikään kukka näillä keleillä kukkinut. En muista kesäkuussa yhtään lämmintä tai sateetonta päivää...


Pensastomaatti on mainio! Se todella kasvaa kuin pensas, eikä veny korkeutta. Hän ikäänkuin tuuheuttaa itse itseään. :) Saaressa pensastomaatissa oli jo monta tomaattia, mutta täällä kotosalla näkyy vasta yksi pieni reppana. Kukkia sen sijaan riittää. 


Kirsikkatomaatti kasvaa runsaammin sekä korkeutta että ulottuvuutta. Ja kukkia on täälläkin. Varkaiden poistelu on tänäkin kesänä yhtä ihanaa kuin aina.


Yrtit voivat hyvin. Kylvin vielä muutaman herneenkin laatikkoon ja hehän nousivat aina yhtä kiitollisina välittömästi.


Toin saaresta kotiin hieman oreganoa, tämä on niin kovissa keleissä keitetty, että jaksaa varmasti viheriöidä vielä pitkälle syksyyn. Ja on ah-niin-kaunis.


Puutarhamme on siis minulle aivan uusi tuttavuus ja on jännää nähdä, mitä kaikkea sieltä putkahteleekaan. Käsittääkseni tämä on kuunlilja. Kukkimista odotellessa. :)



tiistai 1. heinäkuuta 2014

Ahventa, halloumia ja hedelmäistä salaattia

Kohta se alkaa toden teolla, mökkikausi. :)

En malta odottaa sitä, että pääsemme useaksi viikoksi mökille taantumaan. Päivät hurahtavat hyvien keskustelujen ja ruokien ääressä, kalastellessa, tuntikaupalla saunoessa ja trivial pursuitissa mittelöidessä. Tiskauskin on positiivinen ohjelmanumero.


Nämä reseptit on testattu ja herkut kuvattu jo viime kesänä, mutta toimivat nyt oivallisesti mökkikuumeen herättäjänä.


Yksi kesän parhaista lounaista syntyi itse pyydetyistä ahvenista, halloum-juustosta ja hedelmäisen raikkaasta salaatista. Ahven tarjoiltiin kahdella tavalla: cevichenä sekä paistettuna fileenä. Oma suosikkini oli ceviche yhdistettynä mehevän ja makean kiivihedelmän kanssa.


Ahven-ceviche (maisteluannos, joka on muunnos aiemmasta)

n. 3 ahvenfilettä (tai filerointia harjoittelevien sivutuotteet)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 kuivattu chili
1 tl sokeria
muutama oksa tuoretta korianteria
suolaa
pippuria

Pilko ahvenfileet. Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja nosta kylmään kypsymään vähintään 15 minuutiksi.


Hedelmäinen salaatti (6:lle)

pussillinen salaatinlehtiä
1/2 rasiaa viinirypäleitä
n. 3 kiivi-hedelmää
3 tomaattia
ripaus sormisuolaa


Lisäksi paistettuja ahvenfileitä ja halloumi-juustoa.

Paista viipaloidut halloumit pannulla nopeasti, ripottele päälle runsaasti joko tuoretta tai kuivattua minttua.
Paista myös ahvenfileet pannulla, pari minuuttia molemmin puolin. Nosta syrjään, ripottele päälle sormisuolaa ja purista hieman mehua sitruunasta.


Jaa-a... Saattaisivat mansikat olla nytkin näin punaisia, jos jääkausi ei olisi yllättänyt. :)