sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Jauhelihatäytteiset paprikat

Huhhuh, kiirettä pitää. Parin viikon työmatka salli pienen hengähdystauon kotona ja huomenna aamulla taas matkaan. Blogissakin on siis jälleen edessä viikon hiljaisuus. :)

Ehkä pian kuitenkin ehdin jakamaan San Franciscon ja Barcelonan parhaat ruokaopit.

In the meanwhile... Ulkona on harmaata (vaikka krookukset ja narsissit jo kovasti yrittävät esiin), sisälle ja lautaselle siis väriä!


Kaipasin jotain todella simppeliä, perinteistä ja terveellistä ruokaa kaikkien ravintolailtojen, donitsien ja cranoloiden jälkeen. Vastaus löytyi yhdestä lempparikasviksestani: paprikasta.




Täytetty paprika on ihanan helppo ja helposti muokattava ruoka. Työnnä täytteeksi mitä vain revitystä ruisleivästä ja aurajuustosta yrtteihin ja erilaisiin lihoihin. Aina toimii. :)

Tällä kertaa tein kaksi eri versiota: toinen juustolla miehelleni, toinen ilman meikäläiselle. 
Ai että oli hyvää, kaikessa yksinkertaisuudessaan. :)


Jauhelihatäytteiset paprikat (2:lle)

1 paprika
200 g kevyttä jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
1/2 kesäkurpitsaa
loraus öljyä
kourallinen oliiveja
kourallinen tuoretta basilikaa
(muutama viipale juustoa)


Pese paprika ja halkaise se kahtia. Koverra sisuksen valkoiset osat pois.

Viipaloi kesäkurpitsa ja suolaa se kevyesti.

Lorauta hieman öljyä uunivuoan pohjalle ja lado sinne ohuehkoja kesäkurpitsaviipaleita.
Nosta päälle toinen paprikanpuoliska.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Anna vuoan odottaa. Pilko sillä välin sipulit reilun kokoisiksi paloiksi ja murskaa valkosipuli.
Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää sipulit. Paista pari minuuttia ja lisää jauhelihat perään.

Paista, kunnes jauheliha on kypsää. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Täytä paprika jauhelihaseoksella. Ei haittaa, vaikka seosta hieman tipahtelee yli paprikan. :)
Pilko oliivit puoliksi ja ripottele niitä annokseen mukaan. Revi myös tuoretta basilikaa joukkoon.

Jos haluat, viipaloi päälle hyvin sulavaa juustoa (eli riittävä rasvaprosentti).



Nosta vuoat uuniin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Ripottele annoksen päälle vielä tuoretta basilikaa ja tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Nauti esim. riisin tai ohraton kanssa tai sellaisenaan.





torstai 26. helmikuuta 2015

Vietnamilainen pho-keitto soijasuikaleista

Heipähei pitkästä aikaa!

Pahoittelen parin viikon blogihiljaisuutta, lähdin yllättäen lähes parin viikon työmatkalle San Francisco Bay Arealle ja sen jälkeen olenkin painanut tukka putkella duunia.

Onneksi varastoistani löytyi ennen lähtöä tekemäni superherkku: vietnamilainen pho-keitto soijasuikaleista.



Olen tehnyt keittoa muutaman kerran, ja joka kerta se on mennyt kuin kuumille kiville. Pho on siitä kätevä, että sitä on helppo modata suuntaan tai toiseen.

Blogistani löytyy ohje lohi-phokeittoon ja vähän samaan tyyliin on valmistettu lampaankääpä-ramenkeitto.

Voit siis vaihdella keiton proteiinia, eli pääraaka-ainetta mielesi mukaan: porsasta, kanaa, kalaa, katkarapuja, tofua tai soijasuikaleita, kuten minulla nyt. Myös liemeen saa erilaisia nyansseja mausteiden suhteita muuttelemalla.


Keitto on myös kiireiselle tosi kätsä. Liemen voi keitellä vaikka kuinka monta päivää etukäteen, sen maut vain syvenevät sen odotellessa. Itse ruoka valmistuu nopeasti, sen kun kiehautat nuudelit ja valmistat soijasuikaleet (jotka myös voi oikein hyvin tehdä etukäteen!).

Olkaa siis hyvä. Kokeilkaa. Tämä keitto on todella herkullista. :)


Pho-keitto soijasuikaleista (4:lle)

reilu 3 dl soijasuikaleita
vettä
vasikanfondia (tai lihafondia)

marinadi:
n. 2 cm pätkä raastettua inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi murskattuna
n. 1 tl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta

liemi:
2 l vettä
3 rkl vasikkafondia (tai lihafondia)
louraus öljyä
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 iso valkosipulinkynsi
4 kokonaista tähtianista
3 kokonaista neilikkaa
n. 1/4 tl kanelia
n. 1/2 kuivattu chili tai 1/2 tl chilijauhetta
1,5 rkl palmusokeria
3 rkl soijaa tai kalakastiketta (suosittelen ehkä soijaa...)

n. 3-4 dl mungpavun ituja
n. 200 g nuudeleita (raakapaino)

1 lime
reilu kourallinen tuoretta minttua
reilu kourallinen tuoretta korianteria
(Voit käyttää molempia yrttejä tai vaan toista, minulla ei tällä kertaa ollut korianteria, olisin muuten ilman muuta sitäkin lisännyt.)


Keitä ensin soijasuikaleet kypsiksi lihaliemessä. Tämä vie noin 15 minuuttia.
Valuta soijasuikaleet hyvin.


Sekoita sillävälin kaikki marinadin ainekset keskenään. Pyöräyttele valuneet soijasuikaleet marinadissa ja anna mehustua tunnin pari.


Keittele liemi.
Lämmitä öljy pannulla. Lisää murskattu valkosipuli ja inkivääri. Lisää myös tähtianis, neilikka, kaneli ja chili. Heiluttele aktiivisesti, etteivät mausteet kärähdä.

Lisää parin minuutin päästä vesi ja fondi. Lisää myös soija tai kalakastike ja sokeri.
Anna liemen hautua hissukseen kannen alla tunnin verran.

Voit tehdä liemen ja soijasuikaleet valmiiksi jo aamulla, jolloin ne voivat odotella pöydällä liesi kiinni.

Keitä nuudelit valmiiksi.

Annostele keitto lautasille. Nosta nuudelit pohjalle ja kauho reilusti höyryävän kuumaa lientä päälle.
Asettele päälle marinoituneet soijasuikaleet ja mungpavun idut.

Purista limestä reilusti mehua keittoon. Revi päälle reilusti tuoretta minttua ja korianteria.


maanantai 16. helmikuuta 2015

Pieni "hengähdystauko"

Heipähei!

Blogi on yllättävällä pikkuisella tauolla. Olen yllättäen työreissussa, joten ystävänpäivän herkut jäivät tekemättä (ja siten myös bloggaamatta), mutta palaan rapian viikon päästä ruotuun!
Siihen asti, terveiset San Franciscosta (missä ruoka on ihanaa...)!


sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Yksinkertaisesti täydellinen raparperikakku

Nyt on kyllä tullut vuosisadan herkku vastaan; tämä raparperikakku on ihan oikeasti täydellinen. Siis T-Ä-Y-D-E-L-L-I-N-E-N!


Löysin idiksen kakkuun jälleen Pinterestistä (kiitos unettomat yöt), mutta meikäläisen keittiössä resepti sai hieman runtua, ja väitän, että parempaan suuntaan. :) Kakun alkuperä on "jenkkiresepti", joten pelkäsin ylenpalttista makeutta. 

Huoleni oli kuitenkin aiheeton, ja söimme KOKO KAKUN yhdellä istumalla (ja vielä jälkiruoaksi ison aterian päätteeksi). Meitä oli vain neljä. Kaikki olisivat voineet vielä jatkaa. :)

Kakku oli aivan uskomattoman mehevä... Voisin kuvitella, että mehevyys vielä moninkertaistuu, jos jostain IHME syystä kakkua jää seuraavaan päivään. :D


Pohjaan tulee tosi vähän sokeria, joten kakusta ei todellakaan tule liian äklömakea. Lime ja kirpsakka raparperi tuovat mahtavasti raikkautta. Ja täyte mehevyyttä ja kermaisuutta. Kokonaisuus on parfait.

Jenkkikakulle 10 pistettä! 


Täydellinen raparperikakku (22 cm -vuokaan)

2,4 dl vehnäjauhoja
0,3 dl sokeria
125 g kylmää margariinia tai voita

2,4 dl sokeria
1/4 tl muskottipähkinää
0,5 dl vehnäjauhoja
1,2 dl vispikermaa (vispaamattomana)
1 muna
1 keltuainen
7 dl pilkottua raparperia (pakkasestakin voi ottaa)

100 g maustamatonta tuorejuustoa
hiukka vajaa 0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori
1,5 dl vispikermaa


Tee ensin taikina. Sekoita keskenään vehnäjauho ja sokeri. Nypi sekaan kylmä margariini ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle (laita paperi vuoan pohjaan, reunoja ei tarvitse voidella).
Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa n. 7 minuuttia.

Tee täyte. Sekoita keskenään sokeri, muskottipähkinä ja vehnäjauho. Lisää myös vispaamaton vispikerma, muna ja keltuainen. Sekoita.
Taittele lopuksi joukkoon (sulatetut ja kuivaksi puristellut) raparperinpalat.


Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja paista uunin keskitasolla 180-asteessa n. 30 - 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.


Anna kakun jäähtyä hyvin.

Tee kuorrute. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja reilu puolet limen raastetusta kuoresta.
Vispaa kerma kovahkoksi vaahdoksi ja taittele se muiden ainesten joukkoon.

Levitä täyte hyvin jäähtyneen kakun päälle ja ripottele loppu limeraaste koristeeksi.


NAUTI!! 


lauantai 7. helmikuuta 2015

Intialainen lihapata

Intialainen ruoka on mielestäni huippuhyvää, joskin teen sitä itse harvakseltaan. En tiedä miksi...
Talveen Intian vahvat ja mausteiset maut sopivat erinomaisesti. Kastikkeet ovat täyteläisiä ja lämmittäviä.


Meiltä löytyy Suomesta mitä parhaiten intialaiseen kokkailuun sopiva raaka-aine; karjalanpaistiliha. :) Ei aina tarvitse olla perinteinen, vaikka hyväähän meidänkin herkkumme on. 

Tämä intialainen lihapata oli kyllä niin helppo tehdä, että tästä tulee uusi lemppari. Pata porisemaan sunnuntaina ja kah, arkiviikoksi on jälleen iso määrä ruokaa varastossa. :) Maut sen kun syvenevät jääkaapissa. Nams!


Intialainen lammaspata (4:lle)

600 g karjalanpaistilihaa
reilu loraus öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
(1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
n. 300 g kaalia
1 tl kurkumaa
3 tl garam masalaa
1-2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminaa
1/2 tl chiliä
1-2 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
2 prk tomaattimurskaa
(loraus vettä)
2 dl ruoanvalmistusjugurttia tai ruokakermaa
n. 1/2 punainen paprika

(tuoretta korianteria)


Sekoita kaikki mjauhemaiset mausteet keskenään. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
Pilko sipuli reilun kokoisiksi kappaleiksi. Pilko kaali n. saman kokoiseksi.

Lämmitä öljy pannulla.  Lisää mausteet kuumaan öljyyn, että niiden aromit pääsevät kunnolla irti. Älä anna kärtsähtää.

Lisää minuutin-parin päästä sipulit, valkosipulit, inkivääri ja kaali. Paistele hetki, että sipulit hieman kuullottuvat. Lisää lihat ja paista niiden pintaan väriä.

Lihojen ei tarvitse ola läpikypsiä, kun lisäät tomaattimuskat ja tarvittaessa hieman vettä. Nosta kansi visusti pälle ja hauduta kastike kypsäksi vähintään 1/2 tuntia. Mitä kauemmin haudutat, sitä mureampi liha. Jos haluat, voit myös siirtää ruoan uuniin kypsymään. Laita tuolloin kastike kannelliseen pataan ja uunin lämpö n. 180 astetta.

Kun olet tyytyväinen haudutteluun, lisää pilkottu paprika ja jugurtti tai kerma. Hauduttele vielä kymmenisen minuuttia.

Maistele, että maut ovat kohdallaan ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Voit halutessasi koristaa annosta tuoreella korianterilla. Minulta ei kotoa tällä kertaa löytynyt...

Tarjoa jasminriisin kanssa.