lauantai 10. tammikuuta 2015

Raclette-ilta, ideoita ja vinkkejä

Saimme loppiaisena päivällisvieraita, enkä oikein millään saanut vahvaa kokkausinspiraatiota. Vaihtoehtoja oli liikaa, mutta toisaalta mikään ei napannut.

Kunnes välähti! Pitkästä aikaa vetäisimme esiin raclette-grillin!


Racletoinnilla on perheessäni pitkät perinteet. En edes tiedä, mistä äitin on joskus muinoin onnistunut raclette-grillin ostamaan. 

Jo lapsena racletointi oli mielestäni parasta maailmassa; koko perhe vietti iltaa yhdessä kun söimme pitkän kaavan mukaan. Ruoka oli hyvää (!!) ja jokainen sai itse värkätä juuri semmoisen annoksen kuin tahtoi.

Samat asiat ovat racletoinnin kilpailuvaltteja vieläkin: hauskaa yhdessäoloa, ohjelmallista illallista, hyvää ruokaa ja jokaiselle jotakin. 



Racletoinnissa voi antaa mielikuvituksen laukata ja kattaa pöytään ihan mistä itse tykkää. Raclette on kotoisin Sveitsistä, jossa menuun kuuluu keitetyt perunat, erilaiset rasvaiset "kuivamakkarat" ja leikkeleet, suolakurkut ja muut pikkelöidyt kasvikset. Sekä tietysti raclette-juusto! Samalla linjalla mentiin Ranskassa.

Meidän perheessä olemme aina suosineet perunoiden sijaan leipää. Grillin ylemmällä tasolla paahtuu ihanan rapeita viipaleita, joiden päälle on mukava lumpsauttaa pikkupannussa kypsyneet herkut.

Eli ideana on, että kukin saa kasata omaan pannuunsa kaikkea ihanaa - yleensä koko annoksen kruunaa reilun kokoinen juustopala - pannu tuikataan grilliin tasojen väliin kypsymään, ja sitten odotellaan viitisen minuuttia.


Tässä hieman ideoita ruoista, jotka mielestäni toimivat hyvin racletoinnissa. Aloitan luonnollisesti juustoista, sillä ne ovat kuitenkin "l'essence de raclette".

Herkkuja raclette-pöytään

hyvin sulavaa juustoa (eli rasvaprosenttia pitää löytyä) paloiteltuna
sinihomejuusto
fetajuusto
chorizomakkara
saucisson-makkara
parmankinkku
paistettu kanasuikale
tonnikalapalat
lohi (graavi-, savu-, paistettu... Mikä vain!)
pieneksi pilkottu sipuli
paprika
kesäkurpitsa
munakoiso
parsakaali
sienet (herkkusienet, suppilovahverot...)
oliivit
suolakurkku
kaprikset
aurinkokuivatut tomaatit pieninä paloina
ananaspalat
tuoreet yrtit

Ja grillattavaksi hyvää leipää, paahtoleipää, ruisleipää, mistä vain tykkäät! 
Tai vaikka napakaksi keitettyjä perunoita tai bataatteja paksuina viipaleina.

Eli kuten sanottu - vain taivas on rajana!

Koska ruoka voio olla aika raskastakin (riippuu syöjän juustonhimosta), tee kylkeen raikas salaatti ja huolehdi pöytään riittävästi raikasta juotavaa. :)


Ja tässä hieman vinkkejä onnistuneeseen iltaan

  • Tarjoa halutessasi kevyt alkuruoka - esimerkiksi lanttukeitto.
  • Kuumenna grilli valmiiksi. Hieman grillin tehosta riippuen lämpeneminen vaatii 10 - 15 min.
  • Pilko kaikki ruoat mahdollisimman ajoissa, mielellään jo aamulla, säilytä ne jääkaapissa. Trust me, tähän menee yllättävän kauan...
  • Nosta pöytään kaikille omat puulastat  & puualustat joihin pannun ja lastan voi laskea. (Meillä on luksuslastat, jotka isäni teki ihan tätä tarkoitusta varten)
  • Varaa leipää runsaasti- sitä kuluu!
  • Varaa runsaasti juustoa - sitäkin kuluu.
  • Riehaannu - racletessa ei ole sääntöjä, vain perinteitä. Voit kattaa pöytään ihan mitä mieleesi juolahtaa.
  • Varaa runsaasti raikasta juotavaa, esim. kuplavettä.
  • Tarjoa ruoan kanssa kylmää, raikasta valkoviiniä, ehkä rieslingiä.
Ja ei kun ihanaa iltaa viettämään!




2 kommenttia:

  1. Meillä tää ruoka kuuluu ehdottomasti syksyyn ja talveen. Tarjolla on aina perunoita, naudan sisäfilettä ohuina siivuina, hillosipulia, suolakurkkuja, kaprista, tuoreita herkkusieniviipaleita (ja niiden päälle valkosipulirouhetta), homejuustoa ja raclettejuustoa, kaprista, tomaattia...Tuhtia ruokaa todella mutta ah, niin hyvää. Tässä versiossa pilkkoa ei tarvitse niin kovasti, ennemminkin aukoilla säilykepurkkien kansia :) Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli sisäfile on varmasti ihanaa, ja valkosipulirouhe! Unohdinkin listastani sienet, meillä oli tällä kertaa suppiksia. :) Racletointi on kyllä ihanaa juuri näin kylmään aikaan, ja vaihtoehdot tosiaan loputtomat! Kaappien purkkiarsenaalit tulevat hyvään käyttöön. :)

      Poista