sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Germknödel ja vaniljakastike

Jee!!! :D :D :D

Tämän päivän onnistuminen oli sitä luokkaa, että tulen tuulettamaan tätä vielä pitkään!
Itävaltalainen kuuluisa Germknödel on nimittäin selätetty!


Tämä valkea kuula herätti meissä hämmennystä ensimmäisellä alppireissullamme joskus kymmenen vuotta sitten. Sittemmin knyydeliä on kyllä maistettu, mutta jotenkin en hoksannut missä sen "ihmeellisyys" piilee. Nyt se selvisi - itse tekemällä Germknödel on aivan uskomattoman mehevää ja hyvää! Itse tehty versio pesee jopa takkatulenlämpöisessä alppituvassa myrksyn keskellä nälkäisenä nautitun annoksen. :)


Kuulemma Itävallassa paikalliset eivät koskan tee itse knyydeleitä, vaan ostavat ne pakasteina. Vähän niinkuin mekään emme yleensä tee itse mämmiä. Mutta ah - itse tekemällä (ja hieman reseptiä modaamalla) Germknödel on herkku vertaansa vailla. Germknödel, ich liebe dich.


Otin jälleen joitain erivapauksia. Muokkasin taikinasta sopivan yhdistelemällä erilaisia netistä löytämiäni versioita. Yhtenäistä (eli varmaan olennaista) oli se, että lähes kaikissa käytettiin vain munan keltuaista. Toinen ero meikäläisten pullataikinaan oli sitruunankuoriraasteen lisääminen ja kaardemumman puuttuminen. Myös voita oli hieman enemmän.

Itse päädyin käyttämään raastettua limeä, koska sitä löytyi kaapista. Ja mikä makuelämys! Otan limeraasteen jatkossakin osaksi pullataikinoitani. Aivan mahtavan raikas ja pikantti lisä. :D


Germknödel (3 kpl)

Taikina:
1,25 dl maitoa
35 g (eli vajaa 1/2 dl) sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/2 ps kuivahiivaa
250 g (eli 5 dl) vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
35 g voita tai margariinia
1 tl raastettua limenkuorta (tai sitruunan)

Täyte:
150 g luumuhilloa
1/2 rkl rommia

Tarjoiluun
1 - 2 rkl murskattuja unikonsiemeniä
tomusokeria
vaniljakastiketta (ohje alla)

Lämmitä maito, lisää sokerit ja suola.
Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja alusta jauhot taikinaan.
Lisää jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa keltuainen, pehmeä voi ja limenkuoriraaste.


Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.


Sekoita luumuhillo ja rommi. Itsehän käytin 60 % Strohia, koska sitä löytyi kaapista. :D

Leikkaa kolme ympyrän muotoista (halkaisija n. 15 cm) palaa leivinpaperista.

Jaa taikina kolmeen osaan, pyörittele osat palloiksi ja litistä noin 15 cm halkaisijaltaan oleviksi letuiksi. Annostele letuille täytettä.


Nipistä letun reunat yhteen nyyttimäisesti.


Pyöritä pullaa vielä varovasti, jotta sauma varmasti pitää. Ei kannata jauhottaa pöytää liikaa, sillä taikinaa on helppo käsitellä ja saumaus onnistuu paremmin, kun taikina tarttuu hieman pöydän pintaan.

Pohjasta tuli todellakin tarpeeksi paksu ja sauma pysyi hyvin kiinni. Enemmänkin uhkana oli kohavan knyydelin repeäminen pinnalta höyrystyksen aikana.
Nosta kukin knyydeli oman leivinpaperinpalan päälle. Kohota knyydeleitä vielä puolisen tuntia.

Valmiina jälkikohotukseen

Viritä höyrytysastia. Pääasia on, että knyydeleillä on tarpeeksi tilaa kohota. Se lähes tuplaa kokonsa.

Itse laitoin ison (!) kattilan pohjalle höyrytysritilän ja vettä pohjalle siten, että vedenpinta ei koske knyydeliin.


Valmiina... Nyt jännittää!
Höyrytä 20 minuuttia. Älä avaa kantta välillä, sillä kun sen avaa, romahtaa knyydeli hieman.

Nosta valmis knyydeli lautaselle, kaada päälle reilusti vaniljakastiketta (ohje alla).
Ripottele knyydelin päälle tomusokeria ja rouhittuja unikonsiemeniä.

Naatiskele. :)

Noin minuutti tarjoilun jälkeen

Ja kyytipojaksi vaniljakastiketta... Tämä resepti on helppo ja nopea. Tein tämän jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Tämä kastike ei ole supermakea (mutta riittävän makea kuitenkin), koska halusin kastikkeen maistuvan rehellisesti vaniljalta. Jos haluat, lisää sokeria.

Vaniljakastikkeesta en napannut kuvaa erikseen, mutta ihanat vaniljatangosta tulleet musta pilkut kuuluvat asiaan. Käytä siis aitoa tankoa, jos vain suinkin mahdollista.



Vaniljakastike

3,5 dl maitoa
1 kananmuna
2,5 tl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet irti kuorista.

Lisää teflonkattilaan kaikki muut aineet paitsi vanilliinisokeri. Laita huolella kaikki vaniljatangon siemenet mukaan, sekä myös kuoret.

Kuumenna seosta tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, seos ei saa kiehua liiaksi. Kun seos on saonnut, jäähdytä se kylmässä vesihauteessa (esim. tiskialtaassa) sekoitellen. Nappaa tässä vaiheessa vaniljatangon kuoret pois.

Kun seos on jäähtynyt, lisää vanilliinisokeria makusi mukaan.

lauantai 9. helmikuuta 2013

Banaani-sitruunahillo

Haluatko laskiaispullan sisään jotain todella erikoista?
Oletko kyllästynyt perinteisiin lättyhilloihin, kokeilehan tätä! :)

Itävaltalaisia alppireseptejä odotellessa haluan vinkata teille, miten voitte kirjaimellisesti tuoda lisämaustetta kotoisiinkin leivonnaisiin ja jälkkäreihin. 

Tämä Koemaistaja-blogista löytämäni hyvin erikoinen kokeilu valloitti sydämeni. Uskoisin, että hillo on parhaimmillaan lettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Itse söin hillon pääasiassa suoraan purkista lusikalla. :)


Banaani-sitruunahillo

200 g banaania (kuorittuna)
100g sitruunaa (kuorittuna)
1/2 vaniljatankoa
0,25 tl maustepippuria
0,25 tl kardemummaa
1/4 dl omenaviinietikkaa*
1/2 dl vettä
ripaus suolaa
1,5 dl hillosokeria

Kuutioi banaani ja sitruuna. Mittaa kaikki aineet kattilaan paitsi sokeri.

Kiehuta pienesti poreillen 20 minuuttia.

Lisää sokeri ja keittele vielä 10 minuuttia.

Lusikoi hillo steriloituun hillopurkkiin.


Alkuperäisessä ohjeessa omenaviinietikkaa oli kaksinkertainen määrä. Tässä kuitenkin nyt määrä on puolitettu, sillä mielestäni etikka dominoi hieman liikaa.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Apfelstrudelia Alpeilla

Hämmentäjä-blogissa on viikon mittainen luova tauko, sillä bloggaaja on Itävallassa tutkimassa apfelstrudelin syvintä olemusta ja sitä, KUINKA ÄLYTTÖMÄSTI lunta voi parin päivän aikana sataa.

All I can say... There are no friends on powder days. :)

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Falafelit, pitaleivät, jugurttikastike ja manteli-couscous

Sain innostuksen falafeleihin viime syksynä partiotaitojen sm-kisoissa, joissa yörastin ruokatehtävänä oli falafelien, pitaleivän, kastikkeen & salaatin teko.

Perinteisesti falafelit uppopaistetaan, mutta itse pidän enemmän pannu-versioista; terveellisempää, helpompaa ja käryää vähemmän.

Jos paistelet falafelit pannulla,  kannattaa laittaa taikinaan myös kananmunaa. Tällöin pallukat pysyvät paremmin muodossaan.

Jos haluat tehdä gluteenittomia falafeleja, jätä pois muna ja korppujauhot. Muuten resepti voi olla täysin sama. Gluteenittomat falafelit ovat pehmeämpiä ja haastavampia paistaa. Heitä tulee siis käsitellä erityisen hellällä otteella.

Uppopaistamalla saat kauniimpia ja pyöreämpiä falafeleja. Nämä kuviin päätyneet ovat hyvin nopeasti hyvin reippaalla kädellä tehtyjä. :) Eli maltti on todellakin valttia. Älä kiirehdi, paistele rauhassa.


Falafelit (2:lle)

4 dl kypsiä kikherneitä (joko purkista tai itse keiteltyjä)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua minttua (tai reilusti tuoretta)
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chiliä
suolaa
pippuria
(sitruunankuoriraastetta)
1 muna
1/4 dl korppujauhoja (tai vähän reilu)

Kikherneiden keittäminen (n. 7 dl kypsinä, eli kaikkia ei tarvitse käyttää falafeleihin, säästä loput vaikka salaattiin)

2,5 dl kuivia kik-herneitä
Liota kikherneitä yön yli (väh. 12 h) väljässä vedessä.
Keitä kikherneitä runsaassa vedessä noin 50 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Huuhtele viileällä vedellä.


Falafelien tekeminen

Soseuta kypsät kikherneet sauvasekoittimella (tai käsin, jos jaksat).
Pilko sipulit erittäin pieneksi. Murskaa valkosipulinkynnet.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan levätä puolisen tuntia - muutaman tunnin. Maista, että mausteita ja suolaa on riittävästi, eli runsaasti. :)

Pyörittele taikinasta palloja. Jos pyörittely on hankalaa, on taikinan koostumuksessa kehittelyn varaa. Jos taikina on löysää, lisää korppujauhoja. Jos liian kovaa, lorauta sekaan aivan pieni aavistus vettä tai tölkki-kikherneiden lientä.

Kannattaa pyöritellä kaikki ensin valmiiksi ja siirtyä sitten paisteluhommiin.
Kuumenna öljy pannulla ja paistele falafeleihin kaunis pintaväri.

Pallukat ovat pehmeitä, joten muista hellä ote. Ei kannata hätäillä, vaan paistella rauhallisella temmolla, eikä liian kuumalla pannulla.


Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi.

Sekoita veteen suola, vehnäjauhot ja kuivahiiva (jos käytät tuoretta hiivaa, liota se veteen ennen muiden aineiden lisäämistä).

Vaivaa taikina kunnolla sileäksi palloksi. Anna kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 15 cm halkaisijan lituskoiksi.
Rakenna pitaleivät suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle, mutta jätä pelti vielä alta pois.

Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia.

Laita pellit uuniin ja kuumenna uumenna uuni 250 C. Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperi jolla pitaleivät ovat suoraan kuuman pellin päälle. Näin leivät paukahtavat kuoheammiksi.

Paista pitaleipiä noin 10 - 15 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kumisevat onttouttaan.

Anna leipien jäähtyä hieman, halkaise ja nosta tarjolle. Täytä falafeleilla, salaatilla ja jugurttikastikkeella.


Jugurttikastike

2 dl maustamtonta jugurttia (vaikka itse tehtyä)
1 tl kuivattua minttua (tai tuoretta)
1/4 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna jugurtin oleentua puolesta tunnista seuraavaan päivään.


Mantelicouscous

Keitä couscous ohjeen mukaan. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Paahda mantelilastuja hetki pannulla ja ripottele couscousin päälle.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Puolukka-portviinisuklaapalat

Nämä suklaapalat saivat silmäni tuikkimaan, vaikka yleensä en suklaasta oikeastaan juuri välitä.


En tiedä oliko ihastukseni syynä portviini, mehevät puolukat, vai se että leipomus onnistui tosi hyvin. :) Tai ehkä se oli kaikkien näiden yhdistelmä. Sillä sekä minun että mieheni mielestä suklaapalat olivat parhaita seuraavana päivänä, kun puolukat olivat imeneet itseensä portviinin maun.

Mehevän suklaan sisällä oli siis raikkaan kirpeitä ja maukkaita punaisia helmiä. Joko hehkutin tarpeeksi? :)

Resepti on muokattu Glorian ruoka ja viini -lehdestä (7/2012) löytyneestä ohjeesta. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin puolukoiden sijaan karpaloita, ja niitä oli vähän vähemmän. Kuorrutteessa oli myös espressojauhetta. Eli nämä taitavat siis olla suklaapaloja eikä mokkapaloja, sillä kahvia ei reseptistä löydy.

Resepti on aika helppo mutta monivaiheinen. Suklaapalat kannattaa jättää kostean meheviksi, mutta ole huolellinen kun leikkaat ja nostelet paloja. Ainakin kokonaisena kakkuna liian kostea leipomus helposti taittuu ja halkeaa.


Puolukka-portviinisuklaapalat (15 - 20 palaa)

150 g tummaa suklaata
150 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 ruby portviiniä
1/2 dl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl pakastepuolukoita

Kuorrute:
50 g voita
1/2 dl ruby portviiniä
3/4 dl kaakaojauhetta
n. 5 - 6 dl tomusokeria

Lisäksi:
kaakaojauhetta
puolukoita


Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Käytä joko neliskulmaista vuokaa (n. 25 x 22 cm) tai isoa pyöreää vuokaa (halkaisja 27 cm). Tuplaamalla ohjeen saat pellillisen.

Lämmitä uuni 175 C.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.

Käytän aina kahden kattilan taktiikkaa. Kiehuta siis vettä alemmassa kattilassa pienemmän kattilan levätessä kahvoistaan sen sisällä.

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.


Sekoita vaahtoon suklaa-voiseos ja portviini.

Siivilöi kaakao joukkoon ja lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen.



Kääntele kohmeiset puolukat joukkoon.

Kaada taikina vuokaan.


Kypsennä uunin keskitasossa noin 25 minuuttia. Kakku on kypsä, kun keskelle tökättyyn puutikkuun ei jää löysää taikinaa, vaan max pieniä muruja.

Ihanasti pilkisteleviä puolukoita

Anna kakun jäähtyä vähintään haaleaksi, mielellään huoneenlämpöiseksi.

Tee kuorrute. Sulata voi ja yhdistä portviinin kanssa. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on levitettävää.

Ota kakku vuoasta pois. Levitä kuorrute kakun päälle. Voit piirrellä kuorrutteeseen kivoja aaltokuvioita. Ole kuitenkin ripeä. Kun pinta on vähän kuivahtanut, ei sitä enää saa mennä tökkimään. Muuten tulee rumaa jälkeä kuten alla olevassa kuvassa.


Onneksi kuitenkin kaakaojauhe pelastaa!

Anna kuorrutteen jähmettyä ainakin puolisen tuntia ennen leikkaamista. Siivilöi koristeeksi kaakaojauhetta.


Tarjoa kakkuna tai paloina.

Koristele annos kylmillä puolukoilla.


Kylkiäisiksi hyvää seuraa, kahvia tai samppanjaa.