lauantai 27. helmikuuta 2016

Raikas lemon curd -mustikkapiirakka

Voi aurinko, kevät ja tulppaanit! 

Tänään on ollut täydellinen päivä; aamulla uunituoreita rieskoja, vietimme keväänavajaisia grillaten ja hyvällä rieslingillä skoolaten, ulkoilimme hohtavassa auringossa tuntitolkulla, saimme hoidettua parin viikon kauppareissut (ja ostin boonuksena uudet housut), illalla luvassa UMK-finaali, sauna ja takkatuli. Ja maanantaina tulee vielä uusia euroviisulippuja myyntiin. Ja vauva on nukkunut hyvin. Ja tulppaaneja on. Voi elon auvoa! 

Olen maailman onnellisin nainen.


On myös aika siirtyä keväisiin leivonnaisiin. Jätetään hetkeksi omenapiirakat, pullat ja luumutortut odottamaan, ja herkutellaan raikkailla, tuoreilla mauilla - ja nautitaan iloisista väreistä!

Lemon curd -mustikkapiirakka on loistava herkku pääsiäiseen, Wappuun tai ihan vain sunnuntaikahveelle. 

Amerikkalaista alkuperää oleva piirakka on makea, mutta onneksi sitruunan happamuus ja mustikoiden raikkaus pitävät kokonaisuuden keveänä.



Piirakan täytettä ei paisteta ja piiras maistuu mielestäni parhaalta viileänä.
Täytteen kuuluu olla valuvaa ja kiisselimäistä, mutta piirakkaa on silti helppo leikata.

(Voi että, nyt tuolta olkkarista kuuluu ihanaa vauvan naurua... :D )


Täydellisenkin päivän saa vielä hieman paremmaksi, jos varaa hetken leipomiseen. <3


Lemon curd -mustikkapiirakka

2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl maitoa
3 keltuaista
0,6 dl sulaa margariinia 
1 ison sitruunan kuori ja mehu
1 prk kermaviiliä (kevytkin käy)
4-5 dl (pakaste)mustikoita

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
0,4 dl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta


Aloita tekemällä pohja. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola.
Lisää keltuainen ja margariini hyvin sekoittaen.

Lisää lopuksi vesi nopeasti. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle.

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes se on saanut pikkiriikkisen ruskeaa väriä. Käytä halutessasi paistoherneitä niin pohja ei kohoa liikaa. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Tee seuraavaksi täyte.

Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista mehu talteen.

Mittaa kattilaan sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita, jotta maissitärkkelys ei jätä klimppejä. Lisää myös maito, keltuaiset, margariini ja sitruunankuoriraaste.


Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se paksuuntuu ja alkaa kuplia. Keittele vielä pari minuuttia sekoittaen koko ajan. Nosta kiisseli pois liedeltä ja lisää sitruunamehu.


Kaada kiisseli toiseen astiaan ja peitä tiiviisti elmukelmulla, jottei kiisseliin muodostu kuorta. Elmukelmu on siis kosketuksissa kiisselin pinnan kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Kun kiisseli on jäähtynyt, sekoita joukkoon kermaviili ja kohmeiset mustikat. Jos mustikat ovat päässeet kunnolla sulamaan, värjäävät ne kiisselin liilaksi. Älä tuolloin sekoita niitä joukkoon, vaan kääntele varovasti sinne tänne, jotta saat kivoja raitoja piirakkaan ja yleisväri säilyy keltaisena.

Jäähdytä piirakkaa ainakin 4 h. Kannattaa melkein antaa piirakan seistä yön yli jääkaapissa, jotta pohja pehmenee meheväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti