maanantai 18. heinäkuuta 2022

Hedelmä-ricottapiirakka

Kesän paras piirakka. :) Muokattu Glorian ruoka ja viini -lehden numerosta 5/22.

Hedelmä-ricottapiirakka

200g digestive-keksejä
100g voita tai margariinia
1,5 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

250g ricottaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
reilu 1/2 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna

reilu pala hunajamelonia
kaksi nektariinia
1 omena (tai suunnilleen 750g hedelmiä)
vajaa 1 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu
1 rosmariinin oksa

pinjansiemeniä


Tee ensin pohja.
Murskaa digestive-keksit ja sekoita niihin rosmariini ja voi.
Painele taikina leivinpaperille vuoratun vuoan pohjalle. Tee n. 1 cm korkeat reunat.
Nosta pohja jääkaappiin kovettumaan ainakin puoleksi tunniksi.

Käsittele seuraavaksi hedelmät. Pese ne ja viipaloi / pilko sopiviksi paloiksi. Aika ohuet, eikä liian suuret, että niitä on suht helppo lusikoida. :)
Laita pannulle hunaja, sitruunan mehu ja rosmariini. Anna kiehahtaa ja laita hedelmät pannulle. Keittele hedelmiä muutama minuutti varovasti käännellen, kunnes ne pehmenevät. 
Nostele hedelmät laakealle lautaselle jäähtymään.
Keittele pannulla olevaa nestettä vielä pari minuuttia, että se hieman paksunee. Jätä odottamaan ja jäähtymään.

Sekoita keskenään ricotta, tuorejuusto, hunaja, sitruunankuori sekä -mehu.

Nosta pohja tarjoilulautaselle. Levitä päälle ricottatäyte sekä jäähtyneet hedelmät. Valuta päälle vielä hedelmien mehut. Jätä rosmariinin oksa pois.

Paahda pinjansiemenet nopeasti kuumalla pannulla. Ripottele piirakan päälle. Tarjoa heti.

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Ihana pähkinäkakku


Ihana pähkinäkakku

1,7 dl vehnäjauhoja
1,7 dl hasselpähkinäjauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,3 tl ruokasoodaa
0,3 tl suolaa
80 g margariinia
1,7 dl fariinisokeria
2 munaa
0,5 tl vaniljauutetta
150 g bulgarianjugurttia
2 rkl vaahterasiirappia
50-60 g rouhittuja hasselpähkinöitä

Täyte:
2,5 dl vispautuvaa vaniljavaahtoa
2 dl vispikermaa
n. 2 rkl vaniljakreemijauhetta
n. 1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl hasselpähkinäjauhetta

Suklaakuorrutus:
1 dl vispikermaa
130 g tummaa suklaata

Vaahterasiirappipähkinät:
1 dl saksanpähkinöitä
1 rkl öljyä
1 rkl vaahterasiirappia


Aloita tekemällä kakkupohja (vaikka jo edellisenä iltana).
Vaahdota keskenään margariini ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen, sekoita aina välissä tasaiseksi. Lisää myös vaniljauute ja vaahterasiirappi.

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää ne parissa erässä vuorotellen jugurtin kanssa.
Kääntele lopuksi rouhitut pähkinät joukkoon.

Levitä irtopohjavuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjalle paperi, ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan,
Paista 180-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Paahda pähkinät. Lisää pannulle pähkinät, öljy ja siirappi. Paista pähkinöitä n. 5-10 minuuttia. Varo, ettei kärtsähdä. :) Nosta pähkinät sivuun jäähtymään. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.


Tee mousse. Vatkaa erikseen vaahdoiksi vispikerma ja vaniljavaahto. Lisää vispikermaan vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe, sekä lopuksi pähkinäjauhe.
Yhdistä vaahdot.

Halkaise kakku.

Täytä kakku laittamalla n. 1/3 täytteestä väliin, ja loput menevät päälle ja reunoille. Voit jättää reunat "huolimattoman nakuiksi", eli ei haittaa, vaikka taikina pilkistää alta.

Nosta kakku pakastimeen kovettumaan.

Tee suklaakuorrute. Palastele suklaa kulhoon.
Kuumenna kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa sulaa.
Voit melkein heti alkaa levittämään suklaata kohmeisen kakun päälle. Aloita kiertämällä valumat kakun "ympäri". Täytä lopuksi kakun päällä oleva alue suklaalla.

Ripottele päälle pähkinärouhe. Voit nostaa kakun vielä pakastimeen hetkeksi jähmettymään. Ainakin jääkaappiin. :) 

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Aivan parhaat tomaattipiadinat ja kurpitsansiemenpesto

Sunnuntain pikaruoasta tulikin aivan ykkösherkku! Täytyy myöntää kyllä, että nämä pianidat ansaitsisivat arvoisensa miljöön. Pöydässämme oli pari maitopurkkia, meluisat lapset, huolimaton kattaus... Ja selän takana korkea pino muuttolaatikoita valmiina lähtemään kohti uutta kotia.

MUTTA! En voi olla ajattelematta, että olisikin pimeä elokuun ilta, siisti koti, kaunis kattaus, kynttilänvaloa ja lasillinen erittäin hyvää ja aromaattista valkoviiniä... Ja hiljaista. 

Ai että - ensi kerralla pianidat tehdään lasten nukkumaanmenon jälkeen. :) 

Kiitos Maku 7/2021 reseptistä (jota tietysti vähän muokkasin).


Tomaattipianidat (5 kpl)


Taikina:
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 3 rkl oliiviöljyä

Täyte:
n. 3 isoa tomaattia
loraus oliiviöljyä
1/2 aniksensiemeniä
1 tl kuivattua rosmariinia tai oksa tuoretta
ripaus suolaa

Lisukkeet:
1-2 pkt mozzarellajuustoa
1 dl kurpitsansiemenpestoa
basilikaa, kurpitsansiemeniä
oliiviöljyä

Tee taikina. Yhdistä jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu, vaan on sileä pallo.
Kääräise taikina elmukelmuun, ja nosta jääkaappiin n. tunniksi lepäämään.

Pilko tomaatit isohkoiksi paloiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla, lisää siihen rosmariini ja anis. Paista tomaatteja minuutin - pari, kunnes ne hieman pehmenevät. Mausta suolalla ja nosta kulhoon odottamaan.

Viipaloi mozzarella ja tee pesto alla olevan ohjeen mukaan.

Kun on aika siirtyä kohti ruokapöytää, paista leivät. Jaa levännyt taikina 5 osaan, ja pyörittele ne palloiksi. Kauli kukin pallo ohueksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla molemminpuolin n. 1-2 minuuttia.

Nosta sivuun ja sivele halutessasi ohuesti oliiviöljyllä.
Tarjoa mahdollisimman nopeasti. :) 

Nostele leipien päälle pestoa, mozzarellaa ja tomaattia, sekä muutama tuore basilikan lehti. Lorota halutessasi vielä lisää hyvää oliiviöljyä ja ripottele kurpitsansiemeniä.

Kurpitsansiemenpesto (n. 1,5 - 2 dl)
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi
n. 1 dl juustoraastetta (parmesaani paras, tein paremman puutteessa oltermannista, ja herkullista tuli! :D )
2-3 dl tuoreita basilikanlehtiä
suolaa

Paista kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla pari minuuttia, jotta niiden maut heräävät. Mittaa kaikki aineet sauvasekoittimen kulhoon ja hurauta takaiseksi. Maistele maut kohdalleen.

torstai 25. maaliskuuta 2021

Parhaat omenamuffinssit

Nämä maailman parhaat omenamuffinssit syntyivät hetkessä lauantaiaamun ratoksi.

Leivoimme näitä muffinsseja viisivuotiaan tyttäreni kanssa. Hän oli puikoissa, luki reseptiä, ja minä neuvoin ja jeesin. Meni upeasti!

Käytimme pakastimessa pehmenneitä omenia, ja ne toimivat varmaan paremmin kuin tuoreet. Niin pehmeä ja suussa sulava oli lopputulos.

Voi hitsi näistä tuli herkullisia. Tuli syötyä aika monta. :)


Omenamuffinssit (n. 17-18 kpl)

3 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl rypsiöljyä
5 dl pieniä omenakuutioita (otin pakastimesta)
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa

Muruseos:
75 g margariinia
1 dl sokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl kanelia


Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy nauhana.
Lisää pieneksi pilkotut omenanpalat.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Nostele taikina lusikalla muffinssivuokiin, joissa on paperit.

Tee muruseos. Sulata margariini. Lisää sokeri, kaurahiutaleet, jauhot ja kaneli. Ripottele muruseos muffinssien pinnalle.

Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Kala-fenkolipata

Arki on välillä aika ihanaa. Ihanammaksi sen tekee superhelppo ja älyttömän herkullinen kalapata.
Koko perhe tykkäsi, ja minulle jäi lasten lautasten reunoilta vielä extra-annos suosikkiani fenkolia. :D 

Tämä menee perheen vakkarilistalle. Olen muuten ihastunut pakasteesta löytyvään seiti-fileeseen. Tosi hyvää kalaa, ja siitä saa loihdittua vaikka mitä. 


Kala-fenkolipata (4:lle)

n. 400 g vaaleaa kalaa (pakastefilee käy hyvin)
1 iso fenkoli
1/4 purjoa (sekä vaaleaa että vihreää osaa)
5-7 perunaa
loraus rypsiöljyä
5 dl vettä
1-2 rkl kalafondia
1/4 kurkku
1/2 dl sitruunamehua
mustapippuria
reilusti tuoretta tilliä

(Sulata kala).
Viipaloi fenkoli. Kuori ja paloittele perunat.

Kuullota fenkolia pieni hetki öljyssä. Lisää perunat ja purjo, sekä vesi ja fondi.
Kypsennä n. 15 min kunnes perunat ovat juuri kypsiä.

Jos haluat kalaan vähän paistopintaa, paista kalapalat erillisessä pannussa.

Kuutioi kurkku, ja lisää se ja kalat pataan (lorota joukkoon myös kaikki kalan paistoliemi).
Keitä pari minuuttia.

Mausta pata sitruunalla ja pippurilla. Lisää lopuksi reilusti hienonnettua tilliä.