maanantai 5. kesäkuuta 2017

Japanilaista kananmaksaa

Maanantai! Olin pitkän viikonlopun Nizzassa ja nautin toinen toistaan ihanimmista ranskalaisherkuista. 

Nyt, olon ollessa kuin pyöriäisellä, on kiva syödä jotain tavallista ja raikasta. Paluu ruotuun. :)


Rakastan kananmaksaa esimerkiksi dijon-kastikkeen kanssa, sienien kera tai ehdottomassa suosikissani omenasalaatissa.

Tällä kertaa maksa on maustettu japanilaisittain ja tarjoillaan salaatin ja nuudeleiden kera.
Marinadin ohje on lainattu ja muokattu Glorian ruoka & viini -lehdestä (2/2017).


Japanilaista kananmaksaa (2:lle)

n. 300 g kananmaksaa

1 valkosipulinkynsi
n. 2 cm tuoretta inkivääriä
1 1/2 dl vettä
2 tl kanafondia
1/2 dl mirinkastiketta
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl palmusokeria
mustapippuria myllystä

1,5 "arkkia" nuudeleita
n. 10 cm pätkä kurkkua
1 suippopaprika
1 avokado
jäävuorisalaattia


Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja murskaa valkosipuli.
Mittaa kattilaan kaikki kastikkeen ainekset, kiehauta seos.

Marinoi maksoja noin neljäsosalla kastikkeesta pari tuntia.

Keitä nuudelit kypsäksi.
Pilko kasvikset.

Mausta kypsät nuudelit kastikkeella.

Paista maksat pannulla kypsiksi. Lisää paiston aikana pari isoa lusikallista kastiketta.

Kokoa annos nostamalla nuudelit pohjalle, kasvikset päälle ja maksat lopuksi.

Tarjoa loppu kastike erikseen, että jokainen syöjä saa päättää itse haluamansa makuasteen.

tiistai 30. toukokuuta 2017

Puolukka-kinuskitäytekakku

Lauantaina lauletaan suvivirttä, kilisytetään kahvikuppeja, onnitellaan ja kyynelehditään, todetaan että juhlatarjoiluja tuli varattua aivan liikaa, tiskataan kuumeisesti kuohuviinilaseja ja nautitaan siitä, että elämässä on niin paljon mahtavia tyyppejä.

Jos olet yksi niistä onnekkaista, joka saa juhlistaa koulunsa päättävää, ja jos vielä kakkurintamalla sävelet ovat epäselvät, suosittelen puolukka-kinuskikakkua.


Kakku on raikas, ei liian makea, todella kostea ja ilmava. Pohjana toimii sienikakkupohja, joka on muuten ensimmäinen koskaan oppimani resepti. 

Täyte saa makeutta kinuskista, ja ihanaa kirpsakkuutta ja raikkautta puolukoista. Itse käytin pakastepuolukoita, mutta voit hyvin käyttää myös puolukkasosetta.


Miten ihanaa, että nakukakut (naked cakes) ovat nyt muotia. Älä siis stressaa koristeluista, vaan pelaa varman päälle. :) Omassa versiossani täytteet oli hyydytetty kevyesti liivatteella, joten kuumallakaan kelillä kermakatastrofi ei iske.

Voit myös hyvin seisottaa kakkua kaksikin päivää jääkaapissa (kelmulla peitettynä tai kannen alla, etteivät hajut tartu), maut vain tasaantuvat.


Meillä kakku katosi parempiin suihin hetkessä. Kakku on iso ja näyttävä, joten siitä riittää juhlatarjoilujen joukossa 10 hengelle. Jos kakku on pöydän ainoa herkku, mitoitus on noin 6-8:lle.


Puolukka-kinuskitäytekakku (n. 8-10:lle)

4 munaa
3 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

200 g tuorejuustoa
2,5 dl vispikermaa
n. 1,5 dl kinuskikastiketta (voit käyttää kaupan valmista kastiketta, tai tehdä kastikkeen itse)
n. 5-6 dl (pakaste)puolukoita
3 liivatelehteä
loraus vettä tai puolukoiden mehua

kostutukseen maitoa


Tee ensin kakkupohja.

Vaahdota keskenään munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Reippaasti vatkaten lorota joukkoon kiehuva vesi.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi ne taikinaan ja kääntele taikina tasaisesti sekaisin.

Kaada taikina paperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvin.


Tee täyte.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Sekoita keskenään tuorejuusto ja kinuskikastike. Jos kastike on paksua, lämmitä sitä hieman mikrossa.

Vispaa vispikerma kovaksi vaahdoksi.

Kääntele sekaisin tuorejuusto-kinuski ja kermavaahto. Kääntele joukkoon vielä puolukat (jätä osa koristeeksi).

Lämmitä loraus puolukoiden mehua tai vettä kattilassa. Lisää puristellut liivatelehdet ja liuota.

Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta osaset maidolla.
Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Nostele täytettä kahteen väliin ja kakun päälle.

Laita irtopohjavuoan reunukset takaisin kakun ympärille ja nosta kakku kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Ennen tarjoamista koristele kakku puolukoilla.


keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Red velvet -juustokakku

Tähän aikaan vuodesta alan enenevässä määrin arvostamaan robusteja leivonnaisia. :)
Lähestulkoon jokainen luomus nimittäin matkustaa ensin kuumassa autossa, sitten keikkuvassa veneessä ja lopulta se raahataan valtavan kuorman osana pikkusormesta riippuen ylös mökille.


Red velvet -juustokakku oli yksi tämän vuoden äitienpäiväkakuista (tietenkin niitä on aina monta). 

Olen aiemmin tehnyt red velvet -kakkua tyttäreni nimiäisiin, joten ehkä vähän teemaa noudatellen halusin nyt kestitä äitiäni.


Ihan ensimmäisessä tekemässäni red velvet -kakussa oli ongelmana värin epätasainen jakautuminen, mutta  joka kerta lopputulos on ollut syvemmän ja tasaisemman punainen, ja tässä kakussa värieroja ei ollut lainkaan. Jes.

Kakku meni kuin kuumille kiville. Yleisö tykkäsi. :)


Yksi ehdoton plussa oli luonnollisesti myös vatkaimennuolijan ihanat punaiset posket ja kourat. :)


Tämä kakku on jälleen kätevä myös sen vuoksi, että se säilyttää mehevyytensä mainiosti. Voit siis tehdä kakun hyvin päivää - paria ennen tarjoamista.

Loistava mökkikakku kesään!


Red velvet -juustokakku

2 munaa
125 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl punaista elintarvikeväriä (jauhe)
ripaus suolaa
3/4 tl valkoviinietikkaa
2 dl vehnäjauhoja

200 g tuorejuustoa
2 rkl sokeria
1 keltuainen
1/2 tl vaniljauutetta


Sulata voi tai margariini. Yhdistä keskenään voisula, sokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe, suola, elintarvikeväri ja valkoviinietikka.

Sekoita joukkoon munat hyvin vatkaten. Lisää joukkoon myös vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Tuloksena on iloisesti punaiseen taittava taikina.


Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, keltuainen ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi.


Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, Käytin pientä vuokaa, jonka halkaisija on 17 cm. Voitele reunat kevyesti.

Kaada n. 3/4 taikinasta vuokaan. Nostele päälle tuorejuustoseosnokareita, joiden päälle vielä loput taikinasta.


Marmoroi kakun pinta vetelemällä veitsellä muutama viilto läpi taikinan ja sekoittaen tuorejuustoa punaisen taikinan joukkoon. Älä sekoittele liikaa, muutama veto riittää.


Paista kakkua uunin keskitasolla n. 35 minuuttia.


Voit tarjota kakun lämpimänä tai kylmänä, joko sellaisenaan tai esim. kermavaahdon kera. Kunhan on kuohuvaa. ;)


sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kotijuusto

Voi mikä ihana viikonloppu takana! Kesä alkoi kuin napista painamalla. :)


Siitä hyvästä meidän mökkiviikonlopun herkkuruoka; kotijuusto, johon olen sydänjuuriani myöten ihastunut viime syksyn partiotaitokisojen jälkimainingeissa. Kisoissa teimme leipäjuustoa, mutta kotijuusto on mielestäni mehevämpää ja raikkaampaa.

Kotijuusto on aivan superhelppo tehdä - ja valmistuu kuin itsestään. Vaikka kokkauspeukalo olisi keskellä kämmentä, kannattaa kokeilla. Tätä on vaikea mokata. :) Ja arki muuttuu juhlaksi.


Kotijuusto maistuu sellaisenaan leivän päällä, tai sitä voi vaikka grillata. Tällöin alle kannattaa laittaa folio, ellei grillissäsi ole parilapintaa.

Yllä olevassa kuvassa on nokkospataleipää, kotijuustoa, parsaa ja pinaattia. Sekä pari pientä tippaa oliviiviöljyä, suolaa ja pippuria.


Tästä satsista tuli yksi "siivilällinen" kotijuustoa + pieni mökkikuormaan hyvin mahtuva pikkujuusto. :)


Kotijuusto

3 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta


Lämmitä maito kattilassa n. 42-asteiseksi. Lisää juustonjuoksutin reippaasti sekoittaen. Nosta kansi päälle ja anna juustomassan hyytyä puolisen tuntia. 

Massan hyydyttyä viiltele siihen ristiviillot terävällä veitsellä. Anna heran erottua vielä kymmenisen minuuttia. 

Kostuta harsokangas ja aseta se siivilään tai juustomuottiin. Nostele reikäkauhalla juustomassaa siivilään. Tyhjennä välillä heraa pois alla olevasta astiasta. 

Painele ja kääntele siivilää kevyesti. 

Nosta harso myttyyn juuston päälle painoksi ja nosta koko systeemi jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.




sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Dashisiika, seesamisienet ja viherkastike

Aurinkoista äitienpäivää kaikille äideille - ja aivan erityisesti omalle, maailman parhaalle äidille ja tyttäreni Mamille. <3


Korkkasimme tänä viikonloppuna mökkikauden, ja vaikka verkot eivät vielä veteen asti ehtineet, olivat kaikkien ajatukset jo sätkivissä hopeakyljissä. :)

Sen kunniaksi tämä resepti jakoon.


Tässä ateriassa oli kyllä kaikki kohdallaan. Maukas ja mehevä siika, ihanan raikas ja hehkuva viherkastike ja ah-niin maukkaat seesamisuppikset. Onnistuin. :)

Ja mikä vielä on erityisen mukavaa, on suomalaiset raaka-aineet yhdistettynä japanilaiseen meininkiin. 

Meillä syötiin dashisiikaa Wappupöydässä juhlan kunniaksi.


En ole ennen käyttänyt dashilientä, joten tein sen nyt ihan jauheesta. En siis liotellut itse levää ja kuivattuja kaloja, kuten se varmasti oikeaoppisesti pitäisi tehdä. Tokyokanista ainakin pääkaupunkiseudulta saa jauhetta. 


Vaikka raaka-ainelista näyttää pitkältä, ja vaiheita on hieman tavallista enemmän, valmistuu dashisiika hetkessä. Valmistelut on myös helppo tehdä vaiheittain etukäteen. 

Ota varaslähtö kesään ja tarjoile se lautasella. :)


Dashi-siika, seesamisienet ja viherkastike (2:lle)

n. 450 g siikafile
pieni ripaus suolaa
2 sitruunaviipaletta
iso kourallinen babypinaattia
iso kourallinen rucolaa
2 parsaa
suolaa
pippuria

Dashiliemi
2 dl dashilientä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl palmusokeria

Seesamisienet
2 dl kuivattuja kokonaisia suppilovahveroita
loraus rypsiöljyä paistamiseen
2 tl soijakastiketta
n. 1 tl seesamiöljyä

Viherkastike
½ kurkku
½ avokado
1/3 dl pakastettua nokkosta
½ pienen sitruunan mehu (n. 2-3 rkl)
iso kourallinen tuoretta rucolaa
suolaa 


Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne viimeistään tuntia ennen pehmenemään pariin desilitraan vettä.

Nypi siikafileistä ruodot pois. Suolaa fileet hyvin kevyesti ja anna maustua n. 20 minuuttia. 20 minuutin jälkeen pyyhkäise suolat siian pinnalta pois.
Tee dashiliemi. Mittaa aineet kattilaan ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Anna liemen odottaa kattilassa.
Tee viherkastike. Pilko kurkku ja avokado astiaan. Lisää nokkoset, sitruunanmehu ja rucola. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää suolaa oman maun mukaan. Nosta kastike sivuun odottamaan. 

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää suppilovahverot ja tarvittaessa n. 1 rkl liotusvettä. Lisää myös soijakastike ja seesamiöljy. Paista pari minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja kokoa siikanyytit. Nosta erillisille folioille siikafile, sitruunaviipale ja noin puolet sienistä. Nosta kuhunkin nyyttiin n. 2-3 rkl dashilientä. Nipistä folionyytti kiinni ja nosta uuniin. Kypsennä kaloja n. 10-12 minuuttia. 

Höyrytä tai keitä sillä välin parsat napakaksi. Parsojen kärjille riittää pari minuuttia kiehuvaa vettä tai 5 minuuttia höyryä. 

Annostele lautasille viherkastiketta ja babypinaatin ja rucolan lehtiä. Nostele myös loput sienet lautasille. 

Kun siika on kypsä, nosta se ja nyytin muu sisältö viherpedin päälle. Lorauta päälle vähän lientä nyytistä. Suolaa ja pippuroi hyvin kevyesti. Nosta koristeeksi parsa.