lauantai 20. heinäkuuta 2019

Mesiangervo-mansikkakakku

Tyttäreni synttäreitä on taas juhlittu sarjatulena. :)

Joka vuosi hän toivoo mansikkakakun, ja tällä kertaa näissä viimeisissä juhlissa mansikka löysi makuparikseen iki-ihanan mesiangervon! Kiitokset reseptistä kuuluu Glorian ruoka & viini -lehdelle. <3


Tätä tulen tekemään toistekin. Mesiangervo toi mukavaa karvasmantelin aromia ja jotenkin teki kakusta pikantin ja tyylikkään. :) Myös lapset tykkäsivät kakusta, eli liian manteliseksi ei menty.


Mesiangervo-mansikkakakku

Pohja:
150 g margariinia (tai pehmeää voita)
1 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl mesiangervomehutiivistettä

Kuorrute:
5 dl mesiangervon kukkia
2 dl vispikermaa
1 dl maustamatonta maitorahkaa
1,5 dl tomusokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori

Mesiangervosiirappi:
mesiangervomehutiivistettä
1 dl sokeria
1/2 dl vettä

Koristeet:
n. 250 g mansikoita
mesiangervon kukintoja


Tee mesiangervomehutiiviste hyvissä ajoin. Tarvitset valmistukseen ainakin 3 pv.

Tee pohja mielellään jo edellisenä päivänä, niin se ehtii maustua kunnolla.

Aloita myös kuorrutteen tekeminen edellisenä päivänä. Poimi mesiangervon kukinnot, ravistele ne hyvin, huuhtele väljässä vedessä ja valuta.

Mittaa ne vispikerman kanssa kattilaan ja keittele n. 5 minuuttia. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Tee pohja. Vuoraa irtopohjavuoka (n. 22-24 cm) paperilla.

Vaahdota margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.

Pese sitruuna ja raasta kuori. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kuoriraaste ja kääntele seos muutamassa erässä taikinaan.

Lisää vielä mehutiiviste sekoittaen.

Levitä taikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa.

Keittele silläaikaa mesiangervosiirappi. Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja keittele n. 8-10 min.

Painele kakkuun veitsellä viiltoja / koloja. Valuta siirappia kakun päälle ja varmista, että siirappia pääsee kunnolla koloihin.

Nosta kakkupohja jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.


Tarjoamispäivänä vatkaa maustunut kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää maitorahka, sitruunankuoriraaste ja tomusokeri.

Levitä kuorrute kakun päälle. Viipaloi mansikat ja ripottele kuorrutteen päälle.

Koristele mesiangervon kukilla.







Mesiangervomehu

Mesiangervot kukkivat parhaimmillaan! Mikä tuoksu niissä onkaan - ja mikä maku!


Maistakaapa kukkaa. Se maistuu karvasmantelilta ja vaniljalta. Ja mesiangervoista tehty mehu on superihanaa. Sillä maustaa niin kuohujuomat, boolit kuin leivonnaisetkin.


Tekeminen on vaivatonta ja hauskaa - suosittelen. :) Ihana aktiviteetti lasten kanssa.

Uuttumisvaihe

Mesiangervomehu (n. 1,5 l)

1 1/2 l mesiangervon kukintoja (tiiviisti pakattuna)
2 litraa vettä
5 + 2,5 dl sokeria
1/2 - 1 dl sitruunamehua

Kerää mesiangervon kukat, kun ne ovat juuri auenneet. Ravistele kukkia hyvin, jotta pikkuötökät lähtevät niistä pois.


Huuhtele kukat hyvin väljässä vedessä, valuta.

Mittaa kattilaan kukat, vesi, sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta mehu.


Kaada neste kukkineen päivineen kannelliseen astiaan ja anna mehun uuttua 2 - 4 pv viileässä.

Siivilöi mehu kattilaan. Lisää 2,5 dl sokeria ja keitä vielä 10 - 15 minuuttia.

Pullota puhtaaseen lasipulloon tai vastaavaan.

Käytä mehutiivisteenä, kuohujuoman maustajana, boolissa, leivonnassa...


perjantai 24. toukokuuta 2019

Marjainen valkosuklaakakku

Tästä kakusta tuli minun suosikkini.

Ja what's not to love? Marjapiirakka, joka on valkosuklaan syleilyssä.

Tämä kakku toimii varmasti loistavasti myös esim. lakkiaistarjoiluna.


Kuten sanottu, marjapiirakka valkosuklaisen juustokakun sisällä jemmassa.. Aijai...


Lainasin ja muokkasin reseptiä täältä.


Marjainen valkosuklaakakku (28 cm halkaisija)

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
ripaus suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl rouhittuja manteleita

3-4 dl (pakaste)mustikoita
2 rkl perunajauhoja

3 munaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vispikermaa
250 g valkosuklaata
6 liivatelehteä
1 rkl vettä

muutama tuore mansikka


Tee ensin pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten.
Yhdistä keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Rouhi mantelit aika pieneksi rouheeksi, ja lisää taikinaan.

Pingota 22-24 cm irtopohjavuoan pohjalle paperi. Kumoa taikina vuokaan ja levitä päälle perunajauhoissa pyöritellyt mustikat.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Nosta jäähtynyt kakkupohja tarjoilulautaselle, jonka päälle kokoat suoraan loput kakusta.
Ota isompi rengasvuoka (esim. 28 cm), ja voitele se ohuesti öljyllä. Ripottele vielä tomusokeria tarttumista estämään.
Nosta isompi rengasvuoka kakkupohjan ympärille.


Tee kakun jäähdyttyä täyte.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa myös vispikerma napakaksi vaahdoksi eri kulhossa.

Yhdistä keskenään keltuaiset, tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri.

Rouhi ja sulata valkosuklaa esim. mikrossa tai vesihauteessa. (Jos sulatat mikrossa, lämmitä n. 10 s pätkissä ja kääntele suklaata aina välissä. Jos vesihauteessa, ole varovainen ettei yhtään vettä tai vesihöyryä pääse suklaan joukkoon.)

Lisää valkosuklaasula tuorejuustoseokseen.

Kiehauta 1 rkl vettä ja liuota siihen kylmästä vedestä puristellut liivatteet.
Lorota liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kääntele tuorejuustoseokseen myös valkuaisvaahto ja kermavaahto.

Kumoa täyte kakkupohjan päälle. Pidä huoli, ettei rengasreuna nouse samalla ylös. Voit painaa sitä hellästi alas. Kannattaa myös aloittaa täyttäminen reunoilta, ettei sinne jää ilmakuplia.

Tasoita täytteen pinta.

Nosta rengasvuoan päälle painavahko paino - esim. iso kirja, ja nosta kakku jääkaappiin jähmettymään. Anna jähmettyä vähintään muutama tunti, mutta mielellään yön yli.

Ennen tarjoamista pilko muutama mansikka ja asettele ne kakun päälle haluamallasi tavalla.

sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Pehmeän tahmeat valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit

Hyvää syntymäpäivää iskä! :)

Tänään juhlimme loistavan juhlapöydän ääressä (kiitos äiti!). Minun panokseni pöytään tuli valkosuklaa-appelsiininkukkakeksien myötä.


Olin viikko sitten Etelä-Ranskassa, joka on yksi suosikkipaikkojani maaillmassa. 
Asuessani Ranskassa joskus sata vuotta sitten, ihmettelin monesti, että miten aamuisilla kaduilla tuoksuu lattianpesuaine. :) Mietin, ovatko ranskalaiset siivousjoukot aamuisin liikkeellä, ja tulvahtaako tuoksuja kadulle.

No, syy oli vähän eri, vaikka kaduille tulvahtelikin. :D Meillä appelsiininkukka tuoksuna on tuttu lähinnä pesuaineista, mutta Ranskassa ja muuallakin maailmassa sitä käytetään paljon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Eli leipomon tuoksuthan ne sieltä kadulle tulvivat. Esim. Tarte tropezienne - Etelä-Ranskan herkku - on tällä aromaattisella vedellä maustettu. <3

Appelsiininkukkavettä ei Suomesta varmaan juuri mistään löydä, mutta sehän tekeekin siitä oivallisen Ranskan tuliaisen.

Ihania keksejä tuli; pehmeää, toffeista, valkosuklaista...  Ja juuri sopivasti aromia. :)


Valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit (15 isoa)

100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
3 tl appelsiininkukkavettä (tai ruusuvettä)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
100 + 30 g valkosuklaata

Ota voi hyvissä ajoin lämpenemään, jotta se on pehmeää leipomisen hetkellä. Voit myös pehmittää jääkaappikylmän voin kuuman lasin alla (Kaada lasiin kuumaa vettä pariksi minuutiksi, että lasi lämpenee. Nosta voipala lautaselle ja laita kuuma lasi sen päälle "kanneksi". Odota pari minuuttia.).

Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää muna + appelsiininkukkavesi.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja ruokasooda. Lisää nekin taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Rouhi valkosuklaa ja lisää taikinaan.

Nostele nokareita uunipellille ja jätä reilusti tilaa leviämiselle.

Paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa n. 7-8 minuuttia. Ota ulos, kun reunat ovat hieman saaneet väriä, mutta keksi on vielä pehmeä. Näin siitä tulee ihanan tahmea. Kypsyminen ja kuivahtaminen vielä jatkuu. 

Jäähdytä ritilän päällä.

Sulata valkosuklaa vaikka mikrossa. Lämmitä palasteltua suklaata n. 10 s pätkissä, ja välissä aina kääntele. Näin suklaa ei kärähdä. Kaada sula suklaa pieneen muovipussiin. Leikkaa siihen pienen pieni reikä ja pursota valkosuklaa kekseille.


sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Korvapuustijuustokakku

Tämä kakku sai suurimman kohteliaisuuden, mitä kakku voi saada; tyttäreni tilasi sen 4-vuotissynttärikakukseen. Hän suunnittelee synttäreitään kutakuinkin koko vuoden, joten tämä oli suuri kunnia. :D

Ja hei, what's not to love?? Korvapuustia ja juustokakkua. Ai että...


Ja kuten aina, minä NIIN rakastan reseptejä, jotka ovat helppoja. Tämän kakun valmistus onnistui alusta loppuun taapero sylissä. Sopivan robustia menoa minun makuuni. :)
Ja niin on myös kätevää nämä kakut, jotka nimenomaan kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Ai että, kyllä suurperheen äiti tykkää. :D

Reseptin lainasin täältä pienin muutoksin.


Korvapuustijuustokakku

300 g digestivekeksejä
150 g sulaa margariinia tai voita
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kermaviili
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljauutetta
1 1/2 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
4 munaa (tai 2 kokonaista + 2 keltuaista)

Kastike:
50g sulaa voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia


Murskaa digestivet esimerkiksi muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen.
Sulata margariini ja sekoita se keksimuruun. Lisää myös sokeri ja kaneli ja sekoita tasaiseksi.

Pingota n. 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.

Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saavat olla aika korkeat.

Esipaista pohjaa 160-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä.

Tee täyte. Yhdistä keskenään tuorejuustot, kermaviili, mausteet ja sokeri. Lisää munat yksitellen, sekoittaen aina edellisen hyvin taikinaan ennen seuraavan lisäämistä.

Tee kastike. Sulata voi ja sekoita siihen fariinisokeri ja kaneli.

Kaada noin puolet täytteestä jäähtyneen pohjan päälle. Lorota päälle noin puolet kastikkeesta.
Töki kastiketta vähän täytteen sisään, niin että se mukavasti uppoaa raidoiksi.

Kaada loput täytteet vuokaan ja kastike päälle. Vetele kastikkeesta kauniita marmorikuvioita.

Paista kakkua 160-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku muhimaan jälkilämmöllä vielä n. tunniksi. Käytin tässä välissä uunia hetkosen auki, koska meidän uunin jälkilämpö on melko tehokas. :)

Anna kakun jäähtyä hyvin, mielellään seuraavaan päivään (jääkaapissa kelmun alla). Maut voimistuvat ja mehevöityvät kakun seistessä.