sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit

Hauskaa isäpäivää! Tänään varmasti vatkaimet laulavat, pihvi paistuu ja puhelinlinjat kuumenevat. :)


Kakun leipominen voi olla jo vähän myöhäistä tälle päivälle, mutta nämä suht. nopeasti valmistuvat pekoni-maissimuffinssit sopivat varmasti isien makuun.

Leivonnainen jossa on pekonia, what's not to love?


Testasin näitä gluteenittomia, suolaisia muffinsseja ekaa kertaa ja hyvinhän ne onnistuivat! Ensi kerralla tosin laitan rohkeammin jalapenoa taikinaan. Alla olevassa reseptissä määrä alkanee olla sopiva. :)

Reseptin bongasin itse asiassa Koko Suomi leipoo -ohjelmasta. Polenta on minulle uusi tuttavuus leivonnassa, ja oli kyllä todella positiivinen yllätys! Ihanan keltaista ja "ryynikästä"!



Muffinssit maistuivat sellaisenaan, mutta dippikastike toi mukavasti kosteutta ja meininkiä. Suosittelen pyöräyttämään sen kaveriksi.

Muffinssit sopivat välipalaksi, aamupalaksi, alkuruoaksi, tai vaikka pääruoan lisukkeeksi.


Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit (n. 15 kpl)

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl polentaryynejä
1/2 sipuli
reilu 1/2 pkt pekonia
1,5 dl makeaa purkkimaissia
n. 8-10 siivua oikein tulisia jalapenoja
70 g margariinia
1 rkl vaahterasiirappia
2 kananmunaa
2 dl maitoa


Paista pekonit pannulla. Nosta sivuun ja anna jäähtyä. Pilko pieneksi.

Pilko sipuli ja jalapenoviipaleet niin pieneksi silpuksi kun saat.


Yhdistä kuivat aineet ja sekoita hyvin keskenään.

Lisää maito, margariini ja munat. Sekoita hyvin. Lisää myös sipulit, pekonit, jalapenot ja maissit, sekä loraus vaahterasiirappia. Sekoita taikina tasaiseksi.


Annostele taikinaa muffinssivuokiin. Jätä tilaa kohoamiselle.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Huomaa, että gluteenittomat leivonnaiset eivät ota samalla tavalla väriä pintaan kuin perinteiset.

Tarjoa muffinssit sellaisenaan tai dipin kanssa.


Maissidippi

1 prk maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 dl tölkkimaissia
pieni loraus maissin lientä
n. 6 viipaletta tulista jalapenoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna jalapenoviipaleet. Yhdistä kaikki aineet, mausta suola ja pippuri kohdalleen. Anna oleentua jääkaapissa hetkosen.



<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1540434/?claim=4c944zmy7ap">Follow my blog with Bloglovin</a>

torstai 6. marraskuuta 2014

Ihana italialainen kurpitsapasta

Ja näin sain päivääni makuelämyksiä, lämpöä, värejä ja hyvää oloa.

Mutta mitäpä muuta voi odottaa, kun raaka-aineet ovat näin ihanat: kurpitsaa, parmesaania, pähkinää, minttua...


Tänään satoi räntää - ja paljon. Tänään myös tuuli - ja kovaa. Työpäivä oli pitkä - mutta ei todella pitkä. Ja ensimmäisen kerran viikkoihin kotiin pyöräillessäni oli myötätuuli, ei siis mystisiä tuulenkääntymisiä päivän aikana. :)

Joka tapauksessa, kotiin päästyäni halusin jotain todella herkullista nopeasti. En ollut itse asiassa koskaan testannut reseptiä aikaisemmin, mutta kuumassa suihkussa päätin lähteä yritykseen. Ei kun litimärät vaatteet narulle ja nainen keittiöön.

Kurpitsapasta oli todella todella hyvää ja valmistui nopeasti. Jos pilkot kurpitsat jo edellisenä päivänä, menee tämä todellakin kategoriaan "nopeat arkiruoat".

Voit helposti virittää pastasi omien mieltymystesi mukaan: lisää juustoa, ehkä vähemmän tai enemmän chiliä, ehkä jotain muuta pastaa... Mutta älä skippaa pähkinöitä, ne olivat mahtava rouskuva lisä makujen harmoniassa.


Ihana italialainen kurpitsapasta (1:lle)

n. 200 g pala kurpitsaa (minulla hokkaidonkurpitsaa, myös myskikurpitsa käy)
tummaa pastaa tai tuorepastaa
1 iso valkosipulinkynsi
1 todella pieni (salotti)sipuli
n. 2 rkl voita tai margariinia
n. 1-1,5 dl pastan keitinvettä
n. 1/2 tl sitruunamehua
pieni (!) pala kuivattua chiliä tai ripaus chilimaustetta
kourallinen tuoretta (tai pakastettua) minttua
muutama hasselpähkinä
parmesanjuustoa
suolaa
pippuria


Aloita pilkkomalla kurpitsa pieniksi, kuorettomiksi kuutioiksi (n.  1 cm särmät).

Helppoa.

Sulata margariini pannulla, lisää kurpitsat. Paista kurpitsoja kannen alla n. 5 -7 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät.

Laita samalla pastat kiehumaan. Jätä sopivasti al denteksi, kaada keitinvesi talteen.

Ja jotta multitaskaat sopivasti, paahda eri pannulla suuriksi paloiksi rouhitut pähkinät. Pannun tulee olla kuiva ja melko kuuma, aikaa kuluu pari minuuttia.

Ja takaisin itse pastan pariin.
Lisää pannulle pilkottu valkosipuli ja sipuli. Lisää myös tarvittaessa öljyä tai margariinia. Paista minuutti - pari.


Ennen kun kärähtää, lisää pannulle pastan keitinvettä. Aloita n. 1/2 desilitrasta ja lisäile vettä hissukseen, kunnes pannulle muodostuu sopiva määrä kullankeltaista kastiketta.


Lisää pastat pannulle, samoin sitruunamehu, chili, pippuri ja suola. Pyöräyttele muutaman kerran ympäri.

Annostele lautaselle pasta, revi päälle mintun lehdet, ripottele paahdetut pähkinät, raasta parmesaania ja viimeistele rouhaisulla pippuria.

Ihanaa!



maanantai 3. marraskuuta 2014

Kurpitsasmoothie ja jouluiset, makeat kurpitsansiemenet

Nyt ei voi sanoa muuta kuin että koettakaa kestää. Olen yhä syvällä kurpitsahurahduksessani, joten olkaa hyvä, pari pientä kurpitsareseptiä! (Eivät muuten tule loppumaan tähän...)

Näitä molempia reseptejä yhdistää jouluisuus. Ihanat lämpimät maut ovat hyvin tuttuja esimerkiksi pipareista ja muista joululeivonnaisista. Oiva keino päästä fiilikseen.


Kurpitsasmoothie

n. 1 dl soseutettua kypsää (myski)kurpitsaa
1/2 banaani
n. 1,5 dl maitoa
n. 1 tl vaniljasokeria tai hunajaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus piparkakkumaustetta
ripaus kardemummaa

Jos aloitat työstämisen kaupasta raahatusta kokonaisesta kurpitsasta, aloita pilkkomalla kurpitsa ja paahtamalla paloja 200-asteisessa uunissa n. 30- 45 minuuttia. Soseuta ja jäähdytä palat.

Yhdistä kaikki aineet blenderissä tai sopivassa kulhossa ja surauta sileäksi. Suosittelen lämpimästi aloittamaan vain tilkalla maitoa ja oikeasti pienillä ripauksilla mausteita. Näin saat maun ja juoksevuuden hyvin säädettyä kohdalleen.


Jouluiset, makeat kurpitsansiemenet

1 kurpitsan siemenet
n. 1 tl oliviiöljyä
ripaus kardemummaa
n. 1/2 - 1 tl piparkakkumaustetta
n. 2 tl sokeria
* Huomaa, että kaikkien mausteiden määrä määräytyy siementen määrän mukaan. Joskus niitä on enemmän, joskus vähemmän.

Pese siemenet ja nyhdä niistä pahimmat rihmat irti. Itseäni ei haittaa, jos niitä vähän jää, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. :)

Sekoita keskenään öljy ja mausteet. Pyöräyttele siemenet seoksessa.

Paahda 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Vahdi koko ajan, ettei sokeri kärähdä. Ihan yhtä tummaksi ei kannata tähdätä, kuin minulla tuossa kuvassa. Heh, katsoin ehkä minuutin toiseen suuntaan ja sokeri kärtsähti.

Anna jäähtyä ja irrottele siemenet toisistaan.




sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Paahdettu myskikurpitsa ja aprikoosi-myslileipä

Olen kurpitsahuumassa! Voi että, miten rakastankaan näitä syksyn jalokiviä.
Jos elämäni on oranssia normaalisti, on se nyt täydessä hehkussaan. :)


Testilistallani on noin 100 kurpitsareseptiä ja olen aloitellut yksinkertaisesta. Takana on pari erittäin onnistunutta keittoa (täydellinen, taivaallinen, samettinen kurpitsakeitto ja lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla), kurpitsapiiras, kurpitsasmoothie, paahdetut kurpitsansiemenet ym.

Olen testaillut ja vertaillut keskenään myski- ja hokkaidonkurpitsaa.  Ja kyllä myskikurpitsa vie voiton kaikissa muissa kategorioissa, paitsi ulkonäössä.


  • Myskikurpitsa on maukkaampi.
  • Myskikurpitsa tuntuu olevan mehukkaampi.
  • Myskikurpitsassa on enemmän lihaa ja vähemmän siemeniä.
  • Myskikurpitsan kuoretkin ovat syötävät.

Oi miten mehukasta...

Mielestäni kaikki kurpitsaruoat alkavat parhaiten paahtamalla. Kurpitsa palasiksi, siemenet talteen ja lohkot uuniin. 200 astetta, n. 30 - 45 minuuttia. Iisiä.

Tämän jälkeen kurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai soseuttaa, ja kurpitsasosettahan voi käyttää kaikkeen smoothieista, piirakkaan, vanukkaaseen ja vaikka jäätelöön.

Paahdettu myskikurpitsa oli mielestäni aivan ihanaa. Pienillä lisämausteilla ja -elementeillä sai annokseen mukavasti rakennetta ja meininkiä. Paahdetut lohkot toimivat erinomaisesti esim. lihan lisukkeena, mutta myös erinomaisena kasvisruokana sellaisenaan!


Paahdettu myskikurpitsa (2-4:lle)

n. 500 g myskikurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
kurpitsansiemeniä (itse paahdettu tai kaupasta)
tuoretta minttua
tuoretta oreganoa
hyvää balsamicoa
hyvää suolaa, esim. himalajansuolaa
pippuria myllystä


Lohko kurpitsat. Paahda lohkoja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit kääntää lohkot puolivälissä paistelua ja samalla lisätä murskatun valkosipulin. (Valkosipuli voi kärähtää, jos se on uunissa liian kauan.)

Nostele lautaselle lohkot, rouhi päälle suolaa ja pippuria. Ripottele päälle itse paahdettuja tai kaupasta ostettuja kurpitsansiemeniä (tai molempia, kuten minä tein). Tipauttele myös muutama tippa hyvää balsamicoa. Älä anna lorahtaa!

Revi annoksen päälle vielä mintun ja oreganon lehdet. Nauti!


Ja tämän kevyen herkun kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin aprikoosi-myslileipä. Aijai... Mikään ei voita tuoretta leipää. Ei mikään.


Vaivaamaton aprikoosi-myslileipä

4 dl kylmää vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,5 dl mysliä
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl pilkottuja aprikooseja


Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Sekoita nopeasti, älä vaivaa.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla 12 - 18 tuntia.

Kohotuksen jälkeen, muhjuta taikinaa hieman. Pyöräyttele taikina irti reunoistaan ja pari kertaa ympäri, jotta ilmakuplat katoavat. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja kannellinen uunipata 225-asteiseksi. Ota kuuma pata ulos, kaada taikina sisään ja nosta kansi päälle.

Nosta pata uuniin, laske lämpö samalla 200 asteeseen, ja paista 30 minuuttia. Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista leipää vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinnassa on sopivasti väriä ja leipä kumisee kopistellessa.

Nosta pata ulos uunista ja kumoa leipä heti. Jäähdytä ritilän päällä vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista.


Ai että. :)




lauantai 1. marraskuuta 2014

Avokado-päärynäsmoothie mintulla ja limellä

Voi miten upea päivä tänään on!

Aurinko paistaa kauniisti ja pikkupakkanen nipistelee poskia. Näin kauniit päivät pitää aloittaakin oikealla jalalla.


Olen ollut pari päivää sidottu kotiin ja nyt miehenikin lähti viikonlopuksi toisaalle. Nautin toisaalta näistä yksinäisistä päivistä, ja se ilmenee muun muassa siten, että kokkailen kaikkea ihan vain oman maun mukaan.

Lohdutuksesi viikonloppureissusta, jonka jouduin perumaan, päätin ottaa kaiken ilon irti kotoilusta. Minun kirjoissani se tarkoittaa hirveästi hyvää ruokaa, liikuttavia tv-ohjelmia, kutomista, lukemista, yhteydenpitoa ystäviin...


Vilkaisu hedelmävatiin palautti minut maanpinnalle. Nyt kun viimeinen päärynä oli vielä suhteellisen elinkelpoinen, päätin lähteä smoothielinjalle! En todellakaan ole mössöihminen (paitsi sosekeitoissa), vaan nautin yleensä purutuntumasta. Rakastan haukella hedelmäni. 

Mutta todistinpas itseni vääräksi. :) Smoothiehan oli aivan ihanaa. Taidan tehdä tätä huomenna sammiollisen ja vien töihin lounaaksi tai iltapäivän välipalaksi. 

Eli kyllä, päivä alkoi oikealla jalalla. :)


Avokado-päärynäsmoothie mintulla ja limellä (2 annosta)

1 avokado
1 kypsä päärynä
1 dl maustamatonta jugurttia (esim. itsetehtyä)
2 dl maitoa
n. 15 vahvan mintun lehteä (minulta löytyi pakkasesta kesäisiä lehtiä)
n. 1 tl raastettua limenkuoriraastetta


Lusikoi avokado ja pilko päärynä astiaan / blenderiin. Lisää puolet maidosta, jugurtti sekä puolet mintusta ja limenkuoriraasteesta. Soseuta.

Tunnustele tässä välissä smoothien paksuutta ja mintun ja limen voimakkuutta. Jos tuntuu, että makua saisi olla lisää, lisää loput mintut ja limet. Jos haluat juoksevampaa smoothieta, lisää riittävästi maitoa.

Soseuta uudestaan. Nauti ulos tuijotellen, tai jos maisema ei insipiroi, anna ajatusten kantaa kauas...