sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Korealaiset lihapullat ja japanilaiset seesamiporkkanat

Voi että miten rakastan aasialaista ruokaa!

Sillä rintamalla juju on kyllä kastikkeissa, kuten viime viikolla Gaijinissa totesimme. Ja samassa hengessä syntyvät myös nämä iloisen värikkäät ja ah-niin-maukkaat ja sopivan tuliset pallukat.


Makea ja pikantti tahmakastike viimeistelee aterian yhdessä tuoreiden yrttien kanssa.

Japanilaiset porkkanat puolestaan ovat niin täynnä iki-ihanaa seesamin makua, että olisin voinut popsia koko kulhollisen sellaisenaan. Seesamiporkkanat toimivat siis myös sellaisenaan salaattina.


Jos sinulle käy yhtä onnekkaasti kuin meille ja tahmakastiketta jää vähän yli, tarjoa se myöhemmin lohen kanssa! He sopivat aivan täydellisesti yhteen. :)


Korealaiset lihapullat (4:lle)

400 g kevyttä jauhelihaa
1 dl maitoa
3/4  dl korppujauhoja
1 isohko sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 muna
2 rkl soijaa
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 2 tl raastettua tuoretta)
n. 3 tl sriracha-kastiketta

Kastike:

1 valkosipulin kynsi
1/2 dl vettä
3 rkl soijaa
1/2 dl riisiviinietikkaa
reilu 1 dl intiaanisokeria / palmusokeria / ruokokidesokeria
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 1 tl raastettua tuoretta)
1 tl sriracha-kastiketta

seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
kevätsipulia, ruohosipulia tai valkosipulin varsia


Yhdistä maito ja korppujauho ja anna turvota n. 10 minuuttia. Pilko sipuli ihan pieneksi ja murskaa valkosipuli.
Yhdistä kaikki lihapullien aineet keskenään ja anna taikinan oleentua hetki.

Laita tässä välissä kastike tulille. Mittaa kaikki ainekset kattilaan (murskaa valkosipulinkynsi) ja anna kiehahtaa. Laske lämpö niin, että kastike vain ihan hissukseen porisee. Keittele kastiketta ilman kantta kasaan n. 15 minuutin ajan.

Pyörittele jauhelihataikinasta palloja ja nostele ne ohuesti öljyttyyn uunivuokaan rinnakkain.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes pinta saa sopivasti väriä.


Tarjoa riisin, seesamiporkkanoiden (ohje alla) ja kastikkeen kera. Ripottele annoksen pinnalle seesaminsiemeniä, kevätsipulisilppua ja tuoretta korianteria.


Seesamiporkkanat (4:lle)

3-4 isoa porkkanaa
muutama valkosipulin tai kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
(n. 1 cm pala tuoretta inkivääriä)
n. 1/4 dl riisiviinietikkaa
1,5 tl palmusokeria
1,5 rkl soijakastiketta
1-2 rkl seesaminsiemeniä
reilu 1 tl seesamiöljyä

Kuori ja raasta porkkanat (ja inkivääri). Murskaa valkosipulinkynnet.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, soija, valkosipuli (ja inkivääri). Kaada kastike porkkanoiden joukkoon. Silppua mukaan valkosipulin varsi ja ripottele seesaminsiemenet mukaan.

Anna marinoitua vähintään tunnin tai vaikka yön yli.


lauantai 6. kesäkuuta 2015

Täydellinen pannukakku

Huomenna on sunnuntai - ehkä syytä tarpeeksi tehdä aamusta vähän ihanampi?


Suosittelen siis kaikkia miehiä ja naisia tartumaan  kapustaan ja pyöräyttämään aamupalan kruunuksi mitä mehevimmän, täyteläisimmän ja täydellisimmän pannukakun. :)

Puoli tuntia uunissa - sillä aikaahan ehtii laittaa kahvit pöhisemään, kattaa pöydän ja hyvällä säkällä juoksemaan pihalta pari kukkaa maljakkoon.


Tarjoa pannareiden kanssa hilloa ja kermavaahtoa. Kaupankin hillo nousee ihan eri tasolle kun silppuat sekaan tuoretta sitruunamelissaa tai raastat vähän limenkuorta.


Täydellinen pannukakku (pellillinen)

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
100 g sulaa margariinia
2 munaa

Yhdistä kuivat aineet. Sekoita mukaan maito, sula ja jäähtynyt margariini sekä munat.

Kaada paperoidulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 - 30 minuuttia.

Tämä vaihe on paras - ekat kuplat. :)


Kahvin tippumista odotellessa...




keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Nopea varhaiskaaliherkku

Arjen selvitysymisruokaa? Nopeaa, helppoa, terveellistä ja herkullista? Yes, please. :)


Tämä superpikainen herkku on yksi ikisuosikeistani. 
Ja nythän on varhaiskaaliaika parhaimmillaan.


Varhaiskaaliherkku (4:lle)

400 g kanan jauhelihaa
1 varhaiskaali
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 rkl kasvisfondia
n. 1,5 dl vettä
suolaa
pippuria
(tuoreita yrttejä)

n. 1,5 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita

Laita ohrasuurimot kiehumaan.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Kuullota pilkottua sipulia ja murskattua valkosipulia minuttti - pari.

Lisää jauheliha ja paista lähes kypsäksi. Lisää silputtu varhaiskaali, vesi ja kasvisfondi. Hauduta kannen alla kypsäksi.

Mausta suolalla ja pippurilla. Jos löytyy, korista annos tuoreilla yrteillä.


lauantai 30. toukokuuta 2015

Toukokuu vaihtuu kesäkuuhun puutarhassa

Ylihuomenna alkaa kesäkuu! Hyvänen aika!

Puutarhaan kuuluu yhtä sun toista, joten lienee pieni päivityksen paikka. Suurimmat muutokset sitten viime jutun, ovat äitini tuomat parikymmentä perennan alkua!

Kuten ehkä jo aiemmin mainitsin, olen löytänyt itsestäni myöskin esteetikon, joka pitää kukista. Olen kuitenkin täysi rookie kukkasten kasvattelussa, joten katsotaan miten käy! Saa kommentoida ja neuvoa. :)

Tässä lauantaisia aamuhetkiä puutarhastamme.

Tulppaanien joukkoon pääsi sinisiä ja valkoisia kaunokaisia. Tästä eturintamalta löytyy valkoinen syysleimu, takana näkyy lila ukonhattu. Ponnekkaasti ovat lähteneet liikkeelle muutaman päivän siirtelymatkasta huolimatta!


Samasta penkistä löysi paikkansa myös valkoinen ukonkello (keskellä) ja lila jalopähkämö (etualalla).


Terassin päädyssä liljat (tulppanin ympärillä) ovat nousseet jo 20 cm mittaan, samoin jotkut viime vuonna istuttamani kasvit viheriöivät oikealla. En oikeasti muista mitä nämä olivat! Luulin, että malvoja, mutta eivät ne kyllä ihan siltä näytä... Hmm... Enivei, penkissä on myös muutama sormustinkukka (ylhäällä oikealla) ja pikkuinen rypäs lemmikkejä.


Ihan terassin päätyyn puolivarjoiseen paikkaan pääsi nippu valtavia varjoliljoja. Nämä ovat kyllä mainioita, kuin sieniä paksuine varsineen.


Katsokaa nyt sivuprofiilia!! :D


Ja matkalla etupihan puolelle pikku väliotos iki-ihanasta kirjopikarililjasta, joka alkaa jo sulkea kukkaansa.


Toimme saaresta jälleen mustaviinimarjan alun. Viime vuonna toimme kaksi, joista isompi ei selvinnyt talvesta. So far so good! :)



Kolmisen viikkoa sitten kylvämämme nurmikko on vielä ihan superlaikukas ja enemmänkin ruskea, mutta aamukasteen se siitä huolimatta kerää kauniisti. :)


Pionipenkissä menee jo paremmin! Duchesse De Nemours (tsiisus nämä nimet) on vielä ylipieni, mutta on vihdoin alkanut kasvattamaan vartta ja vihreyttä.


Toin mökiltä tätini vanhan pionin. Se vielä vähän taivuttelee itseään siltaan. :) Mukana myös hiukkassen malvan alkuja.


Mutta Raspberry Sundae onkin venähtänyt! Tein sille tuen, mutta se alkaa olla nyt liian pieni. Taidan kohta laajentaa sitä.


Ja katsokaa!! Pieni nuppu! Oijoi, ainakin yksi pionin kukka tänä kesänä tulossa! Jes jes jes!


No niin, ja etupihan murheenkryyniin, eli kukkamaahan, jonka maata en mielestäni mullannut tarpeeksi hyvin. Taisin jättää sinne liikaa savimaata.... Murr minä, joka en jaksanut enää ajaa takaisin rautakauppaan ostamaan multaa. :(

Tästä penkistä löytyy myös suosikkejani lemmikkejä, niin sinisenä kuin valkoisenakin. Ja taustalla näkyy muutama unikon nuppu. Viimeksi kirjoitin, että kaikki nuput vain tipahtivat yhtäkkiä pois! Kuivuivat ja katkesivat. En vieläkään tiedä miksi, mutta onneksi muutama kasvoi tilalle. Saa nähdä aukeavatko nämä koskaan. Fingers crossed...


Eli tässä penkkiä vähän laajemmin. Ihan vasemmalla puoliksi kuvasta ulkona näkyy lupiini (suokkari), tuettuna keskellä valkoinen ja lila ritarinkannus, takana laatikon ulkopuolella sormustinkukka ja riveissä pinaatti ja salaatti. Pitää ehkä tänään vielä vähän harvennella.


Ja hiphei täälläkin! Ritarinkannuksessa on nuppu. Tässähän on nyt ihan mahdoton vauhti päällä. :D


Tomaatit, kesäkurpitsa ja avomaankurkku nukkuvat arvoisessaan pedissä harson alla. :) Viime yönä lämpötila tippui ainakin 5 asteeseen, jopa sen alle, joten hallaharso todella on vieläkin tarpeen.


Olen ollut tosi huolissani tomaateistani. Ne ovat surkeita. Väsyneitä, elämäänsä kyllästyneitä ja kuivattavat jo alempia lehtiään. Varkaitakaan ei pukkaa. Onneksi tänään niitä tarkemmin katsellessani huomasin, että yläosat ovat kuitenkin varsin vehreät ja reippaat. Black Cherryssä (oikealla) on jo muutama nuppukin. Ehkä ne siis vielä innostuvat. Paremman tuen rakentelen niille tänä tai ensi viikonloppuna...


Kesäkurpitsa onneksi voi hyvin ja kasvattelee lehtiä ahkerasti. Yksi on jo vähän ottanut osumaakin. :)


Avomaankurkun kasvutahti on vähän hitaampi. Mutta eivät nämä vasta kuin pari viikkoa ole olleet maassakaan.


Yllätyshankintani kesälevisia on ihan mahtava. Se vaan kukkii menemään. Vieressä oleva levisia on vielä vähän vaatimattomammassa tilassa, mutta nuppuja sielläkin.


Sain  äidiltä myös juhannusruusun alun. Tämä pitkänhuiskea laiheliini voi ihan hyvin. :) Ehkä sille pieni leikkaus kuitenkin tekisi gutaa. Teen tämän vasta syksyllä, toivotaan että tälle kesälle tulee kukkia.



Mansikkainen ja vaniljainen pullakranssi

Pulla on täynnä perinteitä. 

Mami leipo korvapuustit eri tavalla kuin äiti, hän ei litistänyt niitä keskeltä kasaan vaan jätti ne rulliksi. Puustit olivat myös aika pieniä... Niiden kanssa juotiin aina kylmää maitoa - tietenkin. 

Mummun korvapuustit olivat paljon isompia ja voisempia. Mummun vanhentuessa kierteet hissukseen muuttuivat paksummiksi, mutta taikina oli sama vanha tuttu.

Nykyään leivon perinteiset korvapuustini kuten äiti, litistän ne keskeltä. :) Tai sitten kokeilen jotain modernia

Minkähänlaisia puusteja oma tyttäreni jonain päivänä pyöräyttää..?


Koska olen hulluna marjoihin ja marjastukseen, sekä kaikenlaiseen leivontavärkkäilyyn, olen leipassut pullia miljoonissa eri muodoissa. Suosikkitäytteikseni ovat nousseet suomalaiset marjat ja raparperi - joskus kaverina on vaniljakiisseliä.

On myös hauskaa pyöräyttää pullasta juhlavampi katseenvangitsija tai koko kahvipöydän kruunu!

Olivat muoto ja täytteet mitkä tahansa, tärkeintä on mielestäni mehevä taikina, joka ei saa missään nimessä olla kuiva tai liian kypsä. :)



Vaikka perinteisten korvapuustien rinnalle ovat repertuaariini kavunneet mm. pullakranssit, -pitkot, bostonkakut ja revittävät pullat, ei mikään tuo lämpöä ja nostalgista oloa paremmin, kuin iki-ihana kanelin, sokerin, voin ja kardemumman yhdistelmä.


Vadelma-vaniljapitko (3 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria (Jos haluat makean taikinan, laita 2 dl sokeria. Vaniljatäyte tuo mielstäni tähän pullaan riittävästi makeutta)
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja

2 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta
4 dl maitoa
n. 1,5 litraa (pakastettuja) mansikoita
(n. 3 rkl perunajauhoja)

2 keltuaista voiteluun
raesokeria


Tee paksu vaniljakiisseli jääkaappiin oleentumaan. Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja laita jääkaappiin odottelemaan. Se kovettuu vanukasmaiseksi.

Tee pullataikina. Lämmitä maito yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää myös sokeri.

Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Kun taikina on kohonnut, ota siitä noin 1/3 kerralla käsittelyyn. On helpompaa tehdä pitko suoraan leivinpaperille kuin siirrellä sitä valmiina.

Jauhota leivinpaperi kevyesti ja kaulitse taikina ohueksi suorakaiteeksi. Jaa taikina mielessäsi kolmeen yhtä leveään osaan. Levitä keskimmäiselle kolmannekselle vaniljatahnaa ja tuoreet vadelmat.
Viipaloi reunimmaiset kolmannekset kuten kuvassa.


Lähde "letittämään" pitkoa, eli käännä aina vuorotellen suikale keskiosan yli. Vasen, oikea, vasen, oikea. Katkaise liian pitkät suikaleiden päät pois.

Kun letitys on valmis, venytä pitkoa hellästi ja taivuttele se kranssin muotoon. Nipistä päät yhteen.
Jos liitoskohtaan jää aukkoja, ota pari palaa taikinaa, muotoile ne suikaleiksi ja asettele liitoskohdan päälle.


Anna kranssin kohota n. 1/2 tuntia liinan alla.

Voitele kohonnut kranssi kananmunan keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista kranssia 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Vahdi tarkasti, ettei pinta tummu liikaa - etenkin käyttäessäsi kiertoilmaa.


Anna kranssin jäähtyä tovi ja käy kimppuun! Aseistettuna kylmällä maitolasilla. :)