sunnuntai 18. elokuuta 2013

Pikantit kalakakut ja rapujuhlat

Rapukausi on kyllä kausien parhaimmistoa!

Illat ovat pimeitä ja lämpimiä, ja niitä valaisevat tunnelmalliset kynttilälyhdyt.
Lautasella yhdistyvät meren herkut ja satokauden parhaimmisto. Ja kattauksessa saa luvan kanssa revitellä oranssin ja punaisen hehkuvilla sävyillä. :)


Ja entäs sitten itse rapujuhlat? Enpä ole koskaan ollut tylsissä bileissä. :)

Rapujuhliin kuuluu mielestäni rapujen lisäksi
1) hyvää leipää
2) valkosipulin makuja esim. levitteessä tai scordaliassa
3) raikasta salaattia
4) piiperretty alkupala tai esim. suolainen piiras.

Ja tietysti kuohuviini tai samppanja!
(Postauksen lopussa vielä vinkkejä tarjoiluihin...)



Meidän perheessämme on ollut juhlahumuinen elokuu. Juhlimme mieheni syntymäpäiviä tällä kertaa kahdestaan (tosin jo viidettä kertaa kaiken kaikkiaan). Ja sen kunniaksi aterian aloitti ja lopetti kakku. Alkupalaksi väsäsin kalakakkuja, eli fish cakeja - ensimmäistä kertaa elämässäni. Modasin reseptiä Ateljé Finnen reseptistä, joka julkaistiin Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (4/2013).

Ja voi vitsi, että tulikin hyvää! 

Ja olihan raaka-aineetkin kyllä aika priimaa: itse pyydetty hauki ja itse kasvatettu tilli mökiltä, lappilaista puikulaperunaa ja sipulia suoraan kälyn perheen tiluksilta. :)



Pikantit kalakakut (n. 7 - 8 kpl)

reilu 300 g vaaleaa kalaa (esim. haukea, kuhaa tai ahventa)
n. 180 g Lapin puikulaperunoita (tai mitä vain jauhoisia perunoita)
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
n. 20 + 20 g voita tai margariinia
3 tuoretta tillinoksaa
1/2 sitruuna
mustapippuria
suolaa
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl sokeria

n. 1 dl vehnäjauhoja
1 muna
n. 1,5 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

lisäksi:
jäävuorisalaattia
viinisuolaheinää
sitruunaa
tuoretta tilliä
tuoretta timjamia
kevätsipulin varsi


Aloita kypsentämällä kala. Itse iskin ison hauen uuniin ja annoin sen kypsyä n. 15 - 20 minuuttia. Kala on valmis, kun evän saa nyppästyä kätevästi irti. Älä paahda kalaa liian kuivaksi.

Keitä myös perunat suolalla maustetussa vedessä.

Kun kala on jäähtynyt koskettelulämpöön, revi se palasiksi ja erottele ruodot (aina yhtä kivaa).
Mussaa perunat haarukalla rakeiseksi.

Silppua sipulit oikein pieneksi silpuksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Sulata n. 20 g voita pannulla ja kuullota sipuleita ihan pikkuinen hetki, n. 2 minuuttia kunnes ne muuttuvat hieman läpikuultaviksi, mutta säilyttävät kipakkuutensa.

Pese sitruuna ja raasta puolet sen kuoresta hienoksi raasteeksi.

Yhdistä kala, perunarae, sipulit, hienonnetut tillinoksat, sitruunankuori ja mausteet. Vaivaa seosta reippaasti haarukalla, jotta kalapalat vielä pienenevät ja kaikki menee hyvin hakkelukseksi (Mutta ei tahnaksi! Unohda siis sauvasekoittimet!). Lisää lopuksi vielä nokare voita (n. 20 g). Maista, että cayennepippuri kunnolla potkaisee, ja että maku on reilun suolainen. Lisää tarvittaessa mausteita.

Muotoile massasta kakkusia käsissäsi. Nosta ne lautaselle ja lautanen jääkaappiin. Anna kakkusten oleentua puolisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään asti (peitä tässä tapauksessa kelmulla).


Kun olet valmis tarjoamaan kalakakkuset, virittele leivityslinjasto. Laita yhteen kulhoon vehnäjauhot, toiseen muna ja kolmanteen korppujauhot. Riko munan koostumus.

Lorota reilusti öljyä pannulle ja kuumenna kuumaksi. Liian kylmä öljy vain imeytyy kakkusiin, mutta ihana rapeus jää haaveeksi.

Pyörittele kukin kakkunen ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Nosta kakkunen pannulle ja paista joka puolelta. Kunkin pinnan ruskistamiseen menee n. 1 minuutti.

Kokoa sillä välin tarjoilulautasille salaattipeti. Nosta valmis kalakakku salaattipedin päälle, rouhi päälle vielä suolaa ja pippuria, lorauta hieman sitruunamehua ja silppua kevätsipulin varsi ja yrtit.

Avot!


Ja mikä olisi sitten esimerkiksi hyvä leipä tarjottavaksi rapujuhlilla? No ehdottomasti parasta on mielestäni rapekuorinen, suolaisen ja happaman makuinen vaivaamaton leipä. Muista laittaa taikina tulille edellisenä päivänä.



Ja leivän kanssa jotain hyvää levitettä.

Valkosipuli-yrttivoi

2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta basilikaa
(hyppysellinen oikein hienoksi hienonnettua sipulia)
n. 75 - 100 g margariinia tai voita

Hienonna valkosipuli ja basilika (ja sipuli). Yhdistä kaikki aineet. Koristele kulho tuoreilla yrteillä.

Ja sitten tietysti hirmuisesti rapuja! Ja kasa servettejä! :)



2 kommenttia:

  1. Nyt on kalakakut vihdoin testattu ja ihania olivat! Vielä parempia kuin osasin odottaa ja helpot ja nopeat tehdä! Kiitos, Outi!

    VastaaPoista