sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Nyhtöleipä kahdella täytteellä

Leipä-lover on löytänyt uuden ystävän - nyhtöleivän! :) 

Mitkä loputtomat mahdollisuudet hän tarjoaakaan: taikinan koostumuksen ja mausteiden lisäksi voit leikkiä täytteen määrällä, makumaailmoilla, terveellisyydellä...

Heilahda Italiaan, Provenceen, USA:n tai Venäjälle. Keskity vahvoihin juustoihin ja tuhteihin täytteisiin, tai leiki proteiineilla ja kasviksilla.

Ja miksipä et kokeilisi nyhtää makeaa leipää? Banaanileipä, jonka sisällä omenasosetta, rusinoita ja ehkä vähän kinuskia ja pähkinöitä..? Ei paha.


Perheessämme vuoden ensimmäistä päivää on vietetty perinteisesti tunnelmallisissa merkeissä. Takassa roihuaa tuli ja asunnon valaisevat kymmenet kynttilät.

Ruokailu hoidetaan useimmiten seisovan pöydän tyyliin. Pöytään katetaan erilaisia takkamakkaroita ja sinappeja, raikkaita salaatteja (esim. rapucevicheä), herkullista leipää ja kaikkea muuta hyvää, mitä kaapista löytyy. Kukin paistaa makkaroita omaan tahtiinsa ja syö siellä missä tahtoo. Perhe hengailee yhdessä keittiö-olkkari-takkahuone -akselilla osan kuunnellessa Strauss-konserttia, toisten pelatessa Trivial Pursuittia ja toisten lueskellessa.

Näin tänäkin vuonna. 



Uutuutena pöytään vuonna 2015 pääsi nyhtöleipä. :)

Koska en osannut päättää, tein kahta eri täytettä. Molemmat olivat erittäin herkullisia.


Nyhtöleipä kahdella täytteellä (1 leipä)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
5-6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
n. 1 - 2 tl rypsiöljyä

(Huom! Jos haluat koko leipään saman täytteen, tee täytesatsi tuplana.)

Täyte 1:
100 g valkosipulituorejuustoa
50 g juustoraastetta
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna

Täyte 2:
100 g rajuustoa
1 keitetty muna (vain valkuainen)
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna


Tee ensin taikina. Lämmitä vesi hiivan heräämislämpöön. Sekoita hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja.

Lisää lämpimään veteen leseet, kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vehnäjauho-hiivaseos. Sekoita.

Alusta joukkoon loput vehnäjauhot, vaivaa kunnolla. Vaivailun loppuvaiheessa lisää myös suola. Taikina on valmis, kun se on kimmoisa ja pallomainen. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, n. 45 min - 1 h.


Tee odotellessasi täytteet. Sekoita vain kummankin/haluamasi täytteen aineet keskenään.



Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina n. 30x40 cm levyksi, jaa se kahtia ja levitä täyte taikinalle.


Ruuduta taikina täytteineen n. 30 palaan.


Pinoa palaset n. 4 palan pinoihin. Käytä vaikka lastaa apuna.


Anna leyjen kohota liinan alla n. 1/2 tuntia. Jos et halua sotkea liinaasi, laita väliin leivinpaperi.


Voitele tai öljyä pitkulainen leipävuoka. Nostele leipäpinot peräkkäin vuokaan.




Paista leipää 225-asteisen uunin alatasolla n. 35 - 40 minuuttia. Jos leipä ruskettuu liiaksi, laske lämpöä 200:n tai peitä leipä foliolla.



Anna leivän hengähtää ja hieman viilentyä ennen kun kumoat sen vuoasta. Ohut lasta on hyvä apu, jos leipäsi on tarrannut reunoihin kiinni. Silikonivuoka on varmasti myös kovaa vuokaa toimivampi ratkaisu.


Nauti leipä nyhtämällä. :) Eli revi leivästä viipaleita, levitä päälle hyvää margariinia ja nauti. Täytteen voimakkuudesta ja määrästä riippuen et välttämättä tarvitse levitettä lainkaan.


2 kommenttia:

  1. Kiitos kaikille mukanaolleille ihanasta tämän vuoden ensimmäisestä päivästä! Nyhtöleipä oli suussasulavaa ja ripaus margariinia/voita päälle teki siitä täydellista!

    VastaaPoista