tiistai 6. elokuuta 2013

Gluteeniton suklaakakku, taivaallisen hyvää...

Voi suklaakakkujen suklaakakku!
Suklaanvihaajan sydän on sulatettu. :)


Tämä suklaakakku oli ihan mielettömän hyvää. Voin hyvin hehkuttaa, sillä resepti on tietenkin Kauhaa ja Rakkautta -Eevan repertuaarista.
Kakku on mehevä, sopivan makea, syntinen, taivaallinen, hekumallinen... Ja oikeastaan pyöräytetään nämä kaikki vielä superlatiiveiksi. :)


Mieheni täyttää näinä kuukausina pyöreitä, ja juhlat ovat sen mukaiset. Koska perheemme ja ystävämme asuvat ympäri ämpäri Suomea ja Helsingissä asuvilla tuntuu olevan kovasti aikataulupäällekkäisyyksiä, on juhlia tulossa ja menossa iso liuta.

Ensimmäiset juhlat vietettiin hedelmäkakun avustuksella mökillä.
Tämä gluteeniton suklaakakku ilahdutti toista juhlaseuruetta ihan kotosalla.
Vielä on X juhlat tulossa (en tokikaan voi näin julkisesti paljastaa kuinka monet), toivotaan että kestitykset onnistuvat jatkossakin. 

Mutta takaisin kakkuun! Tehkää tätä! 
Oma kakkuni on 4/5 alla olevasta ohjeesta, koska munat loppuivat kesken. :) Näillä mitoilla laskenta on hieman helpomaa ja kakusta tulee hiukkasen paksumpi.

Tein kakun aamulla ja tarjosin illalla. Eevan mukaan kakku on parempi, kun se ehtii tekeytyä yön yli. Kakun voi myös tehdä 2 - 3 päivää etukäteen. Kätsää.

Vaniljakastikkeen voi tarjota kuumana tai kylmänä. Monesti kakku kuuma, kastike kylmä tai kakku kylmä, kastike kuuma. Meillä helteellä oli kaikki kylmää.


Taivaallinen gluteeniton suklaakakku (piece of cake neljälle hengelle)

200 g tummaa suklaata
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
5 munaa
1 rkl maissijauhoa (tai mitä vain gluteenitonta jauhoa)

lisäksi:
2 dl tuoreita vadelmia
2 dl tuoreita mustikoita
pari sitruunamelissan lehteä

vaniljakastiketta


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

Pilko voi ja suklaa ja sulata ne miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita.
Poista kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi jauho.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Jätä kakku hieman hölskyväksi keskeltä. Jos teet puutikkutestin, saa tikkuun jäädä taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

(Tee myös vaniljakastike jääkaappiin odottelemaan.)

Koristele jääkaappikylmä kakku tuoreilla marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Lautaset nuoltiin ja kulhot kaavittiin huolella. :)




18 kommenttia:

  1. Kiitos! Aivan loistava! Uusi suosikki reseptikirjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! Olen kyllä samaa mieltä, että tämä toimii. Juuri pyöräyttelin näitä eri tilaisuuksiin useamman kappaleen. Ja aina onnistuu. :)

      Poista
  2. Siis vain 1 rkl jauhoja?

    VastaaPoista
  3. Minkä kokoista vuokaa käytit? :-) mieton että kun ohjeessa lukee neljälle hengelle kuinka paljon ohjetta suurentaisi että riittäisi kymmenelle? Juhlissa kuitenkin muuta tarjottavaa ja makeaa ilta aikaan ei ole mennyt paljoa verrattuna suolaisiin tarjottaviin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Käytin ns. "normivuokaa", eli 22 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa. Kakki tosiaan meni neljälle hengelle sillä kerralla, mutta kyllä siitä voisi nippanappa riittää jopa kymmenelle.

      Olen tarjonnut sitä 12 hengelle juhlissa muiden tarjoomisten ohessa, jolloin tein 2 kakkua. Muistaakseni toinen näistä jäi melkein kokonaan syömättä.

      Mutta sitten toisaalta tämä neljän hengen porukka myöhemmin toisti suorituksensa ja pisteli vaivatta poskeensa kokonaisen kakun. Eli paljon riippuu siitä, kuinka suklaanhimoisia syöjät ovat. :)

      Kymmenelle hengelle tekisin ehkä kaiken varalta 2 kakkua. Jos toinen niistä jää syömättä, ei se varmasti haittaa. Kakku nimittäin säilyy parikin viikkoa helposti, joten se ilahduttaa isäntäväkeä vielä pitkään. Toinen vaihtoehto on pakastaa kakku. Se on aika litteä, joten ei vielä paljoa tilaa pakkasesta.

      Poista
    2. Okei, kiitos selventävästä vastauksesta, mulla on 24 cm vuoka et voisin suurentaa puolella tuota ohjetta niin sitten varmaan riittäis, miesvoittoiset juhlat niin varmaan menee enemmän suolaista ^.^

      Poista
    3. Hyvä pläni! :) Ja hauskoja juhlia!

      Poista
  4. Järjettömän hyvä ja helppo resepti! Kiitos! Miten voikin noin pienellä jauhomäärällä tulla noin hyvä koostumus��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kiitos palautteesta. :)
      Tätä voisikin taas pyöräyttää joulunpyhinä. Kaveriksi ehkä puolukoita ja kardemummalla maustettua kermavaahtoa...

      Poista
  5. Hei, huomatkaa että useimmissa suklaissa on gluteenia. Mutta Brunbergin suklaassa ei, joten suosittelen käyttämään sitä. :)

    VastaaPoista
  6. Jos haluaa semmosen paksun kakun niin Voiskohan tän tehdä niin että tuplaa ainekset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En ole kokeillut, vaikka mieli on pariin kertaan tehnyt.
      En usko suoraan sanottuna, että ihan kovin hyvin onnistuu... Luulisin, että keskusta jäisi tosi löllöksi, vaikka paistoaikaa pidentäisi.
      Jos tekisi kerroskakun, voisi paistaa kaksi erillistä pohjaa ja laittaa niiden väliin jotain ihanaa täytettä...
      Toisaalta, jos tällä taikinamäärällä tekisi pienempään vuokaan, saisi korkeamman kakun, joka jäisi myös keskeltä märäksi.

      Kysyt vaikeita! Sanoisin, että riippuu tarkoituksesta. Jos haluat ihanan sulan sydämen kakulle, niin anna mennä tuplasatsilla vaan.
      Jos taas haluat korkeutta ja tasaisen pinnan, tee kaksi eri kakkua ja täytä väli esim. aprikoosihillolla, suklaamoussella tai suklaaganachella.

      Auttoikohan yhtään... :)
      Kerro miten käy!

      Poista
  7. Kiitos - todella hyvä ohje! HIeman epäilytti nuo viisi kananmunaa, kun en ole pahemmin gluteenittomia leivonnaisia tehnyt, mutta ihan turhaa oli. Nam.

    VastaaPoista
  8. Tämän osasi "leipoa" huonompikin jauhopeukalo, jo kuudennet kekkerit jonne näitä teen ja aina saa kehuja :) Kiitos :)

    VastaaPoista