tiistai 2. helmikuuta 2016

Vauvan ensileipä sormiruokailuun

Heti alkuun pitää lausahtaa vastuuvapauslauseke. En ole minkään sortin ravitsemuksen, vauvaravitsemuksen, vauvojen, sormiruokailun tai vastaavan alan erityisasiantuntija. Mutta olen taatusti huolehtivainen ja rakastava äiti, joka haluaa lapselleen vain parasta, ja sillä periaatteella ruoatkin vauvallemme tehdään. :)

Beibimme on jo ohittanut maagisen kuuden kuukauden rajapyykin, ja on ottanut orkesterinjohtajan paikan ruokapöytämme päädystä, jossa hän meitä sotkuillaan ja ilmeillään viihdyttää. Sekä luonnollisesti huolehtii linjoistamme, sillä yhden aterian aikana parsakaali noukitaan lattialta vähintään kymmenen kertaa.


Halusin tarjota hänelle leipää mutusteltavaksi. Syöttölusikka harvemmin vauvelia ilahduttaa, mutta sen sijaan kaikki mitä voi tunkea kaksin omin pikku kätösin suuhun, on oikein hauskaa. Viljoja leivästä siis. :)


Leivän pitäisi olla
  • semmoista ettei siihen tukehdu
  • sulaa suussa, jottei isoja paloja jää kurkkuun
  • tarttumakokoista ja -muotoista
  • suolatonta
  • terveellistä.
Joten tässäpä nämä speksit täyttävä minipatonki. Olen tarjonnut kokonaisia leipiä raadeltavaksi, sekä maidolla kostutettuja palasia mupellettavaksi. Ne ainakin sulavat suuhun. :)


Vauvan ensileipä (n. 9-10 minipatonkia)

1 dl äidinmaitoa tai korviketta
1/3 pss kuivahiivaa
0,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 rkl rypsiöljyä


Lämmitä äidinmaito yli hiivan heräämislämmön. Ota n. 1/4 dl maidosta sivuun.
Turvota kaurahiutaleita suuremmassa maitomäärässä n. 10  minuuttia. Jos maito pääsee jäähtymään tänä aikana hiivan heräämislämmön alle, voit lämmittää sivuun ottamasi maidon oikein kuumaksi ja sekoittaa joukkoon. Jos maito ei ole jäähtynyt liikaa, yhdistä maidot sellaisenaan ja jatka leipomista normaalisti.

Mittaa kulhoon siis kaura-maito, maito, grahamjauho ja hiiva. Lisää vehnäjauhoja hissukseen koko ajan taikinaa alustaen. Lisää loppuvaiheessa myös öljy.

Alusta n. 5 minuuttia, kunnes saat hyvän sitkon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 10 osaan. Pyörittele kustakin osasta pieniä patonkeja.

Kohota patonkeja liinan alla vielä n. 15 minuuttia.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 - 12 minuuttia. 




5 kommenttia:

  1. Kiitos, tallennettu! Mietin ensin että pitää testata GF mutta sit tajusin että eihän mun vauvan tarvitse olla vaikka itse olen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei onneksi tarvi olla! :D
      Tää oli kätevä, kun grahamjauhot teki tästä vähän murenevampaa.
      Ja ihanan mehevää tuli kun käytti omaa maitoa. :D Oikeat ternimaitosämpylät. :D

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! ♡ Voi miten kivoja ja hyvän makuisia patonkeja tuli. Poika tykkää! ♡

    VastaaPoista
  3. Ihana resepti, menee heti huomenna jo kokeiluun!
    Osaatko sanoa, voinko käyttää pakastettua äidinmaitoa? Sen jälkeen jäähdyttää ja pakastaa nopeasti patonkeja?

    VastaaPoista