sunnuntai 23. elokuuta 2020

Shakshuka vol 2

Shakshuka - aamupala- ja brunssiruokien aatelia. Mmm...
Tällä kertaa tuli erityisen hyvää. :)


Shakshuka

1 iso sipuli (1 big onion)
1/2 paprika (half a red bell pepper)
loraus öljyä (a bit of oil)
1 tl jauhettua korianteria (1 tsp coriander powder)
1 tl paprikajauhetta (1 tsp paprika powder)
1/2 tl juustokuminaa (1 tsp cumin)
1/4 - 1/2 tl chiliä (chili powder)
500 g tomaattimurskaa (crushed tomatoes)
1 tlk (230 g) valmiita kikherneitä (ready chickpeas)
noin 1/2 tl suolaa (salt)
mustapippuria (black pepper)
n. 2 dl haluamaasi voimakasta juustoraastetta (grated cheese of your liking, I prefer a strong flavor)
paljon (mielellään tuoreita) yrttejä; oreganoa, basilikaa... (a lot of fresh herbs, e.g. oregano, basil...)
4 munaa (4 eggs)

Pilko sipuli ja paprika. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota kasviksia pari minuuttia.

Lisää mausteet ja sekoittele pannulla minuutin verran. Lisää tomaattimurka ja valutetut kikherneet.
Anna porista muutama minuutti.

Mausta suolalla ja mustapippurilla, sekä lämmitystä kestävillä tuoreilla yrteillä (esim. oreganolla, mutta ei basilikalla).

Ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Riko päälle myös munat.
Lämmitä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes juusto sulaa ja munat hyytyvät. Ripottele vielä yrttejä päälle.

Tarjoa lämpimänä esim. tuoreen pitaleivän tai sämpyölöiden kanssa.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Kardemummakierteet / Cardamom swirls


Ruotsin (vai Tanskan?) lahja maailmalle - kardemummakierteet.
Jopa parempia kuin korvapuustit - eittämättä runsaan kardemumman ja voin ansiosta. :)

Nämä katsoivat meillä hetkessä. Jopa ei-niin-pullista välittävä veljeni popsi kaksi suorilta käsin.

Kardemummakierteet

5 dl maitoa (milk)
1 tl suolaa (1 tsp salt)
1,2 dl sokeria (sugar)
2 rkl kardemummaa (2 tbs cardamom)
1 muna (egg)
2 pss kuivahiivaa (22 g dry yeast)
150 g voita tai margariinia (butter or margarine)
n. 14 dl vehnäjauhoja (wheat flour)

150 g voita (butter)
1 dl sokeria (sugar)
2 rkl kardemummaa (2 tbs cardamom)

1 muna (egg)
sokeria (sugar)


Tee pullataikina normaalisti.
Lämmitä maito reiluun kädenlämpöön. Yhdistä maito, sokeri, suola, kardemumma ja muna.

Lisää n. 2 dl jauhoja ja kuicvahivat. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa sekoitellen ja alustaen.

Loppuvaiheessa lisää myös palasteltu voi / margariini. Lisää loput jauhot.

Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Anna kohota noin tunnin liinan alla.


Tee täyte sekoittamalla keskenään pehmeä voi ja kardemumma. (Saat hyvän ja pehmeän seoksen, kun sekoitat yleiskoneella tai vatkaimella.)

Kumoa puolet taikinasta pöydälle ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet täytteestä ja taittele taikina kolmeen kerrokseen. Kaulitse vielä vähän ohuemmaksi ja leikkaa taikinasta n. 2 cm leveitä soiroja. Mitä kapeampia ja pidempiä soiroja teet, sitä sykkyräisempi on pulla.

Pyöräytä kukin soiro kierteelle ja sykerrä solmuksi / rullaksi haluamasi mallin mukaan.

Nosta pullat pellille kohomaan vielä n. 20-30 minuutiksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle vähän sokeria.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia.

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Kauralastukakku



Kauralastukakku (6:lle)

100 g voita
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl maitoa

2 dl vispikermaa
1 dl kinuskikastiketta
250 g maustamatonta maitorahkaa
(100 g tuorejuustoa)

200 g marjoja tai hedelmiä

Sulata keksin voi kattilassa ja lisää muut aineet. Sekoita.
Levitä taikina koko pellin alueelle hyvin ohuesti.

Paista 175-asteisessa uunissa 18 minuuttia (vahdi ettei kärähdä, vaan saa väriä ihanan sopivasti).

Leikkaa kuumana neljään osaan, jäähdytä.

Kokoa kakku vasta vähän ennen tarjoamista.

Vispaa kerma. Lisää kinuskikastike ja maitorahka (ja tuorejuusto) pieninä paloina ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa kakusta kolmikerroksinen. Neljäs kakkulevy pienitään pieniksi paloiksi ja niillä koristellaan kakku.

Nosta levylle täytettä, marjoja / hedelmiä, levy jne.

Tarjoa heti.

lauantai 20. heinäkuuta 2019

Mesiangervo-mansikkakakku

Tyttäreni synttäreitä on taas juhlittu sarjatulena. :)

Joka vuosi hän toivoo mansikkakakun, ja tällä kertaa näissä viimeisissä juhlissa mansikka löysi makuparikseen iki-ihanan mesiangervon! Kiitokset reseptistä kuuluu Glorian ruoka & viini -lehdelle. <3


Tätä tulen tekemään toistekin. Mesiangervo toi mukavaa karvasmantelin aromia ja jotenkin teki kakusta pikantin ja tyylikkään. :) Myös lapset tykkäsivät kakusta, eli liian manteliseksi ei menty.


Mesiangervo-mansikkakakku

Pohja:
150 g margariinia (tai pehmeää voita)
1 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl mesiangervomehutiivistettä

Kuorrute:
5 dl mesiangervon kukkia
2 dl vispikermaa
1 dl maustamatonta maitorahkaa
1,5 dl tomusokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori

Mesiangervosiirappi:
mesiangervomehutiivistettä
1 dl sokeria
1/2 dl vettä

Koristeet:
n. 250 g mansikoita
mesiangervon kukintoja


Tee mesiangervomehutiiviste hyvissä ajoin. Tarvitset valmistukseen ainakin 3 pv.

Tee pohja mielellään jo edellisenä päivänä, niin se ehtii maustua kunnolla.

Aloita myös kuorrutteen tekeminen edellisenä päivänä. Poimi mesiangervon kukinnot, ravistele ne hyvin, huuhtele väljässä vedessä ja valuta.

Mittaa ne vispikerman kanssa kattilaan ja keittele n. 5 minuuttia. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Tee pohja. Vuoraa irtopohjavuoka (n. 22-24 cm) paperilla.

Vaahdota margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.

Pese sitruuna ja raasta kuori. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kuoriraaste ja kääntele seos muutamassa erässä taikinaan.

Lisää vielä mehutiiviste sekoittaen.

Levitä taikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa.

Keittele silläaikaa mesiangervosiirappi. Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja keittele n. 8-10 min.

Painele kakkuun veitsellä viiltoja / koloja. Valuta siirappia kakun päälle ja varmista, että siirappia pääsee kunnolla koloihin.

Nosta kakkupohja jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.


Tarjoamispäivänä vatkaa maustunut kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää maitorahka, sitruunankuoriraaste ja tomusokeri.

Levitä kuorrute kakun päälle. Viipaloi mansikat ja ripottele kuorrutteen päälle.

Koristele mesiangervon kukilla.







Mesiangervomehu

Mesiangervot kukkivat parhaimmillaan! Mikä tuoksu niissä onkaan - ja mikä maku!


Maistakaapa kukkaa. Se maistuu karvasmantelilta ja vaniljalta. Ja mesiangervoista tehty mehu on superihanaa. Sillä maustaa niin kuohujuomat, boolit kuin leivonnaisetkin.


Tekeminen on vaivatonta ja hauskaa - suosittelen. :) Ihana aktiviteetti lasten kanssa.

Uuttumisvaihe

Mesiangervomehu (n. 1,5 l)

1 1/2 l mesiangervon kukintoja (tiiviisti pakattuna)
2 litraa vettä
5 + 2,5 dl sokeria
1/2 - 1 dl sitruunamehua

Kerää mesiangervon kukat, kun ne ovat juuri auenneet. Ravistele kukkia hyvin, jotta pikkuötökät lähtevät niistä pois.


Huuhtele kukat hyvin väljässä vedessä, valuta.

Mittaa kattilaan kukat, vesi, sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta mehu.


Kaada neste kukkineen päivineen kannelliseen astiaan ja anna mehun uuttua 2 - 4 pv viileässä.

Siivilöi mehu kattilaan. Lisää 2,5 dl sokeria ja keitä vielä 10 - 15 minuuttia.

Pullota puhtaaseen lasipulloon tai vastaavaan.

Käytä mehutiivisteenä, kuohujuoman maustajana, boolissa, leivonnassa...