keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Salvia-pähkinäleipä

 Nams, tämä leipä on herkkullista. Todella herkullista.

Ja miten kaunis tarjottava. Tykkään monesti kahvin kera tarjota jotain pientä suolaista, ja tämä sopii siihen loistavasti.


Ajattelin, että tämä leipä olisi myös oiva tuliainen / ruokalahja. :)


Salvia-pähkinäleipä

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl kurpitsansiemeniä (ja/tai muita siemeniä)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
6 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

n. 2 rkl oliiviöljyä
1 - 1,5 dl pieneksi rouhittuja pähkinöitä
1/2 dl kurpitsansiemeniä (tai muita siemeniä)
n. 2 rkl kuivattua salviaa (tai jos löytyy tuoretta)

merisuolahiutaleita


Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita joukkoon hunaja, öljy ja suola. Lisää myös kurpitsansiemenet.

Lisää jauhoja hissukseen. Alusta kunnolla, ainakin 10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta käsiteltävää.

Anna taikinan kohota liinan alla 1/2 - 1 h.

Kauli takina suorakaiteeksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele reilusti rouhittuja pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä sekä salviaa.

Rullaa taikina tiukalle rullalle. Leikkaa rulla pitkittäin kahtia ja taita leikkauspinta ylöspäin.

Nostele puolikkaita toistensa ympäri, jotta saat kierteen. Pyöräytä seppeleeksi ja nipistä päät limittäin yhteen. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Asettele kierteet kauniisti. :)

Ripottele päälle vielä hieman oliiviöljyä ja suolahippusia. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 - 25 minuuttia. Anna levätä ja jäähtyä tovi ennen leikkaamista.

maanantai 7. joulukuuta 2020

Aasian makuinen graavilohi

Joulu tulla jolkottaa! :D 

Sitä silmällä pitäen vihdoin julkaisen muutaman vuoden takaisen joululohen, josta on sittemmin tullut vakioelementti joulupöydässämme.


Aasian makuinen graavilohi

1-2 nori-arkkia
1-2 limen tai 1 sitruunan kuori raastettuna
iso kourallinen tuoretta korianteria
loraus limen / sitruunan mehua
oman maun mukaan suolaa (itse en käytä kovin paljoa)
n. 1 tl sokeria
hieman 

Poista lohesta nahka. Jos lohi on kovin paksu, voit leikata sen jo nyt viipaleiksi ja asetella viipaleet limittäin siten, että leikkuupintoja tulee vähän enemmän näkyviin.

Murskaa nori-arkit. Pese ja raasta limes/sitruunan kuori.

Ripottele lohelle suolaa ja hieman sokeria. Lisää myös kuoriraaste, norirouhe ja kourallinen korianteria.

Kääri lohi kelmuun tiiviisti ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi / seuraavaan päivään.

Viipaloi ennen tarjoamista (jos et jo tehnyt niin), ja lisää päälle vielä tuoretta korianteria ja hieman sitruunan / limen mehua.

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Tähtianis-inkivääri-omenahillo

Syksyn sato oli runsas, onneksi myös omenasato. :) 
Saimme naapuriltamme ämpärikaupalla omenoita, joista riitti myös hilloksi asti.

Ja näistähän tuli kivoja pieniä ruokalahjoja / joulun tuliaisia. 


Hillo on tosi raikasta, eikä kovin sokerista, sillä käytin sokeria ohjetta vähemmän.
Inkivääriä laitoin reilusti, koska se on herkkuani. :) 

Hillo sopii mielestäni ihanasti täyteläisen brien kanssa, vaniljajäätelön kaverina, sekä pannareiden kanssa. Ja eiköhän noita käyttökohteita ole muitakin.

Tähtianis-inkivääri-omenahillo

n. 2,5 - 3 l (suomalaisia) omenoita kuutioituna
6 tähtianista
n. 3 -4 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
loraus vettä
hillosokeria paketin ohjeen mukaan tai vähän vähemmän (laitoin n. 1/3 ohjeistettua määrää vähemmän, ja hyvin toimi)


Pese hyvin ja desinfioi purkit haluamallasi tavalla (esim. uunissa tai keittämällä).

Pilko omenat. Jos käytät suomalaisia / ohutkuorisia omenoita, ei tarvitse kuoria.
Lisää omenat, mausteet ja sokeri, sekä ihan pikkasen vettä kattilaan. 

Keittele kannen alla vartin verran.

Annostele hillo purkkeihin ja anna jäähtyä.



maanantai 26. lokakuuta 2020

Juustoinen ja pähkinäinen kierreleipä

Viikonlopun tunnelmia. 💛

Olen tehnyt tämän kierreleivän muutamia kertoja. Voit hyvin korvata taikinan perinteisemmällä sämpylätaikinalla, jotta saat astetta terveellisemmän lopputuloksen. :) Viimeksi käytin sämpyläjauhoja ja jätin munat ja margariinin kokonaan pois. Sen sijaan lorotin vähän reilummin ihanaa öljyä leivän päälle. 

Tämä leipä on koko perheemme suosikki. Kaikki on hyvää, mitä saa repiä. :)

Resepti taitaa olla alunperin Maku-lehdestä, josta olen muokkaillut oman version.

Juustoinen ja pähkinäinen kierreleipä

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa / 1/2 pss kuivahiivaa
1,5 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 munaa
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
100g voita tai margariinia

n. 200g juustoa (tavallista juustoraastetta, camembert-kiekko, vuohenjuusto...)
1 dl pähkinöitä
3 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna


Lämmitä maito hiivan heräämislämpöön. Jos käytät kuivahiivaa, yhdistä se sokerin ja suolan kanssa pieneen määrään jauhoja. 

Lisää maitoon jauho-hiiva seos. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.

Lisää margariini pienissä erissä taikinaan. Vaivaa vielä viisi - kymmenen minuuttia. Kohota taikinaa linnan alla noin tunnin.

Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20x40cm). Jätä pienen nyrkin kokoinen pala sivuun. Leikkaa levy pitkittäin neljään osaan. Pyörittele suikaleet kierteiksi.

Pyöritä sivuun otettu pala palloksi ja litistä levyksi. Lähde kiertämän suikaleita kiekon ympärille. Nipistä palat hyvin yhteen. Kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Kaada kiekon päälle juustoraastetta reilusti. Juustoa saa ripotella vähän muuallekin.

Rouhi pähkinät. Sekoita keskenään hunaja, öljy ja timjami.

Voitele koko leipä hunaja-öljy -seoksella. Ripottele päälle rouhitut pähkinät.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. 



torstai 22. lokakuuta 2020

Raikas porkkana-britakakku

Juhlimme äitini synttäreitä viikonloppuna. Sesonki suorastaan vaati porkkanakakkua, ja koska juhlakalu on marengin suuri ystävä, valikoitui kakuksi ihana porkkana-britakakku. Voi että oli hyvää!

Elämän kiireiden vietyä mennessään, blogini on muuttunut hyvien reseptien varastoksi ja keinoksi jakaa niitä läheisille ja muillekin. 

Näin ollen  kuvatkin ovat kännykällä otettuja, enkä välttämättä panosta aina esillepanoon. :) Esimerkiksi tällä kertaa tämä superherkullinen porkkana-britakakku valmistui nopeasti ja kulki juhlapaikalle varsin vauhdikkaasti, enkä remonttihommien keskellä ehtinyt tehdä koristeita niin hyvin, kuin olisi halunnut. 

Tämän ihanan kakkuohjeen löysin täältä, ja muokkasin omaan makuun sopivammaksi. Raikastin täytteen rahkalla tuorejuuston sijaan. Mielestäni tämä oli oikea valinta, ja kakku pysyi kepeämpänä. 

Porkkana-britakakku

100 g margariinia
1,3 dl sokeria
4 keltuaista
2,75 dl porkkanaraastetta
2,6 dl vehnäjauhoja
1,3 tl leivinjauhetta
1,3 tl kanelia
1,3 tl kardemummaa
1,3 tl inkivääriä
1,3 tl vaniljasokeria

4 valkuaista
2 dl sokeria

Täyte/kuorrute:
250 g maitorahkaa
2,5 dl vispikermaa
makusi mukaan sokeria
1 sitruunan raastettu kuori (tai 1/2 sitruunan, oman maun mukaan)

Koristeet:
1 porkkana
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria

Tai: paahdettuja kookoslastuja, strösseleitä, sokeroitua sitruunan kuorta...


Vaahdota margariinin ja sokeri. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kuori ja raasta porkkanat.

Lisää keltuaiset yksi kerrallaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi. Lisää vielä porkkanaraaste.

Voitele kahden vuoan (max 24 cm halkaisija) reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Levitä taikina vuokien pohjille.

Tee marenki vaahdottamalla valkuaiset ja lisää sokeri hissukseen vatkauksen aikana.

Levitä marenki taikinan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.
Anna jäähtyä vuoissaan.

Alkuperäisen ohjeen porkkanakoristeet, joita en ehtinyt tehdä tällä kertaa:
Tee porkkanakoristeet. Vuole porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita lastuja. Laita ne kulhoon suolan kanssa ja anna seistä hetki, että porkkanoista lähtee nestettä. Puristele ja kuivaa lastut hyvin. Pyörittele ne sokerissa ja kuivaa 175-asteisessa uunissa 10-15 min.


Vaahdota vispikerma, lisää rahka ja makusi mukaan sokeria, sekä sitruunankuoriraaste.
Kokoa kakku ja koristele porkkanalastuilla tai muilla haluamillasi koristeilla.