keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Banaanimunkit uunissa

Hauskaa Wappua!
Juhlamme jatkuivat vielä tänäänkin, koska aaton ja päivän olimme reissussa ja pitäähän sitä kotonakin karkeloida. Wappujuhlia siis riitti tänä vuonna vallan kuin teekkariaikoina!

Eikä Wappua ilman munkkeja. Itse tehdyt munkit ovat kyllä aina aivan liian hyviä. En oikeasti pysty lopettamaan näiden syömistä!

Onneksi munkkeja voi syödä ympäri vuoden. ;)


Tämän vuoden uudenlaiset wappumunkit erosivat totutusta valmistusmenetelmänsä ansiosta - ei uppopaistamista!

Ja hyvältähän nämä maistuivat myös uuniversioina. :) Pelkäsin, ettei uppopaiston aikaansaamaa rapsakkaa rasvareunaa synny, mutta syntyy se - etenkin donitsin sisäsyrjään, jossa öljy pääsee "makaamaan" paistamisen aikana.

Lisärapeutta sain, kun voitelin donitsit öljyllä kerran paiston aikana ja vielä toisen kerran sokeroinnin yhteydessä. 

Uunimunkkien paistotekniikan opin Maku-lehdestä (3/2018).


Uunipaistoa puoltaa se, että paistorasvaa ei jää hävitettäväksi, eikä koti käryä niin voimakkaasti paistelun jälkeen. Myös lasten kanssa leipominen on näin turvallisempaa kuin kuuman rasvakattilan kanssa.

Maku kyllä mielestäni on aavistuksen parempi uppopaistamalla... 

Tästä satsista tulee 12 isoa tai 15 keskikokoista munkkia.


Banaanimunkit uunissa (12-15 kpl)

2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista)
1 iso banaani
1 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
n. 9 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia tai voita

n. 3 dl rypsiöljyä
sokeria


Muussaa banaani haarukalla. Sekoita se maitoon ja lämmitä seos reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä isossa kulhossa sokeri, kuivahiiva, suola ja kardemumma. Lisää lämmin maito-banaaniseos ja sekoita.

Lisää myös muna.

Lisää jauhot pikkuhiljaa. Loppuvaiheessa lisää myös margariini tai voi.  Lisää jauhoja ja vaivaa kunnes saat käsiteltävän pullataikinan.

Anna kohota liinan alla n. 1 h.

Jaa kohonnut taikina 12-15 osaan. Pyörittele taikina palloiksi. Työnnä kunkin pallon keskelle peukaloilla reikä ja pyörittele reikä suuremmaksi sormiesi ympäri (kuin puolaisit lankaa).

Nosta munkit leivinpaperin päälle kohoamaan. Kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Dippaa jokainen kohonnut munkkirinkilä öljyyn. Nosta takaisin pellille. Ei haittaa, vaikka pelti vähän "ui" öljyssä. :)

Paista munkkeja n. 12-15 minuuttia. Sudi munkkeja kerran paistamisen aikana öljyllä.

Kun munkit ovat kypsät, ota ne yksi kerrallaan käsittelyyn. Sudi ohuesti öljyä munkin päälle, nosta se sokeroidulle lautaselle ja ripottele sokeria joka pinnalle.

Nosta ritilän päälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti