sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Vihreä tofuwokki

Perheeseemme on syntynyt kuusi viikkoa sitten kaksoset. Ihanaa!

Ja työntäyteistä... Siitä syystä arvostan tällä hetkellä ruoassa nopeutta ja yksinkertaisuutta (ja kieltämättä kyllä kaikesta huolimatta myös herkullisuutta).

Samasta syystä kun blogijuttujen hidas ilmestymistaajuus myös kuvien laatu on heikentynyt kännykkäkameran parhaaksi yritykseksi. :)

Onneksi ruoan makuun tämä ei kuitenkaan vaikuta! Tämä wokki vei koko perheen kielet mennessään. Esikoinenkin rakastaa "tuunelia".


Wokki valmistuu erittäin helposti kaaoksen keskellä. Eri työvaiheet odottavat iloisesti seuraavaa. Pilko kasvikset aamulla, paahda tofut ja sienet sopivassa välissä, anna niiden odottaa kunnes ehdit myöhemmin taas paistella kaalit. Ja lopuksi kun talossa on hetken hiljaisuus, yhdistä kaikki komponentit! Ja syö nopeasti kun vielä ehdit. :D


Vihreä tofuwokki (2:lle)

1 pkt (180 g) tofua (joko maustamaton tai Asian spice)
loraus öljyä
1 sipuli
n. 200 g kaalia
5-6 isoa tuoretta herkkusientä
4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 ruokakerma (2 dl)
2 rkl vihreää currytahnaa
1 avokado
suolaa
puoli ruukkua tuoretta korianteria

nuudeleita


Viipaloi herkkusienet.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Paista tofupaloja ja sieniviipaleita n. 10 minuuttia, kunnes  tofut saavat väriä pintaan ja sienet pehmenevät ja kutistuvat hieman.
Kaada tofut ja sienet sivuun pannulta.

Pilko sipuli ja kaali. Kuori ja raasta inkivääri.

Lisää vähän öljyä pannulle ja paista kannen alla myös inkivääriä, kaalia ja sipulia kunnes ne pehmenevät ja kuullottuvat (n.  7 minuuttia). Lisää pannulle halutessasi loraus vettä, niin kaalit pehmenevät vielä enemmän.

Lisää pannulle ruokakerma, currytahna, sienet ja tofut. Mausta suolalla. Anna seoksen lämmetä kannen alla ja poreilla pari kertaa.

Viipaloi avokado.
Lisää lopuksi avokado ja pilkottu tuore korianteri.

Tarjoa nuudeleiden kera.



perjantai 16. helmikuuta 2018

Misopaahdettu lohi ja misolla maustetut porkkana-nuudelit

Voi miten ihanaa lohiruokaa pöytäämme eksyikään. :) 
Rakastan mison makua, ja tässä se yhdistyi ihanasti seesamiin, joten voittajakombo oli valmis.


Ja erittäin iloisesti meidät yllätti myös uusi lohituote (Saimaan tuore kirjolohifile) sekä maullaan, koostumuksellaan, helppokäyttöisyydellään sekä eettisyydellään. (Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö vaan ihan minun aito ehta mielipiteeni. :))


Reseptit lainasin Glorian Ruoka & viini -lehdestä (1/2018) pienin muokkauksin luonnollisesti. 

Ah, kyllä hyvä lohiruoka on iloinen asia. :)


Misopaahdettu lohi ja misolla maustetut porkkana-nuudelit (2:lle)

n. 350-400 g lohifilettä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl intiaanisokeria tai fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
1/2 rkl misotahnaa

3 porkkanaa
1 levy nuudeleita
1/2 rkl tuoretta inkivääriä
loraus rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl limen mehua
1/2 rkl seesamiöljyä
1/2 rkl misotahnaa
1/2 rkl soijakastiketta
1/2 rkl riisiviinietikkaa

seesaminsiemeniä
kourallinen tuoretta korianteria


Tee lohen marinadi. Kuori ja raasta inkivääri ja yhdistä kaikki marinadin ainekset keskenään.
Nosta kalat uunivuokaan ja levitä marinadi niiden päälle (jätä hieman marinadia odottamaan). Nosta kylmään marinoitumaan vähintään 1/2 tunniksi, mutta vaikka useaksikin.

Tee nuudeleiden kastike. Kuori ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja sekoita tasaiseksi.

Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi (voit myös tehdä porkkanasta "nuudelia" julienne-raudalla).

Keitä nuudelit kypsiksi ja valuta hyvin.

Yhdistä porkkanaraaste, nuudelit ja kastike. Kääntele hyvin sekaisin.

Koristele porkkana-nuudelit tuoreella korianterilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.


Paista marinoituneita kaloja 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia paljon paksuudesta riippuen. Valele lopulla marinadilla.

Tarjoa ruoka heti, kun kalat ovat valmiit. 


keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Ystävänpäivän puolukka-vaniljakkaku

Ihanaa ystävänpäivää kaikille!

Meillä onkin paljon syytä rakkauden ja ystävyyden juhlaan, sillä perheemme kasvoi viikko sitten kahdella pienellä perheenjäsenellä.


Samasta syystä myöskään ystävänpäivän kokkailut eivät ole turhan monimutkaisia. :D
Yhdistelin tässä reseptissä suosikki piirakkapohjani, ihanan vaniljatäytteen ja raikkaat puolukat.


Kakusta tuli mielestäni ihanan keveä. Vaniljatäyte säilyy tosi pehmeänä ja pohjan makeus tasapainottaa ihanasti happamia puolukoita.

Myös helppo. :) Kannattaa kokeilla, ja korvata puolukat vaikka omilla suosikkimarjoilla.


Ystävänpäivän puolukka-vaniljakakku

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

3 keltuaista
4 rkl sokeria
3,5 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
1 tl vanilja-aromia
5 dl maitoa

3 dl (pakaste)puolukoita (tai muita suosikkimarjojasi
tomusokeria


Tee vaniljatäyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se pulpahtaa muutaman kerran ja paksuuntuu.

Tee taikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää myös vehnäjauho ja leivinjauhe.

Voitele irtopohjavuoan reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Kumoa taikina vuokaan. Nostele taikinaa myös vuoan reunoille n. 2,5 cm korkeudelta.
Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10 minuttia.

Ripottele pohjan päälle sulat puolukat.

Kaada päälle vaniljatäyte.

Paista kakkua vielä 175 asteessa n. 35 minuuttia.

Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Täyte jatkaa vielä hyytymistään.

Tomuttele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.


sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kreikkalainen bougatsa

Hellurei!
Varasimme kesäksi lomareissun Kreikkaan, joten tottahan toki sen kunniaksi pitää pyöräyttää kreikkalaisia herkkuja! :)

Aloitin makeasta päästä, ja ai että bougatsa kyllä lunasti lupaukset. Aivan sairaan hyvää. :)


Bougatsassa on ihana vaniljainen täyte, jossa on aika paljon kananmunaa sekä mannaryynejä tuomassa paksuutta ja rakennetta. 

Filotaikinasta puolestaan muodostuu aivan ihanan lehtevät taikinakerrokset. Voi vitsit...


Valmistin bougatsani kiireessä, joten filotaikinani eivät olleet sulaneet oikeastaan lainkaan. Näin ollen ne halkeilivat ja menivät palasiksi, mutta tämä ei haitannut oikeastaan ollenkaan. Bougatsan voi hyvin koota myös pienemmistä taikinapalasista. :)

Myöskään en saanut ihan koko pakettia kulumaan, ehkä 1/3 jäi vielä rullaan. Taidan tehdä siitä minibougatsan.


Yllä on jokseenkin karmea kännykällä napattu kuva auki raastetusta bougatsasta. Mutta idea käynee selväksi; lehtevän taikinan välissä täyteläinen ja paksu vaniljatäyte. Ai että...

Tämä olisi muuten ihanaa hiihtolenkin jälkeen...


Kreikkalainen bougatsa

0,8 l punaista maitoa
2 munaa
2 keltuaista
1,5 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vanilja-aromia
3 rkl maissitärkkelystä
4 rkl mannaryynejä

vajaa 1 pkt (450g) filotaikinaa
n. 150 - 200 g sulaa voita tai margariinia
tomusokeria


Tee ensin täyte.

Sekoita keskenään munat, keltuaiset, sokeri ja tomusokeri. Vatkaa ihan vaaleaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi vanilja-aromi ja sekoita.

Lisää vielä maissitärkkelys ja mannaryynit ja vatkaa sekaisin.


Lämmitä maito kiehumispisteeseen isossa kattilassa.
Kaada n. 1,5 dl maitoa muna-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.

Kaada sitten muna-sokeri-maitovaahto takaisin kattilaan, jossa on lämmin maito. Sekoita koko ajan.

Lämmitä seos vielä kiehumispisteeseen ja anna poreilla hissukseen muutamia minuutteja (n. 5-7 min), kunnes seos kunnolla paksuuntuu.

Anna seoksen jäähtyä. Voit vaikka nostaa sen jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, mutta laita se tässä tapauksessa muovipurkkiin.


Sulata filotaikina kunnolla (muuten levyt repeilevät, mutta sekään ei ole kovin vakavaa. :))

Laita uunivuoan pohjalle leivinpaperi.

Nosta leivinpaperin päälle filolevy ja voitele se kevyesti sulalla voilla. Nosta päälle toinen levy, ja voitele se myös.
Nosta yhteensä neljä levyä. Levyjen reunat voivat roikkua vuoan reunojen yli.

Kaada n. 1/2 täytteestä filolevyjen päälle. Nosta jälleen yksi levy, voitele se, nosta toinen levy ja voitele myös. (Halutessasi laita vielä kolmaskin levy.)

Kaada loput täytteestä levyjen päälle.

Nostele vielä nelisen kerrosta filolevyjä täytteen päälle voidellen jokainen väli. Voitele myös päällimmäinen levy.

Voit leikata ylimääräisiä taikinanreunoja pienemmäksi. Voitele loput vielä sulalla voilla ja taittele ne vuoan reunoja vasten piiloon.


Paista bougatsaa 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pinta on aavistuksen kullanruskea.

Anna jäähtyä.


Bougatsasta kannattaa leikata valmiiksi terävällä veitsellä ruutuja (tein itse vinoneliöitä), jotta ottaminen on vähän helpompaa. :)

Ripottele päälle tomusokeria ja tarjoa.

NAM!!


lauantai 30. joulukuuta 2017

Itse kastikkeensa hoitava suklaavanukas (self-saucing chocolate pudding)

Olen ollut koukussa viimeisimään Master Chef Australia -kauteen (taas). Eräässä master class -jaksossa tehtiin self-saucing chocolate pudding, joka on ilmeisessti australialainen "perinneherkku". Vähän kuin meidän pannukakku.

No ei kun kokeilemaan!


Ja hei - ei lainkaan hullumpaa! Ideana on, että vanukas tai "kakku" jää alta ja keskeltä löllöksi ja päälle tulee pieni kakkumainen kerros. Tämä siis tapahtuu kuin itsestään, kaikki aineet vain kaadetaan vuokaan.


Hyvin toimi! Vaikka ehkä paistoin kakkua hieman liian kauan, koska olisin arvostanut vielä valuvampaa lopputulosta. Lyhensinkin paistoaikaa 5 minuutilla ohjeessa.



Ehkä vähän yllättäenkin vanukas ei ollut kovin makea tultuaan uunista, raaka taikina sen sijaan oli. :) Eli oikein mukava päätös aterialle tai vaikka brunssijälkkäri. 

Ja suosittelen tarjoamaan kaverina vaniljajätskiä. 


Itse kastikkeensa hoitava suklaavanukas (n. 6:lle, 15 x 20 cm uunivuoka)

3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1,25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
60 g voita tai margariinia sulana ja jäähdytettynä
1,25 dl maitoa
1 muna

1 dl sokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
2,5 dl kiehuvaa vettä

tomusokeria


Yhdistä keksenään jauhot, suola, leivinjauhe, sokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon, ettei se jää paakuiksi.

Sekoita tasaiseksi seokseksi.

Yhdistä keskenään sula voi, maito ja muna. Yhdistä seos taikinaan ja kääntele massa tasaiseksi. Älä vatkaa tai vaivaa liikaa, vaan sen verran että juuri ja juuri sekoittuu.

Voitele uunivuoka (n. 15 x 20 cm) ja kaada seos vuokaan. Tasoita pinta.

Yhdistä kattilassa sokeri, kaakaojauhe ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kiehuva seos varovaisesti uunivuoassa olevan taikinan päälle. Älä sekoita.


Paista vanukasta 160-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ota vanukas ulos vielä reilusti hyllyvänä.
Anna jäähtyä 10 minuuttia.

Ripottele päälle tomusokeria ja tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai vaikka vaniljajäätelön kera.