sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kevyt omena-rusinapiirakka

"Tämä on todella omenapiirakka, ei piirakka omenoilla", sanoi mieheni. 

Tarkoituksenani oli kehitellä omenapiirakka, jossa yhdistyy kaikki mistä pidän: omenat, rusinat, kardemumma, kaura, herkullisuus ja terveellisyys. Ja vielä pitäisi olla tosi nopea valmistaa. 

Taisin onnistua!


Tämä piiras nimittäin valmistui 10 minuutissa alusta loppuun (+ uuniaika) ja syötiin lähes maanisella innolla. Olimme automatkalla kohti mökkiä, kun päätimme ottaa ihan "pienen pienen maistiaisen". Jep jep... Noin. 2/3 piirakasta tuhottuamme tungimme sen lopulta takapenkille käsien ulottumattomiin.

Piiras oli oikeasti ilahduttavan hedelmäistä ja herkullista. Ja pisteenä iin päällä rusinat.

Terveellisyys tulee siitä, että omenoita on todella paljon ja kauraisaa taikinaa vähän. Koko piiraassa on siis kaloreita ihan mitättömän vähän. :)



Piirakan ulkonäkö on todella krouvi ja lohkot minkä kokoisia sattuu, sillä pyöräytin piiraan oikeasti 10 minuutissa. Käytin puusta pudonneita omenoita, joten jouduin hieman viipaloidessa väistelemään lommoja. Lisäksi hoidin lohkomisen ilman leikkuulautaa "peukaloa vasten", joten palat ovat juuri sen muotoisia. :D

Mutta eri kokoiset palat olikin tosi hyvä juttu! Ohuimmat omenanpalaset pehmenivät reilusti, kun taas paksummat pysyivät happamimpana.

Miljöö-lisää toi lämmin elokuun ilta saaristossa laskevan auringon värjätessä taivaan vaaleanpunaiseksi...


Kevyt omena-rusinapiirakka

1 muna
1/2 dl fariinisokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
30 g margariinia
2 rkl maitoa

1 l omenalohkoja tai -viipaleita
kourallinen rusinoita
n. 2 rkl sitruunamehua
(pari lehteä sitruunamelissaa tai minttua)


Lohko omenat. Jätä niihin kuoret, sillä ne antavat todella kaunista väriä.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata margariini. Voitele ja jauhota piirakkavuoka.

Vatkaa muna ja fariinisokeri kevyesti sekaisin. Lisää kuivat aineet ja margariini. Sekoita.

Lisää viimeiseksi maito, jonka määrää voit vähän justeerata. Taikina saa olla aika löysää. Semmoista hitaasti valuvaa. :)

Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle rusinoita. Asettele omenalohkoja suht. tasaisesti taikinan päälle.
Painele vielä rusinoita lohkojen väliin. Ne pumpsahtavat omenoiden välistä helposti esiin taikinan kohotessa uunissa.

Lorota vielä omenoiden päälle n. 2 rkl sitruunamehua.

Paista piirasta 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Koristele piiras muutamalla sitruunamelissan tai mintun lehdellä.


Nauti hyvällä omatunnolla. Syö vaikka koko satsi kerralla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti