sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Pehmeän tahmeat valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit

Hyvää syntymäpäivää iskä! :)

Tänään juhlimme loistavan juhlapöydän ääressä (kiitos äiti!). Minun panokseni pöytään tuli valkosuklaa-appelsiininkukkakeksien myötä.


Olin viikko sitten Etelä-Ranskassa, joka on yksi suosikkipaikkojani maaillmassa. 
Asuessani Ranskassa joskus sata vuotta sitten, ihmettelin monesti, että miten aamuisilla kaduilla tuoksuu lattianpesuaine. :) Mietin, ovatko ranskalaiset siivousjoukot aamuisin liikkeellä, ja tulvahtaako tuoksuja kadulle.

No, syy oli vähän eri, vaikka kaduille tulvahtelikin. :D Meillä appelsiininkukka tuoksuna on tuttu lähinnä pesuaineista, mutta Ranskassa ja muuallakin maailmassa sitä käytetään paljon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Eli leipomon tuoksuthan ne sieltä kadulle tulvivat. Esim. Tarte tropezienne - Etelä-Ranskan herkku - on tällä aromaattisella vedellä maustettu. <3

Appelsiininkukkavettä ei Suomesta varmaan juuri mistään löydä, mutta sehän tekeekin siitä oivallisen Ranskan tuliaisen.

Ihania keksejä tuli; pehmeää, toffeista, valkosuklaista...  Ja juuri sopivasti aromia. :)


Valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit (15 isoa)

100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
3 tl appelsiininkukkavettä (tai ruusuvettä)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
100 + 30 g valkosuklaata

Ota voi hyvissä ajoin lämpenemään, jotta se on pehmeää leipomisen hetkellä. Voit myös pehmittää jääkaappikylmän voin kuuman lasin alla (Kaada lasiin kuumaa vettä pariksi minuutiksi, että lasi lämpenee. Nosta voipala lautaselle ja laita kuuma lasi sen päälle "kanneksi". Odota pari minuuttia.).

Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää muna + appelsiininkukkavesi.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja ruokasooda. Lisää nekin taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Rouhi valkosuklaa ja lisää taikinaan.

Nostele nokareita uunipellille ja jätä reilusti tilaa leviämiselle.

Paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa n. 7-8 minuuttia. Ota ulos, kun reunat ovat hieman saaneet väriä, mutta keksi on vielä pehmeä. Näin siitä tulee ihanan tahmea. Kypsyminen ja kuivahtaminen vielä jatkuu. 

Jäähdytä ritilän päällä.

Sulata valkosuklaa vaikka mikrossa. Lämmitä palasteltua suklaata n. 10 s pätkissä, ja välissä aina kääntele. Näin suklaa ei kärähdä. Kaada sula suklaa pieneen muovipussiin. Leikkaa siihen pienen pieni reikä ja pursota valkosuklaa kekseille.


sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Korvapuustijuustokakku

Tämä kakku sai suurimman kohteliaisuuden, mitä kakku voi saada; tyttäreni tilasi sen 4-vuotissynttärikakukseen. Hän suunnittelee synttäreitään kutakuinkin koko vuoden, joten tämä oli suuri kunnia. :D

Ja hei, what's not to love?? Korvapuustia ja juustokakkua. Ai että...


Ja kuten aina, minä NIIN rakastan reseptejä, jotka ovat helppoja. Tämän kakun valmistus onnistui alusta loppuun taapero sylissä. Sopivan robustia menoa minun makuuni. :)
Ja niin on myös kätevää nämä kakut, jotka nimenomaan kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Ai että, kyllä suurperheen äiti tykkää. :D

Reseptin lainasin täältä pienin muutoksin.


Korvapuustijuustokakku

300 g digestivekeksejä
150 g sulaa margariinia tai voita
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kermaviili
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljauutetta
1 1/2 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
4 munaa (tai 2 kokonaista + 2 keltuaista)

Kastike:
50g sulaa voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia


Murskaa digestivet esimerkiksi muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen.
Sulata margariini ja sekoita se keksimuruun. Lisää myös sokeri ja kaneli ja sekoita tasaiseksi.

Pingota n. 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.

Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saavat olla aika korkeat.

Esipaista pohjaa 160-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä.

Tee täyte. Yhdistä keskenään tuorejuustot, kermaviili, mausteet ja sokeri. Lisää munat yksitellen, sekoittaen aina edellisen hyvin taikinaan ennen seuraavan lisäämistä.

Tee kastike. Sulata voi ja sekoita siihen fariinisokeri ja kaneli.

Kaada noin puolet täytteestä jäähtyneen pohjan päälle. Lorota päälle noin puolet kastikkeesta.
Töki kastiketta vähän täytteen sisään, niin että se mukavasti uppoaa raidoiksi.

Kaada loput täytteet vuokaan ja kastike päälle. Vetele kastikkeesta kauniita marmorikuvioita.

Paista kakkua 160-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku muhimaan jälkilämmöllä vielä n. tunniksi. Käytin tässä välissä uunia hetkosen auki, koska meidän uunin jälkilämpö on melko tehokas. :)

Anna kakun jäähtyä hyvin, mielellään seuraavaan päivään (jääkaapissa kelmun alla). Maut voimistuvat ja mehevöityvät kakun seistessä.

lauantai 13. huhtikuuta 2019

Raikas mansikka-basilikapiirakka

Tyttäreni nimipäiviä vietettiin eilen. Havaitsimme asian aamupalapöydässä ja pieni juhlija toivoi mansikkakakkua. :) Downgradesin toiveen piirakaksi ja päätin kokeilla jotain uutta. Niinpä yhdistin tyttäreni lempimakuja vaniljaa ja mansikkaa ja tuunasin piirakkaa vielä aikuiseen makuun lisäämällä tuoretta basilikaa.


Basilika antoi tosi kivan säväyksen. Jos kaikki syöjät olisivat olleet aikuisia, olisin lisännyt sitä reilusti enemmän.

Paahdettu valkosuklaa oli erittäin herkullista; kinuskista ja rapsakkaa. Minulla tosin pääsi tällä kertaa suklaat olemaan uunissa 30 s liian kauan, kun piti pelastaa taapero pois tiskikoneesta. :)

Hyvää oli silti. :)


Mansikka-basilikapiirakka

100g voita tai margariinia
¾ dl sokeria
1 muna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150 - 200 g vaniljarahkaa tai skyriä
kourallinen tuoretta basilikaa
n. 3-4 dl (pakaste)mansikoita
(2 rkl maissitärkkelystä)

n. 40 g valkosuklaata


Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää muna.
Lisää myös jauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. 

Kääräise taikina kelmuun ja nosta kylmään n. 1/2 tunniksi - pariksi tunniksi.

Painele taikina voidellun ja jauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paina taikinan keskelle taiteltu folio, joka estää taikinan liian kohoamisen.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Vahdi, ettei reunat kärähdä.

Rouhi valkosuklaa ja levitä rouhe leivinpaperille. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 2-3 minuuttia. Ole tarkkana, sillä valkosuklaa menee hetkessä liian tummaksi (kuten minulla meni :)).

Vaahdota vaniljakastike. Lisää vaniljarahka ja pieneksi silputtu basilika. Taittele seoksen joukkoon (sulaneet ja valutetut) palastellut mansikat.
Lisää halutessasi maissitärkkelystä seokseen, niin saat typäkämmän moussen.

Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle halutessasi hieman mansikkamehua ja basilikanlehtiä.

Ripottele lopuksi päälle jäähtynyt ja rouhittu paahdettu valkosuklaa.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Tiikeriravut anisliemessä

Lapsiperhearjen keskellä on ihanaa syödä joskus jotain vähän hienomman oloista. Tai no, ainakin erilaista kuin makaronilaatikko tai lihapullat.


Jättiravut anisliemessä hyvän valkoviinin ja seuran kanssa oli täydellistä.
Lainasin reseptin Glorian ruoka & viini -lehden numerosta 9/2018. Nam.


Tiikeriravut anisliemessä (2:lle)

n. 200 g tiikerirapuja
1 purjo
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl ouzoa tai muuta anisviinaa
1 dl vettä
1 tl kanafondia
1 tl kalakastiketta
2 rkl voita
1/2 tl kuivattua rakuunaa

n. 200 g fetajuustoa
1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
2 rkl timjamia (mielellän tuoretta, mutta kuivattukin käy, käytä silloin 1 tl)

Hyvää pastaa, esimerkiksi tummia fusilleja (Hyvä peruspasta, jota löytyy aina meiltä kaapista. Ota joku pasta, jossa on tarpeeksi tarttumapintaa / koloja liemelle)


Sulta ravut.

Tee marinoitu feta murustelemalla juusto ja yhdistämällä kaikki aineet. Nosta muutamaksi tunniksi jääkaappiin maustumaan.

Laita pasta kiehumaan. Keitä se napakaksi, ei ylipehmeäksi.

Leikkaa purjo n. 4 cm paloiksi. Kuori ja viipaloi / murskaa valkosipulit.

Kuumenna öljy isossa pannussa. Lisää ravut, purjot ja valkosipulit. Paista muutama minuutti, kunnes ravut ovat kypsiä. Nosta ravut pois pannulta, mutta jätä purjot pannulle.

Lisää pannulle ouzo ja kiehauta se. Lisä myös vesi, kasvisfondi ja kalakastike. Keittele viitisen minuuttia, kunnes neste haihtuu noin puoleen. Lisää voi pieninä kuutioina pannulle ja sekoita liemen kanssa sekaisin. Lisää rakuuna ja ravut pannulle. Maistele.


Sekoita halutessasi keitetty pasta pannulle tai tarjoa se erikseen. Itse tykään lisätä sen pannulle, koska silloin se imee parhaiten kastiketta itseensä.

Murustele päälle vielä marinoitunut feta.

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Vanilja-suolakinuskimuffinssit

Jos elämässäsi on nainen, osoita tänään(kin) arvostuksesi häntä kohtaan.

Jos haluat todellisen villin kortin kukkien kylkeen, kokeile leipomista. Nämä muffinsit ovat helppoja.


Tämän reseptin alkuperä on jenkeissä, joten olen vähentänyt sokerin määrää. Silti on makeaa - etenkin kuorrute... :)

Kuorrute on kuitenkin helppo käsitellä ja jähmettyy nätisti.

Ja meikäläisen pitäisi ostaa isompi tylla, että saisi vähän nätimpiä pursotuksia...


Vanilja-suolakinuskimuffinssit (12 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 iso muna
1,5 dl sokeria
1,2 dl rypsioljyä
2 tl vanija-aromia
1,2 dl piimää

115 g voita
1,8 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
1/4 tl suolaa
2 tl vanilja-aromia
3,5 - 4 dl tomusokeria

sormisuolaa


Yhdistä keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa munaa ja sokeria, kunnes niistä tulee vaalea vaahto. Lisää vanilja-aromi ja öljy, laske vähän sekoittelun kierroksia.

Lisää vuorotellen kuivat aineet ja piimä. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Annostele taikina 12 paperilla vuorattuun muffinssivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 - 18 minuuttia.

Anna jäähtyä hyvin.


Tee kuorrute. Sulata kattilassa voi ja lisää fariinisokeri sekä n. 1/2 dl kermaa. Keittele pari minuuttia koko ajan sekoitellen.

Nosta pois liedeltä, lisää suola ja vanilja-aromi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa jäähtyneeseen kinuskiin tomusokeria, kunnes seoksesta tulee hieman "kökkeröisen paksua". Lisää loppu kuohukermasta ja vatkaa kermaiseksi ja hieman ilmavaksi.

Pursota kuorrutetta jäähtyneiden muffinssien päälle.

Kuorrute kovettuu kylmässä hyvin. Voit säilöä muffinssit pari päivää ilmatiiviissä rasioissa.