maanantai 29. huhtikuuta 2024

Absoluuttisesti parhaat munkit, rommilla aateloitu

Munkit kuuluvat Wappuun, hiihtoretken tauolle, tai oikeastaan ihan mihin tahansa. 
Olen tehnyt munkkeja todella usein, ja monilla eri resepteillä. Tämä on mielestäni kuitenkin ehdottomasti paras, johon palaan aina uudestaan ja uudestaan.

Huomenna öljy jälleen lämpenee, ja taikinaa tietenkin tupla-annos. :) 

Jos kaipaat niitä muita munkkivaihtoehtoja, niin tässä muutama ehdotus:
Sitruunaiset pikkumunkit, taivaalliset banaanimukitmunkkipossutbanaanimunkit uunissa




Kuvan mukaisen jättiläjän saa aikaiseksi, kun tuplaa reseptin. :)



Maailman parhaat munkit

50 g (reilu 0,5 dl) sokeria
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 isoa munaa (jos teet tuplasatsin taikinaa, olen huomannut 3 munaa olevan riittävästi)
500 g (n 7,5 dl) vehnäjauhoja
1-2 rkl rommia
1-2 tl sitruunankuorta
1 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
75 g margariinia
n. 1,5 l öljyä paistamiseen


Sekoita sokeri lämpimään veteen. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veteen. Anna tekeytyä viitisen minuuttia.

Lisää loput jauhot, munat, rommi ja sitruunankuori vesi-hiivaseokseen. Vaivaa hyvin ja lisää suola. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen voi hyvin vaivaten. Taikinan tulisi olla pehmeää ja kiiltävää.

Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä reilu tunti, tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.


Jos haluat leipoa vasta seuraavana päivänä, voit jättää taikinan yön yli vielä kohoamaan. Tee silloin näin: 
Vaivaa taikina takaisin kulhon pohjalle, laita kelmu päälle ja anna taikinan levätä 12-16 tuntia jääkaapissa (yön yli).

Tai skippaa suoraan tähän vaiheeseen:
(Seuraavana päivänä) Ota taikinasta pieniä kourallisia taikinaa ja pyörittele ne palloiksi kuin pyörittelisit pullan. Työnnä sormet läpi pallon keskeltä, ja venytä siitä pyöritellen rinkilä. Nosta rinkilä leivinpaperin päälle kohoamaan, jätä tilaa kohoamiselle. Peitä liinalla tai kelmulla, ja anna kohota reilu puoli tuntia. (Jos käytät kylmää, yön yli kohotettua taikinaa, on kohotusaika 2h)


Kaada öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä öljy 170-180 asteiseksi. 
Tipauta varovasti kohonneet rinkilät öljyyn paistumaan. Saat todennäköisesti 2-3 munkkia kerralla mahtumaan. Paista n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes munkki on kauniin ruskea. 

Nosta kypsynyt munkki pariksi sekunniksi talouspaperin päälle, ja siitä saman tien toiseen kulhoon, jossa on sokeria. Pyöräytä munkki molemmin puolin sokeriin, ja nosta tarjoilulautaselle. 

Vaihda sokerointisokeria pari kertaa prosessin aikana, koska jos sokeri imee itseensä öljyä, se ei enää tartu munkkiin.

Tarkkaile öljyn lämpötilaa paistamisen aikana lämpömittarin avulla, sillä se helposti muuttuu paistelun aikana. 

Paras focaccia ja ricottalevite


Focaccia on meidän perheessä vakkarikamaa erityisesti illanvietoissa - taikina tehdään etukäteen, leipä on kaunis, ja kukapa ei tykkäisi vastaleivotusta leivästä ja sen tuoksusta. 

Tämä ohje on lainattu Imanilta ja Leenalta, koska on vain niin hyvä! Taikinan kuuluu olla tosi löysää, ja sitä kohdellaan hellästi. 


Focaccia

4,5 dl lämmintä vettä
4 g kuivahiivaa
1 tl hunajaa
n. 1 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja (n. 7 dl)

Päälle esimerkiksi
muutamia rosmariinin oksia
oliiveja
n. 6 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
oliiviöljyä


Ricottalevite

1 prk ricottaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
suolaa
(halutessasi silputtua basilikaa)


Sekoita +42-asteinen vesi ja hiiva keskenään, ja anna kuplia pari minuuttia. Lisää hunaja, oliiviöljyä ja suola ja sekoita hyvin. Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Aloita n. 6 desilitrasta, ja lisäile vain sen verran kun tarvitee. Taikinan tulee olla löysää. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä kulhossa peitettynä kymmenisen minuuttia.

Venyttele ja taittele tämän jälkeen taikinaa. Vedä taikinaa reunasta käsilläsi ylöspäin, ja taita taikinakeon päälle. Taikina muuttuu pikkuhiljaa vähemmän tahmeaksi. Taittele taikinaa ainakin kuusi-kahdeksan kertaa. Anna tekeytyä 10-20 minuuttia peitettynä. 

Toista taittelu vielä kerran, niin että taikinasta tulee lopulta kaunis pallo kulhon keskelle. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä ja levitä se tasaisesti taikinan pintaan. Peitä elmukelmulla tiiviisti, ja laita jääkaappiin kohoamaan 24-48 tunniksi. 



Laita leivinpaperi uunivuoan pohjalle, lisää paperin päälle hieman öljyä. Kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle mahdollisimman hellästi, etteivät kuplat kauheasti katoa. Nostele hieman taikinaa ja taita kaksin kerroin pariin otteeseen siten, että reunat jäävät taikinan alle. Peitä ja anna kohota pari tuntia. 

Vedä kohonnut taikina vuoan reunoihin asti kulmista vetäen. Ripottele päälle noin 1 rkl oliiviöljyä ja painele sormilla reikiä taikinan läpi. Lisää halutessasi päälliset, mutta ripottele päälle vähintään sormisuolaa. Paista uunin alatasolla 220 asteessa noin 30 minuuttia. Jos haluat rapeamman pinnan, nosta lopuksi ylätasolle 5-10 minuutiksi.

Ricottalevite tehdään vain sekoittamalla ainekset keskenään.


Levitteeksi teen yleensä ricottalevitettä, ja lisäksi voin ystäville voita + sormisuolaa. 
Myös erilaiset yrttilevitteet, hummus jne. sopii todella hyvin! 



perjantai 26. tammikuuta 2024

Täydelliset toffeeomenamuffinssit

Tulipas aivan ihania muffinsseja! Satuin katsomaan jakson Koko Suomi leipoo -ohjelmaa, ja siinä eräs voittaja teki omenamuffinsseja, joita kehuttiin aivan valtavasti.


Pakkohan niitä oli kokeilla itse!

Resepti on siis alkuperäisen kokin resepti, poislukien kuorrute, jonka tein oman mieltymykseni mukaan kevyemmäksi ja raikkaammaksi. Alkuperäinen kokki teki voikreemin, mutta omaan makuuni se on liian raskas, ja toimii parhaiten kakunrakennusaineena. 

Kuorrutteeksi sopisi valtavan hyvin varmasti myös vispikerman ja tuorejuuston seos!

Täydelliset toffeeomenamuffinssit (12 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

0,5 tl suolaa

0,5 tl soodaa

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

0,5 tl neilikkaa

0,5 tl pomeranssia

1 iso muna

100 g kermaviiliä

1 dl rypsiöljyä 


Toffeeomenat

1 iso omena

n. 1 rkl voita

20 g fariinisokeria (n. 2 -3 rkl)


Sitruunatahna

1 ison munan keltuainen

1/4 dl sokeria

2 rkl sitruunamehua

n. 1 rkl voita

1 tl vaniljasokeria


Kuorrute  

1/2 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

125 g maitorahkaa

2 rkl vaniljakreemijauhetta


Tee taikina. Laita uuni lämpenemään 175 C:n, ja laita muffinssivuoan koloihin paperit.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita keskenään myös kananmuna ja kermaviili. Lisää ne kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.

Lisää joukkoon vielä öljy ja sekoita tasaiseksi.

Nostele taikina vuokiin (n. puoleen väliin vuokaa). Paista n. 15-20 minuuttia uunin keskitasolla. Jäähdytä.


Tee paiston aikana omenat. Pilko omena pieniksi kuutioiksi.

Sulata voi kattilassa, ja lisää fariinisokeri. Lisää omenakuutiot ja pyörittele sekaisin. Anna omenoiden pehmetä n. 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Jätä omenat kattilaan odottelamaan ja jäähtymään.


Tee sitruunatahna. Purista ensin sitruunan mehu valmiiksi. 

Viritä vesihaude, eli vähän vettä kattilan pohjalle, ja sen päälle metallinen kulho. Nosta veden lämpö kiehumispisteeseen, mutta älä anna kiehua kovasti (ettei vesi roisku, ja höyryä tule liikaa). 

Laita kulhoon keltuainen ja sokeri. Vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan mehu, ja vispaile vielä vesihauteessa muutamia minuutteja. Nosta kulho pois kattilan päältä ja anna jäähtyä välillä sekoitellen, jonka aikana seos vielä hieman paksuuntuu. 

Lisää sitruunatahna jäähtyneiden omenoiden joukkoon ja sekoita. (Ihan kaikkea tahnaa ei tarvitse käyttää, jos näyttää että tulee kovin nestemäistä. Täyteseos saa olla kuitenkin aika paksua. 


Kaiva jäähtyneihin muffinsseihin onkalo keskelle esim. haarukkaa apuna käyttäen. Täytä kolo täytteellä piripintaan. 


Tee kuuorrute. Vispaa vaniljavaahto napakaksi vaahdoksi. Lisää maitorahka ja vaniljakreemijauhe, ja sekoita kunnolla tasaiseksi. Anna seistä hetki.  Jos tuntuu liian löysältä pursotettavaksi, lisää vielä hieman kreemijauhetta. 

Mittaa kuorrutetta pursotuspussiin, jossa haluamasi tylla. Kuorruta ja tarjoa heti. 

Tyttären kuorrutustaidonnäyte <3