maanantai 20. kesäkuuta 2016

Puolukka-vaniljapulla

Meikäläinen leijailee suunnistustaivaissa. <3

Tänä viikonloppuna juoksimme jälleen Venlojen viestissä (eli Jukolan viestin naisten sarja), ja kyllä vaan suunnistus on mahtava laji! 


Olen erittäin tyytyväinen joukkueemme suoritukseen, joten sen kunniaksi mukaan raahattiin jo etukenossa mitalikaffet, eli puolukka-vaniljapullaa.

Mitalisijoja ei ihan juhlittu, mutta pulla osoittautui käteväksi myös traktorimiesten lahjomiseen, kun yritimme saada autoa ylös mutaisesta pellosta. :)

No, kiitokseksi me pullat annoimme ja hyvältä taisi maistua. :)


Rakastan kaikenlaisia revittäviä pullia, kuten mansikka-raparperipullaa, appelsiini-mustikkapullaa tai boston-kakkua (oho, tämäkin oli kesäisillä täytteillä). Rakastan pullaa kaikissa muodoissa, etenkin vaniljatäytteen kera, kuten esimerkiksi vadelma-vaniljapitkoa tai vaniljapullaa.  


Revittävä pulla jää niin ihanan meheväksi! Pulla pysyy pehmeän samettisena päivästä toiseen. 
Mehevyyttä lisää myös ihana vaniljakastike, joka valmistuu kotona kaapin aineksista tosi näppärästi. Ei siis tarvitse juosta kauppaan hakemaan teollisia vaniljakastikkeita. 

Täyteläinen vanilja ja pirtsakka puolukka mehevän pullataikinan syleilyssä. Oi kyllä.


Puolukka-vaniljapulla (1 uunivuoallinen + pieni kakkuvuoallinen)

Taikina:
200 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3 keltuaista
3 rkl sokeria
3 rkl perunajauhoja
2 rkl vaniljasokeria
4,5 dl maitoa

n. 3-4 dl puolukoita

1 munan keltuainen
kourallinen raesokeria
 
Voit tehdä vaniljakastikkeen jo edellisenä päivänä.

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Laske lämpöä ja keittele minuutin pari, kunnes seos kunnolla paksunee. Anna jäähtyä.


Tee sitten taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Sekoita keskenään maito, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma, suola ja muna.

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja. Lisää jauho-hiivaseos taikinaan.

Lisää loput jauhot hissukseen. Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös pehmennyt voi/margariini pieninä nokareina.

Alusta joukkoon loput jauhot, vaivaa kunnolla, että saat hyväsitkoisen, kimmoisan taikinan.

Peitä taikina liinalla ja anna kohota n. 45 minuuttia.


Kumoa puolet kohonneesta taikinasta jauhotetulle työpöydälle. Kauli se ohueksi levyksi. 

Levitä päälle sopiva kerros vaniljakastiketta. Ripottele päälle puolukoita. 

Rullaa taikina ja leikkaa siitä n. 4-5 cm paksuja viipaleita.

Nostele viipaleet leikkuupinta ylöspäin paperoituun uunivuokaan.

Toista toisella taikinanpuolikkaalla. Loput pullat voit laittaa esim. pieneen kakkuvuokaan (kts. kuva alla).


Anna pullien kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Voitele pullat munankeltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista pullia 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Herkuttele! <3


Ja tältä näyttää pikkuisessa vuoassa tehty "pullakakku". Juuri sopivan kokoinen tarjottava pienelle kahvitteluseurueelle. :)


lauantai 11. kesäkuuta 2016

Äidin vaniljainen raparperipiirakka

Apua, oletteko huomanneet, että päivä on kohta pisimmillään ja juhannus on vain kivenheiton päässä! :)


Rakastan hämäränhyssyisiä kesäöitä. Ja toisaalta sitä, kun yllättävän myöhään huomaa, että oranssi aurinko värjää vielä puiden latvoja. Kyllä kesä on kiva!


Samassa hämäränhyssyssä on myös kuvattu tämä samettisen vaniljainen raparperipiirakka. Josta luonnollisesti on kuvaushetkellä otettu jo pieni maisteluannos. :D


Tämä raparperipiirakka on äitini luottoresepti. Piirakka on ilahduttanut kesäämme jo vuosia. Sitä tulee kätevästi koko pellillinen ja piirakka vain kostuu ja mehevöityy seisoessaan, joten se on erinomainen mökkieväs.

Ja se maku - piirakka on todella todella raikas, keveä ja sopivan makea. Kuin lempeä kesäpäivä.

Ainoa vaara on, että piirakkaa tulee syötyä aaaaika paljon... :)



Äidin vaniljainen raparperipiirakka (pellillinen)

3 munaa
3 dl sokeria
1 dl sulaa margariinia
1 1/2 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl vehnäjauhoja

n. 1 l pilkottua raparperia (enemmänkin voi laittaa)

Kiisseli:
1 1/2 dl sokeria
4-5 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
2 1/2 dl maitoa
2 dl kermaa
4 rkl voita tai margariina


Tee ensin taikina.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata margariini ja sekoita se maidon kanssa.

Lisää maito-margariiniseos taikinaan ja sekoita hyvin. Yhdistä keskenään leivinjauhe ja vehnäjauho, ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Levitä uunipannulle leivinpaperi ja kaada päälle taikina.


Ripottele pinnalle raparperinpalat. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.


Tee kiisseli.

Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Kuumenna seosta kohtuullisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu. Lisää paksuun kiisseliin voi tai margariini ja anna sen sulaa joukkoon.

 Kaada kiisseli jäähtyneen piirakan päälle.


Erinomaista heti syötynä, vielä parempaa seuraavana päivänä. :)
Kaverina voi tarjota vaikka jäätelöä tai kermavaahtoa, mutta koska kiisseli itsessään toimii kastikkeena, ei mitään lisukkeita oikeastaan tarvitse.


sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Makea amerikkalainen mustikkapiirakka

Rakastan leipoa piirakoita. Etenkin mustikkapiirakoita. :)


Ja kyllä kesän ensimmäinen mustikkapiirakka on aina se paras. Etenkin hyvässä seurassa naurun säestämänä nautittuna. :)

Vaikka helteistä onkin saatu nautittia, on tämänkertainen piirakka pyöräytetty pakastimen varastoista. Mutta ihan ehta mustikkakausi väijyy jo nurkan takana, joten ota jo resepti talteen! 


Mustikat ovat lempparimarjojani, ja syön niitä päivittän rahkan tai jugurtin seassa. Mustikka on mielestäni huippua ihan kaikessa, esimerkiksi pullan täytteenä.

Joka vuosi poimin mustikoita selkä huutaen, koska pelkään että seuraavana kesänä sato on heikko, tai jostain syystä en metsään pääse. Oijoi, odotan tätä kautta jo sormet syyhyten! :D


Tämä piirakka oli tosi mehevää. Ja makeaa. Olen muokannut reseptin jenkkireseptistä (ja luonnollisesti jo pienentänyt reilusti sokerin määrää), joten makeusaste ei sinänsä yllätä. 

Hyvää oli. Teen uudestaan. :)

Makea amerikkalainen mustikkapiirakka

Taikina:
1,25 dl sulaa margariinia
vajaa 2 dl sokeria
3,75 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl piimää
0,5 dl sokeria
1 muna
1 sitruunan raastettu kuori

0,5 l mustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
(1 rkl maissitärkkelystä, jos käytät vetisiä pakastemustikoita)


Tee ensin taikina. Sulata margariini ja sekoita se sokerin kanssa. Lisää jauhot ja suola.

Ota n. 1,5 dl taikinasta sivuun odottamaan.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Levitä taikina vuoan pohjalle ja kevyesti reunoille.

Tee täyte. Sekoita keskenään tasaiseksi massaksi tuorejuusto, piimä ja sokeri.
Lisää muna ja sitruunan raastettu kuori.

Lisää mustikoiden joukkoon sokeri ja sitruunamehu. Sekoita.

Levitä mustikat pohjan päälle. Kaada päälle myös täyte.

Ota esiin taikina, jonka nostit sivuun. Revi siitä pieniä murusia ja ripottele piirakan päälle.

Paista 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.


sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kevyt raparperipiirakka kuin flan

Muutama asia merkkaa kesän alkua erityisen paljon; ensimmäinen mökkisauna ja käen kukkuminen, uudet perunat ja silli, tuoksuva metsä... Ja raparperipiirakka! :)

Poimin saaresta jo ensimmäiset valtsukat varret ja pyöräytin tämän aivan ihanan raparperipiirakan.


Rakastan flanmaisia leivonnaisia ja kolmen kerroksen vaniljakakku on mielestäni parasta ikinä. Ja kas, tässä piirakassahan on ihan sama idea ja lähes sama reseptikin. :)

Piirakka on siis pohjalta täyteläinen, keskeltä kreemimäinen ja pinnalta ilmava. Pohjalla on kerros kirpsakkaa raparperia ja raparperilautat kelluvat myös piirakan päällä. Aivan ihanaa sekä lämpimänä että kylmänä.


Leivoin piirakan mökille ja vähän huonosti kävi... Puolessa välissä kahden tunnin matkaa himo iski, eikä sitä voinut viettiään vastustaa. :)


Taidanpa tehdä tätä tällä viikolla uudestaan. Sen verran vesi herahtaa kielelle tässä kirjoitellessa. :)


Raparperiflan

n. 7 dl pilkottuja (pakastettuja) raparpereja
2 rkl sokeria
(n. 0,8 dl vettä)

4 munanvalkuaista
4 munankeltuaista
1,8 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljauutetta
120 g sulaa margariinia tai voita
1,8 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa


Kaada kattilaan pilkotut raparperit ja sokeri. Jos käytät pakasteraparpereja, ei sinun välttämättä tarvitse lisätä vettä. Anna kiehua viisi - kymmenen minuuttia, kunnes raparperi hilloutuu. Nosta sivuun jäähtymään.

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa toisessa astiassa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja vaniljauute. Lisää myös sula margariini hyvin sekoittaen.

Lisää vehnäjauhot. Ja viimeiseksi lisää maito kahdessa erässä. Taikina on tässä vaiheessa todella juoksevaa, älä ihmettele.

Kääntele mukaan valkuaisvaahto.

Voitele pyöreä uuni- tai kakkuvuoka. Lusikoi pohjalle 2/3 raparperihillokkeesta.

Kaada päälle taikina.

Nostele varovasti loppu raparperihilloke taikinan päälle. Laita se ihan pieninä "paloina", koska sen tulee pysyä taikinan valkuaisvaahtokuplien päällä. Ei siis liian painavia klönttejä. :)

Paista kakkua 170-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

torstai 26. toukokuuta 2016

Tofu-pinaattikeitto

Ei ole helppoa. Nimittäin työ- ja perhe-elämän yhdistäminen.
Tai nämä kaksi vielä onnistuu jotenkuten, mutta sitten jos pitäisi mukaan lisätä 1) ruoanlaittoa 2) ruoan valokuvausta 3) reseptien kirjoittamista, menee hankalaksi. :D

Eli pienen hiljaisuuden jälkeen blogi inahtaa. :) Ensimmäinen blogipostaus äitiysvapaalta töihin paluun jälkeen.


Tämä tofu-pinaattikeitto oli mielestäni aivan superhyvää. Ja jos olet oikein ajankohtainen, korvaa pinaatti tuoreilla nokkosilla.


Tofu-pinaattikeitto (2:lle)

250 g maustamatonta tofua
2 isoa valkosipulinkynttä
n. 3 rkl soijaa

voita ja öljyä paistamiseen

1 pieni sipuli
2 pienehköä porkkanaa
1/2 parsakaalin nuppu (n. 200 g)
4 pientä perunaa
1,5 l tuoretta pinaattia (tai vastaava määrä pakastettua)

3 valkosipulinkynttä
5 cm tuoretta inkivääriä
n. 1-1,5 l vettä
2 rkl riistafondia (tai lihafondia)
1 tl sriracha-kastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl palmusokeria
0,5 dl soijakastiketta


Aloita marinoimalla soijat. (Ota myös pakastepinatti sulamaan.)

Ota tofupala pois paketista ja purista siitä mahdollisimman paljon nestettä pois. Voit käyttää apuna nukkaamatonta keittiöpyyhettä. Ei haittaa, jos tofu hieman murenee.

Palastele tofu. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne soijakastikkeeseen. Kaada seos tofujen päälle. Nosta marinoitumaan viileään vähintään pariksi tunniksi, mutta vaikka yön yli.


Kun on aika aloittaa kokkailu, paista tofuihin rapea pinta. Lämmitä pannulla loraus öljyä ja n. 1 rkl voita. Anna pannun lämmetä melko kuumaksi. Lisää marinoidut tofut ja paistele niitä pari kertaa käännellen n. 10 minuuttia. Saat niihin ihanan rapean pinnan.


Kuori porkkanat ja pilko ne pieniksi lanteiksi. Pilko myös perunat ja parsakaalin nuput pieniksi paloiksi. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.

Lämmitä kattilan pohjalla loraus öljyä. Lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota hetki.

Lisää myös porkkanat ja perunat. Kaada kattilaan vettä, kunnes kasvikset peittyvät. Lisää myös fondi ja soija. Anna porista viitisen minuuttia. Lisää myös parsakaalit ja tarvittaessa lisää vettä.


Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Jos olet tehnyt pieniä paloja, ei keittoaika ole kuin viitisen minuuttia lisää. Mausta kastike lisäämällä sriracha, palmusokeri, riisiviinietikka ja inkivääriraaste. Maistele, että makua on kunnolla. Jos tuntuu valjulta, lisää hieman soijaa (ja palmusokeria). Chili saa potkaista vain hieman. Lisää lopuksi myös (sulaneet), hieman pienityt pinaatit.

Nosta lautaselle keittoa ja asettele paistetut tofut päälle. Jos haluat, voit kruunata annoksen tuoreilla yrteillä, kuten korianterilla. Nauti!