lauantai 6. syyskuuta 2014

Aprikoosi-cashewpähkinäleipä

Voi jälleen on pakko jakaa mitä ihanin leipäresepti. Voiko oranssinhehkuisilla aprikooseilla ja hennon aromikkailla cashewpähkinöillä mennä vikaan? Ei voi.


Hedelmäleivät ovat aina olleet suosiossani. Oli sitten kyse omenaleivästä, mallasleivästä, myslileivästä, rusinaleivästä tai pariisilaisesta viikunaleivästä, kyllä maistuu. Ja katoaa nopeasti. :)


Ja hapanjuuri on toinen "minun juttuni", mitä leipään tulee. Tälläkin hetkellä pieni kranaatti muhii jääkaapissa (oikeasti, kovasti kupliva juuri on ihan kranaatin näköisessä hillopurkissa). Juuren käyttö on oikeasti tosi helppoa. Jos epäröit sen tehoa, etkä jaksa uskoa sen kohottavaan voimaan, voit hyvin käyttää sitä hiivan lisänä. Hiivaa tarvitsee vain ripauksen ja saat juuresta ihanan happaman maun.

Eli rohkeasti vain kranaattia kypsyttelemään. :)

Tämä resepti on nopealla hiivakohotuksella. Voit myös kohottaa taikinan pelkällä hapanjuurella. Anna taikinan silloin kohota yön yli.


Ihanaisten aprikoosien lisäksi leipään pääsi nyt siis cashewpähkinöitä ja unikonsiemeniä. Siemenet maistuivat mielestäni liian miedoilta, mutta toivat kyllä mukavaa väriä ja rakennetta leipään.


Ja jos olet rapean, paksun, aromikkaan kuoren ystävä, valmista leipä kuumassa, kannellisessa savipadassa.


Aprikoosi-cashewpähkinäleipä

1 pss kuivahiivaa
3,5 dl vettä
1 tl sokeria
1,5 - 2 tl suolaa (ensi kerralla laitan 2 tl, nyt käytin 1,5)
4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
(1 dl taikinajuurta)
reilu 100 g kuivattuja aprikooseja
kourallinen cashewpähkinöitä
vajaa 1/2 dl unikonsiemeniä

(Ota hapanjuuri huoneenlämpöön lämpenemään edellisenä iltana.)

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä kuivahiiva n. 1 dl hiivaleipävehnäjauhoja. Lisää veteen hiiva-jauhoseos, suola ja sokeri. Jos haluat lisämakua hapanjuuresta, lisää se tässä vaiheessa.

Alusta joukkoon myös loput hiivaleipävehnäjauhot ja sämpyläjauhot. Alusta hyvin, ainakin 10 minuuttia koneella. Käsin vielä kauemmin. Taikinasta pitää tulla kimmoisa pallo.

Pilko sillä välin aprikoosit ja rouhi cashewpähkinät. Lisää taikinaan aprikoosit, unikonsiemenet ja pähkinärouhe. Sekoita hyvin, käsin saat paremman tuloksen. Aprikoosit jäväät koneella sekoittaessa helposti vain taikinan yhteen osaan.

Anna taikinan kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.
Tämä resepti on nopealla hiivakohotuksella. Voit myös kohottaa taikinan pelkällä hapanjuurella jättäen hiivan pois. Anna taikinan silloin kohota rauhassa yön yli.


Lämmitä uuni ja uunipata 225 asteeseen. Uunin ja padan lämmettyä, kaada kohonnut taikina pataan ja laita kansi päälle.

Nosta pata uuniin. laske lämpö 200 asteeseen ja paista kannen alla n. 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista leipää vielä kymmenisen minuuttia, jotta pinta saa väriä. Jos väriä on jo tarpeeksi, ota leipä pois uunista. :)

Kumoa valmis leipä kuumana pois padasta ja nosta ritilälle jäähtymään. Anna leivän rauhassa jäähtyä ja levähtää ainakin tunteroisen ennen leikkaamista. Jos käyt liian aikaisin leipään käsiksi ja se onkin jäänyt vähän likilaskuiseksi, litsahtaa se nyt varmasti. Jos maltat odottaa, ehtii leipä "kypsyä" valmiiksi.

Nauti leipä vaikka itse tehdyn voin kera. Kaupasta ostettukin on hyvää. :)



keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Täydellinen omenakakku

Mahtipontisen otsikon taakse kätkeytyy minun makuuni täydellinen omenakakku.


Pääosassa omena, lisänä rommi, kardemumma ja minttu. Täydellistä.


Olen tällä hetkellä omenaeuforiassa; satoa kypsyy joka puussa joka suunnalla! Tosin stressiä kuvioon tuo se, etten saa millään päätettyä, minkä puun istutan omaan pihaamme!
Haluan makeita, hapokkaita ja kiinteitä omenoita. Haluan, että ne kypsyvät syyskuun alussa runsaana satona. Haluan, että ne ovat taudinkestäviä. Haluan, että puu pysyy kohtuullisen kokoisena.

Mutta ovatko vaatimukseni kohtuulliset? :)
Vinkkejä hyvistä, spekseihini sopivista puulajikkeista otetaan lämpimästi vastaan!


Lainasin tämän omenakakun reseptin Sikke Sumarilta ja lisämaustoin sitä omaan makuun sopivaksi.
Suosittelen lämpimästi kardemumman, rommin ja etenkin vahvan mintun lisäämistä palettiin.

Kakku oli nopea valmistaa ja erittäin kuljetustakestävä. Aina hyviä ominaisuuksia, kun on tarkoitus hilpaista mökille suoraan töiden jälkeen.


Ja ah, kuinka hyvältä omenakakku maistuikaan saaren hissukseen pimenevässä illassa. Hämärähyssyn sävyt vaihtelivat sinisen, harmaan, hehkuvan oranssin ja utuisen persikan sävyn tunnelmissa. Oli tyyntä ja hiljaista.


Täydellinen omenakakku

2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1-1,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 rkl rommia
3 munaa
3 rkl rypsiöljyä
1 dl maitoa
600 g omenalohkoja

n. 1/2 dl sokeria
1 keltuainen
n. 30 g voita
tuoretta minttua


Lohko omenat.

Sekoita keskenään kaikki taikinan kuivat aineet.
Lisää munat, öljyt, maito ja rommi. Sekoita tasaiseksi. Taikina on tosi löysää, älä säikähdä. :)

Kääntele joukkoon lohkotut omenat.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.

Kaada taikina omenoineen päivineen vuokaan.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Sekoita sillävälin "kuorrutteen" aineet keskenään. Voitele uunista tullut piiras kuorrutteella. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä 5-10 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä. Koristele kakku tuoreella mintulla.

Nauti!


Tai kuskaa se ensin mukanasi saareen. Näin beibi matkustaa. :)





lauantai 30. elokuuta 2014

Kolmen kaalin ja kanttarellin ahvenherkku

Hauskaa huvilakauden päättäjäistä! :)



Ihanaisen kesäjuhlan kunniaksi ah-niin-kesäinen herkkuresepti. Tämän pöperön ainekset ovat juuri niin suomalaisia, puhtaita, terveellisiä ja AITOJA kuin olla ja vaan voi. :)

En ole tänä vuonna montaa kantarellia luonnosta löytäynyt. Paitsi tietenkin silloin kun olen ollut esimerkiksi suunnistamassa, ja olen vain joutunut juoksemaan niiden yli. Kyllä siinä sydän särkyy...



Mutta ahvensaalis on onneksi kuitenkin suosinut. :) 

Tästä yksinkertaisesta kalaruoasta tuli yksi meidän perheen lemppareista. Onnellisena nautimme aterian aurinkoisella terassilla katkeamattomaan sateeseen katkenneessa tuokiossa. Tai no, kyllä me kerran ehdittiin juosta astiat sisälle suojaan, mutta onneksi ne sai kiikutettua saman tien ulos. :)


Tänä kauniina huvilakauden päättäjäisviikonloppuna onneksi ei sadepilvistä ole ollut huolta. Ja nyt turinat sikseen, sillä minua huudellaan terassille "Säkenöivää Saulia" katselemaan. Voi Topin Töpötin sentään...





Kolmen kaalin ja kanttarellin ahvenherkku (2:lle)

6 ahvenfilettä
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
n. 50-70 g kukkakaalia
n. 50-70 g parsakaalia
n. 50-70 g valkokaalia
n. 2 dl kantarelleja
2,5 dl ruokakermaa
n. 1-2 tl sitruunamehua
muutama oksa tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria

n. 6 kpl perunoita
1-2 porkkanaa


Laita perunat kiehumaan.

Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynsi. Silppua myös valkokaali melko pieneksi silpuksi.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuleita, valkosipulia ja valkokaalia muutama minuutti. Älä anna kärähtää, joten pidä lämpö suht. mietona.

Irrottele tässä välissäkukkakaalista ja parsakaalista kukinnot pienehköiksi nupuiksi. Höyrytä nuput napakan kypsiksi n. 5 minuutin ajan. Näin ne säilyttävät makunsa ja kauniin värinsä. Nosta kypsät kukkikset ja parsikset sivuun odottamaan.


Höyryttelyn lomassa lisää paistinpannulle hieman lisää öljyä ja perään ahvenet ja kantarellit. Paistele sienet ja kalat kypsiksi. Lisää pannulle ruokakerma, sitruunamehu ja suola ja pippuri.

Lisää myös kuoritut ja palastellut porkkanat perunoiden kanssa kiehumaan. Porkkanoiden keittoaika on n. 7-10 minuuttia perunoita lyhyempi.


Laske lämpö miedolle, laita kansi päälle ja anna kastikkeen hautua kunnes perunat ja porkkanat kypsyvät. Lisää lopuksi valmiiseen kastikkeeseen kypsiksi höyrytetyt parsa- ja kukkakaalit seä tuoreet oreganonlehdet. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.

Tarjoa kalaherkku keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kera. Tai vaikka perunamuusin!



sunnuntai 24. elokuuta 2014

Lampaankyljykset, parsakaalicouscous ja minttutsatsiki

Ai että, nyt onnistuin! Tämä ateria kruunasi koko viikon. :)


Suurin kunnia kuuluu maukkaiden luomulampaiden kasvattajalle "Lammastädille", joka nämäkin kyljykset on kotiovelle tuonut. Kun raaka-aineet ovat näin hyvät, ei kokille jää paljoa haastetta.

Paitsi toki aina se ryssimisen tai käräyttämisen mahdollisuus... Etenkin kun vasta opettelen eri eläinten eri lihanpalojen valmistusta.

Näin ei tälläkään kertaa käynyt, vaan kyljyksistä tuli täydelliset: keskeltä pinkit, mutta silti ah-niin-mureat. :)

Ja lisukkeet olisivat itse asiassa toimineet kasvisateriana ihan sellaisenaan. Vielä kun lasissa oli hyvää Pinot Noiria, oli kokonaisuus parfait. 

Hehkutinko tarpeeksi? :)



Ihana ateria lainasi lisäksi makuja Välimeren eri rannoilta; couscousia, pinjansiemeniä ja minttua Marokosta, ja tsatsikia kreikasta. 


Aloita aterian valmistus nostamalla liha lämpenemään ja marinoitumaan. Aikaa marinoitumiselle on hyvä varata 2 - 12 tuntia. Ohjeen marinadiin löydät alta.

Myös minttutsatsiki on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen, niin maut ehtivät tasaantua ja voimistua.


Minttutsatsiki (2:lle)

1,5 - 2 dl maustamatonta jugurttia (vaikka itse tehtyä)
1 iso avomaankurkku
2-3 valkosipulinkynttä
hyppysellinen tuoretta vahvaa minttua, tai isompi nippu miedompaa tuoretta minttua
ripaus sokeria tai pieni loraus hunajaa
suolaa


Kuori avomaankurkku ja raasta se raastimen isoimmalla terällä karkeaksi raasteeksi. Murskaa valkosipulinkynnet murskaimella. Yhdistä kurkku, valkosipuli, jugurtti ja mausteet kulhossa. Silppua joukkoon minttu. Nosta tsatsiki jääkaappiin oleentumaan ja syöntihetkeä odottamaan. Tarkista maku ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria / hunajaa.



Jatka sitten paahtamalla kourallinen pinjansiemeniä kuivalla, öljyttömällä pannulla. Paahda siemeniä kunnes ne saavat aavistuksen väriä ja nosta ne sitten syrjään odottamaan.

Valmista seuraavaksi parsakaalicouscous.


Parsakaalicouscous (2:lle)

n. 70 - 100 g parsakaalia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1,5 dl couscousia
3 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
suolaa
pippuria

Aloita pilkkomalla sipulit reilun kokoisiksi siipaleiksi / lohkoiksi. Murskaa myös valkosipuli.
Pilko parsakaalin nuppuosat siten, että ne murenevat aika pieneksi. Voit käyttää esim. sahalaitaista veistä apuna. Pilko mahdollisesti mukana tulevat varsiosat hyvin pieniksi paloiksi.

Lämmitä loraus öljyä kattilassa. Kuullota sipulit ja valkosipulit nopeasti. Nosta ne pois kattilasta odottamaan. Lisää kattilaan parsakaalit ja kuullota ihan pieni hetki. Lisää kattilaan vesi ja kasvisfondi, ja väännä levy täysille, jotta vesi kiehahtaa nopeasti. Heti kun vesi kiehuu, lisää couscous ja nosta kattila levyltä. Anna veden imeytyä kannen alla 5 - 10 minuuttia.

Lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta lopputulos on mehevä. Lisää joukkoon sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.


Couscousin muhiessa on aika paistaa pihvit.

Lampaankyljykset 

Marinadi:
2 tl soijaa
2 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä

Murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja kaada lihojen päälle. Itse marinoin lihan yleensä muovipussissa, jolloin marinadin saa hyvin muljauteltua kaikkiin kolosiin. :)

Anna lihan marinoitua 2 - 12 tuntia.

Kun kaikki muu on valmista, pöytä katettu ja viini kaadettu, paista lihat.

Lämmitä öljyllä heilautettu pannu kuumaksi. Nosta kyljykset pannulle. Paista 2 minuuttia toiselta puolelta ja käännä liha. Vahdi hieman paistotulosta, et tarvitse toiselle puolelle kuin minuutin tai kaksi levyn tehosta riippuen. 


Meillä oli pannun tosi kuuma, ja lopputuloksesta tuli täydellinen 2 + 1 minuutin paistamisella. Alapuoli pihvistä tuli tummemmaksi kuin tämä kuvissa näkyvä yläpuoli.

Kokoa annos nopeasti. Nostele lautasille couscousia sopivaksi keoksi. Nosta pihvi päälle. Rouhaise päälle suolaa ja pippuria, nosta halutessasi kauhallinen tsatsikia ja ripottele koko komeuden päälle paahdettuja pinjansiemeniä.

Oijoi, hyvää on!









torstai 21. elokuuta 2014

Pähkinä-vuohenjuusto-omenapalat

Omena-aika on paras aika.


Voin ympäri vuoden popsia helposti neljä-viisi isoa omenaa päivässä ja jos satun saamaan suomalaista satoa käsiini katoaa viimeinenkin kohtuuden ripe. :)


Kuten jo tuossa aiemmin kertoilin, osallistuin veljeni häiden ruoanlaittourakkaan. Yhtenä toiveena oli vähän cocktailpalan tyylinen kasvisruokavalioon sopiva herkku. Koska määrä tulisi olemaan suuri, päädyin mahdollisimman helppoon ratkaisuun: valmis taikina ja hyvät ja yksinkertaiset raaka-aineet. Sekä tietysti hyvä säilyvyys ja kuljetettavuus, jottei hääaamuna voi rauhassa keskittyä stressaamaan kampauksen onnistumisesta.

Nämä palat täyttivät kaikki yllämainitut kriteerit. Ja kutkuttivat ainakin meikäläisen makuhermoja. Taisi niistä joku muukin tykätä. :)


Pähkinä-vuohenjuusto-omenapalat (24 pientä)

1 pkt voitaikinalevyjä
pari-kolme omenaa
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
n. 1 dl pähkinöitä

Anna voitaikinalevyjen sulaa.

Valmistele sillä välin muut aineet. Kuori halutessasi omenat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Rouhi pähkinät morttelissa tai veitsellä karkeaksi rouheeksi.

Leikkaa voitaikinalevyt osiin. Jos teet pieniä palasia, jaa kukin levy neljään osaan, ronskimpaa menoa varten puolita levyt.


Levitä kullekin taikinanpalaselle kaksi - kolme omenasiivua. Leikkaa päälle pala vuohenjuustoa.

Ripottele päälle vielä pähkinärouhetta.


Paista palasia 200-asteisessa uunissa n. 12 - 15 minuuttia, kunnes taikina ja juusto ovat saanee hieman väriä.

Anna palojen hieman jäähtyä ennen ensipuraisua. :)
Palaset säilyvät monta päivää ja ovat erinomaisia myös kylminä.