sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Merisuola-minttusuklaakakku (gluteeniton)

Voi mikä kakku tässä onkaan - todellinen suklaanystävän valinta. Ja samalla myös ei-niin-suklaan-ystävän valinta! 


Pyöräytin kakun isänpäivän aamuksi. Koska mieheni on E R I T T Ä I N perso suklaalle, ajattelin, että suklaata suklaan päällä -linjalla ei voi mennä pieleen. :) 

Mikä yllätti oli se, että jopa minä (suklaakakunvihaaja) tykkäsin kakusta!
Arvelen sen johtuvan mintun tuomasta raikkaudesta sekä sormisuolan lisäpikanttiudesta.


Ja onhan tämä kieltämättä myös aika kaunis kakku. Nyt on kovin muotia tehdä naked cake -luomuksia, mitä koulukuntaa tämäkin edustaa. Mikä ihana trendi! Ei tarvi osata kuorruttaa!


Näyttävyyttä lisää myös se, että kakku on pieni ja korkea. Käyttämäni vuoka oli vain 17 cm halkaisijaltaan. Näin saatiin aikaan reilusti kerroksia ja draamaa.

Kakkupohja oli aika höttöinen ja kuohkea, joten siksi myös hellää käsittelyä vaativa. Pieni pinta-ala oli myös tämän vuoksi ystäväni. :)

Jos haluat tehdä isomman kakun, käytä 24 cm vuokaa ja tuplaa alla oleva ohje.


Erityisherkullista mielestäni kakussa oli kuorrutus. Kävikin niin, että jääkaapissa oleillut kakunjämä löytyi seuraavana aamuna juhlmasti riisuttuna! Jouduin siis tekemään uuden satsin kuorrutettta seuraavaksi päiväksi. :D

Mutta ah, mikä oivallus tästä syntyikään! Kuorrutteen ohjetta voi käyttää sellaisenaan suklaamousseen. Kokeilin, tarjosin ja oli menestys. :)


Kakku on helppo tehdä, mutta aika monivaiheinen. Lue siis ohjeet huolella ensin alusta loppuun.

Varaa tarpeeksi aikaa kakkupohjan jäähtymiseen, useaan vatkailuvaiheeseen sekä kakun yön yli tekeytymiseen. Aamulla koristelu on onneksi nopeaa. :)

Kiitokset perusreseptistä ja ideasta Maku-lehdelle (7/2015). Muokkailin tästä omannäköiseni version.


Merisuola-minttusuklaakakku (17 cm vuokaan)

Pohja:
3 munaa
reilu 1 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2,5 rkl kaakaojauhetta
reilu 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 liivatelehteä
n. 1-1,5 rkl kahvia
1 pss (140 g) pätkiksiä tai 150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 valkuainen
2 keltuaista
2,5 rkl sokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrute:
50 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Koristeet:
2 pätkis-patukkaa
n. 1 rkl sormisuolaa

maitoa kostutukseen



Tee ensin kakkupohja. Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 


Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi.


Laita 17 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ihan ylös asti ja jauhota ne gluteenitomilla jauhoilla (tai korppujauhoilla, jos gluteenitoomuus ei ole tarpeen).

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia. Tarkista puutikun avulla kakun kypsyys. Tikkuun ei saa jäädä taikinaa.

Irrota kakku varovasti vuoastaan ja anna jäähtyä. Kakku lässähtää tässä vaiheessa hieman, ei haittaa. :)


Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku neljään osaan. Tämä on vähän hankalaa, koska kakkupohja on hyvin kevyt ja "hapero". Ei haittaa yhtään, vaikka kerrokset hajoilevat ja halkeilevat, tai vaikka niihin jäisi koloja. :)

Valmistele kakkuvuoka kokoamista varten. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Korota vuoan reunoja pestyjen piirtoheitinkalvojen tai muovitaskujen avulla korkeammaksi. Kakku kohoaa yli reunojen.


Tee täyte. Sinulle tulee siis käyttöön kolme eri vatkauskulhoa, sekä suklaansulatus-, kahvinkuumennus ja liivatteenliotusastiat.

1) Upota liivatelehdet kylmään veteen. 
2) Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.


3) Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
4) Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi
5) Vaahdota sokeri ja keltuaiset kevyesti. Lisää tuorejuusto ja sekoita.
6) Keitä kahvi ja kuumenna se vielä kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kahviin.


Yhdistä kaikki! Eli vatkaa ensin sulatettu suklaa ja kahvi tuorejuustoseokseen. 


Kääntele sitten joukkoon kerma- ja valkuaisvaahdot.



Kokoa kakku. Nosta vuoan pohjalle ensimmäinen kakkulevy ja kostuta se hyvin kevyesti. Lisää kolmasosa täytteestä. Kokoa kakku tällä tavoin loppuun asti. Täyte jaetaan siis kolmeen väliin ja päällimmäiseksi tulee paljas kakkulevy.



Nosta kakun päälle kevyt paino ja nosta se jääkaappiin yön yli tekeytymään (tai ainakin muutamaksi tunniksi).


Kuorruta ja koristele kakku aamulla. 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa ja anna sen hieman jäähtyä. Valuta suklaa kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

Lapioi kuorrutetta kakun päälle, jätä kyljet paljaiksi. Jos haluat kuorruttaa kakun kauttaaltaan, tee kuorrutetta tuplasatsi.

Rouhi pätkispatukat ja ripottele rouhe kakun päälle yhdessä sormisuolan kanssa.



keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Shakshuka sinihomejuustolla ja pitaleivät

Tapaamme ystäväni kanssa aina silloin tällöin lounaalla toistemme luona.

Olemme molemmat äitiyslomalla, joten tapaamiset lasten kanssa ovat aina enemmän tai vähemmän vauhdikkaita. Itse pääsen helpolla vain yhden vauvan kanssa, mutta ystävälläni pieniä lapsukaisia on kolme!

Tärkeintä tapaamisissa ei siis ole ruoka, vaan se kaikki muu. :) Toisaalta olemme molemmat jatkuvasti nälkäisiä, ja (mahdollisimman) kovia urheilemaan, joten ruoan olisi kiva olla myös täyttävää.


Shakshuka täytti vaatimukset, etenkin kun kaveriksi leipasi tuoreita pitaleipiä. Molemmat valmistuivat aivan äärettömän helposti. Suorastaan superhelpolla pääset, jos ostat leivät kaupasta. :)

Ja venyvät aikataulut ei muuten haittaa yhtään. Voit tehdä shakshukan uunivaihetta vailla valmiiksi ja siinähän se odottaa pannulla ruokailijoita. 5 minuuttia ennen syömistä vain munat päälle ja pannu uuniin. 


Shakshuka ei vaadi ihmeellisiä raaka-aineita. Yleensä kaikkea tätä löytyy kaapistani aina. Vähän toki käytin taiteellista vapauttani. Perinteisesti shakshukaan kuuluisi fetajuusto, mutta minun kaapissani oli sinihomejuustoa. :) Ja sehän toimi paremmin kuin hyvin! Suosittelen!

Käytin "pohjana" Kauhaa ja rakkautta -blogin reseptiä, jota muokkailin omannäköisekseni. :)

Jos haluat vielä yhtä helpon jälkkärin, käytä kikherneiden liemi hyödyksi marengeissa!


Shakshuka sinihomejuustolla (2:lle)

1 sipuli
1 pieni punainen paprika
2-3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
n. 1/2 tl chilijauhetta
1 tlk (285 g) kikherneitä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
50-100 g sinihomejuustoa
2 munaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia


Pilko sipuli ja paprika, ja murskaa valkosipuli. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja paprikaa n. 5-8 minuuttia kunnes ne pehmenevät. Älä anna ruskistua.

Lisää mausteet pannulle, jatka kuullottelua n. minuutti.

Lisää myös kikherneet ja tomaattimurska. Anna porista kannen alla hissukseen vartin verran.

Lisää pannulle sinihomejuusto palasina (tai tarjoa erikseen, jolloin jokainen voi lisätä juuston itse).
Riko munat  shakuskan päälle pieniin "kuoppiin".

Nosta koko pannu 200-asteiseen uuniin grillivastusten alle n. 5 minuutiksi. Siinä ajassa munat hyytyvät, mutta keltsi jää löysäksi.

Rouhi päälle vielä suolaa ja pippuria. Silppua reilusti tuoretta ruohosipulia päälle.


Pitaleivistä olen blogannut aiemminkin falafelien yhteydessä.

Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja


Lämmitä vesi.

Sekoita veteen suola, vehnäjauhot ja kuivahiiva (jos käytät tuoretta hiivaa, liota se veteen ennen muiden aineiden lisäämistä).

Vaivaa taikina kunnolla sileäksi palloksi. Anna kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 15 cm halkaisijan lituskoiksi.
Rakenna pitaleivät suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle, mutta jätä pelti vielä alta pois.

Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia.

Laita pellit uuniin ja kuumenna uumenna uuni 250 C. Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperi jolla pitaleivät ovat suoraan kuuman pellin päälle. Näin leivät paukahtavat kuoheammiksi.

Paista pitaleipiä noin 10 - 15 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kumisevat onttouttaan.

Anna leipien jäähtyä hieman, halkaise ja nosta tarjolle.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kikhernemarengit turkinpipurilla tai ilman

Vitsi miten loistava idea käyttää kaupan valmiiksi keitettyhen kikherneiden suolaliemi hyödyksi - marenkina!

Juu-u, hyvin toimii! Eikä maistu herneeltä lainkaan. :D


Ruokahävikkiä ei meidän perheessämme tunneta, vaan kaikki syödään aina kokonaan. Juustonkannikat käytetään gratiiniin tai pizzan päälle, kuivat leivät pantzanellaan tai pullavanukkaaseen, riisin jämät seuraavan päivän ateriaan ym. Emmekä me siis pihistele tahallamme, vaan tämmöinen vaan nyt on järkevää. :)

Ehkä kuitenkin pieni Martha Stewart sisälläni iloitsi, kun jopa kikherneiden liemestä voi tehdä näin suussasulavaa herkkua! :D


Tämä on siis testierä kikhernemarengeista. Toisen osan marengista maustoin rouhituilla hedelmä-turkinpippureilla ja toisen puoliskan jätin naturelliksi. Turkinpippuri voitti minun kirjoissani. :) Seuraavaksi testaan joulumaustettuja marenkeja sekä ehkä mustikoilla väritettyjä...

Valitettavasti ulkonäkö on marengeissani ERITTÄIN pelkistetty ja ehkä jopa melko ronski. Aloittaessani pursottelua alkoi leikkimatolta kuulumaan jo sen verran vaativaa ähinää, että katsoin parhaaksi toimia hyvin nopeasti. :D

Tämän jutun myötä: Hyvää isänpäivää kaikille isille! Erityisesti omalle rakkaalle iskälle, sekä miehelleni, joka on aloittanut uransa isänä esimerkillisesti. :)

Kikhernemarengit turkinpippurilla tai ilman (+ 100 kpl pieniä)

1,5 dl säilykekikherneiden nestettä (n. 1 pahvitölkin sisältö)
1,5 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
(n. 15-20 kpl (hedelmä)turkinpippureita)


Kaada kikherneiden neste kulhoon. Vatkaa kunnolla vaahdoksi (n. 5 minuuttia).


Lisää sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista toiset 5 minuuttia kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.


(Murskaa turkinpippurit ja kääntele karkkimurska vaahdon joukkoon.)


Nostele vaahtoa pursotuspussiin ja pursottele menemään. :) Tee vaikka pieniä kiekkoja pelti täyteen. Marengit eivät tarvitse "paisumisvaraa". Jos osaat, kikkaile ja tee vaikka sydämiä, ässiä tai jotain muuta hienoa. :)

Kuivata marenkeja 100-asteisessa uunissa n. 2 tuntia. Voit nostaa uuniin kaikki pellit kerralla, jos sinulla on kiertoilmatoiminto.



lauantai 7. marraskuuta 2015

Marjaisa smoothiekakku

Sunnuntaina juhlitaan isänpäivää! Miten mahtavaa, kakkua heti aamusta. :)


Meillä todennäköisesti juhlitaan ensimmäistä isänpäivää hieman tuhdeimmilla eväillä, mutta tällä marjaisalla smoothie-kakulla kelpaa aloittaa aamu oikealla jalalla. Tarjosin tätä itse taannoin syntymäpäiväbrunssilla.




Bongasin kakun Kinuskikissalta ja sormeni suorastaan syyhysivät päästä versioimaan. :) Miten ihanaa - terveellistä kakkua mitä parhaista ruoka-aineista. Ja ennen kaikkea aineista, joita sattuu kotipakastimesta ja jääkaapista löytymään. Tämän kanssa ei ole niin nöpönuukaa.
En lisännyt kakkuun lainkaan sokeria. Kaikki tuli marjoista ja hedelmistä itsestään. Mansikat ja mustikat olivat itse pakastettuja.



Marjaisa smoothiekakku

150 g digestivekeksejä
1 prk (125 g) vauvojen hedelmäsosetta, käytin itse mangososetta

8 liivatelehteä
1/2 l (pakastettuja) mansikoita
2-3 dl (pakastettuja) mustikoita
2 banaania
n. 1,5 dl piimää
kourallinen tuoretta minttua
n. 2 rkl sitruunamehua

kourallinen puolukoita
sitruunamelissan lehtiä


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (On hyvä idea laittaa vuoan pohjalle kaksi "puolikasta" paperia siten, että sauma kulkee vuoan keskellä. Näin voit vetää paperin pois molempiin suuntiin, eikä kakku niin todennäköisesti hajoa.) Sivele vuoan reunat öljyllä.

Hienonna digestivet esimerkiksi muovipussissa kaulimella runnoen. Sekoita keksimurskan joukkoon mangosose ja painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sulata marjat. Soseuta marjat, banaanit ja minttu blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää liivateliemi täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vaikka yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Ripottele päälle puolukat ja sitruunamelissan lehdet.


Juhlista isää kotona, soita isoisälle tai isoisoisälle, laita tekstari veljelle, halaa poikaasi...
Ja syökää kerralla vaikka koko kakku. :)





keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Ruokaisa kurpitsa-kvinoasalaatti sinihomejuustolla

Tein tuossa yksi päivä vahingossa niin hyvää ruokaa, että päätin saman tien juosta kauppaan ja varmistaa myskikurpitsavarastojen riittävyys. :D

Jälleen vuorossa on ruokaisa salaatti, joka tyydytti myös perheen miesten vaatimukset. Mieheni myös vihaa ruusukaaleja sydämensä pohjasta, mutta kuulemma tässä salaatissa ne olivat ihan ookoo. :)


Oma sydämeni on mennyttä kalua. Erityisesti salaatin kvinoa-osuus oli mielestäni supermaittava. Kuivatut hedelmät toivat aivan ihanasti makeutta ja eksotiikkaa...

 Ehdottomasti uusi ykköslempparini on hän - etenkin kun mukana on toista suosikkiani ruusukaalia. <3


Ruokaisa kurpitsa-kvinoasalaatti sinihomejuustolla (2:lle pääruoaksi)

n. 300-400 g myskikurpitsaa
loraus öljyä
150-200 g ruusukaalia
1/2 sipuli
jäävuorisalaattia
1/2 dl kvinoaa
n. 5 kuivattua taatelia
n. 4 kuivattua aprikoosia
1 tl tummaa balsamicoa
suolaa
pippuria
n. 50 g sinihomejuustoa
tuoretta ruohosipulia
kourallinen (hassel- ja saksan)pähkinöitä


Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi n. 15 minuutin ajan. Kaada vesi pois.

Pilko taatelit ja aprikoosit ja sekoita ne kvinoan joukkoon. Lisää myös balsamico, suolaa ja pippuria. Anna kvinoan odottaa muun ruoan valmistumista ja maustua.

Kuori myskikurpitsa ja pilko se n. 1 cm kuutioiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paista kurpitsanpaloja kannen alla kunnes ne ovat pehmeitä n. 10 minuuttia. Sekoita kurpitsakuutiot kvinoan joukkoon.


Höyrytä (tai keitä) ruusukaalit kypsiksi. Valuta ja halkaise ne. Mausta kevyesti suolalla.

Rouhi pähkinät karkeiksi paloiksi ja paahda niitä kuivalla pannulla pari minuuttia.

Silppua sipuli ihan pieneksi. Revi jäävuorisalaatti.

Kokoa salaatti. Pohjalle jäävuorisalaattia, päälle kvinoa-kurpitsaseos ja ruusukaalit.

Palastele annoksen päälle myös sinihomejuusto ja silppua ruohosipuli. Ripottele pähkinät annoksen kruunuksi.

Nauti!