perjantai 3. lokakuuta 2014

Maailman kauneimmat korvapuustit

Tiesitkö, että huomenna lauantaina (4.10.) on maailman sympaattisin päivä, kansallinen korvapuustipäivä. :)


Mainitsin asiasta myös viime vuonna blogissani (silloin tein kuningatarpullaa), mikä tarkoittaa että taas on vuosi kulunut. Apua!

Mutta asiaan. Vaikka joka päivän pitäisi olla korvapuustipäivä, on nyt oiva syy tarttua kaulimeen ja ilahduttaa itseään ja lähimpiään tuoreella pullalla ja kardemumman huimaavalla tuoksulla.

Pullieni ulkoasu ei  varsinaisesti perinteitä tihku, mutta voi miten kauniita nämä pikku kerät ovatkaan. Ja näitä on ihana syödä säikeitä käsin repien...



Näin viime kaudella Koko Suomi leipoo -ohjelmassa, kun tämä superleipurimies (Anders? Voitti lopulta koko kilpailun, ehkä...) teki tämän näköisiä pullia. Olin aivan myyty ja halusin tehdä samanlaisia. Ilman minkään valtakunnan käsitystä siitä miten moiseen lopputulokseen pääsee, lähdin taistoon.

Ja hip hei! Kerralla maaliin! Mielestäni nämä onnistuivat erittäin hyvin. 


Kauniit korvapuustit

5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
noin 14-15 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia

n. 1 dl margariinisulaa
n. 1 dl sokeri-kaneliseosta

Tee taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.
Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva noin 1 dl vehnäjauhoja. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää sokeri.


Lisäile jauhoja taikinaan pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen margariini. Lisää loput jauhot ja alusta taikina huolella. Haluat saada aikaan kimmoisan pallon.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Kun taikina on kohonnut, kauli taikinasta n. 1 cm paksu (eli oikeasti tosi ohut) suorakaiteen muotoinen levy.

Levitä koko levylle sulaa voita. Sekoita keskenään sokeri ja kaneli, näin saat tasaisemman ja paremman näköisen seoksen ja lopputuloksen. Ripottele taikinalevyn päälle myös sokeri-kaneliseos.

Rullaa taikina erittäin tiukaksi pitkoksi. Älä tee pitkosta liian paksua, kun se alkaa olla sopiva (kokeilemalla oppii), leikkaa taikina katki.


Leikkaa rullapötkö terävällä veitsellä tai saksilla pitkittäin puoliksi (varo pöydän pintaa).

Kiepsauta puolikkaista käsissäsi lankakeriä. En osaa antaa muuta ohjetta kuin "sen kun pyöräytät". Yritä pitää leikkauspinnat ulospäin, niin saat kauniimman pullan.

Nostele pullat pellille.



Anna pullien kohota liinan alla kymmenisen minuuttia. Voitele ne munalla ja ripottele halutessasi päälle (rae- tai ruokokide)sokeria.


Paista pullia 200-asteisessa uunissa n. 15 - 20 minuuttia.

Ja tadaa! Tämmöisiä niistä tulee. :)




keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Pho-keitto lohesta

Sain tällä viikolla vahvan fiiliksen, että nyt tarvitaan vietnamilaista ruokaa.

Liekö syynä tämä hiekkarantatunnelma, joka kotonamme tällä hetkellä vallitsee kiitos räjähtäneen viemäriputken. Toisaalta kyllä, ei tuo kuivaimien hyrinä varsinaisesti pasaatituulista käy...

Vedän siis johtopäätöksen, että kaipasin ruokaa, joka hehkuu yhtä ihanissa väreissä kuin luonto tällä hetkellä. Ja jonka maut ovat riittävän voimakkaat ja lämpimät tuomaan hyvän olon myös hankalien aikojen keskelle.

Juu, ei ole vielä tullut uutta kameraa, eli kännykän kameralla mennään. Enpä nälissäni edes jaksanut lautasen reunoja puhdistaa ennen kuvausta. Nimimerkillä "Lupa läikyttää".

Vietnamilainen pho-keitto on ihanaa ja tällä hetkellä myös kovin trendikästä. Kirjoittelin keitosta ja muista Vietnamin keittiön ihanuuksista viime vuotisen reissun jälkeen. Keitto on siis nuudelikeitto, jossa kiinteinä kappaleina on yleensä nuudelien lisäksi mung-pavun ituja, yrttejä ja mahdollisesti lihaa, kanaa tai kalaa, mutta kaiken ydin on maukas, mausteinen, lämmittävä, IHANA liemi.

Tälläkin kertaa meikäläisen keiton ehdot saneli kaappien varastotilanne. Mungpapuja ei itäneenä löytynyt ja lohi odotti pääsyään ruokaan. Vaikka Vietnamissa suosittaisiinkin vaaleaa kalaa, nyt tehtiin näin. :)


Pho-keitto lohesta (2:lle)

2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
loraus öljyä
n. 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl garlic & chili -tahnaa

n. 7 dl vettä
1 rkl kanafondia
3 rkl kalakastiketta
1 tl seesamiöljyä
loraus limen mehua
1 tähtianis

400 g lohta
80 g nuudeleita

iso kourallinen tuoretta korianteria
limesiivu


Lämmitä loraus öljyä kattilassa. Kuullota pienittyä valkosipulia ja pilkottua sipulia pieni hetki. Kuori ja raasta inkivääri.

Lisää kattilaan chilitahna ja inkivääri. Sekoita nopeasti.

Lisää myös vesi, fondi, tähtianis, kalakastike, seesamiöljy ja limen mehu. Keittele lientä hissukseen 5 - 10 minuuttia.

Pilko sillä välin lohi suupaloiksi.

Lisää kattilaan lohipalat ja parin minuutin päästä myös nuudelit. Anna nuudeleiden kypsyä muutama minuutti.

Revi valmiin keiton päälle reilusti tuoretta korianteria ja korista annos limesiivulla.

Ai että...


sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Lampaankääpien ja suppilovahveroiden kuivaus

Terveisiä kuivaamosta. Ihan kirjaimellisesti.

Ahkeran sientekuivaamisen lisäksi täällä kuivataan koko asuntoa!

Ihanan kauniit kuvatut lampaankäävät. Näitä on nyt muutama purkki. :)

Eilen kun tulimme kotiin, oli vastassa 2 cm vettä kolmen huoneen lattialla. Nyt näissä huoneissa ei ole lattioita, kuivaimet hurisevat ja lämpötila on noin 35 C. 

Tavaroiden kuivaamisen, epäuskoisen naurun, jouluun asti kestävän remontin kauhistelun ja tuhoutuneiden tavaroiden laskemisen lomassa en voinut kuitenkaan hylätä sienisaalista. Ja hei, jos meillä nyt on omassa asunnossa ammattikuivaamo, otetaan siitä ilo irti.

Levittelin siis putsatut suppilovahverot kuivaamoon pyykinkuivaustelineen ja sanomalehtien päälle, ja siellähän ne yön aikana kypsyivät!


Olivat muuten aamulla täysin rapsakoita.

Kuivaamoon pääsi myösmuutama pelti lampaankääpiä, kuten oikealla näkyy.

Tunnen oloni Muumimammaksi, joka maailmanlopun äärellä koristelee kakkua, joka nautitaan suuren pyrstötähtiseikkailun päätyttyä juhlan kunniaksi. Kun kaikki on hyvin.


Kuivasin sieniä myös viime viikonloppuna, tälläkin kertaa myös lampaankääpiä. Silloin toimin näin. Kannattaa ehkä itse valita tämä helpompi keino, eikä ensin järjestää kotiin uima-allasosastoa.


Lampaankääpien ja suppilovahveroiden kuivaus

Puhdista ja viipaloi lapaankäävät n. 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Mitä ohuempi viipale, sitä nopeammin se kuivuu.
Suppilovahveroita ei tarvitse palastella. Puhdista vain.


Levittele viipaleet uunin ritilälle.


Laita uuni n. 40 - 50 asteeseen kiertoilmalle. Pönkkää uuniluukku auki.
Tarkkaile lämpötilaa esim. paistimittarin avulla. Älä anna lämmön nousta yli 50 C, sillä silloin sienet alkavat kypsyä.


Anna sienten kuivua 3 - 6 tuntia. Kuivausaika vaihtelee hirveästi riippuen siitä, kuinka märkiä sienet poimittaessa olivat, ja kuinka ohueksi jaksoit siivuttaa.

Purkita rapsahtavan kuivat sienet puhtaaseen lasitölkkiin.

Supersuloisia suppilovahveroita

Haluan vielä lopuksi hekumoida ihanilla sienikuvilla ja niiden myötä kannustaa ihmisiä metsään.
Nämä ovat vain niin kauniita ja herkullisia! Ja metsä on nyt parhaimmillaan!


Vaaleaorakkaita, mustatorvisieniä ja hyviä eväitä...


Meikäläisen mobiilisienikirjahan on muuten hyvin kätevä. Nappaa kuva, lähetä tekstari äidille, tunnistettu sieni tulee tekstiviestinä puolen - kymmenen minuutin kuluttua. :)


Nam nam! Eväänä tällä retkellä oli syyskeksejä ja omenasämpylöitä. :)






tiistai 23. syyskuuta 2014

Lampaankääpä-ramenkeitto

(Vieläkään minulla ei ole uutta järkkäriä, joten kuvat on otettu kännykällä. Nyt on kuitenkin uusi kamera tilattu!) 

Voi että, nyt tuli herkkua! Mikä ihana makumatka Aasiaan näin suomalaisen sadonkorjuuajan keskellä.

Parasta ja hauskinta on se, että pääraaka-aineet löytyvät kotimetsästä.



Bongasin reseptin keittoon Maku-lehdestä (5/2014). Mutta tässä versiossa oli käytetty suppilovahveroita ja babypinaattia. Sienestyksen jumalat olivat minulle viime viikonloppuna suopeita, joten korvasin suppilovahverot lampaankäävillä ja babypinaatin viime kesänä poimitulla ja ryöpätyllä nokkosella. Mutta tulevaa talvea ajatellen; suppiksia löytyy aina kuivattuna ja nokkosta pakastettuna. Jes!


Lampaankääpä-ramenkeitto (2:lle)

Liemi:
6 dl vettä
1-1,5 rkl kanafondia
2 rkl hyvää soijakastiketta
1 tl palmusokeria
2 pieneksi pilkottua valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä

n. 4 kpl pienehköä lampaankääpää (reilu puoli litraa)
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
loraus soijaa

kahden hengen annos japanilaisia nuudeleita
1 dl ryöpättyä ja silppuna tiivisti pakastettua nokkosta (tai pinaattia)
2 munaa kovaksi keitettynä
1 pieni sipuli
tuoretta minttua

Tee ensin liemi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna liemen kiehua viitisen minuuttia pienellä lämmöllä.

Keitä munat kypsiksi.

Viipaloi lampaankäävät ja sipuli. Murskaa vielä kaksi valkosipulinkynttä. Lämmitä loraus öljyä pannulla, lisää valkosipulit ja sienet. Paista, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Käännä levy pois päältä ja lisää sipuliviipaleet pannun toiseen reunaan rauhassa hieman pehmenemään. Anna sienten kypsyä rauhassa loppuun ja sipuleiden hieman hikoilla.

Keitä nuudelit.

Kokoa annos. Nosta lautasen pohjalle kypsiä nuudeleita ja reilu hyppysellinen sulaa nokkossilppua. Nostele päälle pari reilua kauhallista kiehuvaa lientä. Lisää annoksen päälle sienet, sipulit ja kuoritut ja halkaistut kananmunat.

Tiputa päälle vielä tuoreita mintunlehtiä. Nauti herkku heti syömäpuikoilla (ja lusikalla). :)

lauantai 20. syyskuuta 2014

Ihanat omenasämpylät

(Yhä mennään ilman järkkäriä kännykkäkameran varassa. Jos sen ensi viikolla tilaisi... :))

"Taas kuljetaan metsään päin, syksy ja minä, mikä pari, valon lapset käsikkäin. Naa naaaa na na na na na na naaaaa..." :)

Yhä mennään ilman järkkäriä kännykkäkameran varassa. Jos sen ensi viikolla tilaisi... :)

En oikein tiedä, mistä megapositiviisuuteni tänä kauniina lauantaiaamuna johtuu. Okei onhan tässä paljon kaikkea kivaa luvassa; viikonloppu mieheni kanssa pihatöitä puuhastellen, illallinen ystävien kanssa, sieniretki huomenna... Ja sääkin on kaunis, aurinko kultaa keittiön ikkunasta näkyvän metsän aivan upeaan hehkuun. :)


Heräsin tänään hölmösti arkiaamuaikaan, eli klo 6:45, eikä unta enää kannattanut houkutella. What to do? No leipoa tietenkin! Jos nyt ehdin saada nämä sämpylät uunista ennen kun mieheni herää, on tehtävä onnistuneesti suoritettu.

Leipaisin lisäksi ihania omena-puolukkakeksejä jo toista kertaa tänä syksynä. En vain saa näistä tarpeeksi! Lisäksi levyllä kiehahtamistaan odottaa itse tehty jugurtti. Olen ylittänyt itseni. :)


Ihanat omenasämpylät (n. 18 kpl)

3 dl vettä
5-6 dl omenaraastetta
1pps kuivahiivaa
2,5 dl mysliä
1/2 dl vehnäleseitä
1,5 tl suolaa
1 tl siirappia
2 tl öljyä
7-8 dl sämpyläjauhoja

iso kourallinen kurpitsansiemeniä


Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Raasta omenat. Huomaa, että jos omenat ovat jääkaappikylmiä, tulee veden olla lämpimämpää.

Sekoita keskenään 1 dl jauhoja ja kuivahiiva. Yhdistä vesi, omenaraaste, jauho-hiivaseos ja suola.
Sekoita hyvin.

Lisää taikinaan myös vehnäleseet, mysli ja siirappi. Alusta jauhoja joukkoon hissukseen.

Lisää loppuvaiheessa myös pieni loraus öljyä. Vaivaa taikina hyvin. Taikina jää aika löysäksi, eli semmoista tyypillistä "limpunkimmoisaa" palloa et taikinasta saa. :)

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.


Pyöräyttele kohonneesta taikinasta sämpylöitä. Ripottele ja hellästi painele päälle kurpitsansiemeniä


Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.

Ja kuinkas sitten kävikään? Juuri kun toinen satsi sämpylöitä sujahti uuniin, kuului makkarin ovelta tuhinaa ja haukotuksensekainen "Huomenta, mikä ihana tuoksu!". Jes. :)