perjantai 11. marraskuuta 2016

Suolakinuski-popocornkakku

Isänpäivä! Mikä ihana syy leipoa kakku. Tai vaikka kakkuja. :)


Otin viime viikonloppuna jo vähän förskottia, sillä sain kätevästi kaksi isää yhdellä iskulla. Etukäteisjuhlimme mieheni ja tyttäreni isän, sekä oman isäni, tyttäreni Papan.


Ja kylläpäs tuli vaan niin my kind of kakku! Helppo (joskin monivaiheinen), sairaan hyvän makuinen ja helppo koristella! Ja ennen kaikkea, myös kaikki raa'at elementit maistuivat hyvältä, joten leivontaprosessi oli erittäin mieluisa. :D

Ja kyllähän tästä myös yleisö tykkäsi. Sekä maun että ulkonäön puolesta.

Ja onhan tämä taas vähän erilainen luomus.


Kannattaa aloittaa valmistaminen jo lauantain puolella, jos mielit saada kakun aamuksi valmiiksi.
Tee siis kakku kuorrutusta vailla valmiiksi jo hyvissä ajoin. Näin ehdit aamulla salaa viimeistellä kakun, eikä koko perhe välttämättä edes herää.


(Mutta psssst, jos et oikeasti ehdi säätää, niin tee luottokakkuni: gluteeniton suklaakakku. Valmistuu ilman vatkaimia 10 minuutissa + 20 min uunissa. Voit siis tehdä kakun lauantai-iltana, kun muu perhe jo nukkuu. Kakku vain paranee, kun se seisoo jääkaapissa.

Ja kaveriksi vaikka kermavaahtoa ruutista. :))


Suolakinuski-popcornkakku 

200 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
6 2/3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vanilja-aromia
2 1/2 dl maitoa

n. 1/2 dl kostutusmaitoa

Täytteet:
1 tlk (397 g) kondensoitua miaota
1 tl suolaa

2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 rkl sokeria
200 g tuorejuustoa
2-3 dl paukauteltuja popcorneja

Kuorrute:
125 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
250 g tuorejuustoa

n. 2 dl popcorneja
(n. 1/2 dl kinuskikastiketta tai pieni osa keittämästäsi kinuskikastikkeesta)


Tee ensin kinuski. Eli keitä avaamatonta kondensoitu maito -tölkkiä n. 2,5 tuntia hissukseen poreilevassa vedessä. Jäähdytä.  Tämän vaiheen voit tehdä hyvin edellisenä päivänä ja säilyttää kinuskin jääkaapissa. Sekoita kinuskiin suola.


Tee sitten kakkupohja. Vaahdota keskenään huoneenlämpöinen ja pehmeä voi sekä sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon reippaasti vatkaten.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita keskenään maito ja vanilja-aromi.

Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinan joukkoon hissukseen sekoittaen.

Voitele irtopohjavuoka ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Kumoa taikina vuokaan, ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 h. Kokeile puutikulla, koska kakku on kypsä. Jäähdytä kakku vuoassaan, ja irrota sitten varovasti.

Jos kakkusi on kohonnut keskeltä kovasti, voit tasoittaa sitä veitsellä. Leikkaa taikina kolmeen kerrokseen.


Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sokeri ja tuorejuusto. Sekoita.
Lisää myös popcornit joukkoon lastalla taitellen.


Ala kokoamaan kakkua.
Nosta alin levy tarjoilulautaselle ja kostuta.

Sivele päälle kerros suolakinuskia (n. 1/3). Tämän päälle tulee kerros kermatäytettä, käytä siitä puolet.


Nosta päälle seuraava kakkukerros. Voit tasapainottaa kerrosta lisäämällä popokorneja tueksi sinne tänne.

Sivele jälleen päälle suolakinuskia (n. 1/3) ja loppu kermatäytteestä.

Nosta päälle kolmas levy ja kostuta se.

Sivele päälle kerros suolakinuskia. Voit nostaa kakun tämmöisenään jääkaappiin pariksi tunniksi oleentumaan.


Tee kuorrute. Vatkaa voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa vielä kymmenisen minuuttia.

Levitä kuorrute kakun päälle lastan avulla. Kannattaa aloittaa hyvin ohuella kerroksella, ja nostaa kakku välissä jääkaappiin jähmettymään.

Vetele sitten toinen kerros kuorrutetta päälle, niin kakusta irronneet muruset jäävät piiloon ja kuorrutteesta tulee siistimpi.

Nosta päälle iso kourallinen popkorneja ja valuta kinuskikastiketta koko komeuden ylle.

Nauti!


sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Lehtikaali-sieniyakisoba eli japanilaiset nuudelit

Nam! Ihana Yakisoba!


Tähän loistavaan ruokaan voi tuupata kaapista mitkä vain jämäkasvikset tai vaikka kanasuikaleet.
Juju on kastikkeessa, joka on aivan ihanaa. Oikea luottokastike!


Resepti on Rickhard McCormickin alkuperää, jota olen hieman omaan makuun sopivaksi muokannut.


Yakisoba, japanilaiset nuudelit, lehtikaalia ja sieniä (2:lle)

n 160-200 g nuudeleita (2 pkt)
iso kourallinen kuivattuja mustavahakkaita (tai muita sieniä)
n. 100-150 g lehtikaalia
1 iso sipuli
1/2 kesäkurpitsaa

loraus öljyä paistamiseen

1/2 dl mirinkastiketta
1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl palmusokeria
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1/2 tl chilijauhetta


Laita kuivatut sienet likoamaan vähintään 1/2 h ennen ruoanvalmistusta.

Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä niin, että sokeri liukenee.

Keitä nuudelit kypsiksi muutama minuutti ja valuta ne.

Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja lehtikaali.
Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää sipuli, kesäkurpitsa ja lehtikaali. Jos pannu on kovin kuiva, lisää loraus vettä. Hauduta kannen alla n. 10 minuuttia kunnes kaalit pehmenevät.

Lisää pannulle öljyä ja nosta nuudelit joukkoon. Sekoita hyvin ja paistele nuudeleita pari minuuttia.

Kaada pannulle myös kastike ja lisää sienet, joista olet puristanut liiat nesteet pois. Sekoita hyvin.

Nauti heti.


lauantai 29. lokakuuta 2016

Rahkainen pinaatti-vuohenjuustolasagne

Minun on nyt myönnettävä, että minulla on pieni syys-blues. Kohta alkaa marraskuu, kuukausista pimein.

Töitä on paljon, vähän liikaakin. Ja asiat ovat vaikeita, vaikka samalla älyttömän mielenkiintoisia ja inspiroivia.

Lapsi tehtailee uusia hampaita ja harrastaa flunssaa. Eikä syö. Eli on äkäinen kuin ampiainen.


Valonpilkahduksia onneksi mahtuu myös marraskuuhun. Esimerkiksi kovaa kyytiä lähestyvä joulu. Mieheni laittoi viime viikonloppuna syys-bluesiani parantamaan ensimmäiset valot ulos, ja osti vielä partiolaisten joulukalenterinkin. <3

Ja toinen valopilkku on hyvä ruoka. :) Pyrin harrastamaan sitä.

Tämän reseptin bongasin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä.
Ensi kerralla laitan rahkaa vielä yhden purkin lisää, jotta saan lisää mehevyyttä herkulliseen lasagneen.


Rahkainen pinaatti-vuohenjuustolasagne (4:lle)

n. 8 täysjyvälasagnelevyä

1 iso sipuli (tai kaksi pientä)
2 isoa valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 pss pakastepinaattia (a 200g) (eli kolme reilun kokoista itse pakastettua pötkylää)
oreganoa
suolaa
pippuria

500 g maustamatonta maitorahkaa (tai 750g)
n. 1 dl raastettua parmesania
reilu 100 g vuohenjuustoa
loraus oliiviöljyä
1-2 tl kuivattua basilikaa
ripaus suolaa

1/2 dl raastettua parmesania


Tee ensin rahkaseos. Raasta parmesaani ja kuutioi vuohenjuusto. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tee pinaattitäyte. Pilko sipulit ja valkosipulit. Lämmitä loraus öljyä pannulla, ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia. Lisää jäiset pinaatit pannulle ja anna paistua, kunnes ne sulavat.
Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla.

Laita vettä kiehumaan laakeassa astiassa, esim kasarissa tai paistinpannulla. Keitä lasagnelevyt kypsiksi, n. 8 minuuttia.

Voitele uunivuoka.

Levitä vuoan pohjalle ohut kerros pinaattitäytettä. Levitä päälle kerros lasagnelevyjä (ravista niitä hieman, että saat enimmät vedet pois).


Levitä levyjen päälle puolet rahkatäytteestä.


Levitä päälle jälleen kerros lasagnelevyjä, ja levyjen päälle loput (melkein kaikki) pinaattitäytteestä.

Levitä päälle kolmas ja viimeinen kerros lasagnelevyjä.

Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee toinen puolikas rahkatäytteestä, sekä loppu parmesanraaste.


Kypsennä 225-asteisessa  uunissa n. 15 minuuttia, kunnes juusto saa hieman väriä.


keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Omena-vaniljapiirakka

Tässäpä pärähtää äärimmäisen herkullinen ja ennen kaikkea vaivaton piirakkaohje. :)


Mehevän ja paksun omenasosekerroksen alla muhii ihania vaniljapiiloja. Ja ah, taikinan kardemumma... Hyvää on!


Valitettavasti ulkonäkö ei varsinaisesti hivele silmää... Mutta mikä siinä hävitään, se maussa voitetaan.

Otan osaavilta koristelija-experteiltä mielelläni somistusvinkkejä vastaan. :D


Omena-vaniljapiirakka

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 rkl maitoa

4 dl omenasosetta (ei sokeroitua)

1 pss vanhanajan vaniljakastiketta
2 dl maitoa

50 g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
1 tl kanelia


Tee ensin vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan, eli sekoita keskenään jauhe ja maito.

Tee taikina. Vaahdota keskenään margariini ja sokeri.

Lisää muna reippaasti vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Lorauta lopuksi joukkoon maito.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kumoa taikina vuokaan.

Pursota vaniljakastike esim. pursotuspussin avulla tasaisesti taikinan päälle. Taikina on melko juoksevaa, joten kastike hieman "umplahtaa" taikinan sisään. Voit myös oikoa nurkkia, kuten minä tein, ja annostella kastikkeen lusikalla.

Levitä päälle omenasose.

Sekoita keskenään muruseoksen ainekset.

Puristele seoksesta pieniä kökkäreitä ja murustele piirakan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Jos haluat koristaa hieman vaatimattoman näköistä piirakkaa, voit ripotella päälle tomusokeria, tai koristella piirakan esimerkiksi tuoreilla yrteillä (minttu, sitruunamelissa...)


maanantai 26. syyskuuta 2016

Ihana Tom yam gong -keitto

Hellurei! Kävimme viime talvena lomailemassa Balilla kolmisen viikkoa.


Yksi reissun parhaista ruoista oli Tom Yam Gong, eli thaimaalainen Tom Yam -keitto katkaravuilla.

Pimeän hämyisessä ravintolassa nautimmani annos oli niin ihana, että kysyin tarjoilijalta reseptiä. Hän kirmasi innoissaan keittiöön ja palasi pian raaka-ainelistan kera. Olin onnesta ymmyrkäinen.


Kotiversioni ei toki maistunut ihan samalta, mutta oli kyllä mielestäni erittäin herkullista.

Tässäkin on varmasti vapautta raaka-aineiden suhteen. Käytätkö herneitä vai papuja, jätätkö pinaatin pois, teetkö kanasta vai kalasta... Eli luovuus valloilleen!


Tom Yam Gong (4-5:lle)

4 valkosipulinkynttä
3 kaffirlimen lehteä
1 ruoko sitruunaruohoa
5 cm pätkä inkivääriä
suolaa
pippuria
3 rkl tom yam -tahnaa
n. 1-1,2 l kanalientä (tai vettä + 2 rkl kanafondia)
3 dl kookosmaitoa (ei kevyttä)
3 dl katkarapuja
350 g lohta
3 dl herneitä
4-6 perunaa
2-3 porkkanaa
1 limen mehu
1 l tuoretta pinaattia

raastettua limen kuorta


Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna sitrunaruoho tosi hienoksi hakkelukseksi. Ruhjo sitä ensin hieman, että aromit heräävät.

Kuori ja raasta inkivääri.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää valkospipulit. Kuullota pienen pieni hetki.
Lisää tom yam -tahna, inkivääri ja sitruunaruoho. Kuullota minuutin verran.

Kuori ja pilko pernat ja porkkanat.

Lisää kanaliemi, perunat ja porkkanat. Keitä, kunnes ne ovat kypsät.


Pese ja raasta limen kuori talteen.

Lisää kookosmaito, sekä limen mehu. Lisää myös paloiteltu lohi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lohi kypsyy.

Lisää ihan lopuksi katkaracut, herneet ja pinaatti. Lämmitä, mutta älä keitä pitkään.


Koristele annos raastetulla limen kuorella.

Nauti oluen kera.